IT Trends - iunie-iulie 2012

 • View
  218

 • Download
  6

Embed Size (px)

DESCRIPTION

IT TRENDS - Business in the Digital Age - iunie-iulie 2012. Revista despre tehnologie pentru business. O publicatie Agora Group.

Text of IT Trends - iunie-iulie 2012

 • B U S I N E S S I N T H E D I G I T A L A G E

  Nr. 6/7 - Iunie/Iulie 2012 www.ittrends.ro

  Irina SocolIrina SocolDe 20 de ani proiectele noastre de eLearning, eAgriculture, De 20 de ani proiectele noastre de eLearning, eAgriculture,

  eHealth, eCustoms i eBusiness schimb mentaliti eHealth, eCustoms i eBusiness schimb mentaliti i ajut destine umane s-i croiasc un drum mai bun.i ajut destine umane s-i croiasc un drum mai bun.

  Pag. 14-15

  Director General SIVECO RomaniaDirector General SIVECO Romania

  INTERV IUR I

  Pag. 7

  Dr. Joseph Reger, Dr. Joseph Reger, Chief Technology Officer,Chief Technology Officer,CEMEA&I Region, FujitsuCEMEA&I Region, Fujitsu

  John Higgins,John Higgins,director general director general DigitaleuropeDigitaleurope Pag. 6

  Alina Georgescu,Alina Georgescu, BPO & Mid-Market Country BPO & Mid-Market Country Leader, IBM RomniaLeader, IBM Romnia Pag. 9

 • www.ittrends.ro

  1Nr. 6/7 - Iunie/Iulie 2012

  E D I T O R I A L

  Ct de greu se mic vehicolul eHealth

  IT Trends public n acest numr un interviu extrem de interesant cu responsabilul Intel pe zona de eHealth i educaie pentru regiunea Europei Centrale i de Est. Un interviu n care sunt evideniate cteva probleme majore care stau n calea adoptrii mai rapide a soluiilor eHealth n ntreaga lume, nu doar n Romnia.

  Chestiunea financiar legat de investiii n echipa-mente i soluii de administrare inteligent a unor imense baze de date este, paradoxal, cea mai puin important, n ciuda crizei economice prelungite i a nevoii de austeritate la nivel mondial. De ce? Pur i simplu pentru c beneficiile financiare introduse de eHealth n bugetele publice sunt mult prea mari n contrapondere cu miliardele de euro care sunt actualmente risipite pe calea clasic de a privi dome-niul sntii. Cum bine spunea interlocutorul din inter-viu, din punct de vedere administrativ, medicina a rmas nc la nivelul secolului 19. Investiiile n eHealth ar duce situaia extrem de rapid direct n secolul 21.

  Cele dou obstacole majore n calea adoptrii eHealth sunt legate de mentalitate i de factorul politic. Pe rnd, despre fiecare dintre ele.

  Factorul mentalitate este manifest pe toate scenele pe care joac actorii din sntate. Administraiile, de stat sau private, de multe ori amn adoptarea unor astfel de soluii pentru c n sistem exist nc prea multe sinecuri de oferit, prea mult frunz de tiat la cini i prea puin nclinaie spre eficien. Contraexemple exist, evident, dar numrul lor este nc prea mic ca s determine existena unei mase critice generatoare de schimbare de paradigm.

  La rndul lor, profesionitii din sistem manifest reticen n adoptarea unor astfel de soluii. Explicaia e simpl. Dac lum, de pild, doar una din componen-tele eHealth, dosarul electronic al pacientului, aceasta va oferi deintorului o libertate mult mai mare de micare n alegerea unei soluii medicale de rezolvare a proble-mei sale. Odat arhivate electronic, analizele efectuate vor putea fi prezentate oricrui medic din lume, astfel reducndu-se dramatic costurile exploratorii n bene-ficiul pacientului. S fim cinstii: ctor medici le vor conveni s piard pacieni n favoarea altor medici, mai ales n condiiile n care, n Romnia dar i aiurea, muli profesioniti vd n pacieni doar vaca bun de muls pen-tru traiul lor ndestulat?

  n fine, la nivelul pacienilor, obstacolul mental este indus de costurile participrii benevole la actul eHealth. Da, forumurile medicale sunt deja pline de mesaje de la pacieni privind bolile de care sufer. Muli sper ca, gra-tuit, s primeasc o consultaie i chiar un diagnostic, sau, de ce nu?, un tratament eficace. Cum prea puini au nvat c nu exist prnz gratis pe aceast lume, schimbarea mental aici va mai dura ceva vreme. Paradoxal, ns, tot de la nivelul pacienilor ar putea veni mai rapid presiunea cererii de schimbare. i asta deoarece ei sunt cei care sunt obligai s se confrunte cu viaa real. i s plteasc pen-tru asta, chiar dac nu vor. Cine are ndoieli poate s aib curiozitatea de a verifica programrile pen tru investigaii imagistice de la clinicile private, investigaii extrem de scumpe pentru buzunarului romnilor, unde va descoperi adesea programri pe termene de o lun i peste!

  Al doilea obstacol major, factorul politic, nu este, n ca-zul Romniei, specific domeniului sanitar. Aa cum arat toate studiile sociale, Romnia este o ar n care distana individului fa de autoritate este foarte mare, practic cea mai mare din ntreaga Europ. Ce nseamn asta? C in-dividul niciodat nu va ntreprinde ceva personal n spiri-tul intensificrii spiritului comunitar, ateptnd mereu s i se dea. n acelai timp, acelai individ se va supune, bombnind, crtind i njurnd, directivelor venite de sus.

  Cu alte cuvinte, adevrata schimbare de paradigm la nivelul modernizrii sistemelor publice nu poate veni dect prin voin politic de fier. Schimbarea trebuie impus, iar oamenii o vor adopta, chiar dac strmbnd din nas. Marea ntrebare privete existena acestei voine politice. Aici m tem c, n ara premierului copy/paste, va trebui s mai curg mult ap pe Dunre pn la apariia acelor caractere politice care s lucreze n beneficiul cetii i nu n beneficiul haitei de hiene de care aparin.

  bogdan.marchidanu@agora.ro

  Bogdan Marchidanu

 • www.ittrends.ro

  2 Nr. 6/7 - Iunie/Iulie 2012P E S C U R T

  La sfritul lunii iunie IBM a semnat cu Bitdefender un partene-riat pe o perioad de 5 ani, bazat pe dou axe principale de colaborare: pe de o parte IBM a cumprat de la Bitdefender soluia de

  securitate pentru servere virtuale, pe care o va oferi clienilor din Data Center-ul operat de IBM n Romnia, cu intenia declarat de a extinde furnizarea acestei soluii i pentru clienii altor Data Center-e operate de IBM la nivel regional; pe de alt parte infrastructura Bitdefender (10 rack-uri de

  echipamente) a fost mutat/colocat n Data Center-ul operat de IBM n Romnia;

  Dincolo de premiera pe care o instituie acest eveniment este pentru prima dat cnd un parteneriat ntre doi lideri mondiali n furnizarea de tehnologie pornete din Romnia este evident faptul c cei doi juctori i unesc forele pentru promovarea ser-

  viciilor de virtualizare i cloud computing i pentru educarea unei piee aflate nc la nceput de drum. (RM)

  Parteneriat IBM Bitdefender

  BBBoogdggdgdgdgdgdgdgddgggdgddaanann PPPopopopopopppesesesesesesesescucucucucu,,,, GlGlGlGlGlGG obobobobobobobbbobobobbobbalalalalalalalaalalalalaal TTTTTTTTTTTTececececccccececccecce hnhhnhnhnhnhhnhnhnhnhnhnhnhnhnhnhnhnhnhnnhnnnololololololoolollolllllololooooogogooooo ieieieiessss SeeeeeSeeeeSeeServrvicicesese , , CoCooununtrtrt y y MaMananagggggegegeggggeggggggggggggg rrrrr,rr,r,r,r,r,rr,r,rrr,rrrrr IIIIIIBBBBBMMMBBBBBBBBMMBB RRoRooRoooooommmmmmniinnn a a iii VVVVValalalalenenenenntitititin n n n JuJuJuJuurcrcrcrcrcrcututt, GMGMGMMGMGM SSSSSSSSereervvivicecesssssssssss anandd SuSupppporort,t,t BBititdedefefennnndndnnnnndnnnnnn eeeeerererereererereeereeeeeeee

  Graie noilor sisteme de imprimare Ink Advantage, HP transform imprimarea la calitate profesional ntr-un proces mult mai accesibil pentru utilizatorii casnici i pentru companiile foarte mici, dndu-le acestora po-sibilitatea s imprime pn la de dou ori mai multe pagini, cu acelai cost.

  Multifuncionalul HP Deskjet Ink Ad-vantage 2515 All-in-One face imprimarea, scanarea i copierea oricror documente mult mai uoar, oferindu-le, n acelai timp, utili-zatorilor documente i imagini imprimate de calitate, la un cost de imprimare redus.

  Noile multifuncionale HP Deskjet Ink Advantage 3525 i 5525 e-All-in-One in-clud opiunea de conectare HP wireless direct, care le permite utilizatorilor s imprime direct de pe orice dispozitive mobile care beneficiaz de conexiune wireless, fr a necesita conec-tarea la reeaua wireless sau utilizarea unui router.

  Multifuncionalele HP Deskjet Ink Ad-vantage 4615 i 4625 e-All-in-One le dau utilizatorilor posibilitatea s imprime, s scaneze, s copieze, s trimit sau s

  primeasc prin fax orice documente, n timp ce i reduc consumul de energie electric cu pn la 40% datorit opiunii de programare a perioadelor de timp de funcionare.

  HP este deja cunoscut pentru modul n care inoveaz constant n industria mondial de imprimare i pentru c le ofer clienilor o palet larg de opiuni de imprimare. Portofo-liul HP Deskjet Ink Advantage le va oferi utili-zatorilor posibilitatea de a imprima mai mult la un cost mai mic, fr a fi nevoii s fac niciun compromis n ceea ce privete calitatea imprimrii sau fiabilitatea echipamentelor, a declarat Irinel Ilie, HP IPG Romania Country Manager.

  HP este prima companie din lume care lanseaz o serie de echipamente care le per-mit utilizatorilor s imprime pn la de dou ori mai multe pagini la acelai cost. Noua li-nie de imprimante HP Deskjet Ink Ad vantage beneficiaz de o varietate de caracteristici in-teresante i ele au viteze de imprimare mai mari dect echipamentele din generaiile anterioare, acoperind nevoile oricrui tip de client.

  Tehnologii n premierMultifuncionalele HP Deskjet Ink Ad-vantage 3525 i 5525 e-All-in-One in-clud mai multe tehnologii care reprezint o noutate absolut pe pia, o dovad n plus a eforturilor companiei de a rspunde nevoii clienilor de a fi mai mobili i de a ine pasul cu tendinele de digitizare. Astfel, utilizatorii pot:

  S imprime cu uurin de pe orice dis-pozitiv mobil ce beneficiaz de conexiune wireless fr s necesite conectarea la o reea sau utilizarea unui router datorit opiunii HP wireless direct printing

  S imprime de oriunde s-ar afla cu aju-torul HP ePrint

  S scaneze documente i s le trimit direct pe email fr s mai necesite conec-tarea la un PC (dac folosesc echipamentul multifuncional HP Deskjet Ink Advantage 5525 e-All-in-One)

  Multifuncionalele HP Deskjet Ink Advan-tage 3525 i 5525 e-All-in-One sunt dis-ponibile n reeaua naional de parte