Jackson, Kaitlyn Portfolio

  • View
    97

  • Download
    0

Embed Size (px)

Text of Jackson, Kaitlyn Portfolio

  • K A I T L Y NJACKSON

    INTERIOR DESIGN

  • K a i t l y n J a c k s o n

    8 1 7 . 9 4 8 . 9 4 2 4

    kaitlyn.jackson@okstate.edu

  • TABLE OF

    CONTENTSUCO WELLNESS CENTER 4

    Recreation_______

    INCLUSIVE CLASSROOM 10K-12 Education_______

    SHARED SPACES 14Higher Education_______

    PACE 18Senior Living_______

    BLANK CANVAS 20Retail_______

    TREBLE 22Furniture Design_______

    INTERNSHIP 24Corporate_______

  • UCO WELLNESS CENTER

    FIRST FLOOR PLAN

    SECOND FLOOR PLAN

  • 5

    Designed: Spring 2016

    Objective: The purpose of the project is to redesign an

    existing facility using information gathered from as-

    built plans, site visits, and client interviews.

    Concept: The University of Central Oklahoma Wellness

    Center is designed for students, faculty, staff, and

    community members. The facility promotes the health

    and wellbeing of the UCO population. The Wellness

    Center also serves as a recreational environment for

    the students and faculty to alleviate stress and live a

    balanced lifestyle.

    Solution: To address the main problems of the

    existing space, an addition was added onto the north

    side of the building. The new addition allowed for a

    private gym for faculty and staff to have a place to

    workout away from the students. The additional

    square footage also permitted more appropriate

    zoning that increased the efficiency of the flow

    throughout the building. Material selections provided

    an atmosphere that promotes the university and team

    pride. Keeping budget and structural needs in mind,

    the design offers an attainable solution for future

    redesign projects.

    Programs: Revit

    EXISTING IMAGES

  • 6JUICE BAR

  • 7

    RECEPTION

    FACULTY AND STAFF WEIGHT ROOMFIRST FLOOR LIGHT PLAN

    FIRST FLOOR RENDERED PLAN

  • 8BASKETBALL COURTS

  • 9

    STUDENT WEIGHT ROOM AND TRACK

    CLASSROOM TYPICALSECOND FLOOR LIGHT PLAN

    SECOND FLOOR RENDERED PLAN

  • INCLUSIVE CLASSROOM

    IMAGES OF THE 3-DIMENSIONAL ARCHITECTURAL MODEL

  • 11

    Designed: Spring 2016 presented as an Honors Thesis

    Objective: The purpose of this project is to create an inclusive learning environment for an

    elementary school classroom using evidence based design. Extensive research, which

    included journal articles, books, school visits, and teacher interviews, was used to develop

    the most effective design. The classroom was to be designed to support students on the

    Autism Disorder Spectrum in an inclusive classroom environment, while also fulfilling the

    needs of the general education students and the educator.

    Solution: With consideration of the problems brought up by the teachers interviewed and

    the challenges that students on the Autism Disorder Spectrum face, the ideal learning

    environment is shown using furniture plans, rendered perspectives, and 3-Dimensional

    modeling. Proper zoning ensures that each user has the best possible environment in

    which to thrive. A variety of materials and furniture, adjustable lighting, and well defined

    zones add accommodations that specifically help the students on the Autism Disorder

    Spectrum.

    Programs: Revit and 3-Dimensional Architectural Model

    FURNITURE PLAN OPTIONS

  • 12

    Group Activity

    Center

    Daily Activities

    and Calendar

    Storage and Sink

    with Counter Space

    Height Adjustable

    Smartboard

    Teacher

    Workstation

    Student Technology

    Center

    RENDERED PERSPECTIVE

    RENDERED PERSPECTIVE

    WHITEBOARD MOUNTING HEIGHT

    STORAGE TYPICAL ELEVATION

  • 13

    Activity Table

    Adjustable Height WhiteboardStudent Desk

    Movable Podium

    Fidget Seating

    Mobile Room Dividers

    FURNITURE SELECTIONS

  • SHARED SPACES

    FIRST FLOOR PERSPECTIVE

  • 15

    Designed: Fall 2015 for the IDEC Student Competition and presented at Oklahoma State University

    Research Week

    Objective: The purpose of this design is to meet program requirements, be accessible, aesthetically

    pleasing and pursue sustainable solutions. Shared Spaces is a collaborative educational environment

    where current and future interior designers - high school students, college students, educators and

    professionals - come together to create a vertical learning environment that reaches out horizontally

    across the community to find solutions for local design challenges.

    Solution: The design focuses on connecting students to the community while provoking social change.

    The furniture layout promotes social learning and collaboration within the vertical studio. The floor plan

    accommodates large and diverse classes, while the material selection develops a sense of identity for the

    students, educators, professionals, and community members. Additional selections encourage curiosity

    and increase the feeling of value among participants.

    Programs: Revit and Photoshop

    SECOND FLOOR PERSPECTIVE

  • 16

    An open conference space provides a glimpse into the services and work done by the students and community.

    Movable furniture provides flexibility in the space to accommodate the variety of events and presentations.

    A gallery wall used to display projects connects the past work with the future momentum of the program.

    A lounge or waiting area for students casually working or community members waiting before an event or meeting.

    Projectors provide the technology for viewing digital presentations.

    A reception area located at the front entrance ensures visitors are connected properly with who and where they are meeting.

    ADA accessible restroom located on each floor.

    FIRST FLOOR ANNOTATED FURNITURE PLAN

  • 17

    A gallery wall used to display projects connects the past work with the future momentum of the program.

    Mounted screens provide

    necessary technology for students to connect and share information in a group setting.

    Lockers topped with a stainless steel counter top at standing height provide storage and layout space for collaboration.

    A counter equipped with electrical outlets provides a space for students to work individually or as a group.

    An office space provides a designated location for educators to carefully coordinate plans and service-learning projects.

    ADA accessible restroom located on each floor.

    SECOND FLOOR ANNOTATED FURNITURE PLAN

  • PACE

    Designed: Fall 2015 with Macy Ramsey and Sally Braine

    Objective: The purpose of the project is to design a section of an adult day care facility in Stillwater,

    Oklahoma. The focus on the final design was proper construction documentation as well as a renovation

    of an existing building. The PACE program is meant to serve as a place for older adults to go to remain

    involved in the community, receive care and assistance, but be able to return to their homes at night.

    RECEPTION DESK WALKING TRACK

    CAFETERIA LOBBY

  • 19

    Concept: This PACE facility will be

    designed for future generations

    while preserving the historic

    elements of the building and town

    while keeping the people of the

    Stillwater community in mind. The

    space shall serve as a place for

    participants to go to receive care,

    participate in activities, and enjoy

    their time while being involved in

    the community. The PACE Center

    will also serve as a stimulating

    environment to aid in cognitive

    development or memory aid while

    meeting the needs of the staff,

    participants, family members, and

    visitors.

    Solution: This PACE facility was

    designed with past, current, and

    future generations in mind. The

    first floor and mezzanine are

    planned to provide optimal

    mobility to the participants and

    staff members for day-to-day

    tasks or any additional activities.

    Materials and furniture were

    selected to provide maximum

    comfort, visibility, acoustic

    properties, and flexibility for all

    users.

    Programs: Revit

    FIRST FLOOR RENDERED FURNITURE PLAN

    SECOND FLOOR RENDERED FURNITURE PLAN

  • BLANK CANVAS

    GALLERY PERSPECTIVE

  • 21

    Designed: Spring 2014 with Macy Ramsey

    Objective: The purpose of the project is to

    design a retail space for the owner of a

    new art supply store. Blank Canvas focuses

    primarily on painting so the design needs

    to be whimsical yet sophisticated to inspire

    the skillful customers. The client is a female

    in her early thirties who started Blank

    Canvas to bring more culture and life to

    Denton, Texas. She is outgoing and vibrant,

    and wants her business to reflect her

    personality and love for painting.

    Solution: Because the space for Blank

    Canvas needed to serve as both a retail

    space, a gallery, and an event space, the

    key concept was flexibility. All of the

    furniture is movable and can be

    rearranged to fit the specific needs for

    each unique event. The white walls and

    neutral floors provide a backdrop to best

    feature the work of local artists.

    Programs: AutoCAD, Hand Rendering, and

    Photoshop

    RENDERED FURNITURE PLAN RETAIL OPTION

    FURNITURE PLAN GA