44
КА Т А Л О Г 2 0 1 3 / 2 0 1 4

Katalog sajam 2013

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Katalog izdanja Kreativnog centra za 58. međunarodni beogradski sajam knjiga

Citation preview

Page 1: Katalog sajam 2013

КАТАЛОГ 2013/2014

Page 2: Katalog sajam 2013

Издавачка кућа КРЕАТИВНИ ЦЕНТАР здружила је два основна услова за настанак добре књиге: љубав према њој и свест о важности читалачког искуства. Од оногa штo читамо и колико читамо у великој мери

зависи то како одрастамо и како се развијамо, начин на који решавамо одређене проблеме, да ли откривамо нове светове и нове перспективе из којих сагледавамо свет. Бројни писци, илустратори, дизајнери, професори, психолози, преводиоци, уредници, лектори и други вредни људи који чине Креативни центар стварају књиге дубоко верујући у то.

Већ годинама – од 1989, када је издато прво коло стваралачких сликовница Жапче, до данас – преиспитујемо своје идеје, читамо и истражујемо како бисмо били спремни да сагледамо разнолике потребе наших читалаца и понудимо им књиге које ће на њих одговорити. Анализирамо начин рада издавача из разних земаља, ослушкујемо шта говоре о нашим издањима на сајмовима у Београду, Болоњи, Франкфурту и како их оцењују и с великим поносом примамо награде, које за нас представљају добре вести о томе да смо на правом путу. Да успевамо у својим настојањима да створимо књиге које ће нашим читаоцима пружити задовољство и нова сазнања говори нам и то што се наше књиге преводе како би их читали и они који говоре другим језицима.

Oвим каталогом желели смо да вам представимо књиге које смо досад објавили, и то из угла читаоца коме је одређена група књига намењена. Унутар сваке групе издвојили смо конкретне ситуације у којима би му књиге Креативног центра могле бити од велике користи – било да се налази пред проблемом који треба решити, било да жели да стекне нова знања или прочита уметнички вредан роман. Наши читаоци су родитељи, деца, васпитачи, учитељи, наставници, а колико су њихове читалачке и сазнајне потребе разноврсне сазнаћете из овог каталога.г каталога.

који говоре

књиге којееђена групао конкретне

а могле бити

Page 3: Katalog sajam 2013

3

НоВО

О ауторуИвана Нешић, историчар уметности и писац, рођена је 1981. године у Ћуприји. Инспирацију проналази у доживљајима из детињства, етномитологији Балкана,природи и причама својих најближих. Уредник је два блога: Кулинарске чаролије злог прасета и Обор чуда злог прасета. Живи и ради у Београду. Зеленбабинидарови њен је први роман.

ЗЕЛЕНБАБИНИ ДАРОВИ Вођен жељом да спасe свет, али не сасвим лишен себичних мотива, дечак по имену Мика пролази кроз чудесне светове и необична искушења. Сваки из свог разлога, Мика и маљутак Завиша затичу се у служби код Зеленбабе, старице велике моћи и тајанственог порекла. Хоће ли дечак и маљутак успети да се изборе с моћним митским бићима и да докажу да заслужују тајанствене Зеленбабине дарове?

О илустраторуТихомир Челановић рођен је 20. септембра 1977. године. Дипломирао је на Факултету примењених уметности у Београду. Сликању га, по његовим речима, и даље уче. Узори у свету илустрације су му Андре Франкен и Милт Кал, као и сви они чија ћемо имена памтити док смо живи. Добитник је награде Невен (2005).

Романом Зеленбабини дарови покушала сам да на креативан и духовит начин изместим нашу народну митологију из сувих енциклопедијских прегледа и ставим је у контекст стварног живота. У исто време сам при описивању народних обичаја и митских бића консултовала дела наших значајних аутора из области српске етномитологије, тако да нема много произвољности које би могле да доведу до замагљивања слике о нашим старим легендама.

Аутор: Ивана НешићИлустратор: Тихомир ЧелановићУзраст: 9 + годинаТип књиге: авантуристички роман

Page 4: Katalog sajam 2013

4

Едиција АНА И ФИЛИП ИСТРАЖУЈУНоВО

О ауторуСимеон Маринковић завршио је Учитељску школу и Вишу педагошку школу у Kрушевцу, Филозофски факултет у Скопљу, а магистрирао је и докторирао на Филолошком факултету у Београду. Прошао је каријеру од учитеља до универзитетског професора методике српског језика и књижевности. Издавачку кућу Kреативни центар основао је 1989. године, где и данас ради као главни уредник. Написао је више од сто књига, а Ана Лукић је његова најпопуларнија јунакиња.

АНА ЛУКИЋ, јунакиња ових књига, помаже најмлађима да стекну многе добре навике за бољи, лепши и здравији живот. С другом Филипом води најмлађе читаоце у истраживање околине како би стекли нова знања о природи.

О илустраторуДушан Павлић завршио је Факултет примењених уметности. Живи у Београду и ради као дизајнери илустратор у Kреативном центру. Добитник је многих престижних награда за илустрацију, међу којима се издвајају Награда Златно перо за 1996. годину, Награда Невен за 1997. годину и Награда УЛУПУДС-а на Сајму књига у Београду 2011. године. Захваљујући његовим илустрацијама, црвенокоса девојчица Ана Лукић препознатљива је и омиљена међу децом широм света.

Преклапалице

СЕРИЈАпреведена

на 10 језикаАутор: Симеон Маринковић

Илустратор: Душан ПавлићУзраст: 5–7 годинаТип књиге: преклапалица

Едиција ШТА СВЕ АНА ЗНА...

Page 5: Katalog sajam 2013

5

Аутор: Весна АлексићИлустратор: Коста МиловановићУзраст: 6–8 годинаТип књиге: за подстицање читалачког самопоуздања

Аутор: Јасминка ПетровићИлустратор: Добросав Боб ЖивковићУзраст: 6–8 годинаТип књиге: за подстицање читалачког самопоуздања

Аутор: Драгана Кршенковић БрковићИлустратор: Александар ЗолотићУзраст: 6–8 годинаТип књиге: за подстицање читалачког самопоуздања

ТАТАЛИЈА је беба која расте у стомаку једне маме. И њој се сви радују: и мама и тата, и баке и деке, и мамина кума и све мамине другарице. Сви се радују Таталији осим једног малог дечака. Па он је уопште није тражио од маме и тате. Уосталом, мама је само једна и не може да је дели с тамо неком Таталијом. Страшно се наљутио кад је чуо да ће добити млађу сестру. Толико се наљутио да је одлучио да говори само јапански.

РАДОЗНАЛА САЊА без престанка нешто запиткује. Толика питања траже одговоре − где то лист, ношен ветром, путује, где снови бораве кад је она будна? Главни јунак једне заборављене књиге одлучује да јој помогне. И тако отпочиње ова прича.

КО СЕ ТО ЧУЈЕ?Ко се то чује? прва је књига у серији Радознали Меда. У овој сликовници главни јунак среће различите животиње и учи како се која од њих оглашава. Књига је намењена најмлађим читаоцима, који ће уз њу на забаван начин откривати свет који их окружује. Дружење с Медом претвориће се у забавну игру сазнавања и учења.

Едиција ОД ЧИТАЊА СЕ РАСТЕ

Едиција СВАКО ИМА ГОВОР СВОЈ

У ПРИПРЕМИЈасминка Петровић

Само за твоје уши

НоВО

РАДОЗ Н А ЛИ МЕ

ДА

РАР

ДАО И

МЕ

ДА

Д

КО СЕ ТО ЧУЈЕ?Пише Симеон Маринковић

Црта Маја Веселиновић

Аутор: Симеон МаринковићИлустратор: Маја ВеселиновићУзраст: 2–3 годинеТип књиге: сликовница скривалица

ТАМАРА не уме да чита и пише, а већ иде у први разред. Мама је очајна, тата се љути, али њу баш брига за слова. Сазнајте како су један деда, један опосум, једна Хајди,плус интернет, помогли Тамари да научи да чита и пише.

У ПРИПРЕМИ

Где је моја мама?

Где су моје крушке?

ДОСИТЕЈЕВО ПЕРО за 2012. годину

Page 6: Katalog sajam 2013

6

Преведено на 25 језика

Преведено на 10 језика

Преведено на 11 језика

Преведено на 6 језика

Преведено на 6 језика

Преведено на 5 језика

Едиција БЕЗ ДЛАКЕ НА ЈЕЗИКУ

О ауторуИрена Тиодоровић рођена је 1965. године. Дипломирала је на Филолошком факултету, на Катедри за светску књижевност. Њени велики узори јесу Астрид Линдгрен, она чија је машта створила свет Пипи Дуге Чарапе, Ефраим Кишон, чији хумор и сатира голицају, и Душко Радовић, на основу чијих песама и дубоких мисли васпитава своју децу.

О илустраторуМарко Сомборац рођен је 1976. године у Смедереву. Завршио је Средњу дизајнерску школу и Вишу школу за ликовне и примењене уметности у Београду. Бави се графичким дизајном, анимацијом, илустрацијом, карикатуром и стрипом. Имао је неколико самосталних изложби. Добитник је више награда и престижних признања. Тренутно ради дневни стрип BlicStrip! за новине Blic и илустрације за Креативни центар. Живи и ради у Београду.

СТРЕСОЛОВКАДа ли сте у последње време претерано забринути? Као да сте мало одлепили? У ретким тренуцима када вас деца не смарају за све и свашта разговарате сами са собом, непрекидно нешто сабирате и одузимате, журите и касните, планете због најмање ситнице... Укратко, налазите се у незгодним средњим годинама и напети сте као игрица за комп на последњем нивоу. Ако је тако, онда је ово права књига за вас.

IzvodeTambura{ki orkestar

AKUD „Sowa Marinkovi}“, Novi Sad

Dirigent i aran`er svih pesamaIvan Sabo

Vokalni solistiMarija Nikoli}, 14 godinaAlma Popovi}, 12 godina

Snimateq tonaJo`ef Gal

PostprodukcijaMilorad-Bata Nonin

Neo

vla{

}eno

pre

snim

avaw

e, u

mno

`av

awe,

dis

trib

ucija i reprodukcija

materijala sa ovog kompakt diska ka`

wivi su po zakonu! S

va prava zadr`

ana!

НоВО

Irena Tiodorovi}

STRESOLOVKASTRESOLOVKAIlustrovao Marko Somborac

Page 7: Katalog sajam 2013

7

С КЊИГОМ КРОЗ СВЕТ

О ауторуЈасен Боко дипломирао је у Београду драматургију и светску књижевност. Радио је у Сплиту као драматург, па у Слободној Далмацији као уредник, новинар и позоришни критичар. Предавао је десетак година предмет Луткарство и сценска култура на Филозофском факултету Свеучилишта у Сплиту. Крајем 2012. године постао је управник Драме сплитског ХНК. Објавио је девет књига. Посебан тон ауторовој биографији дају његова путовања – до двадесет пете године прешао је тридесетак хиљада километара по Европи, а онда му је Стари континент постао тесан. Путовао је Блиским истоком, Азијом, Аустралијом, Африком, Северном и Јужном Америком. Последњих година занимају га културолошкопутописни пројекти. Као резултат прелажења Пута свиле локалним возом од Пекинга до Сплита и истраживања Средоземља у потрази за Одисејем настале су две књиге путописа.

Аутор: Јасен БокоИлустратор: Душан ПавлићУзраст: тинејџериТип књиге: приручник за путнике

КЊИГА УТИСАКАКњига утисака о животу око нас и о животу у нама. Она не заповеда и не проповеда, не поставља коначна питања и не даје коначне одговоре, она се благонаклоно осмехује и нашим врлинама и нашим манама. Написана је и нацртана за оне који шетају мимо света, за оне довољно храбре да се плаше и довољно искрене да признају да нису ни савршени ни завршени…

О ауторуСлавољуб Станковић завршио је филозофију на Београдском универзитету и специјализовао адвертајзинг на Универзитету уметности у Београду. Писац је романа The Box и Split. Сценарио за филм The Box написао је с редитељком Андријаном Стојковић. Такође, аутор je више стотина кампања за реномиране домаће и иностране брендове.

О илустраторуСлавимир Стојановић, дизајнер и визуелни уметник, оснивач је лајфстајл бренда Futro. Добитник је више од 300 награда и признања у области графичког дизајна и адвертајзинга. Гостујући је професор на Новој академији уметности у Београду и партнер у брендинг агенцији Designs.

НоВО

Page 8: Katalog sajam 2013

8

Аутор: Дејан АлексићИлустратор: Маја ВеселиновићУзраст: 5 + годинаТип књиге: збирка прича

Едиција ХАЈДЕ ДА ЧИТАМО

У СВЕТУ ПРИЧА

Дејан Aлексић

КОГА СЕ ТИЧЕ КАКО ЖИВЕ ПРИЧЕ Да ли сте некада размишљали о томе како живе приче? Можда вам се чини да ту нема ничег необичног. Ипак, не можете ни да замислите шта се дешава када затворите корице књиге. Приче тада настављају да воде тајни живот. То најбоље зна наш писац, коме приче у овој књизи никако нису дале мира. Те су се жалиле на своје јунаке, те су се жалиле на свој почетак или на крај, једна прича била је ужасно размажена, а једна му је чак и побегла из књиге…

Сребрно ГАШИНО ПЕРО за 2012. годину

БОЈАН МРВИЦАспреман је да учини све како би га деца из краја примила у своје друштво. Зато је смислио сјајну игру. Потрагу за скривеним благом, и то у башти ћудљивог старца за којег се прича да у својој шупи чува огромног црног медведа.

ЗАГОНЕТКА РЕТКА ЗВАНА АРХИТЕТКАМаша је једном појела читаву шуму … и не само шуму већ и брежуљак поред шуме и кућицу која је била на њему. Милану је било тешко да поверује у то, али када је дошао код Маше на ручак и упознао њену архитетку, уверио се и сам да је то истина.

НоВО

ИНАШИ

Page 9: Katalog sajam 2013

9

ИЗБАЦИ ДОСАДУ ИЗ КУЋЕ!

Весна Картал

ОД ЗЛАТНЕ

РИБИЦЕ ДО

МЕСЕЦАЗАБАВНЕ

АКТИВНОСТИ

ЗА ДЕЦУЗЗ

Едиција ИЗБАЦИ ДОСАДУ ИЗ КУЋЕ

у категорији предшколских књига *

ОД ЗЛАТНЕ РИБИЦЕ ДО МЕСЕЦА Деца воле да откривају свет. Зато стално постављају занимљива питања. Како настају пахуље? Како полеће ракета? Зашто мачка преде? Крени с нама у авантуру нових открића! Сазнај и ти како настаје дуга, зашто су пчеле корисне, како рибице дишу под водом, као и одговоре на многа друга питања.

Аутор: Весна КарталИлустратор: Милица СтевановићУзраст: 7–9 годинаТип књиге: забавне активности за децу

55 ЕКСПЕРИМЕНАТА ИЗ ПРИРОДЕ• Прочитај занимљиве приче о биљкама и животињама. Откриј физичке појаве које се јављају у живом свету. • Потражи места на којима може да се истражује природа. Упознај се с научницима који су проучавали физичке појаве.• Изведи експерименте и испитај физичке појаве из природе.

Аутор: Томислав СенћанскиИлустратори: Никола Витковић, Јован Укропина Узраст: 11+ годинаТип књиге: популарна наука

Аутор: Татјана Михајилов-КрстевИлустратори: Марица Кицушић, Немања Ристић, Младен Анђелковић,

Срђан СтаменковићУзраст: 11 + годинаТип књиге: популарна наука

Едиција УЧИМО И ЕКСПЕРИМЕНТИШЕМО

ИлустрацијеНемања РистићМарица КицушићМладен Анђелковић

САЗНАЈКОЛИКА ЈЕ

МОЋ МИКРО-

ОРГАНИЗАМА!

ТАТЈАНАМИХАJИЛОВ-КРСТЕВ

ИЗ микросвета5050

еРистићКицушићАнђелковић

МИКРО-МИИКРКРРО-НИЗАМА!НИЗИЗААММАА!А!

50 ЕКСПЕРИМЕНАТА ИЗ МИКРОСВЕТА• Прочитај занимљиве приче о невидљивим бићима. Откриј на шта све микроорганизми могу да утичу. Изведи експерименте и испитај особине микроорганизама. • Потражи места на којима могу да се сретну микроорганизми. Упознај се с научницима који су проучавали микросвет. Сазнај колика је моћ микроорганизама!

Награда „НАЈБОЉИ ЕВРОПСКИ

УЏБЕНИК“*Франкфурт

2012

НоВО

Page 10: Katalog sajam 2013

10

Едиција САЗНАЈ И ПРОБАЈ

И в а н а С т е п а н о в и ћ И л и ћ

Психологија

Пси

хол

огиј

а

СЕРИЈАпреведена на 3 језика

ПСИХОЛОГИЈАСазнај:• шта је психички свет • како се мери интелигенција • шта је темперамент • шта су механизми одбране • шта је то фотографско памћење

Пробај:• да препознаш нечија осећања • да пронађеш мотив за неко понашање • да упознаш различите црте личности • да научиш правила за добро учење • да откријеш како настаје први утисак о некоме

АРХИТЕКТУРАСазнај:• шта је архитектура • ко смишља изглед града • од чега све зависи облик куће • како је настала Ајфелова кула • да ли башта може да буде на крову

Пробај:• да сазнаш шта је то пројектни задатак • да нацрташ цртеж у размери • да нацрташ план своје собе • да пронађеш материјале за градњу • да промениш изглед фасаде

Д р а г а н а Ј о к и ћ

Архитектура

Аутор: Ивана Степановић ИлићИлустратор: Марко СомборацУзраст: 11 + годинаТип књиге: популарна наука

Аутор: Драгана ЈокићИлустратор: Душан ПавлићУзраст: 11+ годинаТип књиге: популарна наука

Награда НЕВЕНза најбољу дечју књигу из области популарне науке

за 2012. годину

НоВО

Награда НЕВЕНза најбољу дечју књигу из области популарне науке

за 2010. годину

Page 11: Katalog sajam 2013

11

ОБУЦИТЕ HELLO KITTY

555 НАЛЕПНИЦА

СЛАГАЛИЦЕ

NACRTAJ I OBUCI

HELLO KITTY• корисни савети о томе како да нацрташ Hello Kitty у најмодернијој одећи за свако годишње доба• 40 страна за цртање и бојење и 6 мустри• 11 табли с модерним материјалима • 53 налепнице за улепшавање твојих цртежа

ЦИЦА КРОЈАЧИЦА

kreiraj najlepše VEC ERNJE HALJINE

У ПРИПРЕМИЧетири нове принцезе

У ПРИПРЕМИ

555 налепница Гусари

Животиње

Hello Kitty

НоВО

Page 12: Katalog sajam 2013

12

КЊИГЕ ЗА НАЈМЛАЂЕ

ДРУЖЕЊЕ ДЕЦЕ И РОДИТЕЉА

БАШ ЈЕ ДОБРО РОДИТИ СЕ

ДЕЈАН АЛЕКСИЋ

godina5-7

BUKVAR U STIHUGordana Simovi}

Аутор: Дејан АлексићИлустратор: Маја ВеселиновићУзраст: 0–1 годинаТип књиге: радосница

Аутор: Гвидо ТартаљаИлустратор: Маринко ЛебовићУзраст: 5+ годинаТип књиге: збирка поезије

Аутор: Гордана СимовићИлустратори: Јелена Пешић,Мања РадићУзраст: 5–7 годинаТип књиге: буквар у стиху

ВЕСЕЛА ЗООЛОГИЈАШта уче мишеви у школи? Да ли џивџан може да ћути? Каква је бува у лава? Чему се веселе сарделе? Како мама кит тепа своме чеду и шта тата сом поручује своме сину? Сазнајте како живе животиње домаће и дивље у песмама за децу нашег познатог књижевника Гвида Тартаље.

БАШ ЈЕ ДОБРО РОДИТИ СЕИзлазак из породилишта, први осмех и први зуб, први самостални кораци и прва рођенданска свећица на торти – сачувајте успомене на прве бебине дане и радост коју је донела породици.

НоВО

Page 13: Katalog sajam 2013

13

Едиција ДА ПУКНЕШ ОД СМЕХА

Приредио: Зоран ПеневскиИлустратор: Добросав Боб Живковић

НоВО

Page 14: Katalog sajam 2013

14

О ВЕЛИКИМ ЉУДИМА ЗА ВЕЛИКЕ ЉУДЕ

Zoro

Odisej

Tarzan

Antigona

Sne~ana

Robin HudSupermen

HerakleD~ejms Bond

Sindbad

An Blan{ar @an-Bernar Puj Fransis Mizio Ser` Blok

RODITELJIMA

KAKO DA SESTARIMBRINETE O

Kako da se brinete o starim roditeljima može svakom od nas da pomogne da ne pređe onu tanku liniju između pružanja zaštite roditelju i poštovanja njegovog dostojanstva, nezavisnosti i samostalnosti

VIRDŽINIJA MORIS

Knjiga odgovara na pitanja za koja ste mislili da nikada nećete morati da ih postavite Ovo je sveobuhvatan priručnik o zdravstvenim, socijalnim, emocionalnim, finansijskim, stambenim i praktičnim problemima

,

КАКО ДА СЕ БРИНЕТЕ О СТАРИМ РОДИТЕЉИМАДетаљан и свеобухватан приручник у којем се налази мноштво практичних информација, савета и идеја који ће читаоцима помоћи у решавању бројних проблема с којима се суочавају и њихови остарели родитељи и они сами који брину о њима. Нека од питања на која можете наћи одговоре, препоруке и корисне информације у овој књизи односе се на то: како се прилагодити новој улози неговатеља, како расподелити послове с браћом и сестрама, како ускладити посао и бригу о родитељу, како разрешити дилему: кућна нега или старачки дом, како се бринути о родитељу кад је у болници, како се бринути о себи и изборити се са осећањима кривице, беса и жалости итд.

ЕНЦИКЛОПЕДИЈА ЈУНАКА, СУПЕРХЕРОЈА И ОСТАЛИХ ПОЛУБОГОВАЈунаци су свуда око нас (Супермен, Зоро, Тарзан, Хари Потер, Одисеј, Билбо...). На нашим екранима, у дечјим собама или на мајицама тинејџера. Али имамо ли на уму да књижевност и филм не би постојали да нема њих? Њихови животи хране се универзалним темама које су гориво за најбоље приче. Имамо иста осећања као они, али су они јачи од нас. Савлађујући препреке, они остварују нашу тежњу да будемо нешто више од људских бића. Пођимо за њима и откријмо поново културни и историјски контекст у ком су рођени да бисмо лакше схватили шта оличавају и зашто су бесмртни.

БРИГА О СТАРИМА

Аутор: Вирџинија МорисТип књиге: приручник

Аутори: Ан Бланшар, Жан-Бернар Пуј, Франсис Мизио, Серж БлокТип књиге: енциклопедија

AAnAnAnAnAnAnAnAnAn AnAnAnAnAAnAnAnAnnAnAnAAAAAA Blalalalalalalaaalalalalalaalalalalaalaaaannnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn{an{an{a{an{an{an{ann{ann{nnnnn{nnnn{ r r r @a@a@aaaaaaaaan-Bn-Bn-Bn-Bn-B-B-BB-B-B-BBB--B-BBBeererereeerererererererernernernernerneernerererereererere aar Puj FFransis MMizi

НоВО

Page 15: Katalog sajam 2013

15

ПРИРУЧНИЦИ ЗА СВАКО ЖИВОТНО ДОБА

МЕНОПАУЗАКЊИГА ЗА СВАКУ ЖЕНУ Менопауза је нова фаза у животу сваке жене. Из овог корисног приручника моћи ћете да сазнате да она са собом носи много тога лепог и да није болест каквом је донедавно сматрана. Будући да се квалитет живота побољшао, а његово трајање продужило, жене XXI века провешће скоро трећину живота у менопаузи, много дуже него њихове мајке и баке. Савремена жена у менопаузи доброг је здравља и може се и даље осећати као у периоду плодних година. Без обзира на то да ли сте млади или сте већ у зрелим годинама, ова књига помоћи ће вам да се обавестите о свему што вас чека у менопаузи или о ономе кроз шта управо пролазите.

Violeta Babić

KNJIGA ZA SVAKU ŽENUMenopauza

Преведено на 7 језика

Преведено на 13 језика

Преведено на 1 језик

Преведено на 5 језика

VIOLETA BABIĆ

VODIČKROZ SIGURAN

SEKS

KNJIGA ZADEVOJKE... I NJIHOVE MOMKE

Преведено на 4 језика

О ауторуВиолета Бабић дипломирала је на групи за српски језик и књижевност на Филолошком факултету у Београду. Радила је у Институту за српски језик, где се бавила лексикографијом. Ради као лектор у Kреативном центру. Њене књиге постале су прави бестселери у Србији и многим земљама света. Добитница је две значајне иностране награде за Књигу за сваку девојчицу. Радо се дружи с децом и младима и даје им корисне савете за одрастање.

О илустраторуБојана Димитровски рођена је у Београду 1974. године. Професионално се бави илустрацијом од 1993. Дипломирала је сликарство на Академији ликовних уметности у Београду. Од 1995. до 2001. године живела је у Канади, где је усавршавала цртачко знање и упознала се с дигиталном графиком. У то време бавила се класичном анимацијом и стрипом. Илуструје дечје књиге и часописе и сарађује с бројним издавачима у земљи и иностранству. Добитница је више међународних награда за стрип и илустрацију.

О илустраторуАна Григорјев завршила је Школу за дизајн, а затим Ликовну академију у Београду, одсек сликарство. Бави се илустровањем књига за децу (сликовнице, уџбеници, романи, приручници…). Илустровала је више од 100 књига за децу, око 50 сликовница и 10 уџбеника за домаће и стране издавачке куће, као што су Народна књига, Litera Books Greece, Нолит, Завод за уџбенике и наставна средства, Calamus, Дечја књига, Креативни центар, Evro-Giunti, Едука, Bookland, Чаробна књига, Пчелица… Редовни је члан УЛУПУДС-а од 2003. године.

НоВО

Page 16: Katalog sajam 2013

16

МАШТОВИТЕ СЛИКОВНИЦЕ, ПРЕКЛАПАЛИЦЕ И СЛАГАЛИЦЕ

Књиге за купање

Картонскесликовнице

Преклапалице

ПРВИ ПОЈМОВИ

Картонскесликовницепреклапалице

Page 17: Katalog sajam 2013

17

МАШТОВИТЕ СЛИКОВНИЦЕ, ПРЕКЛАПАЛИЦЕ И СЛАГАЛИЦЕ

Сликовнице с

налепницама

Картонскесликовницепреклапалице

НоВо!

Бојанке

Јунак: ЖућаУзраст: 0–5 годинаТема: авантуре малог жутог псаТип књиге: картонска сликовница преклапалица

Page 18: Katalog sajam 2013

18

МАШТОВИТЕ СЛИКОВНИЦЕ, ПРЕКЛАПАЛИЦЕ И СЛАГАЛИЦЕ

Картонскесликовнице

Платнена КЊИГА

играчка

Преклапалице

П К

2/3

Од чега шта настаје?

ОТВ

ОРИ

ПРО

ЗОРЧ

ИЋ!

Преклапалице

НоВо!

2/3

Ko штаноси?

ОТВ

ОРИ

ПРО

ЗОРЧ

ИЋ!

Page 19: Katalog sajam 2013

19

МАШТОВИТЕ СЛИКОВНИЦЕ, ПРЕКЛАПАЛИЦЕ И СЛАГАЛИЦЕ

Јунаци: Пепељуга, Црвенкапа, Мачак у чизмама и СнежанаУзраст: 3 + годинаТема: познате бајкеТип књиге: картонска сликовница с моделима за играње

КњигаИГРАЧКА

Картонске

сликовнице

КњигаслАГАЛИЦА

Преклапалице

Сликовни речник с више од 1 500 појмова

Page 20: Katalog sajam 2013

2020

КЊИГЕ КОЈЕ ВОЛИМО ДА ЧИТАМО

У ПРИПРЕМИСимеон Маринковић

Вук и седам јарића и друге приче

Page 21: Katalog sajam 2013

2121

ПРИПРЕМНИ ПРЕДШКОЛСКИ ПРОГРАМ

Полазишта за израду радних листова јесу Опште основе предшколског програма из 2006. године.Разноврсне активности усклађене су с темама предвиђеним припремним предшколским програмом.Фасцикла садржи:• 40 радних листова• материјал за рад• упутство за васпитаче

с мноштвом предлога за активности

Серија преведенана 2 језика

У ПРИПРЕМИМоја вежбанка за вртић

200 игара и активности

за учењебројева и откривање

математике

Илустрације Флоранс Ланглоа

Бенедикт Карбонеј

Преведенона босански и

мађарски

НоВо!

НоВо!

*

Награда „НАЈБОЉИ ЕВРОПСКИ

УЏБЕНИК“*Франкфурт

2013 *СКИ

у категорији предшколских књига

Page 22: Katalog sajam 2013

22

КРЕИРАМО И РАЗВИЈАМО МОТОРИКУ

Бојанке

Сликовнице с налепницама

Учимо да цртамо

Украси доњег слона истим

шарама као што их има горњи.

Page 23: Katalog sajam 2013

23

С КЊИГОМ КРОЗ СВЕТ

PEVAMO I UČIMO

ENGLESKI CD na poklon

Slikovni

rečnik

+ CD sa

12 pesama

Учимо СРПСКИ

© 2013 abc melody

Muzika, tekstovi i produkcija: Stéphane Husar Gitare: Bill Temm, Mark Anderson, Stéphane Husar

Saksofon: Adam Le NevezVokali: Paul Hurrell, Jane Walker, Simon Ward, Jane Lemke,

Mardi Thompson, Stéphane Husar, Alyssa di Pino, Emma & Thomas Hamilton

www.kreativnicentar.rs

Neo

vlaš

ćeno

pre

snim

avanje

, umnožavanje, d

istribuci ja i reprodukci ja materi jala sa ovog kompakt-diska kažnj iv i su po zakonu! Sva prava zadržana!

© Kreativni centar 2013

ENGLESKIPEVAMO I UČIMO

НоВо!

Page 24: Katalog sajam 2013

24

У СВЕТУ ПРИЧА И РОМАНА 5 +

Јунаци: Дечак Дуле и плави змај ЛулеУзраст: 5 + годинаТема: авантуре дечака и његовог најбољег пријатеља

Свака бајка бисер je у едицији

коју не треба пропустити

Приче о бајним девојчицама које

личе на тебе!

Page 25: Katalog sajam 2013

25

У СВЕТУ ПРИЧА И РОМАНА 5 +

Јунаци: Бата и ЕмилУзраст: 8 + годинаТема: детињство Тип књиге: роман

О ауторуСвен Нурдквист један је од најзначајнијих шведских илустратора и писаца за децу. Чича Петсон и мачак Финдус су његови јунаци познати широм света, а инспирацију за њихове прве авантуре Свен Нурдквист пронашао је играјући се са својим малим синовима.

О ауторуAстрид Линдгрен једна је од најпознатијих и највољенијих шведских књижевница за децу свих времена. Њени јунаци – попут Емила из Ленеберје, Бате и његовог пријатеља Карлсона с крова и риђокосе пегаве девојчице са шашавим кикицама Пипи Дуге Чарапе – необични су и посебни у свету књижевности за децу. Воле да се играју, смеју и истражују свет, а необуздана машта и слободан дух одводе их у многе невероватне авантуре.

Page 26: Katalog sajam 2013

26

ПРИПРЕМАМО СЕ ЗА ШКОЛУ

• Више од сто најпознатијих Змајевих песама представљено је кроз тематске целине – четири годишња доба. • Изванредне илустрације групе аутора.• Посебна пажња посвећена ћириличким фонтовима

и савремен приступ графичком обликовању дали су познатим стиховима сасвим ново рухо.

• Уз мало вештине и помоћи родитеља деца могу да добију сопствено мало луткарско позориште и још много могућности за игру, разговор и интеракцију са Змајевим текстом.

• С много пажње, поштовања и љубави проверене старе вредности уоквирене су оним што је најбоље од разиграног стваралачког духа данашњице.

Најбоља дечја књига на Сајму

књига у Београду 2004. године

Читанке за предшколце

Поклон уз ово издање – лутке од папира за луткарску представу Несрећна Кафина

д р р р

Полуткепредс

Page 27: Katalog sajam 2013

27

Едиција ПУСТОЛОВИНЕ ЗА ПРЕДШКОЛЦЕ

О илустраторуАлександар Золотић, млад и талентован илустратор, завршио је Факултет примењених уметности у Београду. Његове илустрације отварају прозоре у широке и лепе светове, а овог пута завирили смо у живот једног свица.

Награда УЛУПУДС-а

на Сајму књига у Београду 2011. године

У ПРИПРЕМИДобрица Ерић

Песма дуга три ланца из ловчевог ранца

О ауторуДобрица Ерић инспирацију за своја дела види у птицама, расцветаним и родним воћкама, житним пољима, звезданом небу и реци Гружи. Добитник је више од педесет награда. Креативни центар објавио је његове књиге Велика песма о једном малом јагњету (2002) и Прича из мрављег света (2008).

Page 28: Katalog sajam 2013

28

ВЕЖБАМО И ЗАБАВЉАМО СЕ

Јунаци: Гиле и његови помоћнициУзраст: 5 + годинаТема: Гилетова путовања широм светаТип књиге: сликовница скривалица

НоВо!

Page 29: Katalog sajam 2013

29

ВОДИЧИ

ПОЗДРА

В ИЗ

БЕОГРАД

АХО

ТЕЛМОСКВА

ХОТЕЛ

МОСКВА

Посебан додатак – разгледница!

Преведено на 3 језика

Београд није ни највећи, ни најстарији, ни најлепши град на свету, али неки кажу да је један од највеселијих. Има бар милион оних који ће се похвалити тиме да су Београђани – било да су у њему рођени, било да у њему бораве дуже или краће време.

Оно по чему се Београд разликује од других градова и по чему је посебан – открићете тек кад га упознате. Можете га упознати возећи се трамвајем, возом, аутобусом, бициклом, пловећи бродом или летећи балоном, али ћете Београд ипак најбоље упознати шетајући се његовим улицама. Овај водич сигурно ће вам помоћи у томе.

Награда НЕВЕН за илустрацијуза 2012. годину

Page 30: Katalog sajam 2013

30

У СВЕТУ ПРИЧА И РОМАНА 9 +

Зоран Пеневски

Најбоља дечја

књига на Сајму

књига у Београду 2006. године

У ПРИПРЕМИКристоф Мори

Матје Идалф и Фантомска Муња

НоВо!

Page 31: Katalog sajam 2013

31

Едиција НЕ БИ ЖЕЛЕО...

Едиција МИТОВИ АНТИЧКЕ ГРЧКЕ

Page 32: Katalog sajam 2013

32

Едиција СВЕТ ЈЕ ЈЕДАН 7–12

В и к т о р и ј а П е р е с Е с к р и в а

О р а с и о К и р о г а

С а б и н а Н о ј ф е р

ХАОС У ПОРОДИЦи КАЛМАН

Џ у д и К е р т и н

ИВИНОПУТОВАЊЕ

MOJ ПРИЈАТЕЉШЕИК У СТУРЕБИЈУ

У л ф С т а р к

ХЕДВИГА и МАКС-УЛОВ

Ф р и д а Н и л с о н

KАКО ЈЕ ДОРА ПОБЕДИЛА СТИДЉИВОСТ

Б е т и н а О б р е х т Џ у д и К е р т и н

BONJOUR,АЛИС У ПРИПРЕМИ

Роберт Грисбек

За све је криво шумеће прасе

НоВо

!Но

Во!

Page 33: Katalog sajam 2013

33

Едиција СВЕТ ЈЕ ЈЕДАН 7–12

Едиција СВЕТ ЈЕ ЈЕДАН 13 +

Manuel Vaqs Bernat

Ne idi u Berlinlimuzinom,

EvoP D MOKO E[

Luka Kowolato

DV IJO AC

Sowa ]iri}

ROMANU MOJOJ GLAVI

НоВо!

Page 34: Katalog sajam 2013

34

Едиција ПУСТОЛОВИНЕ ЗА ОСНОВЦЕ

Едиција КЊИГЕ ЗА СВА ВРЕМЕНА

У ПРИПРЕМИСрпске народне

јуначке песме

Најбоља

едиција на Сајму

књига у Београду

2007. године

Page 35: Katalog sajam 2013

35

ТРАНЗИТ 15 +

ЗА ЉУБИТЕЉЕ КЊИЖЕВНОСТИ И ФИЛМА

ЈА КАО ТИПаoла Каприоло

НоВо!

Page 36: Katalog sajam 2013

36

Едиција ОВАКО СЕ ЖИВЕЛО

Најбоље дечје

књиге на Сајму

књига у Београду

2008. године

У ПРИПРЕМИГрупа аутора

Историја на длану

Књиге из ове едиције говоре о животу људи од преисторије до данас на подручју средишњег Балкана, на којем се током времена уобличавала модерна Србија. Текстови врсних стручњака, раскошне илустрације, благо музејских збирки и архива, као и резултати археолошких истраживања, откривају узбудљиву прошлост пуну нових, непознатих детаља.

Page 37: Katalog sajam 2013

37

УЧИМО И ЕКСПЕРИМЕНТИШЕМО

Награда НЕВЕН

за најбољу дечју

књигу из области

популарне науке

за 2011. годину

СЕРИЈАпреведена на 7 језика

GEOGRAFSKAMERENJA

GEOGRAFSKAMERENJAvan škol ske uč ion ice

MILUTIN TADIĆ

van

НоВо!

Page 38: Katalog sajam 2013

38

ВЕЖБАМО И ЗАБАВЉАМО СЕ

ВЕЛИКА припрема за малу матуру

НоВо

!

Page 39: Katalog sajam 2013

39

ПРИРУЧНИЦИ ЗА ШКОЛУ

У ПРИПРЕМИВиолета Бабић

365 језичких цртица

ИГРААкценатска вежбанка

Русомир Д. Арсић

ми семи се

ИГРА

НоВо!

НоВо!

Page 40: Katalog sajam 2013

40

ПРИРУЧНИЦИ ЗА НАСТАВНИКЕ И ВАСПИТАЧЕ

У ПРИПРЕМИРадмила Ивановић

Деца имају реч – деца у говорним

ситуацијамаKr

eativ

ni ce

ntar

Kreativna {kola

[. D. Izli, K. Mi~el

НоВо!

Page 41: Katalog sajam 2013

41

КАД ИМАМ ПРОБЛЕМ

Мала реч која има велико

значење

Да разумете загонетку коју представља

љубав

Page 42: Katalog sajam 2013

42

КАД ИМАМ ПРОБЛЕМ

Преведено на 5 језика

Преведено на 5 језика

Научите родитеље

понашању на прихватљив

начин

Какви све могу бити путеви до популарности

Page 43: Katalog sajam 2013

43

ЖЕЛИМ ДА БУДЕМ ДОБАР РОДИТЕЉ

Преведено на 9 језика

У ПРИПРЕМИ

Шта да очекујете у

другој години Ново ревидирано

издање

У ПРИПРЕМИТијана Вранеш

Прва година у џепу

СЕРИЈАпреведена на 4 језика

Преведено на 3 језика

Преведено на 3 језика

Преведено на 9 језика

Page 44: Katalog sajam 2013

Градиштанска 8, 11120 Београд 35Тел./факс: (011) 30 88 446, 38 20 483

[email protected] • www.kcknjizara.rs

ДОБРО ДОШЛИ У КЛУБ КЊИЖАРУ „КРЕАТИВНИ ЦЕНТАР“

ТЦ „ЕУРОЦЕНТАР“ МАКЕДОНСКА 30 / ДЕЧАНСКА 5

(У ОКВИРУ КЊИЖАРЕ „БЕОПОЛИС“) У ЊОЈ ЋЕТЕ МОЋИ ДА НАЂЕТЕ СВА ИЗДАЊА „КРЕАТИВНОГ ЦЕНТРА“, ДА СЕ УЧЛАНИТЕ У КЛУБ ЧИТАЛАЦА, ДА ОСТВАРИТЕ РАЗНЕ ПОПУСТЕ И УЧЕСТВУЈЕТЕ У МНОГИМ ПРОГРАМИМА КОЈЕ ПРИПРЕМАМО ЗА ВАС.

ВИДИМО СЕ У КЊИЖАРИ!