kertas soalan OTI 1.docx

  • View
    231

  • Download
    1

Embed Size (px)

Text of kertas soalan OTI 1.docx

SULIT PEPERIKSAAN TOV 1TINGKATAN 3SAINSMAC 20151 JAM

SEKOLAH MENENGAH imtiaz ULUL ALBAB MELAKA78300 ALOR GAJAH

PEPERIKSAAN OTITINGKATAN 3

SAINS

JANGAN BUKA KERTAS SOALAN INI SEHINGGA DIBERITAHU.

1. Kertas soalan ini mengandungi 6 soalan. 2. Jawabsemuasoalan di ruangan jawapan yang di sediakan.

NAMA: ____________________________________________KELAS: _________________________________

Kertas soalan ini mengandungi 8 halaman bercetak termasuk muka hadapan

Disediakan oleh : Disemak oleh : Diluluskan oleh :

__________________ _________________________ ________________________Nurul Asnur Fahrain En.Muhd Yazid B. Yunus En.Azharizan B. Yaacob Guru Sains Ketua Unit Hal Ehwal Akademik PengetuaTingkatan 3 SM imtiaz Ulul Albab Melaka SM imtiaz Ulul Albab Melaka 1. Rajah 1 menunjukkan struktur kulit manusia.D:E:C:B:A:

( 3 markah)(a) Pada rajah di atas, tandakan ( ) pada abjad yang betul untuk menunjukkan reseptor yang terlibat dalam pengesanan rangsangan.

(b) Tandakan ( ) fungsi bahagian yang berlabel A.Untuk mengesan kesakitan

Untuk mengesan haba

Untuk mengesan tekanan

Mengesan kesejukan

(1 markah)(c) Bahagian badan yang berbeza mempunyai tahap sensitif yang berbeza. Tandakan ( ) bahagian yang paling sensitif pada sentuhan.Hujung jari

kaki

siku

(1 markah)2. Rajah di bawah menunjukkan keratan memanjang ginjal

(a) Label X. Y dan Z dengan perkataan- perkataan medula, pelvis dan korteks untuk melabel bahagian- bahagian tertentu pada ginjal tersebut.(3 markah)

(b) Padankan bahan kumuh dalam tumbuhan serta kegunaanya dalam bidang ekonomi.Bahan kumuh

Nikotina

Kafein

Kuinin

lateks

Tanin

Sumber dan kegunaan

Daripada biji kopi dan berfungsi untuk membuat ubat untuk melegakan kesakitan.

Daripada pokok getah dan berfungsi untuk membuat barangan getah.

Berasal daripada pokok tembakau dan berperanan untuk membuat ubat, racun dan dadah.

Membuat ubat malaria dan berasal daripada kulit pokok kina.

Berasal daripada pokok bakau dan berfungsi untuk membuat dakwat.

(5 markah)3. (a) Padankan haiwan yang betul dengan jenis pembiakan pada rajah di bawah.Haiwan

Jenis pembiakan

Belahan dedua

Pertunasan

Penjanaan semula

(3 markah)(b) Padankan organ pembiakan lelaki dengan fungsinye yang betul.Organ pembiakan

(i) Testis

(ii) Vesikel semen

(iii) Duktus sperma

Fungsi

Menggangkut sperma dari testis ke uretra

Menghasilkan sperma dan hormone seks lelaki.

Menyimpan sperma dan merembeskan cecair yang menyuburkan sperma

(3 markah)

4. Ryan memerhatikan sel pipinya di bawah sebuah mikroskop. Tulis nukleus, sitoplasma atau membrane sel untuk melabel bahagian-bahagian sel pipi tersebut.

(3 markah)(c) Sel haiwan mempunyai tiga bahagian utama yang menjalankan fungsi khusus . padankan bahagian tersebut dengan fungsinya.Tempat berlakunya tindak balas kimia(i) Nukleus

Mengawal pergerakan bahan masuk dan keluar dari sel(ii) sitoplasma

Mengawal aktiviti sel(iii) Membran sel

(3 markah)

5. Rajah di bawah menunjukkan salah satu sistem dalam tubuh manusia.

(a) Namakan sistem yang ditujukkan pada rajah di atas.________________________________________________________________________ (1 markah)(b) Apakah fungsi bahagian yang berlabel Z?________________________________________________________________________(1 markah)(c) Nyatakan dua bahan buangan yang dihasilkan oleh bahagian yang berlabel X________________________________________________________________________(2 markah)(d) Berikan tiga fungsi organ X?________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________(3markah)

(e) Cadangkan bagaimana anda dapat menjaga kesihatan organ X?________________________________________________________________________________________________________________________________________________(2 markah)

(f) Apakah rawatan yang terbaik apabila organ X gagal untuk berfungsi?________________________________________________________________________(1 markah)6. Baca petikan di bawah

Pembiakan ialah satu mekanisme bagi semua benda hidup untuk menghasilkan satu individu baharu bagi mengekalkan generasinya. Melalui proses pembiakan , bahan genetik dapat diturunkan daripada satu generasi ke satu generasi yang seterusnya, dengan itu spesies suatu organisma dapat dikekalkan. Proses pembiakan manusia melibatkan organ-organ seks lelaki dan perempuan. Sistem pembiakan lelaki terdiri daripada testis , skrotum , duktus sperma, vesikel semen , zakar dan uretra. Sistem pembiakan perempuan pula terdiri daripada ovary , tiub fallopio, uterus, serviks dan faraj.(a) Namakan proses bagi penggabungan gamet jantan dengan gamet betina______________________________________________________________________________(1 markah)(b) Lengkapkan carta di bawah untuk menunjukkan laluan sperma daripada testis ke tiub falopio semasa hubungan seks.zakar(ii)(i)

Testis

Tiub Serviks (iv)(iii)

Falopio (4 markah)(c) Namakan satu organ dalam sistem pembiakan perempuan bagi penempelan embrio.___________________________________________________________________________(1 markah)

(d) Apakah fungsi tiub falopio di dalam organ pembiakan perempuan.___________________________________________________________________________(1 markah)

(e) Selepas penggabungan gamet jantan dengan gamet betina, satu zigot akan terbentuk. Jelaskan perkembangan zigot menjadi fetus dan terangkan bagaimana fetus mendapat bekalan nutrient daripada ibunya.___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________(4 markah)

(f) Satu pasangan yang telah berkahwin selama 5 tahun masih tidak menimang cahaya mata . selepas pemeriksaan kesihatan, didapati masalah kemandulan disebabkan oleh suami. Terangkan dua kemungkinan penyebab bagi kemandulan itu dan cadangkan cara bagi mengatasi masalah tersebut.______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________(4 markah)

7. Rajah berikut menunjukkan kitar haid yang berlaku kepada seorang perempuan setelah mencapai akil baligh.

a) (i) Apakah fasa Y?________________________________________________________________________(1 markah) (ii) Apakah yang terjadi pada hari yang ke -14?________________________________________________________________________(1 markah)(iii) Jika proses pengeluaran haid seseorang wanita itu bermula pada hari pertama, nyatakan hari berlakunya pengeluaran haid.________________________________________________________________________(1 markah)b) Apabila dinding uterus runtuh , haid berlaku. Nyatakan kandungan dalam darah yang dikeluarkan.________________________________________________________________________________________________________________________________________________(2 markah)c) Sel telur akan habis ketika umur lebih kurang 50 tahun. Namakan keadaan apabila Puan Aisyah tidak mengalami haid lagi.________________________________________________________________________(1 markah)