L. 76.2002 Privind Sistemul Asigurarilor de Somaj

  • View
    18

  • Download
    2

Embed Size (px)

DESCRIPTION

legea somajului

Text of L. 76.2002 Privind Sistemul Asigurarilor de Somaj

Top of Form

Bottom of Form

Parlamentul Romniei

Lege nr. 76 din 16/01/2002

Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 103 din 06/02/2002

privind sistemul asigurrilor pentru omaj i stimularea ocuprii forei de munc

Parlamentul Romniei adopt prezenta lege.

CAPITOLUL I Dispoziii generale

Art. 1. - n Romnia fiecrei persoane i sunt garantate dreptul de a-i alege liber profesia i locul de munc, precum i dreptul la asigurrile pentru omaj.

Art. 2. - Prevederile prezentei legi reglementeaz msurile pentru realizarea strategiilor i politicilor elaborate n vederea proteciei persoanelor pentru riscul de omaj, asigurrii unui nivel ridicat al ocuprii i adaptrii forei de munc la cerinele pieei muncii.

Art. 3. - Msurile prevzute de prezenta lege au drept scop realizarea urmtoarelor obiective pe piaa muncii:

a) prevenirea omajului i combaterea efectelor sociale ale acestuia;

b) ncadrarea sau rencadrarea n munc a persoanelor n cutarea unui loc de munc;

c) sprijinirea ocuprii persoanelor aparinnd unor categorii defavorizate ale populaiei;

d) asigurarea egalitii anselor pe piaa muncii;

e) stimularea omerilor n vederea ocuprii unui loc de munc;

f) stimularea angajatorilor pentru ncadrarea persoanelor n cutarea unui loc de munc;

g) mbuntirea structurii ocuprii pe ramuri economice i zone geografice;

h) creterea mobilitii forei de munc n condiiile schimbrilor structurale care se produc n economia naional;

i) protecia persoanelor n cadrul sistemului asigurrilor pentru omaj.

Art. 4. - (1) n aplicarea prevederilor prezentei legi sunt excluse orice fel de discriminri pe criterii politice, de ras, naionalitate, origine etnic, limb, religie, categorie social, convingeri, sex i vrst.

(2) Msurile i drepturile speciale acordate prin prezenta lege unor categorii de persoane defavorizate nu constituie discriminare n sensul prevederilor alin. (1).

CAPITOLUL II Concepte privind piaa muncii

SECIUNEA 1 Termeni i expresii utilizate

Art. 5. - n sensul prevederilor prezentei legi, termenii i expresiile de mai jos au urmtoarele semnificaii:

I. angajator - persoana juridic sau persoana fizic cu sediul, respectiv domiciliul, n Romnia ori sucursala, filiala, agenia, reprezentana din Romnia a unei persoane juridice strine cu sediul n strintate, autorizat potrivit legii, care ncadreaz for de munc n condiiile legii;

II. loc de munc - cadrul n care se desfoar o activitate din care se obine un venit i n care se materializeaz raporturile juridice de munc sau raporturile juridice de serviciu;

III. persoan n cutarea unui loc de munc - persoana nregistrat la Agenia Naional pentru Ocuparea Forei de Munc sau la alt furnizor de servicii de ocupare, acreditat n condiiile legii, pentru a fi sprijinit n ocuparea unui loc de munc;

IV. omer - persoana care ndeplinete cumulativ urmtoarele condiii:

a) este n cutarea unui loc de munc de la vrsta de minimum 16 ani i pn la ndeplinirea condiiilor de pensionare;

b) starea de sntate i capacitile fizice i psihice o fac apt pentru prestarea unei munci;

c) nu are loc de munc, nu realizeaz venituri sau realizeaz din activiti autorizate potrivit legii venituri mai mici dect indemnizaia de omaj ce i s-ar cuveni potrivit prezentei legi;

d) este disponibil s nceap lucrul n perioada imediat urmtoare dac s-ar gsi un loc de munc;

e) este nregistrat la Agenia Naional pentru Ocuparea Forei de Munc sau la alt furnizor de servicii de ocupare, care funcioneaz n condiiile prevzute de lege;

V. stagiu de cotizare - perioada n care s-a pltit contribuia de asigurri pentru omaj att de ctre asigurat, ct i de angajator sau, dup caz, numai de ctre asigurat;

VI. asigurat - persoana fizic care realizeaz venituri, potrivit legii, i este asigurat pentru riscul pierderii locului de munc, prin plata contribuiei de asigurri pentru omaj;

VII. indemnizaie de omaj - o compensaie parial a veniturilor asiguratului ca urmare a pierderii locului de munc sau a veniturilor absolvenilor instituiilor de nvmnt i militarilor care au efectuat stagiul militar i care nu s-au putut ncadra n munc;

VIII. msuri de stimulare a ocuprii forei de munc - acele msuri care au ca scop sprijinirea persoanelor n cutarea unui loc de munc i, n mod deosebit, a omerilor pentru a dobndi statutul de persoan ocupat.

SECIUNEA a 2-a Indicatori statistici privind piaa muncii

Art. 6. - (1) La nivel naional i teritorial situaiile i evoluiile de pe piaa muncii sunt monitorizate, n principal, cu ajutorul unui sistem de indicatori statistici privind:

a) resursele de munc;

b) populaia activ;

c) populaia ocupat;

d) omerii;

e) locurile de munc vacante;

f) indemnizaia de omaj;

g) populaia ieit din omaj prin ocupare, precum i prin prsirea pieei muncii;

h) rata omajului.

(2) Sistemul de indicatori statistici i metodologia de calcul a acestora se stabilesc de Institutul Naional de Statistic n colaborare cu Ministerul Muncii i Solidaritii Sociale.

Art. 7. - (1) Agenia Naional pentru Ocuparea Forei de Munc, pe baza documentelor primare de nregistrare a omerilor, a comunicrilor fcute de furnizorii de servicii de ocupare acreditai i de angajatori privind locurile de munc vacante, calculeaz indicatorii statistici prevzui la art. 6 alin. (1) lit. d)-h) i ali indicatori specifici pieei muncii.

(2) Agenia Naional pentru Ocuparea Forei de Munc elaboreaz, n funcie de necesiti, analize, studii i cercetri statistice speciale privind situaia i evoluia omajului i a ocuprii, la nivel naional i teritorial, pe domenii de activitate.

Art. 8. - (1) Pentru realizarea atribuiilor prevzute la art. 7 Agenia Naional pentru Ocuparea Forei de Munc asigur condiiile materiale, organizatorice i manageriale corespunztoare, elaboreaz i administreaz sistemul documentelor primare, constituie i exploateaz baza proprie de date.

(2) Pentru realizarea unor analize, studii i cercetri statistice speciale de natura celor prevzute la art. 7 alin. (2) Agenia Naional pentru Ocuparea Forei de Munc poate angaja i serviciile unor prestatori specializai.

(3) Metodologia de realizare a cercetrilor statistice speciale va fi avizat, potrivit legii, de Institutul Naional de Statistic.

Art. 9. - (1) Agenia Naional pentru Ocuparea Forei de Munc are obligaia s fac publici indicatorii statistici privind piaa muncii, cu o periodicitate care va fi stabilit o dat cu sistemul de indicatori prevzut la art. 6 alin. (1).

(2) Agenia Naional pentru Ocuparea Forei de Munc va pune la dispoziie Ministerului Muncii i Solidaritii Sociale indicatorii statistici, rezultatele cercetrilor statistice speciale, analizele i studiile statistice.

Art. 10. - (1) Angajatorii au obligaia s comunice ageniilor pentru ocuparea forei de munc judeene, respectiv a municipiului Bucureti, denumite n continuare agenii pentru ocuparea forei de munc, n cror raz i au sediul, respectiv domiciliul, toate locurile de munc vacante, n termen de 5 zile lucrtoare de la vacantarea acestora.

(2) Furnizorii de servicii de ocupare acreditai au obligaia de a comunica lunar ageniilor pentru ocuparea forei de munc n a cror raz i au sediul date privind numrul omerilor mediai i ncadrai n munc.

Art. 11. - n vederea elaborrii strategiilor i politicilor, precum i pentru adoptarea unor msuri pe piaa muncii, la nivel naional, pe domenii de activitate, ramuri, sectoare economice sau zone, Ministerul Muncii i Solidaritii Sociale iniiaz reglementri privind obligativitatea angajatorilor de a comunica informaiile necesare cu privire la fora de munc.

Art. 12. - n sensul prezentei legi, Institutul Naional de Statistic are urmtoarele atribuii:

a) calculeaz indicatorii statistici prevzui la art. 6 alin. (1) lit. a)-c);

b) furnizeaz Ageniei Naionale pentru Ocuparea Forei de Munc datele privind fora de munc, rezultate din cercetrile statistice proprii;

c) elaboreaz n colaborare cu Ministerul Muncii i Solidaritii Sociale sistemul de indicatori statistici ai pieei muncii i metodologia de calcul a acestora;

d) avizeaz cercetrile statistice speciale realizate de Agenia Naional pentru Ocuparea Forei de Munc sau de Ministerul Muncii i Solidaritii Sociale.

SECIUNEA a 3-a Clasificarea ocupaiilor

Art. 13. - Clasificarea ocupaiilor din Romnia este sistemul de identificare, ierarhizare, codificare a ocupaiilor din economie, care se elaboreaz de Ministerul Muncii i Solidaritii Sociale n colaborare cu Institutul Naional de Statistic, cu alte ministere i instituii publice interesate i se aprob prin hotrre a Guvernului.

Art. 14. - (1) Modificarea coninutului Clasificrii ocupaiilor din Romnia se aprob prin hotrre a Guvernului, la propunerea Ministerului Muncii i Solidaritii Sociale i cu avizul Institutului Naional de Statistic.

(2) nscrierea de noi ocupaii n Clasificarea ocupaiilor din Romnia se aprob, la solicitarea celor interesai sau n baza unor reglementri speciale, prin ordin al ministrului muncii i solidaritii sociale, care se public n Monitorul Oficial al Romniei, Partea I.

Art. 15. - Utilizarea Clasificrii ocupaiilor din Romnia este obligatorie la completarea documentelor oficiale.

SECIUNEA a 4-a Categorii de beneficiari

Art. 16. - Beneficiari ai prevederilor prezentei legi sunt persoanele n cutarea unui loc de munc, aflate n una dintre urmtoarele situaii:

a) au devenit omeri n sensul prevederilor art. 5 pct. IV lit c);

b) nu au putut ocupa loc de munc dup absolvirea unei instituii de nvmnt sau dup satisfacerea stagiului militar;

c) ocup un loc de munc i, din diferite motive, doresc schimbarea acestui