of 5 /5
LJETO U VRTIĆU U prirodi djeca uče kroz vlastito iskustvo i svim svojim osjetilima. Ljeto je ove godine jako varljivo, oni koji su otišli na more neprestano moraju gledati vremensku prognozu kako bi se mogli kupati, ali nama u vrtiću ovakvo vrijeme odgovara – nije prevruće te možemo duže i više boraviti na zraku što dobrotvorno djeluje na razvoj djeteta. Poneka djeca burno reagiraju na promjene (novi prostor, novi prijatelji…), pa je važno da ih roditelji i odgojiteljice, pripremimo za ljetni boravak u vrtiću. Tijekom ljeta, odgojne skupine su spojene, tako da djeca sada imaju priliku upoznati više odgojiteljica te graditi nova prijateljstva! Nastojimo da braća i sestre borave zajedno.

LJETO U VRTIĆU - dvds.hr · bacanje i gađanje u cilj, poligon s preprekama, razne igre u pokretu, tradicionalne pokretne igre i druge prilagođene dječjem interesu i dobi. Razne

 • Author
  others

 • View
  1

 • Download
  0

Embed Size (px)

Text of LJETO U VRTIĆU - dvds.hr · bacanje i gađanje u cilj, poligon s preprekama, razne igre u pokretu,...

 • LJETOUVRTIU

  U prirodi djeca ue kroz vlastito iskustvo i svim svojim osjetilima.

  Ljeto je ove godine jako varljivo, oni koji su otili na more neprestano moraju gledati vremensku prognozu kako bi se mogli kupati, ali nama u vrtiu ovakvo vrijeme odgovara nije prevrue te moemo due i vie boraviti na zraku to dobrotvorno djeluje na razvoj djeteta.

  Poneka djeca burno reagiraju na promjene (novi prostor, novi prijatelji), pa je vano da ih roditelji i odgojiteljice, pripremimo za ljetni boravak u vrtiu. Tijekom ljeta, odgojne skupine su spojene, tako da djeca sada imaju priliku upoznati vie odgojiteljica te graditi nova prijateljstva! Nastojimo da braa i sestre borave zajedno.

 • Prilikom koritenja vanjskog prostora osiguravamo poticaje za stvaralake igre na otvorenom i simbolike igre, likovni i neoblikovani materijal, sredstva za igru vodom i pijeskom i razliita pomagala kao to su: dekice, klupice, suncobrani, atori i sl., nudimo djeci: lopte, vijae, koeve, golove za nogomet i druga dostupna sredstva za igru, odnosno sredstva koja e potaknuti fiziki rast i razvoj djeteta.

  Kod igre na otvorenom djeca pokazuju radost i radoznalost, te razvijaju spoznaju i vjetine na svim razvojnim podrujima

  Boravak na zraku je prilika za zadovoljavanjem djetetovih potreba za kretanjem i razvojem organa za kretanje, kao i razvojem psihofizikih osobina djeteta

  Izlaganje suncu pomae tijelu u resorpciji tvari koje su mu potrebne za iskoritavanje kalcija i fosfora koji su vani elementi u gradnji kostiju. Sunce podie raspoloenje, potie proizvodnju vitamina D, blagotvorno djeluje na neka upalna zbivanja koe.

  Prednost vanjskog prostora je u tome to on prua mogunosti djeci koja ue kinetikim i taktilnim putem. Njima je potrebno da se kreu, da osjeaju, da dodiruju, da ine.

  U naem dvoritu tijekom ljetnih mjeseci bit e zastupljene:

  tjelesne aktivnosti, u centru za kinetike igre. Aktivnosti koje razvijaju temeljne motorike vjetine kod male djece jesu: kretanje, tranje, skakanje, penjanje, bacanje i gaanje u cilj, poligon s preprekama, razne igre u pokretu, tradicionalne pokretne igre i druge prilagoene djejem interesu i dobi. Razne plesne aktivnosti s primjerenim rekvizitima; plesne trake, obrui, tapovi maoretkinja.

 • Likovne aktivnosti pruaju djeci osjeaj radosti, uzbuenja i zadovoljstva. U likovnom centru dostupni su oni materijali putem kojih se djeca mogu likovno izraziti: plastelin, glina, tempere, kreda, vodene boje,olovke, bojice, papiri, ljepila, kare, drveni tapii, tapii s vatom, prirodni materijali; kamenii, eeri, drveni obluci, granice. Mnogobrojne aktivnosti s pijeskom i vodom - kombinacija pijeska i vode omoguuje djeci oblikovanje nastambi, graevina, cesta, vozila, gradova, sela.

  U sklopu glazbeno-scenskog centra nude se djeci razliiti glazbeni patenti putem kojih istrauju zvukove (ukalice, zveke, udaraljke, glazbeni mobili). Glazba je jedan od najbogatijih izvora pouavanja male djece. Postavili smo i paravan iza kojega djeca izvode razne predstave, kao i stolove sa stolcima te razne lutke: lutke od kartona, lutke od arapa, tapne lutke, maske lutkica od papirnatih tanjura

  Uz reprodukciju glazbe, potiu se aktivnosti izraavanja tijelom te ples na otvorenom, gdje dominacija pokreta, nesputanosti i slobode posebno dolazi do izraaja. Na dvoritu imamo i istraivaki centar. U njemu se djeci prua obilje poticaja koje mogu istraivati: bilje, sjemenje, kora drveta, travice, stiropor, plastine ae, epovi, kartoni, vaga, kompas, kantice za zalijevanje, lijevci, poveala. Boravak u prirodi omoguuje djeci da razumiju prirodu, procese koji se dogaaju u njoj te

  upoznavanje raznih biljnih i ivotinjskih vrsta. U prirodi djeca ue kroz vlastito iskustvo i svim svojim osjetilima.

  Kroz ljeto razvijamo kod djeteta : osjeaj sigurnosti, samopouzdanja,

  potiemo razvoj pozitivne slike o sebi, naroito osjeaje i razumijevanje da je dobrodolo u skupinu i da mu se odgojitelj raduje, da slobodno izraava svoje potrebe, da ve mnogo toga zna, hoe i moe.

  Podravamo spontanost djejeg stvaralakog izraaja.

  Zadovoljavamo i razvijamo potrebu za kretanjem djelujui na razvijanje cjelokupne motorike, usavravanje prirodnih oblika kretanja, jaanje miia potrebnih za pravilno dranje tijela.

 • Potiemo razvoj samostalnosti to je osobito vano za ouvanje ivota i zdravlja djeteta.

  Razvijamo radoznalost i aktivno-stvaralaki odnos prema prirodi.

  Razvijamo spoznajne funkcije, a

  naroito mogunost opaanja, vizualnog, auditivnog i taktilnog, uoavanje vanjskih svojstava predmeta i pojava, saznanja o ljudima i obiajima i sl.

  Potiemo dijete na govorne i druge

  oblike sporazumijevanja i stvaranja naroito razvijamo sluanje i razumijevanje drugih.

  (Koriteni pisani materijali iz ljetnog plana rada,Djeji vrti Dugo Selo).

  Helena Bari i Ivana Souissi

  Srpanj 2014.