Lucrare de Laborator Nr

  • View
    230

  • Download
    0

Embed Size (px)

DESCRIPTION

vcnvhbkhj

Text of Lucrare de Laborator Nr

Lucrare de laborator Nr.1

O fereastr de aplicaie conine urmtoarele elemente:

1. Butonul meniului System. Acest meniu include comenzi care permit redimensionarea , deplasarea i nchiderea ferestrelor. Forma lui reprezint n miniatur pictograma aplicaieiNotepad

2. Titlul ferestrei. Conine denumirea aplicaie.3. Bara de meniuri

Conine meniurile:File (Fiier), Edit (Editare), Search (Cutare) Help (Asisten).

4, Bara de titluri

Afieaz titlul ferestrei. Dac la un moment dat exist mai multe ferestre deschise, atunci fereastra activ se destinge de celelalte prin faptul c bara ei de titlu este afiat de alt culoare. Poziia ferestrei pe suprafaa de lucru poate fi schimbat cu ajutorul tehnicii trage-i-las, "apucnd" fereastra de bara de titlu.5. Zona text.

Aici se afieaz textul supus prelucrrii. Cnd se afl n aceast zon cursorul oricelului i schimb forma.6. Butoane

a) Butonul minimize (micoreaz la minim). Cu un clic-stnga pe acest buton, fereastra se reduce la un buton pe bara de lucrri, dar execuia aplicaiei nu se termin. Fereastra poate fi redeschis, folosind butonul corespunztor din bara lucrrii.b) Butonul maximize(mrete la maxim). Cu un clic-stnga pe acest buton se poate mri fereastra, astfel nct ocupe tot spaiu disponibil. Dup ce fereastra este mrit la maxim, acest buton se transform n butonulrestore(restabilete). La acionarea butonuluirestorefereastra revine la dimensiunile anterioare.c) Butonul close(nchide). Acest buton permite nchiderea ferestrei. Spre deosebire de minimizare, nchiderea ferestrei presupune i terminarea procesului de execuie a aplicaiei.

7. Bara de defilare.

Aceast bar apare atunci cnd n interiorul ferestrei exist mai multe date dect pot fi afiate. Coninutul ferestrei poate fi defilat prin glisarea indicatorului din centru sau prin clicuri-stnga pe butoanele marcate cu triunghiuri8. Cursorul oricelului.Forma cursorului indic faptul c el se afl n zona de text.9. Bordura ferestrei.Se folosete pentru a modifica limea i nlimea ferestrelor. Pentru aceasta mai nti cursorul se poziioneaz pe marginea sau colul respectiv al ferestrei. Dup ce cursorul i schimb forma ntr-o sgeat cu dou vrfuri, dimensiunile ferestrei pot fi schimbate n direcia dorit.

10. Punctul de inserare.Marchez locul n care se va introduce textul n momentul n care se tasteaz sau se activeaz comanda de inserare.

Meniul Start este principalul punct de acces la programele, folderele i setrile computerului. Este denumitmeniudeoarece furnizeaz o list de opiuni, la fel ca meniul de restaurant. Dup cum sugereaz i termenul Start, acesta este adeseori locul unde v deplasai pentru a porni sau a deschide elemente.

Utilizarea meniul Start: Pornirea programelor Deschiderea folderelor utilizate n mod obinuit Cutarea fiierelor, a folderelor i a programelor Reglarea setrilor computerului Obinerea ajutorului pentru sistemul de operareWindows nchiderea computerului Log off de la Windows sau comutarea la un alt cont de utilizator

Pentru a deschide meniul Start, facei clic pe butonulStartdin colul din stnga jos al ecranului. Sau apsai tasta sigl Windowsde pe tastatur.

Meniul Start cuprinde trei pri de baz: Panoul mare din partea stng afieaz o list scurt de programe de pe computer. Aceast list poate fi particularizat de ctre productorul de computere, astfel c aspectul ei variaz. Dac facei clic peToate programele, se afieaz o list complet de programe (mai multe despre aceasta, mai trziu). n partea de jos a panoului din stnga se afl caseta de cutare, care v permite s cutai programe i fiiere din computer, prin tastarea termenilor de cutare. Panoul din dreapta furnizeaz acces la folderele, fiierele, setrile i caracteristicile utilizate mai frecvent. De asemenea, este locul unde v deplasai pentru a face log off de la Windows sau de unde nchidei computerul.

Caseta de cutareCaseta de cutare este una dintre modalitile cele mai convenabile de a gsi elemente din computer. Locaia exact a elementelor nu are importan, deoarece caseta Cutare va parcurge programele i toate folderele din folderul personal (care include Documente, Imagini, Muzic, Desktop i alte locaii comune). De asemenea, va cuta prin mesaje de pot electronic, mesaje instantanee salvate, rezervri i persoane de contact.

Ce se afl n panoul din dreapta?

Panoul din dreapta al meniului Start conine linkuri ctre pri din Windows pe care este posibil s le utilizai frecvent. Iat-le, de sus pn jos:Folder personal.Deschide folderul personal, care este numit dup persoana care a fcut log on la Windows. De exemplu, dac utilizatorul curent este Cristina Potra, folderul va fi numit Cristina Potra. n schimb, acest folder conine fiiere specifice utilizatorului, printre care folderele Documentele mele, Muzica mea, Imaginile mele i Fiierele mele video.Documente.Deschide biblioteca Documente, unde se pot accesa i deschide fiiere text, foi de calcul, prezentri i alte tipuri de documente.Imagini.Deschide biblioteca Imagini, unde se pot accesa i vizualiza imagini digitale i fiiere grafice.Muzic.Deschide biblioteca Muzic, unde se poate accesa i asculta muzic i alte fiiere audio.Jocuri.Deschide folderul Jocuri, unde se pot accesa toate jocurile de pe computer.Computer.Deschide o fereastr unde se pot accesa uniti de disk, aparate foto digitale, imprimante, scanere i alte dispozitive hardware conectate la computer.Panou de control.Deschide Panoul de control, unde se poate particulariza aspectul i funcionalitatea computerului, se pot instala sau dezinstala programe, se pot configura conexiuni de reea i gestiona conturi de utilizator.Dispozitive i imprimante.Deschide o fereastr unde avei posibilitatea s vizualizai informaii despre imprimant, mouse i alte dispozitive instalate n computer.Programe implicite.Deschide o fereastr unde avei posibilitatea s alegei programul pe care dorii ca Windows s l utilizeze pentru activiti precum rsfoirea pe Web.Ajutor i Asisten.Deschide Ajutor i Asisten Windows, unde se pot rsfoi i cuta subiecte de Ajutor despre utilizarea Windows i a computerului. ConsultaiObinerea de ajutor.n partea de jos a panoului din dreapta se afl butonul nchidere. Facei clic pe butonul nchidere pentru a nchide computerul.Dac facei clic pe sgeata de lng butonul nchidere, este afiat un meniu cu opiuni suplimentare pentru comutarea utilizatorilor, log off, repornire sau nchidere. Pentru mai multe informaii, consultaiEfectuarea de Log off din Windowsinchiderea unui computer: ntrebri frecvente.

Particularizarea meniului StartAvei posibilitatea s controlai care elemente s apar n meniul Start. De exemplu, avei posibilitatea s fixai pictograme n meniul Start pentru programele preferate, pentru a le accesa mai uor, sau s eliminai programe din list. De asemenea, avei posibilitatea s ascundei sau s afiai anumite elemente n panoul din dreapta. ConsultaiParticularizare meniu Startpentru mai multe informaii.

Lucrare de laborator Nr.2

Panou de Control este aplicatia care permite modificari de configurare pentruntreg sistemul. Aplicatia se poate lansa n executie prin:Start Panou de Control (Control Panel)Dupa lansare, pe ecran apare fereastra aplicatiei (vezi figura de mai jos). Aceasta contine elementele specifice oricarei ferestre (bara de meniu, bare de instrumente, zona de lucru, s.a.).Bara de meniu (Menu Bar)din fereastraPanoului de Controlcontine optiunile (vezi figura de mai jos):1.Fisier (File)- permite gestionarea fisierelor;2.Editare (Edit)-permite actiuni de editare (copiere, mutare, stergere, s.a.);3.Vizualizare(View)- permite stabilirea diverselor optiuni de vizualizare a informatiilor oferite dePanoul de Control(vezi figura de mai jos):oBare . (Bars.)- se pot vizualiza sau nu diverse bare n fereastraPanoului de Control;oMiniaturi.Detalii (Thumbnails.Details)- diverse tipuri de vizualizare a partii din dreapta a zonei de lucru;oAranjare pictograme dupa (Arrange Icons by)- criteriul de ordonare a pictogramelor n partea dreapta a zonei de lucru (nume, comentariu, grupare,s,a.)oAlegere detalii (Details)- se pot alege diverse detalii ce se vor afisa daca mai sus se alege optiuneaDetalii (Details);oSalt la (Go To) -pozitionare rapida la o anumita fereastra; Remprospatare (Refresh) -actualizarea n imaginea curenta de pe ecran a ultimelor modificari efectuate si nca nevizualizate.

4.Preferinte (Options)-permite stabilirea unor preferinte (fodere, adrese Internet) la care ulterior sa se faca accesul rapid;5.Instrumente (Tools)- permite conectarea sau deconectarea la retea, sincronizarea cu diverse surse de date siOptiuni folder(Folder Options) pentru stabilirea unor optiuni ale folderelor si fisierelor (vezi figura de mai jos) astfel:oGeneral (General)- actiuni generale cu folderele;oVizualizare (View)- optiuni de vizualizare a diverselor componente ale unui folder;oTipuri de fisiere (File types)- precizarea tipurilor de fisiere recunoscute n sistem;oFisiere neconectate (Offline Files)- lucru ntr-un fisier partajat n retea de la un calculator neconectat cu actualizarea fisierului la conectarea calculatorului

.6.Ajutor (Help)- asigura asistarea utilizatorului cu informatii ajutatoare pentru lucru cu aplicatiaPanou de Control.nzona de lucrua ferestrei aplicatieiPanou de Controlse afla (vezi figura urmatoare):1.n stngaoptiunile:oPanou de control (Control Panel)- prin care se poate alege modul de vizualizare dorit pentru pictogramele din dreapta;oVezi si (See Also)- prin care se potaduce informatii noi sau explicative;2.n dreapta, pictogramele ce reprezinta diverse microaplicatii care permit :oActivitati programate (Scheduled Tasks)- planificare activitati pentru executare automata;oAdaugare sau eliminare programe (Add and Remove Programs)- instalare si eliminare de programe;oAfisare (Display)- modifica aspectulspatiului de lucru;oBara de activitati si meniul Start (Taskbar and Start Menu)- modificare caracteristicibarei de activitatisi a meniuluiStart;oCo