Lucrator in Comert

  • View
    120

  • Download
    16

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Suport de curs Lucrator in Comert

Text of Lucrator in Comert

CALIFICAREA: Lucrator in comertMODUL- COMUNICAREFIA DE DOCUMENTARE Componentele procesului comunicaional

O firm modern trebuie s-i formeze un sistem complex de comunicaii.

Firmele trebuie s comunice att cu clienii lor actuali, ct i cu cei poteniali, iar mesajele transmise nu trebuie lsate la voia ntmplrii.

Un model de comunicare trebuie s dea informaii despre:

cine comunic?

ce spune?

cum comunic?

cui spune?

cu ce efect?

Procesul de comunicare poate fi construit cu ajutorul urmtoarelor elemente:

Codificare

Decodificare

Emitorul (sursa) = persoana, grupul sau organizaia care dorete s transmit un mesaj. Emitorii trebuie s tie la ce auditoriu trebuie s ajung comunicarea.

Mesajul = ansamblul cuvintelor, imaginilor i simbolurilor transmise de surs i destinate receptorului. Pentru ca mesajul s fie eficient, procesul de codificare trebuie s fie corelat cu cel de decodificare. Simbolurile utilizate trebuie s fie nelese. Mesajul trebuie s fie clar, simplu, dar i interesant.

Mijlocul de comunicare = canalul prin care mesajul codificat urmeaz s ajung la receptor - ziar, revist, televiziune, radio, internet, panou stradal, etc.

Receptorul = cel cruia i este adresat mesajul i care poate s nu coincid cu destinatarul vizat de surs.

Rspunsul = reacia receptorului dup expunerea la mesaj. Receptorul cumpr produsul, i schimb atitudinea fa de acesta sau renun s mai cumpere.

Percepia mesajului poate fi perturbat de zgomot sau bruiaj. Oamenii sunt bombardai zilnic cu sute de mesaje promoionaleInstrumente obinuite de comunicare i promovare

Sarcin special3. Elaborai un mesaj pentru a anuna deschiderea noului vostru magazin. Descriei elementele folosite n realizarea acestei comunicri. Citii colegilor i vedei cum reacioneaz la mesajul transmis. Identificai elementele de bruiaj, modul de codificare i decodificare.4. Ai nevoie de informaii? Caut pe internet!

ncepe cu: www.bussiness.ro, http://stiri.rol.ro

5. Vrei s te relaxezi nvnd?

Rezolv urmtorul

Aritmogrif

C

O

M

U

N

I

C

A

R

E

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

Orizontal:

2. Operaia prin care se elaboreaz un mesaj folosind simboluri.

3. Cel care transmite mesajul

4. Perturbare ce poate s apar n comunicare.

5. Cel ce primete mesajul.

6. Calea prin care se comunic.

7. Operaie ce trebuie realizat de receptor.

8. Ceea ce se comunic.

9. Surs folosit pentru transmiterea comunicrii.Rezolvarea aritmogrifului propus la activitatea C

CODIFICARE

EMITATOR

BRUIAJ

DESTINATAR

MIJLOC

DECOIFICARE

MESAJ

PRESA

E

FIA DE DOCUMENTARE FAZA DE INCHEIERE A PROCESULUI DE VNZAREAceasta faza presupune: Semnalele de decizie ale clientului privind cumpararea: Nu se decide salut prietenos de desprire; Este hotarat sa cumpere confirmarea cumpararii; Se gandeste, arata interes, dar mai ezita intarirea deciziei de a cumpara.

Intrebari de control Doriti sa..?

Tehnici de incheiereIntrebari alternative Doriti.pe.sau.?

Rezumare Spuneati ca.....

Recomandare Sunt de parere ca Evaluarea post-cumprare are ca sop intarirea convingerii clientulu ca alegerea produsului a fost optima i debuteaza cu primirea bonului de vnzare achitat: Multumim, alegerea facuta este foarte buna!Va veti convinge cand.

Fidelizarea clientului prin:

- modul n care sunt atinse, impachetate i inmanate produsele;- oferirea de mici suveniruri (pungi, mostre),oferte speciale, pachete cadou;

- eliberarea de carduri de fidelitate, legitimatii de client;

- acordarea de avantaje clienilor top (case de marcat prioritare, parcari special amenajate);

Oferirea serviciilor post vnzare transport la domiciliu, instalare, retusuri, service etc. Despartirea de cumprtor o formula corecta de salut incheie discutia de vnzare i are un efect pozitiv asupra clientului, stand la baza unor viitoare cumparaturi: la revedere i multumim frumos, multumim i va mai asteptam, multumim i va rugam sa ne mai vizitati, pentru ca urmeaza sa primim., multumim, o zi excelenta n continuare i altele.Nu exista o tehnica general valabila pentru structura i continutul discutiei de vnzare, deoarece felul n care decurge poate fi influentat de factori diferiti, ca de exemplu: tip de client, vnztor,tehnica de argumentare,argumentele de vnzare, motive de cumparare, tip de marfaMODUL: SSM

Norme de sntate i securitate n munc

specifice vnzrii mrfurilor

Prezentele instructiuni au ca scop prevenirea riscurilor profesionale, protectia

securitatii i a sanatatii voastre n timpul desfasurarii activitii, eliminarea, factorilor de risc, de accidentare si/sau imbolnavire profesionala existenti n procesul de munca.

ATENIE! In acest scop:

desfurati activitatea, n conformitate cu pregtirea i instruirea voastra, precum i cu instruciunile primite din partea inspectorului cu protectia muncii;

nu expuneti la pericol de accidentare/mbolnvire profesional att propria persoan, ct i alte persoane, n timpul procesului de munc;

cunoasteti codurile de alarmare i caile de evacuare din incinta magazinului;

nu intrati n zonele de restrictie sau la locurile de munca la care nu ati fost instruiti;

respectati semnalizarea de securitate si/sau sanatate utilizata la locul de munca; utilizai corect utilajele, aparatura, uneltele i echipamentele comerciale, iar curarea lor o efectuai numai dupa deconectare de la reeaua electric; comunicati imediat sefului /lucrtorilor orice situaie de munc care o considerati un pericol, precum i orice deficien a echipamentului comercial utilizat; dac v-ai accidentat prin tiere, intrerupei lucrul i prezentati-v la punctul sanitar;

utilizai corect i complet echipamentul individual de protecie(EIP); fumatul este strict interzis n magazin; menineti cile de circulatie din spatiul de vnzare al mrfurilor n permanenta libere, curate, asigurate impotriva pericolului de alunecare i derapare; respectati semnele simbol de pe ambalajele mrfurilor, referitoare la manipularea, transportul, depozitarea i expunerea acestora n spatiile de vnzare; nu intrati n raza de lucru i actiune a utilajelor fixe sau mobile; nu escaladati rafturile, utilajele de transport, deplasati-va numai pe caile de acces; tineti seama de greutatea mrfurilor la asezarea n rafturi i de rezistenta politelor; folositi scara portabil la manipularea mrfurilor depozitate la inaltimi mari, n nici un caz scaunele, lazile, rafturile sau alte obiecte improvizate;

s avei vizibilitate n timpul manipularii mrfurilor, limitele maxime admise pentru ridicare, purtare, tragere i impingere manuala a maselor sunt prezentate n tabel:

Tip de manipulareFrecventa operatiilorVarsta (16 19 ani)

BAIETIFETE

RidicareRar3513

Frecvent259

PurtareRar3013

Frecvent209

TragereRar1510

Frecvent107

Riscuri de accidentare/ mbolnvire:

vatamarea corporala la utilizarea echipamentelor manuale sau mecanizate;

prabusirea de la inaltime a mrfurilor;

coliziunea cu mijloace de transport intern;

efortul fizic prea mare, frecvent i prelungit;

caracteristicile mediului de munca (umezeala, frig, zgomot);

starea fizica (oboseala, ebrietatea, boala) i lipsa echipamentului de protectie;

lipsa cunostintelor/instructajului adecvat;

Respectai n orice imprejurare NSSM i nu afectati prin deciziile ifaptele dvs. viaa, bunurile i mediul !

MODUL DEZVOLTARE DURABILA

Fia de documentare Protecia i conservarea mediului nconjurtorMediul nconjurtor, considerat n prezent o prioritate politic pe plan internaional, nu poate fi exclus nici din preocuprile economiei romneti. Dezvoltarea economic implic externaliti suportate de mediul nconjurtor, a crui considerare condiioneaz chiar viabilitatea pe termen lung a procesului n sine.

Protecia mediului ambiant constituie una din preocuprile actuale ale societilor moderne. Societatea uman de astzi seamn tot mai puin cu cea de dinainte. n ultima sut de ani, populaia lumii s-a triplat, economia mondial a crescut de 20 de ori, consumul de combustibili fosili de 30 de ori, iar producia industrial de 50 de ori. Aceste schimbri au adus, ns, cu ele i efecte nedorite.

Fr ndoial c procesul dezvoltrii economice antreneaz schimbarea mediului natural, att prin faptul c utilizeaz factorii de mediu n calitatea lor de resurse regenerabile sau nu ct i prin aceea c noxele, subprodusele, deeurile generate de activitile umane i deversate n mediu afecteaz, ntr-o msur mai mare sau mai mic, uneori ireversibil, echilibrul ecologic.

Cu alte cuvinte, dezvoltarea economic implic att un cost extern, suportat de mediul nconjurtor, ale crui dimensiuni, din ce n ce mai evidente n ultimii ani, dac nu sunt corect considerate i evaluate, pun sub semnul ntrebrii viabilitatea pe termen lung a acestui proces.

Rolul proteciei mediului

Accepiunea general este, pentru protecia mediului, ca totalitate a aciunilor menite s asigure conservarea resurselor naturale i protejarea calitii componentelor mediului. Definiia isereaz i rolul proteciei mediului n etapa actual de dezvoltare a statelor lumii.

Cu toate c practica internaional n acest domeniu are o vechime de doar douzeci de ani, se consider c o strategie de protecie a mediului la nivel naional trebuie s aib ase componente i an