Manual pràctic amb Blogger

 • View
  213

 • Download
  0

Embed Size (px)

DESCRIPTION

 

Text of Manual pràctic amb Blogger

 • 1

  Manual de prctica amb Blogger

 • 2

  Sumari 1. Com crear un bloc ....................................................................................................................................... 3

  2. Personalitzaci del bloc ............................................................................................................................... 7

  2.1 Modificar la plantilla ................................................................................................................................ 8

  2.2 Modificar el disseny .............................................................................................................................. 14

  2.3 Alguns Gadgets .................................................................................................................................... 16

  2.3.1 Informaci textual .......................................................................................................................... 18

  2.3.2 Presentaci dimatges .................................................................................................................... 19

  3.2.3 Vdeo ............................................................................................................................................. 21

  2.3.4 Enquestes ...................................................................................................................................... 25

  3. Crear entrades ........................................................................................................................................... 28

  4. Crear pgines ............................................................................................................................................ 32

  4.1 Afegir una imatge. ................................................................................................................................ 34

  4.1.1 Afegir un enlla del catleg Alad a una imatge .............................................................................. 35

  4.2 Afegir un vdeo ..................................................................................................................................... 37

  4.3 Afegir udio .......................................................................................................................................... 44

  5. Crear un men de navegaci ..................................................................................................................... 49

 • 3

  1. Com crear un bloc El primer que necessitem per crear un bloc amb Blogger s disposar dun compte de correu de Gmail. Una vegada el tenim, ens validem i anem a buscar la pestanya Ms en la que trobarem lopci de Blogger:

  Arribem a una interfcie similar a la segent, en la que clicarem a Nou bloc. Podeu veure que quan hagueu creat ms dun bloc us apareixer un llistat amb tots ells, des don podrem veurels i editar-los:

 • 4

  A continuaci hem de triar el nom del bloc, la URL i un disseny, que podrem canviar ms endavant, per tant no ens preocuparem per aix ara.

  Nosaltres crearem un club de lectura juvenil de cmic o manga a mode dexemple.

  Veieu que, en el camp Adrea apareix un smbol que ens indica que el nom que hem triat pel bloc est lliure Si apareix en canvi una creu vermella voldr dir que ja est agafat i nhaurem de pensar un altre.

 • 5

 • 6

  Com podeu veure ja ens apareix el bloc que acabem de crear en el nostre llistat:

  Si cliquem a Veure bloc, podem veure que ja tenim el bloc creat!

  Ara mateix laparena del bloc s molt senzilla i poc atractiva. Per tant, anem a personalitzar el nostre bloc i omplir-lo de continguts!

 • 7

  2. Personalitzaci del bloc Tornem a la pantalla inicial que hem vist abans, per ara clicarem a sobre del nom del bloc.

  La primera interfcie que ens apareix s la de la visi general, amb algunes dades estadstiques, una mica de publicitat i una secci dajuda.

  No ens aturarem massa en aquesta part. Passem a modificar la plantilla.

 • 8

  2.1 Modificar la plantilla Cliquem a Plantilla i arribem a una interfcie en la que seleccionarem lopci de Personalitzar.

  Aqu podrem tornar a triar quina imatge de fons volem posar, el tema, el color i definir lestructura que tindran les nostres pgines.

  La primera opci s la de triar els Templates o temes pel nostre bloc. Aix ens permetr canviar-ne lestil de presentaci. Proveu vries opcions fins que trobeu la que ms us agradi.

 • 9

  Seleccionem per exemple el tema Etereo i el color blau, que quedar millor amb la imatge de capalera que hem creat amb el Gimp.

 • 10

  Una vegada hem triat lestil del bloc podem canviar el color i la imatge de fons que millor sadaptin al nostre estil. Anem a la secci de Fons.

  Abans de continuar cal que sapigueu que perqu tots els canvis que anem fent sapliquin al bloc i es desin haurem denrecordar-nos de clicar a la part de dalt a la dreta a Aplicar al blog. Ho podem fer en qualsevol moment per evitar que es perdi per algun accident o b quan ja haguem fet tots els canvis.

 • 11

  Si cliquem a la part de Imatge de fons:

  Sens desplegaran un munt de possibilitats per triar, si mireu a lapartat dArt trobareu imatges amb llibres. Una vegada lhagueu triat clicarem a Finalitzar.

  * Recordeu de triar un tema i una imatge dacord amb la capalera que haguem creat

 • 12

  Teniu lopci tamb de dissenyar la vostra prpia imatge i carregar-la des del vostre ordinador utilitzant la primera opci del llistat Uploaded image. Daquesta manera podeu aconseguir un bloc nic i del tot personalitzat:

  A continuaci sens presenta lopci de modificar lamplada de les columnes de les pgines. s lopci de Adjust widths. En principi no cal que ho toquem, ja est b com surt per defecte.

 • 13

 • 14

  2.2 Modificar el disseny Ara toca decidir si volem estructurar el bloc en una sola columna, dues, tres o combinacions vries. La ms tpica s la duna columna central gran i una de ms petita a la dreta.

  A la Capalera podem afegir la imatge que hem creat amb el Gimp com a capalera del bloc, daquesta manera el farem ms atractiu i original.

  Per fer-ho cliquem a Edita en el quadre de Capalera i sens obre una finestra emergent com la segent.

  Lnica cosa que hem de fer s seleccionar la imatge que est desada en el nostre ordinador, designar-li la ubicaci En lugar del ttulo y la descripcin i clicar a Desar.

 • 15

  Si anem ara a Veure bloc podem veure com ha millorat fora laspecte respecte del disseny bsic que tenem al comenament.

 • 16

  2.3 Alguns Gadgets

  Ms coses sobre el disseny. Si tornem a la pgina inicial de Blogger i anem a la pestanya de Disseny veureu que tenim ms opcions, com ara afegir gadgets (petita aplicaci o programa que s executat per un motor i que dna fcil accs a certs continguts que sn utilitzats ms freqentment o simplement per proporcionar informaci visual). Per defecte ens apareixen els gadgets de larxiu del bloc o de la informaci personal. Veureu que alguns no es poden eliminar ja que es consideren obligatoris per daltres si. La recomanaci s que noms nafegiu a la columna lateral, per no saturar la pgina. Tot i aix no s cap obligaci i trobarem casos en que ser millor posar-los al mig.

  Mireu tamb de que continguin informaci transversal a tot el bloc ja que apareixeran a totes les pgines que creeu. Com per exemple, el gadget de lArxiu del bloc amb el llistat a totes les entrades, o b el del calendari que marqui el dia, o informaci sobre la ubicaci de la biblioteca, un lbum dimatges, o un vdeo entre daltres, per que sigui informaci genrica, no prpia duna pgina en concret. Hi ha infinitat dopcions, noms heu danar remenant i cercant les que ms us interessin.

 • 17

  Si anem a Afegir un gadget ens apareix una finestra emergent en la que podem triar els gadgets. Estan classificats entre: bsics, populars, destacats i ms gadgets. A lltima opci teniu un cercador en el que buscar gadgets per paraula clau i un llistat amb tots els que hi ha disponibles.

 • 18

  2.3.1 Informaci textual Per comenar veurem un gadget que pot ser molt til per afegir informaci de tipus text com per exemple lhorari del club de lectura, la ubicaci o informaci variada sobre el Club del lectura.

  Cliquem a la creueta i apareix una altra finestra en la que podem afegir un ttol i una informaci de tipus text enriquit.

 • 19

  Desem i ja tenim el gadget afegit.

  2.3.2 Presentaci dimatges Un altre gadget interessant pot ser el dafegir una galeria dimatges en forma de presentaci. Procedim de la mateixa manera.

 • 20

  Aqu podrem aprofitar per posar els lbums de fotos que tenim a Picasa, com ara fotos del propi club o imatges relacionades amb la temtica del bloc o del llibre que estiguem llegint.

  Noms cal donar un nom a la presentaci dimatges, triar lopci dlbum, posar el nostre nom dusuari de Picasa i triar llbum que desitgem.

  Desem i ja ho tenim actualitzat en el bloc. Recordeu que des de la mateixa interfcie de disseny podeu canviar lordre i la posici dels gadgets, per defecte, lltim que afegim apareix en primer lloc.

 • 21

  3.2.3 Vdeo Un altre gadget molt interessant s el del vdeo. Podem per exemple ensenyar els vdeos de la nostra activitat del canal propi de Youtube, o de varis canals alhora, o fins i tot que mostri vdeos que continguin unes paraules clau concretes i que no formin part de cap canal en concret.

  Pel nostre exemple, volem fer difusi duns vdeos que ensenyen a dibuixar manga perqu hem detectat un int