Mersul Trenurilor

  • View
    167

  • Download
    0

Embed Size (px)

Text of Mersul Trenurilor

Lucrare de Atestat

Mersul Trenurilor

Anul colar 2006 - 2007

Cuprins1

Capitolul I. : Baze de date 1.1 Definiii 1.2 Arhitectura unui sistem de baza de date 1.3 Tipuri de utilizatori ai bazei de date Capitolul II. : Despre Microsoft Acces 2.1 Adugarea altor Obiecte Access 2.2 Planificarea unei baze de date Capitolul III. : Prezentarea general a bazei de date 3.1 Tema 3.2 Arhitectura Aplicaiei 3.2.1 Tabele 3.2.2 Interogri 3.2.3 Formulare 3.2.4 Rapoarte Capitolul IV. : Securitatea Bazei de date Capitolul V. : Bibliografie

Capitolul I.2

Baze de date 1.1 Definiiii

Datele sunt informaii fixate pe un anumit suport fizic in vederea utilizrii prelucrrii ntr-un anumit scop.

Baza de date (data base) este o colecie de date organizate care servete unui anumit scop (nu conine date care nu sunt relevante). Faptul c sunt organizate nseamn c sunt stocate,reprezentate i accesate ntr-o manier consistent. Dezvoltarea bazelor de date s-a bazat pe doua cerine: Persistena datelor (datele trebuie sa fie valide pentru mai multe rulri), Simplitatea stocrii i manipulrii datelor.

1.2

Arhitectura unui sistem de baza de date

Sistemul bazelor de date are 4 nivele : 1. Nivelul conceptual Este nivelul fundamental ce descrie ntr-un mod natural i fr ambiguiti sistemul ce urmeaz a fi modelat. La acest nivel se realizeaz schema conceptual care reprezint design-ul general al sistemului. 2. Nivelul extern La acest nivel se realizeaz schema externa care este astfel realizat nct grupuri diferite de utilizatori s acceseze numai anumite sub scheme ale schemei conceptuale globale (grafice,tabele) din motive de experiena sau interes ale utilizatorilor. Nivelul logic Pentru o anumit aplicaie data schema conceptuala se convertete intr-o structura de nivel inferior (schema logica) unde se alege un model logic adecvat de organizare a datelor (model relaional , ierarhic , reea etc.). Schema logica este reprezentata cu ajutorul unor structuri abstracte specifice modelului respective ( ex. : tabelele). 4. Nivelul intern Dup ce a fost realizat schema logica aceasta se concretizeaz intr-o schema intern care este specifica sistemului de gestiune a bazelor de date ales ( Oracole, Acces, DB2 etc.) . Schema interna include toate detaliile despre stocarea fizic i structurile de acces n3

3.

sistemul respectiv (ex. : indeci, clustere etc.) . Chiar i n cadrul aceluiai sistem de gestiune a bazelor de date utilizatori diferii pot construi scheme interne diferite.

1.3 Tipuri de utilizatori ai bazei de datea) Administratorul BD ( Data Base Administrator DBA) definete BD, asigura buna funcionare a BD. b) Programatorul ( dezvolttorul de aplicaii ) - creeaz programe pentru manipularea i interogarea datelor din BD, - se ocup de accesul concurent ( integritatea i consistena datelor ), - urmrete performana, mentenana i portabilitatea codului. c) Utilizatorul final - interogheaz i manipuleaz datele fr s in cont de modul lor de organizare, pstrarea integritii i accesului concurent.

Capitolul II.Despre Microsoft Acces 2.1 Adugarea altor Obiecte Access

Tabelul este doar un tip de obiect din Access. Putem lucra de asemenea cu formulare, interogri, rapoarte. O Interogare ne permite sa punem ntrebri bazei noastre de date . Rspunsul la interogare poate fi utilizat pentru a manipula datele dintr-un tabel ,cum ar fi tergerea unor nregistrri sau vizualizarea datelor dintr-un tabel, care ndeplinesc anumite criterii. Un Formular este utilizat pentru introducerea si vizualizarea datelor dintr-un tabel, nregistrare cu nregistrare. Un Raport ne permite sa rezumam informaiile unei baze de date intr-un format potrivit pentru tiprire. In esena fiecare dintre aceste obiecte diferite ale unei baze de date ne permite un mod de vizualizare si de manipulare diferit pentru datele aflate in tabelele noastre.

4

2.2

Planificarea unei baze de date

Access este un tip special de baza de date numita baza de date relaionala. O baza de date relaionala mparte informaiile n submulimi distincte. Fiecare submulime grupeaz informaiile pe o anumit tem. Access ne permite s crem relaii ntre tabele. Aceste relaii se bazeaz pe un cmp comun din doua tabele . Fiecare tabel trebuie s aib un cmp numit cheie principala. Cheia principala trebuie sa identifice in mod unic fiecare nregistrare din tabel . Astfel cmpul de cheie principala este n mod caracteristic un cmp care atribuie un numr unic ( nu exist dubluri de tabel ) fiecrei nregistrri.

Capitolul III.Prezentarea general a bazei de date Tema mea este Mersul Trenurilor i voi ncerca sa demonstrez c un numr foarte mare de date poate fi stocat uor cu ajutorul unei baze de date i mai mult aceste date pot fi manevrate cu o foarte mare uurin.3.1 3.2

Arhitectura Aplicaiei

3.2.1 Tabele Ca orice baza de date, Mersul Trenurilor este construit pe baza unor tabele (entiti) . n ACCES definirea unei tabele se face n trei moduri de lucru : Modul Design View , Datasheet i Wizard. Baza mea de date conine patru tabele create in modul Design View. Crearea n acest mod permite utilizatorului introducerea informaiilor de structura Fiecare tabel conine astfel un numr de cmpuri , la a cror creare se specific numele, tipul cmpului i eventual proprietile de baza ale acestuia. Tipul fiecrui cmp este ales dintr-o lista i poate fi: 1) Text pentru iruri de caractere. Nu permite ns iruri mai mari de 64 caractere 2) Memo pentru iruri cu lungime mai mare de 65536 caractere. Poate fi folosit astfel ca i tipul textCu deosebirea ca permite iruri mai lungi.5

3) Numr pentru numere ntregi sau zecimale. Se poate particulariza. 4) Data\Ora pentru date calendaristice. 5) Moneda pentru valori monetare. Se prezint standard cu patru zecimale. 6)Auto numerotare pentru serii incrementate automat cu 1 sau pentru valori aleatoare. 7) Da\Nu pentru date logice. Utilizatorul poate alege intre DA si NU. 8) Obiect OLE Pentru legarea\ incorporarea obiectelor prin mecanismul OLE: Documente Word, imagini, Fiiere de sunet, tabele Excel, fiiere create n alte aplicaii. 9) Hiperlink pentru reinerea adreselor URL Ex. pagina colii http//www.liis.edu.ro 10) Expert cutare aici proiectantul poate crea mai multe opiuni de alegere utilizatorului. Baza de date Mersul Trenurilor conine patru tabele, care pe baza relaionrii pot oferii informaii complete despre orele i direcia trenurilor care vin i care pleac din judeul Buzu.

6

IMAGINEA TABELEI IN MODUL VIZUALIZARE PROIECT:

IMAGINEA TABELEI COMPLETATA (FINALA):7

De asemenea avem si relaiile dintre tabele8

3.2.2

Interogri

O interogare este o solicitare de date n mod direct, fr indicarea modului de obinere. O interogare este o modalitate de selecie prin interogri i combinri de date provenind din una sau mai multe surse care s serveasc la realizarea rapoartelor, formularelor etc. Orice modificare n tabelul sursa duce la modificri de rezultat in interogare. n concluzie o interogare(cerere) ACCES poate fi folosit pentru: 1) regsirea i ordonarea de date dup anumite criterii 2) efectuarea de calcule 3) actualizarea bazei de date 4) pregtirea datelor n vederea afirii lor n formulare sau rapoarte. ACCES are urmtoarele tipuri de interogri: 1) Interogri de selecie permit extragerea de date din una sau mai multe tabele sau interogri cit i efectuarea de calcule. 2) Interogri de analiza ncruciata. Permit sintetizarea datelor i a rezultatelor obinute din calcule sub forma unor foi de calcul tabelar 3) Interogri de tip aciune au funcia de creare de noi tabele si de actualizare a bazei de date. ACCES permite proiectantului sa creeze o interogare in doua moduri: fie in modul vizualizare proiect, fie utiliznd expertul. n aplicaia mea am realizat interogrile in modul vizualizare proiect :

9

IMAGINEA INTEROGARII IN MODUL VIZUALIZARE PROIECT:

ODAT CU LANSAREA IN EXECUIE INTEROGAREA Cautare dupa destinatie si ora VA AFIA:

10

3.2.3

Formulare

n cadrul aplicaiilor cu baza de date tabelar, tabelele pot fi actualizate prin intermediul unor machete specializate numite formulare - forms. Formularele asigura interfaa prietenoas cu utilizatorul, finalizarea realizndu-se prin intermediul diferitelor controale, sau alte elemente grafice incorporate. Pentru fiecare tabela se poate realiza rapid un formular folosind Form Wizard. Ca i n cazul interogrilor formularele mai pot fi create si in modul vizualizare proiect. Formularele de introducere a datelor pot folosi ca sursa de date o tabela sau doua tabele legate n relaia 1- n. Pentru realizarea unor formulare mai complexe se pregtesc datele necesare printr-o interogare, care trebuie s conin toate cmpurile necesare. Actualizarea mai multor tabele ntr-un singur formular se poate face prin intermediul unor sub formulare .Rolul sub formularelor este deci acela de a actualiza mai multe tabele prin intermediul unei singure ferestre. Sunt create pentru anumite tabele dependente in cadrul unei relaii 1-n. definirea unui sub formular presupune nglobarea unui formular in cadrul altui formular, care devine astfel formular principal. Sincronizarea formular sub formular se realizeaz prin intermediul cmpurilor de legtura, cheia primara din baza de date aferente programului principal, cheia externa din sursa de date aferenta sub formularului. n aplicaia mea am realizat 4 formulare i un 2 sub formulare. La deschiderea aplicaiei va aprea formularul de nceput din care utilizatorul poate trece la meniu Intra n Aplicaie sau s nchid Ieire din Aplicaie aplicaia folosindu-se de butonul din josul paginii. De asemenea imaginea din coltul superior drept al imaginii duce la un alt formular cu imagini printr-un simplu click.

11

12

Pagina de meniu a aplicaiei este mprit n 4 seciuni : Tabele, Interogri, Formulare si Rapoarte, dar si 2 butoane de manevrabilitate a bazei d