Click here to load reader

Metale cu memorie

 • View
  37

 • Download
  4

Embed Size (px)

Text of Metale cu memorie

 • Metale cu memorie

 • Metale cu memorie

  Am vazut la Diecovery un reportaj pe tema asta. Sint intr-adevar posibile constructii imense din metalele cu memorie, care salveaza munci periculoase la inaltimi mari si alte artificii ingineresti. Sint sigur ca este o solutie viabila, insa nu este promovata din cauza ca inginerii au interes ca industria sa mearga pe panta de acum: costuri mari, echipemente si asa mai departe. Are in spate o intreaga infrastructura. Si, pe de alta parte, nici metalele cu memorie nu sint complet verificate.

 • Metale elasticeIn principiu toate materialele elastice au o memorie a formei , iar alungirile, comprimarile sint f mici ,revenirile in urma torsiunilor tot pe acolo , etc..... nu fac sa creasca din pamant cladiri daca le uzi cu stropitoarea ....cred ca e vorba aici doar de folosirea unor materiale care sa duca la cresterea rezistentei unor cladiri la diverese cataclisme, nu cred ca e vorba atat de preturi aici cat de rutina si neomologari ..... daca am vazut toti acelasi documentar si daca avem la baza acelasi informatii e un pas inainte dar nu unul imens..... care ar schimba decisiv ceva....

  mai degraba vad aplicatii la apartele de masura de precizie, in electronica in chestii miniaturale decat in constructii de cladiri

 • Ramele ochelarilor

 • Metale cu memorie

 • Notiuni generaleFenomenul de memorie a formei este prezent la anumite aliaje cu transformare martensitic reversibil n care martensita are un caracter termoelastic. Un produs finit confectionat din astfel de materiale poate fi deformat de la o forma initiala, cu o configuratie stabila termic, pana la o alta forma, cu o configuratie instabila termic. Acest produs se spune ca are memoria formei pentru faptul ca, la aplicarea unei incalziri, poate reveni de la configuratia instabila termic la configuratia initiala, stabila termic, adica se poate spune ca ,,isi aminteste forma initiala.

 • Utilizari ale aliajelor cu memorieAliajele cu memorie a formei sunt utilizate si in aparatura de cuplare si de etanseizare, deoarece acestea combina deformatii recuperabile, mari, cu o rezistenta considerabila. Sistemele pe baza de NiTi sunt cele mai de succes aliaje, deoarece ele arata cea mai buna combinatie intre proprietatile mecanice si cele functionale, oferind si o rezistenta buna la coroziune.

 • Utilizari ale metalelor cu memorieAliajele Ni-Ti sunt utilizate in medicina si in industria dentara. Aplicatiile vizeaza o paleta diversificata, de la unelte chirurgicale pana la implanturi permanente, inclusiv implanturi pentru interiorul vaselor de sange, iar pentru industria dentara se folosesc sub forma de implanturi chirurgicale si sarme ortodontice, datorita caracteristicilor de biocompatibilitate, superelasticitate si a proprietatilor de memorie a formei. Recent, implanturile NiTi sunt realizate pentru chirurgia cardiovasculara, gastrointestinala si ortopedica.

 • Metale inteligenteAcestmaterial compozitdepolimer-metalare o proportie mare de metal si printr-o tehnica speciala de amestecare, se obtin proprietatile sale excelentesenzoriale. Utilizarea acestui material in diverse conditii de tractiune sau depresiuneintr-un interval mic, face posibila monitorizarea acestor fenomene pe diferite zone ca de exemplu, palele turbinelor avioanelor, turbine eoliene sau diferite componete ale masinilor. Interesant este ca acest material se comporta ca mai multisenzoriindividuali pentru a crea o retea unica,senzorice pot masura daca aceste componente sunt tensionate dincolo de capacitatea lor.

 • http://ezoteric.net/?tag=metale-inteligente

  http://facultate.regielive.ro/referate/metalurgie-si-siderurgie/aliajul-cu-memoria-formei-ni-ti-86191.html http://www.onlinesport.ro/forum/showthread.php?t=5691

Search related