Miro Gavran

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Miro Gavran. ZALJUBLJEN. DO. UŠIJU. MIRO GAVRAN. On je naš suvremenik,rođen je 1961. Djela su mu prevedena na čak 25 jezika Dobio je 20 književnih nagrada u zemlji i u inozemstvu  Jedna od značajnijih je nagrada “Central European Time” koja se dodjeljuje u Budimpešti - PowerPoint PPT Presentation

Text of Miro Gavran

Slide 1

DO Miro Gavran

ZALJUBLJEN

UIJU

MIROGAVRAN

On je na suvremenik,roen je 1961. Djela su mu prevedena na ak 25 jezika Dobio je 20 knjievnih nagrada u zemlji i u inozemstvu Jedna od znaajnijih je nagrada Central European Time koja se dodjeljuje u Budimpeti Pie predstave i romane za djecu i odrasle Za roman Sretni dani osvojio je nagradu Mato Lovrak

2

Zaljubljen do uijuU ovom romanu glavni lik je djeak Mario koji naputa svoju Slavoniju i dolazi u nepoznat grad Zagreb.Tu se zaljubi to dovede do neoekivanihsituacija.to se tada zbilo i kako je Mario izvukao ivuglavu iz te ljubavne klopke doznat ete jedinoako :POGLEDATE PREZENTACIJU DO KRAJA!!!

Glavni likovi

Karakterizacija glavnih likova

Nesretno zaljubljen u Lanu i eli ju osvojitiMisli da ga nitko u Zagrebu ne volieli se vratiti u Novu GradikuPametan i snalaljiv Dobra , iskrena i ponekad gruba Voli Maria Zanima ju novinarstvo Ne eli ivjeti u Novoj Gradiki Nesretna je, jer tata gleda druge ene i utjehu nalazi u piu S preseljenjem u Zagreb posveuje se obitelji i poslu

eli da mu ena prestane piti i spreman je preseliti se u Zagreb i poeti novi ivot s njom Zajedno s mamom zabrinut je za Maria kad pone dobivati loe ocjene u koli

Voli Maria ,savjetuje ga i pokuava mu pomoiSPOREDNI LIKOVI

Karakterizacija sporednih likova

ANITA Marieva sestraGimnazijalka Voli Maria i dobro se slau IVICA -Mariev stariji bratStudent Voli Maria i dobro se slau RAZREDNIK- brine za Maria i pokuava pomoi njegovim roditeljima OLIVER dobar prijatelj Prepisuje zadae od Maria PAVO dobar prijatelj Sjedi s Mariom u klupi Nenamjerno loe savjetuje MariaGRGA Mario ga mrzi jer misli da je Lanin deko

Mario ivi u Novoj Gradiki Odlian je uenik ,kao i njegova sestra i brat

esto je kod bake zato to je situacija u obitelji loa

Mama pije ,a tata gleda druge ene

SADRAJ8Kada mu je baka savjetovala da ih nekako pokua pomiriti sve se preokrenulo.

Mama i tata su se pomirili ,ali se sele u Zagreb.

To se Mariu nije svidjelo.

U novoj koli u Zagrebu Mario se dobro snaao , iako mu nije bilo drago to je u Zagrebu

On je stekao dva dobra prijatelja: Pavu i Olivera

Zaljubio se u djevojicu Lanu koja je sjedila pokraj njega u klupi

Saznao je da ona ima deka Grgu

Mario je odluio dae sve uiniti daosvoji Lanu .

Zato se ulanio u novinarsku grupu na koju je ila Lana.

Da bi podrao Laninu ideju odluio se da e intevjuirati uvara u ZOO-vrtu.Mario je napravio dobar lanak,ali se iznenadno razbolio ,i tako nije mogao predati lanak na vrijeme.

Lana se naljutila na njega.

Pavo mu je savjetovao da je pokua osvojiti loim ocjenama.

Pavo je mislio da e ga primjetiti ako postane lo deko.Ubrzo je Mario postao najloiji ak u koli i proulo se da bi mogao pasti razred.

Pod uinom Mario je Grgi istresao malo kneskog papra na kruh

GRGA JE JAKO KALJAO,OSTAO JE BEZ ZRAKAZATO JE MARIO DOBIO PISMENU OPOMENU

Mama i tata su Mariu zabranili da ode s razredom na izlet na Sljeme...MISLIO JE DA GA NITKO NE VOLINAPISAO JE OPROTAJNO PISMO LANI I vlakom otiao k baki u Novu Gradiku.

Svojim vjetim laganjem Mario je uspio dobiti kartu za Novu Gradiku.Starijem branom paru rekao je da mu je tata u zatvoru,a mama u ludnici.Oni su ga ponudili hranom i piem,a ubrzosu doli u Novu Gradiku.

Kada je stigao kod bake rekao joj je da u Zagrebu vlada nekakva utica i da sada mora biti u Novoj Gradiki da se ne zarazi.Baka ga je s radou primila.

Svi su pomislili da je Mario nestao, ali onda je dola Lana sa ljubavnim pismom i rekla da je on sada sigurnoU Novoj Gradiki.

Tata ga je tamo pronaao,nije bio ljut na njega ,ak mu je i dopustio da ivi u Novoj Gradiki ako bude odlika.

Mario je oduevljeno pristao.Ali tada mu je tata dao Lanino pismo.

U pismu je Lana rekla da ga voli i da Grga nikada nije bio njen deko,samo je s njim etala do kue zato to ive u istoj ulici.Takoer je napisala da nee prozboriti niti jedne rijei s Mariom dok ne ispravi sve jedinice.

KRAJMario se ipak vratio u Zagrebi u rekordnom roku ispravio sve jednice.Kasnije,Mario i Lanapostali su par .Bili su jako sretni i zaljubljeni.Preporuila bih vam ovu knjigu zato to je interesantna i duhovita,ali prije svega romantina i uzbudljiva.