Norma somaj prin HG 174 din 20012.pdf

 • View
  226

 • Download
  0

Embed Size (px)

Text of Norma somaj prin HG 174 din 20012.pdf

 • Guvernul Romniei

  Norma metodologic de aplicare a Legii nr. 76/2002

  privind sistemul asigurrilor pentru omaj i stimularea

  ocuprii forei de munc din 20.02.2002

  n vigoare de la 18.03.2002

  Forma consolidat din data de 20.03.2014 are la baz publicarea din Monitorul Oficial, Partea I nr. 181 din18.03.2002 .Include modificrile aduse prin urmtoarele acte: Rectificarea din 21.05.2002 ; Hotrrea nr. 1089/2002 ; Hotrrea nr.

  934/2004 ; Hotrrea nr. 1859/2005 ; Hotrrea nr. 312/2006 ; Hotrrea nr. 149/2008 ; Hotrrea nr. 449/2009 ; O.U.G. nr.

  117/2010 ; Hotrrea nr. 113/2011 ; Hotrrea nr. 119/2014 .

  Tiprit de Laura Georgescu

  Tiparit de Laura Georgescu la 14.03.2015.Document Lege5 - Copyright 2015 Indaco Systems.

 • *) Potrivit art IV, alin. (1) din Hotrrea Guvernului nr. 113/2011, prin sintagma "declaraie lunar privind evidena nominal a asigurailor i a obligaiilor de plat la bugetul asigurrilor pentru omaj" se nelege declaraia privind obligaiile

  de plat a contribuiilor sociale, impozitului pe venit i evidena nominal a persoanelor asigurate prevzut la art. 29619 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificrile i completrile ulterioare.

  Prezentele norme metodologice, denumite n continuare norme reglementeaz punerea n aplicare a dispoziiilor Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurrilor pentru omaj i stimularea ocuprii forei demunc.

  Sistemul de indicatori statistici prevzui la art. 6 din Legea nr. 76/2002, denumit n continuare lege, i metodologia de calcul a acestora se stabilesc de Institutul Naional de Statistic, ncolaborare cu Ministerul Muncii i Solidaritii Sociale, i se aprob prin ordin al ministrului muncii i solidaritii sociale i al preedintelui Institutului Naional de Statistic, n termen de 30 de zile de ladata intrrii n vigoare a prezentelor norme.

  Tematica cercetrilor statistice speciale prevzut la art. 7 alin. (2) din lege, precum i metodologia de realizare a cercetrilor statistice speciale se avizeaz, potrivit legii, de Institutul Naional deStatistic i se aprob prin ordin al ministrului muncii i solidaritii sociale, la propunerea Ageniei Naionale pentru Ocuparea Forei de Munc.

  (1) Prin sintagma locuri de munc vacante, potrivit art. 10 alin. (1) i (3) din lege, se nelege locurile de munc devenite disponibile ca urmare a ncetrii raporturilor de munc sau de serviciu,precum i locurile de munc nou-create.(2) Comunicarea de ctre angajatori a locurilor de munc vacante, precum i comunicarea de ctre angajatori a ocuprii locurilor de munc vacante care au fost comunicate se vor face pe suport hrtiesau n format electronic, conform formularelor prevzute n anexa nr. 1A, respectiv n anexa nr. 1B. Prin format electronic se nelege suport magnetic, e-mail ori serviciul on-line pentru comunicarealocurilor de munc vacante sau ocuparea acestora oferit de Agenia Naional pentru Ocuparea Forei de Munc.(3) Obligaia prevzut la art. 10 alin. (1) i (3) din lege se consider ndeplinit n situaia n care comunicarea prevzut la aceste texte de lege se realizeaz prin transmiterea formularuluicorespunztor prevzut la alin. (2), n termenul prevzut la art. 10 alin. (1), respectiv alin. (3) din lege.(4) Termenul prevzut la art. 10 alin. (1) din lege se ndeplinete la sfritul celei de a 5-a zile lucrtoare, ora 24,00, din perioada de 5 zile lucrtoare de la vacantarea locului de munc. Perioadarespectiv se calculeaz ncepnd cu data vacantrii, respectiv crerii locului de munc, n situaia n care aceast dat nu este declarat zi nelucrtoare, sau cu prima zi lucrtoare, n situaia n carevacantarea locului de munc s-a realizat ntr-o zi declarat nelucrtoare.(5) Termenul de o zi de la data ocuprii locului de munc, prevzut la art. 10 alin. (3) din lege, se ndeplinete la sfritul primei zile lucrtoare, ora 24,00, urmtoare datei n care s-a ocupat locul demunc n condiiile legii.(6) Comunicarea de ctre angajatori a locurilor de munc vacante sau ocuparea acestora se poate realiza prin serviciul on-line oferit de Agenia Naional pentru Ocuparea Forei de Munc, prevzut laalin. (2), ncepnd cu data de la care acest serviciu on-line devine operativ, dat care se face public de Agenia Naional pentru Ocuparea Forei de Munc pe pagina de internet a instituiei.

  (1) Furnizorii de servicii prevzui la art. 10 alin. (2) din lege vor comunica ageniei pentru ocuparea forei de munc judeene sau, dup caz, a municipiului Bucureti, pn la data de 5 a fiecreiluni pentru luna expirat, date privind omerii mediai i ncadrai n munc.(2) Comunicarea prevzut la alin. (1) se va face pe suport de hrtie sau n format electronic, pe suport magnetic ori e-mail, conform formularului prevzut n anexa nr. 2.

  Prin motive neimputabile, n sensul art. 17 alin. (1) din lege, se nelege:a) ncetarea raportului de munc n temeiul art. 56 alin. (1) lit. a), b), d), e), g) i i), art. 61 lit. c) i d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicat, cu modificrile icompletrile ulterioare;b) ncetarea raportului de munc la iniiativa angajatorului, prin notificare scris, n temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003, republicat, cu modificrile i completrile ulterioare;c) ncetarea de drept a raportului de munc al asistentului personal al persoanei cu handicap grav n cazul decesului persoanei cu handicap grav, n temeiul art. 39 alin. (4) din Legea nr. 448/2006 privindprotecia i promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicat, cu modificrile ulterioare;d) ncetarea raportului de serviciu n temeiul art. 98 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcionarilor publici, republicat, cu modificrile i completrile ulterioare, cu excepia cazului ncare funcionarul public nu mai ndeplinete condiia prevzut la art. 54 lit. a) din aceeai lege;e) ncetarea raportului de serviciu n temeiul art. 98 alin. (1) lit. e) i h) i art. 99 alin. (1) din Legea nr. 188/1999, republicat, cu modificrile i completrile ulterioare;f) ncetarea contractului soldailor i gradailor voluntari angajai pe baz de contract cnd sunt clasai inapt pentru serviciu militar sau apt limitat de ctre comisiile de expertiz medico-militar;g) ncetarea contractului soldailor i gradailor voluntari angajai pe baz de contract, pentru motive sau nevoi ale Ministerului Aprrii Naionale i ale Ministerului Administraiei i Internelor;h) ncetarea contractului soldailor i gradailor voluntari angajai pe baz de contract care nu mai ndeplinesc condiiile specifice, stabilite prin ordin al ministrului aprrii naionale, respectiv al ministruluiadministraiei i internelor, pentru ocuparea funciei;i) ncetarea contractului soldailor i gradailor voluntari angajai pe baz de contract ca urmare a retragerii avizului de securitate specific clasei sau nivelului de secretizare a informaiilor la care urmeazs aib acces de ctre autoritile competente;j) ncetarea contractului soldailor i gradailor voluntari la expirarea termenului contractului, n situaia n care nu sunt posibiliti de rennoire, din cauza reducerii funciilor ca urmare a desfiinrii,restructurrii sau a dislocrii unitii, precum i n situaia n care una dintre pri nu mai opteaz pentru rennoirea contractului;k) ncetarea contractului soldailor i gradailor voluntari la mplinirea limitei de vrst n serviciu, stabilit prin ordin al ministrului aprrii naionale.

  Veniturile prevzute la art. 17 alin. (1) lit. f) i la art. 34 alin. (1) lit. b) i alin. (3) lit. b) din lege sunt venituri lunare, care se determin prin raportarea venitului impozabil, certificat de ctre organelefiscale teritoriale subordonate Ageniei Naionale de Administrare Fiscal, la numrul de luni aferente unui an fiscal.

  Reintegrarea n munc, dispus prin hotrre judectoreasc definitiv, nu mai este posibil, potrivit art. 17 alin. (1) lit. j) din lege, la unitatea care a preluat patrimoniul unitii la care persoana afost ncadrat n munc anterior, n situaia n care postul ocupat de aceasta a fost desfiinat.

  (1) Persoanele prevzute la art. 17 alin. (2) lit. a) din lege se consider c nu au reuit sau nu au putut s se ncadreze n munc dac fac dovada c n perioada de 60 de zile de la data absolviriis-au nregistrat la ageniile pentru ocuparea forei de munc judeene sau a municipiului Bucureti ori la ali furnizori de servicii specializate pentru stimularea ocuprii forei de munc, acreditai ncondiiile legii sau care nu se supun potrivit legii condiiei de acreditare, n vederea medierii pentru ncadrare n munc.(2) Dovada nregistrrii la furnizorii de servicii specializate pentru stimularea ocuprii forei de munc, prevzui la alin. (1), se face cu o adeverin eliberat de furnizori, prin care se certific datanregistrrii persoanei n evidenele proprii.

  Procedura privind declararea lunar de ctre angajatori a obligaiilor de plat ctre bugetul asigurrilor pentru omaj, precum i modelul declaraiei lunare privind obligaiile de plat ctre bugetulasigurrilor pentru omaj, prevzute la art. 21 din lege, se aprob prin ordin al ministrului muncii i solidaritii sociale, care se public n Monitorul Oficial al Romniei, Partea I.

  (1) Pentru a se asigura n sistemul asigurrilor pentru omaj, n condiiile legii, persoanele prevzute la art. 20 i 221 din lege pot ncheia cu agenia pentru ocuparea forei de munc judeeansau a municipiului Bucureti, n a crei raz i au domiciliul sau, dup caz, reedina ori i exercit dreptul de reziden potrivit legii, un contract de asigurare pentru omaj conform modelului prezentat nanexa nr. 3.(2) n vederea ncheierii unui contract de asigurare pentru omaj, calitatea de asigurat n sistemul public de pensii i alte drepturi de asigurri sociale, precum i n sistemul asigurrilor sociale de sntatese dovedete cu contractul de asigurare sau cu orice alt document justificativ privind dobndirea calitii de asigurat n cadrul acestor sisteme d