Nr 19 iulie 2012

 • View
  219

 • Download
  1

Embed Size (px)

DESCRIPTION

revista cuvinte de fier, Mechel

Text of Nr 19 iulie 2012

 • CUVINTE DE FIERPUBLICAIE INTERN NR. 19 / IULIE 2012

  Mi-A PlcUt n AcEst nUMr

  Cuvinte de fier este un ziar linititor. n fiecarezi m confrunt la serviciu cu tot felul de probleme, so-licitri pe care trebuie s le rezolv n termenii stabilii.De dimineaa auzi de la televizor doar tiri desprecrime i crize, att economice, ct i politice. i doaro dat pe lun, cnd primesc revista, m calmez i mbucur pentru noi, pentru succesele obtinute de colegiide la ntreprindere i de la uzinele Mechel. mi placec, pe lng descrierea rezultatelor, este abordat iviaa colegilor, istoria lor n munc, povetile de dra-goste, hobby-uri, familia. Acest numr a fost unul maispecial pentru mine, cci a atins problema maidanezi-lor. Iubesc animalele, mai ales cinii (am acas 2 mai-danezi, i-am luat de pe strad cnd erau mici). E oproblem a societii noastre, care trebuie s fie rezol-vat omenete. E o coinciden incredibil c n aceastediie este descris activitatea Direciei Control Risci problema cinilor fr stpn.

  Guan Vladimir, ef Serviciu Control Intern,

  Ductil Steel Buzu

  Reparaie capital finalizat cu succes la OE 2

  TRgOVITE

  >> pag. 5

  Am ajuns s cunosc i s iubescaceast meserie

  intErViU

  >> pag. 6

  Eu chiar cred c ceea ce ni se ntmpl vine i din pro-blemele mari pe care le tot descoperim n educaie. Nuvreau deloc s spun prin asta c suntem un popor de oa-meni teri, fr minte sau plecai cu sorcova. De fapt, ncontextul pe care l propun aici, educaia nici nu are leg-tur cu inteligena, ci cu un sistem gndit pentru a se po-trivi cu modul de a fi, cu ateptrile i nevoile noastre deromni. Educaia nu poate fi identic n ntreaga lume,pentru c oamenii, adic cei crora li se adreseaz, suntdiferii, iar nevoile lor depind, pentru fiecare caz n parte,de numeroi factori strict locali. V spun cteva povetiadevrate, care ne vor ajuta, poate, s nelegem c ceea cese ntmpl este greit. C ar trebui s gndim i s punemla lucru un sistem educativ n care lucrurile s nu seschimbe odat cu fiecare ministru.

  1. Noi nu avem grdinie. tiu muli prini, chiar eusunt unul dintre ei, nevoii s plteasc bani muli pentrua mai prinde un loc la grdiniele particulare. Nu avem lo-curi suficiente pentru c nu mai intereseaz pe nimeni ccei apte ani de acas se formeaz, de fapt, la grdini. Caprini, s o recunoatem, am devenit mai lipsii de ateniei de rbdare. Venim acas obosii, stresai, ne mbrimcopilul i l lsm (sau l nsoim), de cele mai multe ori,n faa televizorului, creznd c i facem o bucurie. Sperm,nu-i aa, c va nvaa singur ceea ce are nevoie. i totui,nu e nimic mai fals dect asta. Sunt studii care arat c unasemenea comportament va avea efecte foarte negative ntimp, printre care i instalarea unui grad ridicat de alienarea copilului. Nu v mirai, deci, dac nu se simte comod npreajma altor pesoane.

  2. La coala general, acum 30 de ani, am nvat, prin-tre altele, c notele sunt foarte relative. C 10 poate lua celcare a rspuns totul corect, dar i cel care a greit, dar areprini influeni. Aveam o coleg, pe vremea aceea, a creimam lucra la Casa de comenzi. Alimenta nvtoarea cutoate buntile care nou ne erau interzise. Astzi, uniiprini pun bani grei pentru plata taxelor - dac vorbim decolile private, sau pentru finanri, dac vorbim de celede stat. La primul examen mai serios admiterea la liceu,bacalaureatul, admiterea la facultate lipsa de cunotineserioase iese la iveal, iar notele produc ocuri. Priniisunt disperai i nu neleg cum de e posibil.

  3. La liceu am prins ultimul an cu examen la treapta adoua. Abia m dezmeticisem din probele de admitere i

  din primele teze cu adevrat competitive, c trebuia dejas nv ca s rmn la cea mai bun clas din ora. Cndam aflat anunul de la Minister, cum c eram ultimageneraie cu acest examen, mi s-au nmuiat genunchii.Cum pot fi att de ghinionist? Dar, mai ales, cum de Mi-nisterul schimba lucrurile de pe o zi pe alta? Am renunatns repede la ntrebri i am pus burta pe carte. Nu afla-sem, nc, faptul c viaa nu e neaprat un joc corect, dartiam sigur c prinii nu prea aveau cu ce plti pregtirile.De fapt, replica lor era seac , dar adevrat. Ai manuale?Trebuie doar s nvei ce scrie acolo, nu altceva.

  4. Facultatea am facut-o alergnd de la servici la cursurii napoi. Am avut norocul ca unii profesori deveniserdeja mai nelegtori. Se fceau c ne predau, cum i noine cam fceam c nvm. n plus, la facultate poi ngraporcul n ajun. Cu cteva zile nainte de examen rsfoiamnite notie i speram c e suficient. Uneori chiar era.

  5. Cnd am predat primul curs la Universitate mi s-aprut, pentru un moment, c sunt mai timorat dect mas-teranzii pe care i aveam n fa. Ca s destind repede at-mosfera i-am invitat s pun ei primele ntrebri i aproapen cor, ca i cum exersaser asta de mult, au ntrebat? nce va consta examinarea noastr?. Nu i interesa cine sunt,ce vom ncerca s nvm mpeun, cum vor decurge cur-surile... Aveau de aflat doar ce trebuie s fac pentru aobine o not.

  nelegei cum funcionm noi? Ne intereseaz doarobinerea, ct mai comod, a unui rezultat. O not, n cazulcelor care nva, dar nu i acumularea unor cunotine so-lide, care s te ajute, apoi, n profesie. O diplom de absol-vire, apoi, pentru ca s poi cere un serviciu pe msur,pltit ca pentru studii superioare, i din care s nu ne nl-ture nimeni, pn la adnci btrnei. O diplom de mas-ter, sau de doctorat, obinut de cele mai multe ori (i vrog s m credei c tiu ce spun) fr munc prea mult,fr efort personal, fr zile i nopi de studiu, de cutri,de ndoieli i de restricii la distracie i la timp liber. Pehrtie suntem cu toii destul de bine pregtii. Avem do-cumente adunate la dosar care s ateste acest lucru i numai conteaz cum le-am obinut. Este un mod comod dea ne fura cciula. Dei mie mi se pare c deja nici cciulnu mai avem.

  Drago tudor, redactor ef

  NAPOI LA COAL

  5 POVETI CREDIBILE DESPREEDUCAIA DIN ROMNIA

  EDitoriAl

  Paza bun trece primejdia rea

  control risc

  >> pag. 3

 • Combinatul Metalurgic din Beloretsk a srbtorit recent 250de ani de la nfiinare. Cu acest prilej, a gzduit primul concursinternaional ntre trefilatorii de la ntreprinderile productoarede srm i produse din srm ale grupului. Trefilatorii din Belo-retsk au fost concureni ai colegilor din Letonia, Udmurtia i Ka-relia. Echipele au fost formate din trei persoane, dou careconcurau, iar a treia un membru al juriului. Concurenii au de-monstrat profesionism i pricepere, ndeplinind urmtoarea sar-cin: n cadrul unei ture de 8 ore au realizat un volum maxim deprodus finit. Titlul a fost ctigat de Aydar Yumadilov, de la Be-loretsk, care a reuit s realizeze 6325 kg. Locurile al doilea i altreilea au fost ctigate de muncitorii de la Izhevsk.

  noUti DEsPrE coMPAniE/ 2 /

  Primul concurs corporativ Combinatul Metalurgic din Beloretsk a gzduit

  1.000.000 de tone de crbune

  Un serviciu de pompieri legendar

  La Iujnii Kuzbass au fost extrase

  Ajuns la vrsta bunicuei, dar este

  EconoMiA lA cAlD

  comerul exterior al romniei n primele 5 luni ale anului 2012

  n anul 2011, schimburile comerciale ale Rom-niei au nregistrat un volum record, de 93,3 miliardeeuro, din care exportul a fost de 45 miliarde euro, celmai ridicat nivel din istoria trii. Exportul a fost unuldintre principalele motoare ale creterii economicede 2,5% fa de 2010.

  Condiiile climaterice nefavorabile, cderile ma-sive de zpad, dificultile ntmpinate de transpor-tatori din cauza blocrii drumurilor, de la nceputulacestui an, au determinat o ncetinire a evoluiei co-merului exterior n lunile ianuarie i februarie a.c.

  Datorit livrrilor realizate la export n lunilemartie i mai a.c., cnd volumul exportului lunar adepit 4 miliarde euro, exportul total n primele 5luni ale acestui an a ajuns la 18,6 mi-liarde euro, ceea ce reprezint o majo-rare cu 1,5% comparativ cu perioadasimilar din 2011.

  Cea mai mare parte a livrrilor,71,1%, a avut ca destinaie UniuneaEuropean, iar 28,9% reprezintcota livrat n rile necomunitare.n topul primelor 5 ri de destinaiea mrfurilor romneti se afl, n or-dinea volumului de export, germa-nia, Italia, Frana, Ungaria i Turcia.Din punct de vedere al structuriimrfurilor exportate, produsele dingrupa de maini, utilaje mecanice i electrice (inclu-siv mijloace de transport) dein 41,3%, iar cele dingrupa altor mrfuri manufacturate 34%. Produseleagroalimentare, buturile i tutunul dein 6,6%, pro-dusele chimice i conexe 6,4%, materiile prime imaterialele 5,9%, iar combustibilii minerali, lubre-fianii 5,8%.

  Importurile, n perioada ianuarie-mai 2012, auatins 22,1 miliarde euro, fiind cu 0,5% peste pe-rioada similar din 2011. Produsele importate vin nprincipal din Uniunea European, a crei pondere

  este de 72,9%, iar principalele 5 ri furnizoare demrfuri pe piaa Romniei sunt germania, Italia,Ungaria, Frana i Federaia Rus.

  Ca structur, grupa de maini utilaje mecanicei electrice, inclusiv mijloace de transport deine33,1%, iar grupa alte produse manufacturate 29,5%. Produsele chimice i conexe au o pondere de14,2%, combustibilii 12,6%, produsele agroali-mentare, buturi i tutun 6,9%, iar materiile primei materialele 3,7%.

  Balana comercial, la 31 mai 2012, este nefavo-rabil, importurile depind exporturile cu 3,5 mi-liarde euro, dar deficitul acesteia este cu circa 0,2miliarde euro mai mic decat la 31.05.2011.

  n concluzie, se poate afirma c, dei exist ouoar cretere a volumului comerului exterior, rit-mul evoluiei schimburilor comerciale ale rii noas-tre n acest an este mai lent comparativ cu anulprecedent, iar explicaia consta n criza care se ma-nifest n economiile rilor principale beneficiarede mrfuri romneti. Aa se explic i faptul c nperioada analizat, exporturile ctre rile necomu-nitare au crescut cu 4,8%, n timp ce livrrile ctrestatele membre ale Uniunii Europene doar cu 0,1%.

  Mircea toaderconsilier Mechel Service,Director executiv al Consiliuluide Afaceri pentru ColaborareEconomic cu Federaia Rus

  So