Penjawat awam perlu melindungi maklumat rahsia 48.pdf · PDF fileRahsia Besar, Rahsia, Sulit dan Terhad,” katanya. Beliau berkata demikian pada Perasmian Taklimat Kepentingan Melindungi

 • View
  225

 • Download
  3

Embed Size (px)

Text of Penjawat awam perlu melindungi maklumat rahsia 48.pdf · PDF fileRahsia Besar, Rahsia,...

 • 1/6/13 Portal Rasmi Universiti Malaysia Kelantan - Penjawat awam perlu melindungi maklumat rahsia kerajaan

  1/3umk.edu.my/version2012//404-penjawat-awam-perlu-melindungi-maklumat-rahsia-kerajaan.html

  Utama Berita Terkini Penjawat awam perlu melindungi maklumat rahsia kerajaan

  Penjawat awam perlu melindungi maklumat rahsia kerajaan

  PENJAWAT awam perlu memainkan peranan penting dan bertanggungjawab dalam memastikan rahsia kerajaan terpelihara bagimengelakkan berlakunya ketirisan serta pendedahan maklumat rahsia rasmi kerajaan kepada pihak yang tidak bertanggungjawab.

  Ketua Polis Daerah Kota Bharu, YDH. ACP Azham bin Othman, berkata, penjawat awam yang berkhidmat dalam kerajaandipertanggungjawabkan untuk merahsiakan segala dokumen dan kepentingan yang merupakan rahsia kerajaan.

  Lain-lain | Carian...

  StafEmail StafPortal Staf

  Direktori StafAplikasi Atas Talian

  Aktiviti UMKPelawat

  Peta & LokasiPenginapan

  PengangkutanJawatan Kosong

  Tender & SebuthargaGaleri

  AlumniPortal Alumni

  Laman Facebook AlumniLaman Web HEPA

  Pelajar

  Pautan Pantas

  Bahasa Melayu English

  UtamaInfo UMKPra-SiswazahPascasiswazahFakulti /Pusat

  Fakulti Keusahawanan & PerniagaanFakulti Teknologi Kreatif & WarisanFakulti Perubatan VeterinarFakulti Industri Asas TaniFakulti Sains BumiPusat Bahasa dan Pembangunan InsaniahPusat Pengajian Siswazah

  Kampus

  http://www.umk.edu.my/version2012/http://www.umk.edu.my/version2012/latestnews.htmlhttp://www.umk.edu.my/version2012/latestnews/404-penjawat-awam-perlu-melindungi-maklumat-rahsia-kerajaan.html#http://www.umk.edu.my/version2012/staf.htmlhttp://mail.umk.edu.my/http://ecomm.umk.edu.my/http://www.umk.edu.my/version2012/staf/direktori-staf.htmlhttp://www.umk.edu.my/version2012/staf/aplikasi-atas-talian.htmlhttp://www.umk.edu.my/version2012/kalendar-aktivitihttp://www.umk.edu.my/version2012/latestnews/404-penjawat-awam-perlu-melindungi-maklumat-rahsia-kerajaan.html#http://www.umk.edu.my/version2012/pelawat-top/peta-lokasi.htmlhttp://www.umk.edu.my/version2012/pelawat-top/penginapan.htmlhttp://www.umk.edu.my/version2012/pelawat-top/pengangkutan.htmlhttp://jobs.umk.edu.my/http://www.umk.edu.my/version2012/tender-a-sebuthargahttp://www.umk.edu.my/version2012/pelawat-top/galeri.htmlhttp://www.umk.edu.my/version2012/http://ecomm.umk.edu.my/alumnihttps://www.facebook.com/AlumniUMKhttp://hepa.umk.edu.my/http://www.umk.edu.my/version2012/http://www.umk.edu.my/version2012/http://www.umk.edu.my/version2012/en/http://www.umk.edu.my/version2012/http://www.umk.edu.my/version2012/info-umk/mengenai-umk/sejarah-ringkas-umk.htmlhttp://www.umk.edu.my/version2012/http://cps.umk.edu.my/http://www.umk.edu.my/version2012/http://fkp.umk.edu.my/v1/http://ftkw.umk.edu.my/http://fpv.umk.edu.my/http://fiat.umk.edu.my/http://fsb.umk.edu.my/http://ppbpi.umk.edu.my/http://cps.umk.edu.my/http://www.umk.edu.my/version2012/

 • 1/6/13 Portal Rasmi Universiti Malaysia Kelantan - Penjawat awam perlu melindungi maklumat rahsia kerajaan

  2/3umk.edu.my/version2012//404-penjawat-awam-perlu-melindungi-maklumat-rahsia-kerajaan.html

  Beliau berkata, bagi mengelakkan sebarang tindakan yang boleh memudaratkan keselamatan negara, maka setiap penjawat awam perlumengetahui, memahami dan mematuhi pada setiap masa tentang maklumat yang diklafikasikan sebagai maklumat rahsia rasmi kerajaan.

  Pengkelasan rahsia rasmi dibuat mengikut peringkat keselamatan maklumat yang terkandung dalam sesuatu dokumen sama ada iaRahsia Besar, Rahsia, Sulit dan Terhad, katanya.

  Beliau berkata demikian pada Perasmian Taklimat Kepentingan Melindungi Maklumat Rahsia Kerajaan UMK 2012, di sebuah hotel di KotaBharu, Kelantan, pada 26 Disember 2012.

  Hadir sama, Penasihat Undang-Undang (PUU) UMK, YBhg. Prof. Datuk Abdul Halim bin Sidek, Pegawai Turus E6 Ibupejabat Polis KotinjenKelantan, YBhg. DSP Zaidi bin Mahmood dan Penolong Pendaftar Kanan PUU, YBrs. Pn Adni binti Abu Hassan.

  Sementara itu, ACP Azham, berkata program anjuran PUUUMK ini amat bertepatan dan bersesuaian kepada peserta yang merupakan stafperkhidmatan awam mahupun badan berkanun kerana mereka bertanggungjawab dalam menjalankan tugas yang diamanahkanberdasarkan kuasa rasmi yang diberikan.

  Katanya, penjawat awam boleh diambil tindakan dan dituduh di mahkamah jika didapati bersalah membocorkan dan mendedahkan rahsia(kebocoran maklumat) seperti yang pernah dipaparkan di media arus perdana.

  Bagi mengekang masalah itu, kerajaan telah mengambil langkah bagi memastikan dokumen dan maklumat negara terus dilindungi dan iatertakluk di bawah undang-undang iaitu di bawah Akta Rahsia Rasmi 1972, katanya.

 • 1/6/13 Portal Rasmi Universiti Malaysia Kelantan - Penjawat awam perlu melindungi maklumat rahsia kerajaan

  3/3umk.edu.my/version2012//404-penjawat-awam-perlu-melindungi-maklumat-rahsia-kerajaan.html

  Bilangan Pelawat :301055

  Penafian|

  Dasar Privasi|

  Dasar Keselamatan|

  Soalan Lazim|

  Hubungi Kami|

  Bantuan|

  Peta Laman

  Hakcipta 2013 Portal Rasmi Universiti Malaysia Kelantan.Paparan Terbaik Mozilla/Firefox/IE/Safari/Camino/Opera Friendly

  Universiti Malaysia Kelantan, Karung Berkunci 36, 16100 Pengkalan Chepa, Kota Bharu, KelantanTel : +609 - 7717000Fax : +609 - 7717022

  Email : webmaster[a]umk.edu.myTarikh Kemaskini: 06/01/2013, 01:29:37.

  http://www.malaysia.gov.my/http://www.jpa.gov.my/http://www.mampu.gov.my/http://www.mdec.my/http://www.mscmalaysia.my/http://www.mof.gov.my/http://www.myideas.my/http://www.moe.gov.my/http://www.upu.my/http://www.myeg.com.my/http://www.umk.edu.my/version2012/penafian.htmlhttp://www.umk.edu.my/version2012/dasar-privasi.htmlhttp://www.umk.edu.my/version2012/dasar-keselamatan.htmlhttp://www.umk.edu.my/version2012/faq-my.htmlhttp://www.umk.edu.my/version2012/hubungi-kami-2.htmlhttp://www.umk.edu.my/version2012/panduan-bantuan.htmlhttp://www.umk.edu.my/version2012/peta-laman-new.html