PETA MINDA THN 6.docx

  • View
    235

  • Download
    3

Embed Size (px)

Text of PETA MINDA THN 6.docx

INTERAKSI ANTARA BENDA HIDUPCara hidup haiwanHaiwan berinteraksi dengan haiwan lain untuk mendapatkan makanan manakala interaksi antara haiwan dengan tumbuhan adalah untuk mendapatkan tempat perlingungan.Kelebihan:Mengelak persaingan untuk mendapatkan makanan dan ruang. Kelebihan:Bekerjasama mendapatkan makanan.Membantu melindungi diri daripada musuh.Membina tempat perlindunganBerkumpulan MenyendiriSUMBER TERHADPunca punca persaingan antara haiwanTempat perlindunganWilayahPasanganAirMakananBersaing untuk memperoleh keperluan asas yang sama dan terhad.Menguntungkan kedua dua pihak.PersainganKerjasama

KERJASAMAAIIMINTERINTAKSI

Sekumpulan serigala, bergerak bersama dalam satu kumpulan untuk memburu dan bekerjasama mendapatkan makanan. Jika serigala memburu secara bersendiri maka peluang untuk mendapatkan makanan agak tipis.Sama spesies

Berlainan spesies

Kerbau menyediakan makanan kepada burung dan sebagai balasan burung membersihkan badan kerbau dengan memakan kutu yang ada pada badan kerbau.

Semut hidup dalam satu koloni yang besar. Koloni semut mempunyai seekor permaisuri yang akan mengawan, bertelur dan makan sahaja. Dijaga oleh semut pekerja. Semut semut bekerjasama membina sarang, mencari makanan dan mempertahankan sarang daripada musuh.

Buran akan menyediakan tempat tinggal kepada umang umang dan sebagai balasan, umang umang akan membawa buran bergerak dari satu tempat ke tempat yang lain agar buran dapat mencari makanan.

Buran

Umang - umang

PERSAINGANINTERAKSI

Berlainan spesiesSama spesies

Rusa jantan bersaing untuk mendapatkan rusa betina. Persaingan berlaku apabila sumber terhad atau bilangan rusa betina tinggal sedikit. Harimau dan serigala akan bersaing untuk mendapatkan makanan yang sama. Ini disebabkan oleh sumber makanan adalah terhad.

Serigala bersaing sesama sendiri untuk mendapatkan makanan kerana makanan yang ada cuma sedikit. Serigala yang menang akan mendapat makanan yang banyak.

Singa dan harimau bintaang akan bersaing untuk mendapatkan makanan yang sama. Ini disebabkan oleh sumber makanan adalah terhad.

Serigala TasmaniaPupus disebabkan pemburuan haram dan kemusnahan habitatHaiwan yang tidak lagi wujud di muka Bumi ini.PUNCA PUNCA PERSAINGAN TUMBUHANDinosaurPupus disebabkan perubahan cuaca dan iklim.DodoPupus disebabkan kemusnahan habitat dan pemburuan haramHaiwan yang pupusNutrienAirCahaya MatahariRuangPERSAINGAN TUMBUHAN

QuaggaPupus disebabkan pemburuan haram dan kemusnahan habitatMamothPupus disebabkan oleh diburu secara berleluasa dan perubahan cuaca

Haiwan dan tumbuhan diancam kepupusan disebabkan oleh aktiviti manusia seperti:Pembalakan haram atau berleluasaPemburuan haram atau berleluasaPembangunan yang tidak terkawalPengutipan telur (penyu)Pencemaran air sungai dan lautBilangan spesies haiwan dan tumbuhan semakin berkurangan dan akan pupus jika tidak ada sebarang tindakanHaiwan dan tumbuhan yang diancam kepupusan

Pokok BakauPeriuk KeraBunga pakmaBunga pakmaRafflesiaBunga pakmaGajahPaus BiruTapirBadak sumbuPenyu belimbingKenyalangHarimauOrang utanPanda

Cara cara untuk mengelakkan kepupusan haiwan dan tumbuhan:Menganjurkan kempen yang menentang pembalakan haram dan pembunuhan haiwanMendidik masyarakat mengenai kepentingan melindungi dan memulihara haiwan dan tumbuhanelakkan daripada membeli produk yang diperbuat daripada haiwan yang terancam.menguatkuasa undang undang dan peraturan.mewujudkan hutan simpan, taman marin dan tempat perlindungan hidupan liar.

PEMUSNAHAN ALAM SEKITARKesan Aktiviti Manusia terhadap Alam Sekitar

Tanah runtuh berlaku apabila tiada akar pokok yang mencengkam tanah daripada bergerak apabila hari hujan. Penebangan pokok di lereng lereng bukit boleh menyebabkan tanah runtuh berlaku.

Apabila suhu Bumi semakin meningkat, ia menyebabkan aisberg di Kutub Utara menjadi cair dan seterusnya menyebabkan aras air laut meningkat.Penebangan pokok secara berleluasa boleh menyebabkan hakisan tanah berlaku. Apabila banyak pokok ditebang, kandungan oksigen berkurang dan karbon dioksida bertambah maka suhu Bumi akan meningkat dan Bumi menjadi semakin panas.Pembakaran hutan disebabkan manusia ingin membuka kawasan pertanian (ladang kelapa sawit), membina lebuh raya, kawasan perumahan atau kilang. Ini menyebabkan kemusnahan habitat bagi haiwan dan tumbuhan.Pembuangan sisa kilang (asap dan bahan kimia) ke udara dan air menyebabkan pencemaran udara dan pencemaran air yangoleh menyebabkan haiwan akuatik mati.