Click here to load reader

Poluarea solului

 • View
  313

 • Download
  3

Embed Size (px)

DESCRIPTION

proiesct despre poluarea solului

Text of Poluarea solului

 • Poluarea solului

 • n ce const poluarea.. Poluarea reprezint contaminarea mediului nconjurtor cu materiale care interfereaz cu sntatea uman, calitatea vieii sau funcia natural a ecosistemelor (organismele vii i mediul n care triesc). Chiar dac uneori poluarea mediului nconjurtor este un rezultat al cauzelor naturale cum ar fi erupiile vulcanice, cea mai mare parte a substanelor poluante provine din activitile umane. Sunt dou categorii de materiale poluante (poluani). Poluanii biodegradabili sunt substane, cum ar fi apa menajer, care se descompun rapid n proces natural. Aceti poluani devin o problem cnd se acumuleaz mai rapid dect pot s se descompun. Poluanii nondegradabili sunt materiale care nu se descompun sau se descompun foarte lent n mediul natural. Odat ce apare contaminarea, este dificil sau chiar imposibil s se ndeprteze aceti poluani din mediu. Compuii nondegradabili cum ar fi Diclor-Difenil-Tricloretan (DDT), dioxine, difenili policrorurati (PCB) i materiale radioactive pot s ajung la nivele periculoase de acumulare i pot s urce n lanul trofic prin intermediul animalelor. De exemplu, moleculele compuilor toxici pot s se depun pe suprafaa plantelor acvatice fr s distrug acele plante. Un pete mic care se hrnete cu aceste plante acumuleaz o cantitate mare din aceste toxine. Un pete mai mare sau alte animale carnivore care se hrnesc cu peti mici pot s acumuleze o cantitate mai mare de toxine. Acest proces se numete bioacumulare.

 • Ce este solul Solul este partea superioar, afnat, a litosferei, care se afl ntr-o continu evoluie sub influena factorilor pedogenetici, reprezentnd stratul superficial al Pmntului n care se dezvolt viaa vegetal. Stratul fertil al solului conine nutrieni i este alctuit din humus i din loess. El poate proveni i din mulci. Un sol lipsit de o cantitate suficient de nutrieni de numete oligotrofic. Solul ngheat permanent sau temporar se numete gelisol. Partea de dedesubt, ce rmne ngheat permanent, se numete pergelisol sau permafrost. Partea de la suprafa, care se dezghea vara, se numete molisol. Zonele de pe glob care sunt afectate profund de nghe formeaz criolitozona.n zonele cu pergelisol gros, procesul repetat nghe-dezghe d natere la un microrelief dispus anarhic (similar carstului) numit criocarst sau termocarst.

 • Cum se polueaz solul Poluarea solului este acumularea de compui chimici toxici, sruri, patogeni (organisme care provoac boli), sau materiale radioactive, metale grele care pot afecta viaa plantelor i animalelor. Metodele iraionale de administrare a solului au degradat serios calitatea lui, au cauzat poluarea lui i au accelerat eroziunea. Tratarea solului cu ngrminte chimice, pesticide i fungicide omoar organisme utile cum ar fi unele bacterii, fungi i alte microorganisme. De exemplu, fermierii care cultivau cpuni n California au dezinfectat solul cu bromur de metil pentru a ucide organismele care ar fi putut afecta cpunile. Acest proces omoar fr discriminare chiar i organismele benefice i las solul steril i dependent de ngrminte pentru a suporta creterea plantelor. n consecin, se folosesc tot mai multe ngrminte, ceea ce duce la poluarea rurilor i lacurilor n perioadele cu inundaii. Irigaia necorespunztoare n zonele n care solul nu este drenat bine poate avea ca rezultat depozite de sare care inhib creterea plantelor i pot duce la lipsa recoltei. n anul 2000 .e.n., oraele antice sumeriene de la sud de ValeaTigrului i Eufratului, n Mesopotamia, depindeau de bogia recoltelor. Pn n anul 1500 .e.n., aceste orae au intrat n colaps din cauza lipsei recoltei datorate salinitii ridicate a solului. Aceeai problem exist azi n Valea Indusului din Pakistan, Valea Nilului din Egipt i Valea Imperial din California.

 • Eroziunea soluluiPrin eroziune se nelege degradarea solului sau a rocilor, caracterizat prin desprinderea particulelor neconsolidate i ndeprtarea lor prin aciunea ploii sau a vntului. Eroziunea poate fi combtut prin lucrri hidrotehnice, mpduriri etc.Eroziunea solului este deplasarea particulelor de solid de la suprafaa uscatului prin aciunea vntului, apei sau gheii sau ca urmare a aciunii unor organisme vii (bioeroziune).

  Eroziunea este de mai multe feluri:eroziune eolian ndeprtarea progresiv a fragmentelor de sol i roci prin aciunea vntului.eroziune fluvial- distrugerea progresiv a materialului din albia i din malurile unui ru. Stabilizarea malurilor se poate face prin plantarea de copaci.eroziune glaciar - ndepartarea progresiv a rocilor de baz, a solului i a altor materiale de ctre gheari.eroziune marin - ndeprtarea treptat a materiilor din alctuirea zonei litorale de ctre mare.eroziune pluvial - eroziune areolar incipient, rezultat prin izbirea solului, descoperit de vegetatie, de ctre picturile de ploaie.eroziune termic - topirea unor buci de ghea ncorporate n sedimentele de mal sau de albie, ce antreneaz particule de sol, crend denivelri, nie de mal etc.

 • Combaterea polurii solului Trebuie s acumulm mai multe cunotine asupra naturii mediului nconjurtor, asupra strii actuale i tendinelor care au avut loc n mediul nconjurtor, desfurrii proceselor naturale, efectele poluanilor asupra omului, vegetaiei i materialelor.ntreaga experien dobndit de omenire pn acum arat c erorile costisitoare fcute pn n prezent, mai ales n statele industrializate, pot fi evitate i c o analiz serioas a lor poate duce la concluzii valabile pentru ntreaga omenire.Ca factor de importan vital pentru societatea noastr, se impune cu necesitate ca fiecare om s devin un participant contient, practic i energic n munca de prevenire a degradrii mediului nconjurtor, de ameliorare a calitii vieii lui.

Search related