of 31 /31
PSIKOSOSIAL SUKAN PJM 3117 UJIAN PERSONALITI DISEDIAKAN OLEH: 1. SITI FAKHRIAH BINTI CHE MANSOR 2. TUAN IFFAH NABIHAH BINTI T. IBRIHIM 3. FATIN HAZWANI BINTI OTHMAN PISMP SEMESTER 7 PJ (B)

Presentation Ujian Personaliti

Embed Size (px)

Text of Presentation Ujian Personaliti

Slide 1

PSIKOSOSIAL SUKANPJM 3117UJIAN PERSONALITIDISEDIAKAN OLEH: SITI FAKHRIAH BINTI CHE MANSORTUAN IFFAH NABIHAH BINTI T. IBRIHIMFATIN HAZWANI BINTI OTHMAN

PISMP SEMESTER 7 PJ (B)Apakah personaliti?Setiap orang mempunyai personaliti yang berbeza yang terdiri daripada banyak karaktor yang berbeza atau ciri-ciri yang berbeza. Personaliti anda boleh memberi kesan ke atas jenis sukan yang anda pilih untuk diceburi.Contohnya, jika anda seorang yang pemalu dan tenang anda boleh memilih untuk pergi memancing atau bermain golf sebagai sukan.Itu bermakna bahawa anda boleh mengambil masa anda dan jadi diri anda sendiri.Ujian PersonalitiSoal selidik sering digunakan sebagai satu cara untuk mengukur personaliti. Terdapat dua ujian yang biasa digunakan: Inventori Personaliti Eysenck (EPI)Profil of Mood States (POMS).Memerhatikan seseorang adalah cara lain untuk mengukur personaliti.Keputusan ujian personaliti adalah berguna untuk ahli sukan. Sebagai contoh, jika keputusan personaliti soal selidik menunjukkan bahawa pelaku adalah seorang pendiam, mereka boleh dibimbing ke arah sukan yang kurang invasif atau berdaya saing dan menjadi lebih gembira dan lebih berjaya hasilnya.Ujian personaliti juga boleh digunakan untuk meramalkan samaada ya atau tidak atlet muda mempunyai potensi untuk menjadi bakat masa depan dalam sukan.Jenis-jenis Ujian PersonalitiInventori Multifasa Personaliti (Minnestosa Multiphasic Personality Inventory)- soal selidik mengandungi lebih dari 500 soalan yang mengukur beberapa aspek personaliti seperti, depresi, jantina dan histeria

Soal selidik 16PF- Soal selidik ini mengandungi 187 soalan yang menilai 16 faktor personaliti yang berbeza seperti merendah diri-asertif, rileks-tegang, dan menaruh kepercayaan tidak mudak menaruh kepercayaan.Profil Mood (Profile of Mood States)- soal selidik ini menjurus kepada menilai mood dan perasaan. - Digunakan dengan meluas oleh ahli psikologi sukan untuk melihat peranan personaliti dalam sukan (Wann, 1999) - POMS mengandungi 65 soalan yang berbentuk skala likert dan mengukur 6 mood yang berbeza iaitu , tekanan, depresi, marah, bertenaga, letih dan keliru- soal selidik berbentuk subjektif pula bersifat meramal atau merumus personaliti seseorang individu.- soalan bersifat terbuka dan responden diminta untuk menjelaskan atau menggambarkan atau menggambarkan perasaan mereka (Anastasi, 1988)

Ujian Persepsi Terhadap Tema (Thematic Apperception Test/TAT)- Meminta responden mereka cerita seperti apa yang berlaku, apa yang sedang difikirkan oleh subjek dalam gambar-gambar yang ditunjukkan kepada mereka.

Ujian Tompokan Dakwat Rorchach (Rorschah Inkblok Test)- meminta responden menjelaskan apa yang mereka lihat apabila ditunjukkan gambar tompokan dakwat .

Soal selidik Motivasi Dalam Sukan ( Athletic Motivation Inventory/AMI)- mengandungi 190 soalan yang menilai beberapa ciri personaliti yang berkaitan dengan sukan seperti kepimpinan , kekuatan mental serta keagresifan.- Ciri-ciri ini digabungkan bagi membentuk tiga kategori iaitu kemahuan untuk berjaya dalam sukan, kemampuan menghadapi tekanan pertandingan dan dedikasi terhadap jurulatih.Ujian Profil Mood (PoMS)Ujian Profil Mood (Profile of Mood States - PoMS).Poms telah dibangunkan oleh Douglas M McNair, Maurice Lorr, dan Leo F Droppleman pada tahun 1971.Ia digunakan untuk menilai enam dimensi mood manusia dalam menyediakan penarafan keseluruhan tekanan psikologi. Ia adalah satu alat ideal untuk mengukur dan memantau perubahan rawatan di pusat-pusat klinikal, kaunseling perubatan, dan ketagihan. Ia juga sesuai untuk ujian dadah klinikal kerana sensitiviti kepada perubahan membolehkan anda mendokumenkan dengan tepat kesan dadah pada keadaan mood.Bagaimana untuk Menggunakan Penilaian PoMS?PoMS terdiri daripada tiga versi: PoMS Standard, PoMS Brief, dan PoMS-Bipolar.Semua tiga versi boleh didapati dalam format handscored dengan MHS QuikScore Forms.PoMS Standard - penilaian PoMS asal. Ia menyediakan maklumat yang paling terperinci dengan skor untuk semua skala. Oleh kerana PoMS boleh ditadbir semula sekerap yang mungkin seperti setiap minggu, anda boleh memilih tempoh masa yang paling sesuai untuk situasi anda.POMS Brief adalah versi pendek daripada POMS Standard asal. Ia mengukur skala yang sama, tetapi dengan item yang banyak, ianya kurang terperinci. Ia adalah sesuai untuk situasi di mana masa adalah terhad dan tidak memerlukan maklumat yang lebih mendalam.

POMS Bipolar - adalah edisi POMS yang terbaru. Ia mengukur mood dan perasaan terutamanya dalam tetapan / setting klinikal selain daripada bukan klinikal. Ia boleh membantu untuk menentukan status psikiatrik individu untuk terapi, atau boleh digunakan untuk membandingkan profil mood yang dikaitkan dengan gangguan personaliti pelbagai. Dalam tetapan bukan klinikal, POMS-Bipolar boleh menilai perubahan mood yang dihasilkan oleh teknik seperti psikoterapi atau meditasi.Soal Selidik - Ujian POMSSoal selidik ini mengandungi 24 gambaran mood mudah seperti marah, bertenaga, gemuruh, dan tidak gembira. Responden menunjukkan sama ada mereka telah mengalami perasaan seperti pada skala bertanda 5. (0 = tidak baik, 1 = kurang baik, 2 = sederhana baik, 3 = baik , 4 = lebih baik, 5 = sangat baik).Ia mengukur berikut pembolehubah seperti:KekeliruanKemarahanSemangatKeletihanKetegangan / StresKemurungan

Contoh Borang Ujian PoMs

Contoh kajian yang menggunakan POMSTajuk kajian: Mood-Regulating Strategies Used by AthletesOleh: Matthew J. Steven & Andrew M. Lane

Kajian terhadap strategi yang digunakan untuk mengatur keadaan yang dilakukan oleh Profile of Mood States (McNair, Lorr, & Droppleman, 1971) dalam diri atlet. Tujuan strategi dinilai adalah untuk mengatur kemarahan, kekeliruan, kesedihan, kelesuan, ketegangan dan bertenaga. Keputusan mendapati bahawa perubahan lokasi, latihan, dan mendengar muzik adalah sesuatu yang biasa bagi setiap dimensi mood . Dapatan menunjukkan bagi sesuatu strategi aturan kendiri sesuai bagi ruang perasaan yang tertentu; bersendirian bagi mengatasi kemarahan, menganalisa situasi bagi mengatasi kekeliruan, mengambil bahagian dalam aktiviti yang menyeronokkan bagi mengatasi perasaan sedih dan menggunakan teknik ketenangan bagi mengatasi ketegangan. Perasaan boleh dikawal oleh manusia dan ianya bukanlah hanya tindakbalas kepada faktor luaran.Banyak kajian terhadap keadaan atau mood dalam sukan telah dijalankan (LeUnes, 2000, LeUnes & Burger, 1998). Tumpuan kajian ialah terhadap perkaitan antara skor Profile of Mood States (POMs; McNair, Lorr, & Droppleman) dan prestasi. Keputusan kajian prestasi-perasaan mencadangkan perlunya pengkaji menumpukan perhatian terhadap memahami bagaimana atlet mengawal perasaan. Analisa keputusan menunjukkan perasaan meramalkan prestasi dalam keadaan yang tertentu (Beedie et al., 2000). Disebabkan perasaan boleh meramalkan prestasi, keupayaan mengawal perasaan merupakan alat psikologi yang berguna bagi seseorang atlet. Pengalaman yang dilalui dalam kejohanan mengajar atlet untuk membina kaedah mengurus perasaan. Tujuan kajian dijalankan adalah untuk mengenalpasti strategi yang atlet gunakan untuk mengatur perasaan.

Hasil:Pengetahuan tentang strategi yang atlet gunakan untuk mengatur perasaan dapat membantu ahli psikologi sukan untuk membina gangguan untuk meningkatkan prestasi melalui kawalan perasaan.

UJIAN PERSEPSI TERHADAP TEMA (THEMATIC APPERCEPTION TEST/TAT)UJIAN PERSEPSI TERHADAP TEMA (THEMATIC APPERCEPTION TEST/TAT)Ujian TAT (Murray , 1971 ) meminta responden mereka cerita seperti apa yang berlaku , apa yang sedang difikirkan oleh subjek dalam gambar dan sebagainya berdasarkan kepada gambar-gambar yang ditunjukkan kepada mereka.

Gambar-gambar tersebut bercorak umum serta terbuka kepada tafsiran.

Direka di Universiti Harvard pada tahun 1930 oleh Christiana D. Morgan dan Henry A. Murray. TAT adalah salah satu ujian yang paling digunakan secara meluas psikologi. Satu ujian projektif adalah salah satu di mana corak pemikiran, sikap, keupayaan pengamatan, dan tindak balas emosi seseorang dinilai berdasarkan tindak balas kepada bahan-bahan ujian yang samar-samar.

TAT terdiri daripada 31 gambar yang menggambarkan pelbagai situasi sosial dan interpersonal. Subjek diminta untuk memberitahu cerita kepada pemeriksa kira-kira setiap gambarMurray (1933) - Kanak-kanak dalam majlis hari lahir anak perempuannya bermain permainan menakutkan ". Pembunuhan" Apabila ditunjukkan gambar selepas itu, mereka lebih cenderung untuk melihat gambar sebagai menakutkan atau berniat jahat. Beliau dianggap mereka mengunjurkan perasaan dalaman mereka ke gambar. Dia mengambil langakah untuk membangunkan Ujian apperception Tema (TAT).boleh digunakan untuk membantu orang ramai memahami personaliti mereka sendiri dengan lebih mendalam dan membina pengetahuan itu dalam membuat keputusan hidup yang penting. Langkah berjaga-jaga

TAT telah dikritik kerana kekurangan kaedah seragam pentadbiran serta kekurangan norma standard untuk tafsiran. Kajian interaksi antara pemeriksa dan subjek ujian telah mendapati bahawa bangsa, jantina, dan kelas sosial kedua-dua peserta mempengaruhi kedua-dua cerita-cerita yang diberitahu dan cara cerita ditafsirkan oleh pemeriksa.Kegunaan

Penyelidik kerap menggunakan ujian dalam kursus mengkaji personaliti.Mendiagnosis gangguan psikologi dalam tetapan klinikalBagi tujuan taksiran di mahkamah mengarahkan penilaianSesetengah pembekal kesihatan mental gunakan untuk memutuskan bagaimana untuk orang peguam terbaik tentang masalah kehidupan harian biasaTAT (gambar teknik tafsiran) - ujian unjuran yang menggunakan satu siri standard 31 gambar provokatif lagi samar-samar dari mana mata pelajaran diminta untuk memberitahu cerita. Soalan seperti:

Apa yang berlaku pada masa ini?Apa yang telah membawa kepada acara yang ditunjukkan?Apakah watak-watak pemikiran dan perasaan,?Apakah hubungan antara watak-watak?Apa yang akan menjadi hasil cerita?

Gambar gambar :manusia. Lelaki, wanita, kedua-dua jantina, beberapa jantina samar-samar, kedua-dua orang dewasa dan kanak-kanak.Ekspresi muka adalah sengaja kabur supaya subjek boleh menerangkan dalaman mereka sendiri. Satu kad kosong

Penyelidikan ke dalam hubungan objek menggunakan TAT menyiasat:keupayaan emosi yang terlibat dalam hubungan dengan orang lainkeupayaan untuk memahami kerumitan hubungan manusiakeupayaan untuk membezakan antara titik pandangan mereka pada situasi dan perspektif orang lain yang terlibatkeupayaan untuk mengawal impuls agresifisu-isu harga diri isu identiti peribadiKELEBIHAN

Murray menyatakan bahawa tanpa pengecualian, tiap-tiap orang yang mengambil bahagian dalam kajian itu menyuntik aspek personaliti mereka ke dalam cerita mereka.

Amat berguna untuk kanak-kanak yang boleh menggunakan gambar untuk memberitahu cerita tentang emosi mereka / konflik dalaman kerana mereka boleh mempunyai difficultly menyatakan diri secara langsung dengan kata-kata.

Terutamanya berguna dalam psikoterapi, di mana perbincangan boleh dibuat mengenai tema cerita tertentu pelanggan memberikan yang tidak mungkin telah dalam kesedaran semasa pelanggan.Sukar untuk melakukan tindak balas palsu.

LIMITASI

Cerita-cerita yang dicipta boleh berdasarkan keadaan semasa dan bukannya ciri-ciri personaliti. Contoh 1: seseorang yang mempunyai hari yang santai di pantai mungkin memberitahu cerita yang sangat berbeza daripada orang yang baru-baru ini dalam kemalangan kereta. Perbezaan maka akan lebih keadaan akan lebih daripada isu dalaman.Contoh 2: Murray (perempuan baru-baru ini menyaksikan filem seram, gambar memberitahu tentang keadaan semasa mereka lebih daripada personaliti mereka secara keseluruhan).Budayanya tidak konsisten-orang dari budaya yang berbeza akan memberitahu cerita yang berbeza mencerminkan set nilai dan kepercayaan mereka sendiri. Tiada sistem tunggal yang kini digunakan untuk menjaringkan TAT telah mencapai diterima dengan meluas. Kelemahan mana-mana sistem pemarkahan dalam menilai jawapan kepada kad cerita TAT adalah bahawa maklumat yang tidak relevan kepada sistem yang tertentu hilang.http://www.answers.com/topic/thematic-apperception-testhttp://www.utpsyc.org/TATintro/http://www.fanpop.com/clubs/psychology/images/1348076/title/anna-freud-photoRUJUKANSEKIAN,TERIMA KASIH..