of 12/12
Proiectul „Suport pentru societatea civilă în combaterea discriminării”

Prezentare - Activitate Cu Parintii

 • View
  122

 • Download
  1

Embed Size (px)

DESCRIPTION

ok

Text of Prezentare - Activitate Cu Parintii

 • Proiectul Suport pentru societatea civil n combaterea discriminrii

 • Crearea unei reele ale copiilor cu dizabiliti i prinilor lor pentru mputernicirea legal a acestora de a benefica de dreptul la o educaie de calitate ntr-un mediu incluziv. n luna mai, membri ai reelei copiilor cu dizabiliti i prinilor lor erau 35 de familii. Pe parcursul anului 2014 perioade, au aderat i alte familii, astfel nct la finele anului reeaua include aproximativ 70 de copii cu dizabiliti severe i prinii lor din m. Chiinu i Republic.

 • Au fost organizate 13 edine n m. Chiinu, or. Rezina, or. Hnceti i Regiunea Transnistrean. Tematica activitilor a fost stabilit n baza necesitilor de informare ale prinilor, i au inclus: dreptul la educaie a copiilor cu dizabiliti i organizarea procesului educaional incluziv; serviciile de suport ce pot fi oferite copiilor cu dizabiliti n sistemul de nvmnt general; dreptul la serviciile sociale.

 • Prima activitate a pus bazele crerii reelei a avut loc cunoaterea participanilor i stabilirea necesitilor pentru a activa mpreun.

  Prinii i-au expus povestea personal i au evideniat necesitile pentru a fi un printe puternic i activ n promovarea drepturilor copiilor.

  Copiii ... s-au cunoscut, au discutat despre copilrie, coal i visurile lor legate de coal

 • Trainingul pentru prinii i copii la Tabra de var Holercani. Prinii au fost instruii despre dreptul la educaie (serviciile de suport i metodologia de organizare a procesului); serviciile sociale accesibile la nivel naional; modalitatea de cooperare cu CRAP-ul; cum s acioneze n caz de discriminare. Prinii au evideniat problemele majore existente n domeniul proteciei copiilor cu dizabiliti i au confirmat dorina i nevoia de a fi parte a unei organizaii, pentru a putea promova drepturile copiilor lor.Copiii au avut parte de jocuri, distracii i competiii.

 • Probleme evideniate de prini Acces limitat la servicii de terapie i intervenie timpurie pentru copiii cu autism;Necesitatea asistentului personal n coal pentru copiii cu dizabiliti severe;Acces limitat la produse igienice gratuite;Acces limitat la serviciul de asistn personal.Prinii au evideniat dorina i disponibilitatea lor de a coopera i a aduce aceste probleme n faa autoritilor.

 • Prinii s-au implicat ntr-un proces foarte activ de elaborare a petiiilor adresate Ministerului Sntii, Ministerului Educaiei i Ministerului Muncii, Proteciei Sociale i Familiei, n care evideniau problemele, aduceau soluii i evideniau disponibilitatea de implicare pentru a identifica msurile eficiente de a susine procesul de incluziune a copiilor lor.

  Petiiile elaborate au fost semnate i expediate ministerelor de resort.

  Se evideniaz necesitatea ntlnirii cu APC i APL relevante problemelor menionate. Astfel, apare idea Platformei n educaia incluziv.

 • 4 Octombrie 2014Prinii, cu suportul OHCHR stabilesc conceptul Platformei: scopul, tematicile necesare a fi abordate, invitaii, participanii, etc.Pentru copii este lansat competiia Viaa mea vzut n fotografie

 • ncheiem ciclul de activiti din anul 2014Discutm rspunsurile la petiii vagi i fr soluiiEvideniem necesitatea continurii procesului de promovare a drepturilor copiilorCopiii primesc premii i colecia de cele mai bune 20 de fotografii realizate de copii este lansat

 • prinii au fost susinui n procesul de incluziune colar a copiilor lor sau n asigurarea unui proces educaional calitativ; au fost identificate soluii individuale n dependen de dificultile evideniate de prini; au fost organizate edine de informare n colile n care nva copiii, membri ai reelei; a fost organizat training pentru cadrele didactice din colile n care sunt integrai copiii;... prinii au participat la emisiune TV unde au discutat despre accesul la educaie a copiilor cu dizabiliti

 • 6 ntlniri tematice n baza necesitilor prinilorSuport n aderarea la o Asociaie de prini sau crearea unei organizaii noi decizia prinilorSuport n aciunile de promovare a drepturilor copiilor la educaie de calitate i incluziune socialConsultan i informare pentru prinii n dependen de dificultiSuport i cooperare n facilitarea procesului de incluziune colar a copiilor

 • Claude Cahn consilier pentru drepturile omului, OHCHR Valentina Purcel coordonator de proiectElena Darii asistent de proiectCornelia Adeola consultant anti-discriminare i drepturile copiilor cu dizabilitiTatiana Cernomori - consultant drepturile copiilor cu dizabiliti i educaia incluziv Lucia Gavrili formator, expert drepturile persoanelor cu dizabilitiVitalie Meter consultant drepturile persoanelor cu dizabilitiEcaterina Golovati consultant, suport pentru priniMarina Blici trainer activitile cu copiiiElena Ghera trainer activiti cu copiii