Click here to load reader

PRIMIREA CONSUMATORILOR

  • View
    74

  • Download
    4

Embed Size (px)

DESCRIPTION

TURISM

Text of PRIMIREA CONSUMATORILOR

PRIMIREA CONSUMATORILORORGANIZAREA ACTIVITII N CADRUL PENSIUNII TURISTICE

ASIGURAREA RESURSELOR

Pentru buna organizare si desfasurare a activitatii n cadrul pensiunii turistice, pe primul loc, se situeaza activitatea de asigurare a resurselor.

Se iau in calcul urmatoarele: tipul structurii de primire turistica, activitatile ce urmeaza a se desfasura, gama de servicii oferite turistilor, categoriile de personal angajat dotarea pensiunii cu spatii special amenajate pentru pastrarea si depozitarea diferitelor categorii de produse si nu n ultimul rnd, modul de organizare a muncii n fiecare sector de activitate

Asigurarea resurselor materiale pentru o unitate de alimentaie public i turism are la baz o succesiune de decizii luate de ctre managerul sau administratorul unitii, prin care se asigur totalitatea acestor resurse necesare derulrii activitilor din cadrul structurii organizatorice turistice.

Organizarea sistemului de securitate al pensiuniiAvnd n vedere responsabilitatea managerului structurii de primire turistice (pensiuni turistice) privind securitatea clienilor i a lucrtorilor acestora, pot fi utilizate dou sisteme de a ncuia uile spaiilor de cazare, i anume: Sistemul mecanic cu chei; Sistemul electronic cu cartele Sistemul electronic cu cifru.

PROGRAM DE SECURITATE SI SIGURANTA TURISTICA Identificarea riscurilor poteniale pentru turiti

Circuitul cheilor indiferent de tipul de sistem folosit s se

fac conform procedurilor stabilite prin regulamentul de ordine interioar Se recomand clienilor s predea cheia direct la recepie i nu oricrei persoane angajate a structurii respective Cnd se pierde o cheie de ctre un client, butucul de la ua camerei trebuie schimbat imediat Obiectele de valoare vor fi inchise in seiful din camera sau la receptie

n scopul asigurrii proteciei turitilor personalului structurilor de primire turistice i este interzis: s dea relaii i informaii cu privire la sejurul turitilor n aceste uniti, fr acordul acestora s nu blocheze coridorul cu cruciorul sau alte obiecte de care s-ar putea mpiedica clienii, sa nu existe zone neiluminate n care clienii s nu se poat orienta sau persoane strine s se poat strecura n unitate Sa se stabileasca reguli obligatorii de igien a structurilor de primire turistice cu funciuni de cazare.

Organizarea serviciilor de cazareServiciul de cazare reprezinta, alaturi

de cel de transport, alimentatie publica si agrement, una din prestatiile de baza solicitate de turist pe durata calatoriei sale si totodata, un factor important de stimulare a cererii turistice.

Activitile desfurate n cadrul unei structuri de cazare (pensiune turistic) pot fi reunite dup mai multe criterii, rezultnd urmtoarele grupri: a) activiti de front-office, n sens larg, care comport n mod curent un contact nemijlocit cu clientela i activitile de back-office, n primul rnd cele cu caracter birocratic; b) serviciul front-office (recepie), serviciul de etaj i serviciul alimentaiei; c) departamentele de baz, n numr de dou cazare, inclusiv front-offce (recepie n multe hoteluri, n sens restrns, impropriu) i alimentaie la care se adaug departamentul administraie i departamentul care regrupeaz prestaiile auxiliare; d) activiti operaionale reprezentate de prestarea nemijlocit a serviciilor hoteliere i activiti funcionale care nu se concretizeaz n prestarea de servicii, dar care, sunt n egal msur indispensabile bunei funcionri a hotelului, acoperind funcii de administrare, control, comercializare, ntreinere.

PROPRIETAR/ MANAGER

Front office

Buctrie

Bar/ Pivni

RecepioneriETAJ

Buctari

Barman

Restaurant

Magazii

Cameriste

Chelneri/ Chelnerie

Magaziner

Interferenta serviciilor la nivelul unei unitati de cazare

Cazarea propriu-zisa (gazduirea) presupune: asigurarea securitii clientului ordinea operatiunilor n toate spatiile:spatii comune exterioare, asigurare igienei spaiului de interioare destinate clientilor, spatii de cazare i a celor aferente cazare ( libere, eliberate, ocupate), spatii asigurarea necesarului de anexe

materiale si ustensile pentru curtenie asigurarea necesarului de lenjerie de pat si baie n numrul si structura corespunztoare organizarea activittii:

ordinea operatiunilor in spatiile de cazare:operatiuni preliminare (verificare,debarasare), curtenia propriu-zis a spatiului de cazare, curtenia propriu-zis in grupul sanitar

completarea cu lenjerie si consumabile

Categoria

lenjeria de pat

prosoapele

halatele de baie

4 si 5 stele

2 zile

2 zile

3 zile

3 stele

3 zile

2 zile

-

1 si 2 stele

4 zile

3 zile

-

Organizeaz i amenajeaz spaiile de cazare i anexele pensiuniiDimensiunile si calitatea serviciului de cazare sunt determinate, n primul rnd, de existenta unei baze materiale adecvate din punct de vedere al marimii, tipologiei, dotarilor, care sa asigure turistilor conditii optime de nnoptare si sa ndeplineasca, dupa caz, si alte functii. In al doilea rnd, serviciul de cazare este influentat de ncadrarea cu personal a mijloacelor de gazduire, de nivelul de calificare a lucratorilor, de modul de organizare a muncii.

Organizeaz i amenajeaz spaiile de cazare i anexele pensiunii

In acest context, insuficienta spatiilor de cazare, nzestrarea lor necorespunzatoare, neconcordanta cu exigentele turistilor, precum si numarul mic al lucratorilor sau slaba pregatire a acestora, influenteaza negativ calitatea serviciului de cazare si implicit, dimensiunile circulatiei turistice si gradul de valorificare a patrimoniului.

AMENAJAREA SPATIILOR DE CAZARE

Serviciile de servire a mesei

n activitatea practic a unitilor de alimentaie public, n funcie de categoria i specificul lor, de numrul i structura clienilor s-au generalizat mai multe metode de servire:serviciul indirect, serviciul direct, serviciul la gheridon,

serviciul la farfurie,autoservirea, bufetul rece.

Organizeaz serviciile de servire a mesei

Serviciul indirect este simplu i uor pentru osptari, fiind folosit mai ales n unitile mici, i cu ocazia banchetelor. Platoul pe care se afl preparatele respective, nsoit de tacmul de

serviciu, este prezentat prin stnga clientului care se servete singur. Osptarul ine platoul pe antebraul i mna stng i prezint preparatul clientului, dup care l invit s se serveasc cu ajutorul tacmului de serviciu. n mod obligatoriu, dup servirea unui client, osptarul se va retrage n spatele acestuia pentru a reface armonia platoului, dup care l va prezenta urmtorului, n ordinea de prioritate recomandat, pentru a se servi singur. La prezentarea platoului, osptarul va adopta poziia clasic, bustul uor nclinat, mna dreapt la spate, la nivelul taliei, piciorul stng puin n fa, uor fandat. Serviciul indirect are avantajul c cere un numr redus de personal, cu o calificare modest, dar i dezavantajul c este mai lent i puin nesigur din cauza nendemnrii unor clieni.

Serviciul direct necesit o pregtire mai temeinic a personalului de serviciu. Este recomandat n mprejurri n care se impune servirea rapid: mese festive, oficiale, grupuri de turiti. Platoul este prezentat pe partea stng a clientului, dup

care osptarul se apropie de client i, cu ajutorul tacmului de serviciu format din lingur i o furculi, ia o parte din preparat cu garniturile respective i le aeaz n farfuria clientului, carnea ctre client, garniturile ctre emblem sau mijlocul mesei. Marginea platoului dinspre client trebuie s fie puin deasupra farfuriei i ct mai aproape de aceasta pentru a evita ptarea feei de mas. Serviciul direct, fiind rapid i eficace, constituie un serviciu de clas i necesit un personal cu calificare superioar.

Serviciul la gheridon este practicat n marile restaurante, atunci cnd porionarea,

tranarea, filetarea i flambarea unor preparate se fac n salon, lng masa clientului. Operaiunile enumerate se fac pe gheridon, dup care poriile respective se monteaz pe farfurii i se aeaz n faa clientului prin dreapta. O variant a serviciului la gheridon este serviciul de pe crucioarele de prezentare, folosit n cazul gustrilor, specialitilor casei, salatelor, brnzeturilor, produselor de patiserie, aperitivelor digestive etc. Pentru realizarea lui, osptarul aduce cruciorul ct mai aproape de masa clientului servind preparatele n farfurii adecvate (cu ajutorul tacmului de serviciu) pe care le ia din rezerva pregtit pe poliele inferioare ale cruciorului. n acelai fel procedeaz la servirea buturilor aperitive sau digestive, situaie n care pe crucior se asigur nu numai un sortiment variat de buturi ci i accesoriile necesare: msuri, pahare, clete pentru ghea, gletu cu ghea cuburi i pisat.

Serviciul la farfurie este practicat la restaurantele mai modeste si n cele cu

autoservire. Osptarul preia de la buctrie 2 3 farfurii n mna stng, o a patra n dreapta, le duce n salon i servete clienii pe partea dreapt, n ordinea de preferin impus de ocazie. ntotdeauna farfuria se aeaz n faa clientului cu emblema ctre mijlocul mesei. Acest sistem de servire prezint urmtoarele avantaje: permite servirea preparatelor fierbini, este rapid i nu cere un personal cu nalt calificare; poate avea i unele inconveniente, n special pentru secia buctrie unde montarea minuioas a multor preparate necesit personal mai numeros.

Autoservirea constituie o form de servire frecvent ntlnit ce se

adreseaz n general clientelei grbite sau celor care nu doresc s beneficieze de serviciile tradiionale prin osptari. Formele de organizare ale serviciilor n unitile cu autoservire difer, dar totdeauna clienii i pot alege dup gust i posibilitile financiare, preparatele i buturile dorite, pe care i le tran

Search related