Proiect Didactic Integrat Gradinita

 • View
  635

 • Download
  2

Embed Size (px)

DESCRIPTION

proiect didactic

Text of Proiect Didactic Integrat Gradinita

 • GRUPA: nivelul II (5-7 ani) CATEGORIA DE ACTIVITATE: Cunoasterea mediului ; educarea limbajului ; activitate practica; activitate muzicala. TEMA ACTIVITATII: ,,Copii veseli, copii tristi FORMA DE REALIZARE: Activitate integrata TIPUL DE ACTIVITATE: Consolidarea cunostintelor si deprinderilor; SCOPUL ACTIVITATII : Educarea unei atitudini pozitive fata de familie, cultivarea sentimentelor de dragoste, atasament si generozitate pentru copiii tristi si nefericiti. OBIECTIVE OPERATIONALE :

  sa cunoasca componenta familiei, relatiile familiale, activitatile si atributiile ce revin membrilor unei familii, coeziunea membrilor unei familii;

  s dovedeasc prin rspunsuri implicarea lor activ n viaa de familie;

  s recunoasca exemple de ,,copii veseli si ,,copii tristi ntlnite n povetile cunoscute;

  sa decoreze masti la alegere;

  sa inteleaga ca toti copiii au dreptul sa fie fericiti;

  sa execute miscarile sugerate de textul cantecului. STRATEGII DIDACTICE: Observatia, conversatia, explicatia, exercitiul, munca pe grupe. RESURSE MATERIALE : - un paravan - o manusa reprezentand membrii unei familiei; - siluete reprezentad membrii familiei; - planse cu incaperile unei locuinte; - doua chipuri de copil: unul vesel si unul trist; - planse cu scene din povesti; - hartie glasata de diferite culori, pasta de lipit ,modele masti; -calculator FORMA DE ORGANIZARE: Frontala, pe grupuri; DURATA: 35-40 minute MATERIAL BIBLIOGRAFIC: Ministerul Educaiei i cercetrii Programa activitilor instructiv educative n grdinia de copii Ediia a II- a revizuit i adugit Bucureti-2005; Ministerul Educaiei i cercetrii ,,Revista invatamantul prescolar nr. 3-4/2005. Si noi avem drepturi, Dosar educativ (pentru prescolari si scolari mici), Organizatia Salvati Copiii

 • NR. CRT.

  EVENIMENTUL DIDACTIC

  CONTINUTUL STIINTIFIC STRATEGII DIDACTCE

  EVALUARE

  1. Moment organizatoric

  Pentru buna desfasurare a activitatii voi asigura urmatoarele: - aerisirea salii de grupa; - aranjarea masutelor in forma de careu; - pregatirea materialui didactic necesar desfasurarii

  activitatii.

  2.

  Captarea atentiei Se va realiza printr-o surpriza: De dupa un paravan, va aparea o manusa cu 5 degete, iar in varful fiecarui deget va fi confectionat capul unui membru al familiei. Copiii vor fi intrebati :,,Ce reprezinta manusa?(o familie)

  Observatia

  Frontala

  3. Reactualizarea cunostintelor

  Se va realiza printr-o scurta conversatie. Copiii denumesc membrii familiei (mama, tata, copiii) Se canta cantecul: ,,Familia: ,,Acesta e tata, bun si serios, Aceasta e mama cu suflet duios, Acesta-i fratele ce merge la scoala, Aceasta e sora cu papusa in poala. Cel mic la mama lui alearga, Si toti formeaza familia-ntreaga ! Se subliniaza coeziunea unei familii.

  Conversatia Exercitiul Explicatia

  Frontala

  4. Anuntarea temei ,,Astazi ne vom juca jocul ,,Copii veseli si copii tristisi vom discuta despre copiii care sunt fericiti in familiile lor, dar si despre felul in care putem sa-i ajutam pe copiii tristi ca sa fie si ei veseli si fericti.

  Conversatia

  Frontala

 • NR. CRT.

  EVENIMENTUL DIDACTIC

  CONTINUTUL STIINTIFIC STRATEGII DIDACTCE

  EVALUARE

 • 5. Dirijarea verificarii cunostintelor

  Se prezinta copiilor siluete cu membrii familiei si li se cere sa spuna rolul fiecarui membru in familie: ,,Ce face mama in familie? ,,Ce face tata in familie ? ,,Dar copiii ? In continuare se prezinta ilustratii cu incaperile unei locuinte, se cere copiilor sa denumeasca fiecare incapere, apoi sa aseze fiecare silueta in locul in care isi desfasoara activitatea in cea mai mare parte a timpului. Copiii vor aseza siluetele astfel: Mama in bucatarie, tata in atelierul de reparatii, iar copiii in camera lor. In continuare se discuta despre activitatea parintilor si copiilor in afara familiei: ,,Ce fac parintii cand nu sunt acasa?(merg la serviciu) ,,Dar copiii?(merg la gradinita, la scoala) ,,Ce fac copiii la gradinita?( se joaca, invata) ,,Cum credeti ca sunt ei? (fericiti) ,,De ce?(au o familie care ii iubeste, au tot ce isi doresc) ,,Credeti ca toti copiii sunt fericiti? (nu) ,,De ce?( unii sunt bolnavi, altii nu au parinti, nu au casa) ,,Cum sunt acesti copii? (tristi) Voi solicita 2 copii care vor alege un chip vesel si un chip trist si vor motiva alegerea facuta. Se prezinta copiilor 2 plicuri din care vor extrage cate o imagine. Ei trebuie sa recunoasca povestea din care face parte imaginea respectiva si sa o asocieze cu chipul vesel sau cu chipul trist. Voi intreba copiii daca vor sa-i ajute pe copiii tristi sa fie fericiti si ce putem face pentru a-i inveseli.

  Conversatia

  Frontala

 • NR. CRT.

  EVENIMENTUL DIDACTIC

  CONTINUTUL STIINTIFIC STRATEGII DIDACTCE

  EVALUARE

  6.

  Verificarea deprinderilor insusite anterior

  Copiii se vor imparti in mai multe grupe si vor decora masti care le vor darui copiilor tristi. Pe parcursul realizarii lucrarilor, voi indruma si ajuta copiii care intampina dificultati. Se va asigura un fond muzical optim pentru activitate. Cand mastile vor fi gata,. copiii le vor oferi, dupa preferinta: chipului vesel, sau chipului trist. Voi spune copiilor ca in urma darurilor primite si chipul trist a devenit vesel. Voi accentua ideea ca cea mai mare fericire pentru fiecare om este aceea de a trai in mijlocul unei familii in care exista dragoste si ca trebuie sa fim buni si sa-i ajutam pe cei aflati in necaz.

  Munca pe grupe exercitiul conversatia

  Individuala

  7. Incheierea activitatii

  In incheierea activitatii copiii vor canta cantecul: ,,Daca vesel se traieste, iar in timp ce canta vor executa si miscarile sugerate de text. ,, Daca vesel se traieste bate-asa.... Daca vesel se traieste bate-asa.... Daca vesel se traieste, unul altuia zambeste, Daca vesel se traieste bate-asa!........ Daca vesel se traieste bine e... Daca vesel se traieste bine e... Daca vesel se traieste, unul altuia zambeste, Daca vesel se traieste bine e... BINE E !!! Voi face aprecieri generale si individuale asupra participrii copiilor la activitate i se vor acorda stimulente. Se va realiza o miniexpozitie cu lucrarile copiilor.

  Exercitiul

  Conversatia

  Frontala Frontala si Individuala

 • PROIECT INTEGRAT

  DATA: UNITATEA DE INVATAMANT:G.P.N.Nr 3 Focsani GRUPA:Mare,,Fluturasilor TEMA ANUALA:Ce si cum vreau sa fiu TEMA PROIECTULUI:,,Copii veseli,copii tristi CATEGORII DE ACTIVITATI: ADP: ,,Buna dimineata - cantec ADE:Activitate integrata:Cunoasterea mediului;Educarea limbajului;Activitate practica;Activitate muzicala.

 • ALA1 BIBLIOTECA:,,Copiii veseli ,copiii tristi-citire de imagini; .sa descrie imaginile prezentate in propozitii corecte din punct de vedere gramatical si cu sens logic; .sa enumere activitatile pe care le desfasoara copiii precizand daca sunt veseli sau tristi; .sa dovedeasca dragoste pentru semeni dorinta de a-i ajuta. JOC DE MASA: ,,Copilarie fericita-puzzle; .sa reconstituie intregul din bucatele,rezolvand puzzle-ul; .sa descrie in cateva cuvinte imaginea creata; .sa numere din cate piese a rezolvat imaginea.

 • ARTA:,,Drepturile copiilor -colaj,colorare dupa contur; .sa coloreze/lipeasca in contur fara sa depaseasca imaginea; .sa elaboreze creatii originale; . ALA2

 • DATA : 30.05.2013

  GRADINITA : P.N.NR.3

  GRUPA : MARE

  EDUCATOARE :

  TEMA ANUALA : ,, CINE SUNT / SUNTEM ?

  TEMA PROIECTULUI : ,,

  SUBTEMA ( TEMA SAPTAMANII ) : ,,NE PREGATIM DE SARBATOARE

  TEMA ZILEI : ,,COPII VESELI,COPII TRISTI,,

  Activitate integrata : ADP + ALA 1 + ADE ( DS1 , DLC,DOS,DEC ) + ALA 2

  TIPUL ACTIVITATII : Fixarea si consolidarea cunostintelor si deprinderilor dobandite

  FORME DE ORGANIZARE : Frontala , pe grupuri , Individuala

  DURATA ACTIVITATII : O zi

  SCOPUL ACTIVITATII : Educarea unei atitudini pozitive fata de familie, cultivarea sentimentelor de dragoste, atasament si

  generozitate pentru copiii tristi si nefericiti.

  LOCUL DESFURRII :Sala de grup

 • I .SECVENTA ADP ACTIVITATI DE DEZVOLTARE PERSONALA

  INTALNIREA DE DIMINEATA - ,, Fluturasii s-au trezit ,, Buna dimineata - cantec

  II . SECVENTA ALA 1 JOCURI SI ACTIVITATI LIBER ALESE

  Biblioteca- ,,Copii veseli, copii tristi citire de imagini;

  Arta -,, Ziua internationala a copilului colorare dupa contur;

  Joc de masa - ,, Copilarie fericita puzzle;

  III .SECVENTA ADE ACTIVITATI PE DOMENII EXPERENTIALE

  DS 1- ,, Copii veseli, copii tristi

  DLC - ,, Recunoaste povestea! - imagini vesele si imagini triste;

  DOS - ,, Masti decorare

  DEC - ,, Daca vesel se traieste! -cantec

  IV . SECVENTA ALA 2 JOCURI SI ACTIVITATI LIBER ALESE

  ,,Cauta-ti balonul pe terenul de joc joc de miscare

 • ALA1:

  BIBLIOTECA - ,,Copii veseli, copii tristi citire de imagini

  OBIECTIVE OPERATIONALE :

  O 1 S descrie imaginile prezentate in propozitii corecte din punct de vedere gramatical si cu sens logic;

  O 2 s enumere activitatile pe care le desfasoara copiii precizand daca sunt veseli sau tristi;