proiect succesiuni

Embed Size (px)

DESCRIPTION

drept

Text of proiect succesiuni

Succesiunea ca Mod de Dobandire a Proprietatii

Cuprins

Cap I Clasificare:moduri de dobndire a dreptului de proprietate2

Clasificare...2

Convenia (Contractul)...3

Tradiiunea Ca mod de dobndire a dreptului de proprietate..4

Ocupaiunea Ca mod de dobndire a dreptului de proprietate....5

Hotrrea judectoreasc Ca mod de dobndire a dreptului de proprietate6

Legea Ca mod de dobndire a dreptului de proprietate7

Accesiunea Ca mod de dobndire a dreptului de proprietate..9

a) Noiune si clasificare..9

Accesiunea imobiliar10

Accesiunea imobiliar artificial13

Accesiunea mobiliar.16

Uzucapiunea Ca mod de dobndire a dreptului de proprietate18

Succesiunea Ca mod de dobndire a dreptului de proprietate20

Cap II Succesiunea mod de dobndire a dreptului de proprietate23

Succesiunea..23

Noiuni generale privind motenirea legal.29

Noiuni generale privind motenirile testamentale...32

Cap III Particulariti privind dobndirea dreptului de proprietate n temeiul legilor fondului funciar ..33

Legea 18/1991

Cap IV Concluzii..52

Bibliografie54

CAPITOLUL I Clasificarea modurilor de dobndire a dreptului de proprietate

1. CLASIFICARE

n dreptul roman cea mai cunoscut clasificare a modurilor de dobndire a proprietii, expus pentru prima oar de Gaius i consacrat de Institutele lui Iustinian, este clasificarea n moduri de dobndire a proprietii dup dreptul natural sau al ginilor (ocupaiunea, tradiiunea, accesiunea, specificaia) i moduri de dobndire dup dreptul civil (in iure cesio, mancipaiunea, uzucapiunea, advindicatio i legea). Tot roman este i clasificarea n moduri de dobndire (per singulas res) i moduri de dobndire universale (per universitatem) care se pstreaz i astzi.

n prezent, modurile de dobndire a proprietii pot fi clasificate dup mai multe criterii:

Dup ntinderea dobndirii, modurile de dobndire a dreptului de proprietate sunt:

moduri de dobndire universale sau cu titlu universal, cnd dobnditorul primete ntreaga universalitate sau o parte (fraciune) din universalitatea patrimoniului unei persoane. Aa sunt: succesiunea legal, legatul universal ori cu titlu universal;

moduri de dobndire cu titlu particular, cnd dobnditorul primete unul sau mai multe bunuri individual-determinate. Aa sunt: contractele translative de proprietate, legatele cu titlu particular, tradiiunea, hotrrea judectoreasc, accesiunea, uzucapiunea.

Dup momentul n care opereaz transmisiunea, modurile de dobndire a proprietii se clasific n:

moduri de dobndire ntre vii (inter vivos), care i produc efectele n timpul vieii autorului, aa cum este contractul translativ de proprietate;

moduri de dobndire pentru cauz de moarte (mortis causa) care i produc efectele la ncetarea din via a autorului ( succesiunea legal,

legatele).

Dup caracterul transmisiunii, adic n funcie de scopul urmrit de autor, modurile de dobndire a proprietii se clasific n:

moduri de dobndire cu titlu oneros, cnd autorul transmite dreptul de proprietate cu condiia primirii unui echivalent din partea dobnditorului, aa cum se ntmpl n cazul contractelor cu titlu oneros;

moduri de dobndire cu titlu gratuit, cnd autorul transmite dreptul de proprietate fr s atepte primirea unui echivalent, aa cum sunt donaia, succesiunea legal sau testamentar.

Dup situaia juridic a bunului n momentul dobndirii, exist:

moduri originare de dobndire, reprezentnd acele mijloace juridice de dobndire a dreptului de proprietate care nu implic o transmitere juridic a sa de la o persoan la alta, dreptul nscndu-se direct n patrimoniul titularului. Fac parte din aceast categorie: uzucapiunea, ocupaiunea i accesiunea;

moduri de dobndire derivate, reprezentnd mijloacele juridice de dobndire a dreptului de proprietate care implic transmiterea dreptului de la o persoan la alta. Fac parte din aceast categorie: convenia, succesiunea legal sau testamentul. 2. CONVENIA (CONTRACTUL)

Convenia sau contractul este cel mai important mod derivat de dobndire a drepturilor reale.

Contractul este definit de lege prin art. 942 C. civ., ca fiind acordul ntre dou sau mai multe persoane spre a constitui sau stinge ntre dnii un raport juridic.

n doctrin, contractul a fost definit ca acordul ntre dou sau mai multe persoane n scopul de a produce efecte juridice, iar potrivit unei definiii analitice, el reprezint nelegerea ntre dou pri n vederea constituirii, modoficrii ori stingerii de raporturi juridice.

Contractul constituie cel mai important i mai uzitat mod de dobndire a dreptului de proprietate i a celorlalte drepturi reale. Constituie moduri de dobndire a dreptului de proprietate precum i a celorlalte drepturi reale numai contractele translative sau constitutive de drepturi reale, nu i cele generatoare de drepturi de crean. Sunt contracte constitutive sau translative de drepturi reale contractele de vnzare-cumprare, contractele de schimb, de donaie, de mprumut, de rent viager..

Codul civil consacr principiul c prin ea nsi, fr a necesita o operaie subsecvent suplimentar, convenia este translativ de drepturi reale. Astfel, conform art. 971 C. civ., transmiterea dreptului de proprietate sau constituirea unui drept real se realizeaz chiar n momentul ncheierii contractului: n contractele ce au ca obiect translaia proprietii sau unui alt drept real, proprietatea sau dreptul se transmite prin efectul consimmntului prilor, i lucrul rmne n rizico-pericolul dobnditorului, chiar cnd nu i s-a fcut tradiiunea bunului.

Fcnd aplicaia acestui principiu n materia vnzrii, art. 1295 alin. 1 dispune c: Vinderea este perfect ntre pri i proprietatea este de drept strmutat la cumprtor, n privina vnztorului, ndat ce prile s-au nvoit asupra lucrului i asupra preului, dei lucrul nc nu se va fi predat i preul nc nu se va fi numrat.

Aceste texte de lege consacr, deci, principiul consensualismului, care exprim ideea c simpla manifestare de voin este nu doar necesar, ci i suficient pentru a se realiza transferul drepturilor reale. De la acest principui fac excepie contractele solemne la care efectul translativ de proprietate va avea loc n momentul n care contractul este ncheiat n form autentic.

3. TRADIIUNEA

Tradiiunea, ca mod de dobndire a drepturilor reale, const n predarea sau remiterea material a bunului de ctre nstrintor dobnditorului.

n dreptul roman, tradiiunea (traditio) reprezenta cel mai important mijloc de a dobndi proprietatea de jus gentium. Lipsit de orice condiii de form, acest procedeu consta n punerea lucrului de ctre nstrintor (tradens) la dispoziia dobnditorului (accipiens) n virtutea unui act juridic pentru a transmite proprietatea. La nceput, remiterea lucrului se fcea n mod direct, dar s-a admis din epoca clasic, pentru uurarea ncheierii anumitor operaiuni juridice, c transferul poate avea loc i n mod simbolic (traditio symbolica). Astfel, s-a admis c posesia supra unor lucruri vndute care se aflau ntr-o magazie se transfer dac vnztorul pred cumprtorului cheile magaziei. n cazul vnzrii unui teren, transferul posesiei se considera efectuat dac, de pe o nlime, se artau cumprtorului hotarele terenului, fiind vorba de aa-numita tradiiune prin gest (traditio longa manu).

Dac n dreptul roman tradiiunea avea o larg aplicare ca mod de dobndire a dreptului de proprietate, deoarece din contract se ntea numai obligaia de a transfera proprietatea, transfer ce se realiza printr-o a doua operaie i anume prin tradiiune, n dreptul nostru civil, n condiiile existenei principiului potrivit cruia dreptul de proprietate se transmite chiar n momentul ncheierii contractului (art. 971 i 1295 C. civ.), tradiiunea are o sfer de aplicare foarte restrns. Ea este, de regul, numai executarea material a transferrii proprietii.

Se admite c, n prezent, n dreptul nostru tradiiunea opereaz transferul dreptului de proprietate n cazul darurilor manuale care sunt donaii curente, de mic importan, ce se execut imediat, prin predarea lucrului donat, fr a fi necesar vreo form special. n cazul darurilor manuale, tradiiunea este o solemnitate care suplinete forma autentic a actului.

De asemenea, tradiiunea marcheaz transmiterea dreptului de proprietate i n cazul nstrinrii titlurilor de valoare, ns numai cnd este vorba de cele la purttor (obligaiuni CEC, obligaiuni de stat, aciuni la diferite societi comerciale), nu i n ipoteza celor nominalizate.

n cazul conveniilor privind bunurile de gen, care se individualizeaz i se predau ulterior, convenia transfer proprietatea n momentul individualizrii ori determinrii, iar tradiiunea este numai executarea acestei transferri, un mijloc de livrare a lucrului nstrinat, iar nu un mod de dobndire a dreptului de proprietate.

De asemenea, n cazul dobndirii unui bun mobil de la o persoan care nu este adevratul proprietar, dobndirea proprietii nu intervine ca urmare a tradiiunii, ci prin efectul legii (art.1909 C. civ.).

4. OCUPAIUNEA Ocupaiunea este acel mod de dobndire a dreptului de proprietate care se realizeaz prin luarea n stpnire a unui bun care nu aparine nimnui cu intenia de a deveni proprietar asupra acetuia.

Avnd n vedere prevederile art. 477 i 646 din Codul civil, potrivit crora toate averile vacante i fr stpni, precum i cele ale persoanelor care mor fr motenitori sau ale cror moteniri nu au fost acceptate se cuvin statului, ocupaiunea este greu de conceput n prezent, avnd o arie de aplicare restrns. Pentru a forma obiectul ocupaiunii, bunurile trebuie s fie fr stpn, adic s nu fi fost vreodat n proprietatea cuiva