Proprietatea intelectuala

  • View
    18

  • Download
    1

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Proprietatea intelectuală.

Text of Proprietatea intelectuala

Cuprins

Cuprins 2

Introducere 3

Drepturile de autor i drepturile conexe 5

Drepturile de autor n societatea informaional 8

Inveniile. Brevetul de invenie 9

Mrcile 12

Protecia indicaiilor geografice, denumirilor de origine, specialiti tradiionale garantate 15

Protecia desenelor i metodelor industrial 19

Concluzie 22

Bibliografie 22

IntroducereProprietatea intelectuale o form de titlu legal care permite posesorului s controleze utilizarea anumitor intangibile, cum ar fi idei sau expresii.Formele comune de proprietate intelectual includ: brevet de invenie - protejeaz soluii sau idei originale drept de autor - protejeaz forma unei lucrri expresive originale (literare, artistice sau tehnice). mrcile inregistrate - protejeaz modul de identificare a unui productor sau a altei surse de reputaie. secretul industrial.Drepturile de proprietate intelectual snt acordate de stat n scopul ncurajrii creeri de intangibile. Aceste drepturi dau proprietarului dreptul de a aciona n justiie pe cei care le ncalc. Detinatorul proprietatii intelectuale poate controla si trebuie rasplatit pentru uzul acesteia.Primele patente au fost acordate n secolul 15 nAngliaiVeneia. Dreptul de autor nu a fost inventat pn la apariia tiparului i rspndirea alfabetizrii. Regele Angliei era ngrijorat de posibilitatea multiplicrii crilor i a promulgat Legea Licenirii n1662care a stabilit un registru al crilor liceniate. Statutele reginei Ana a fost prima lege care acorda drepturi autorilor pentru o perioad fix de timp. Pe plan internaional,Convenia de la Bernastabilea, la sfritul secolului XIX, limitele proteciei dreptului de autor; aceast convenie e nc n vigoare. TermenulProprietate intelectualapare nEuropatot n secolul XIX.Dreptul proprietii intelectualea primit o consacrare definitiv i oficial o data cu ncheierea conveniei instituind Organizaia Mondial a Proprietii Intelectuale(OMPI) care a fost semnat la 14 iulie 1967 laStockholm, ea cuprinznd patru mari domenii:1. Drepturi de autorpentru operele literare i artistice2. Drepturile conexe dreptului de autor - Sunt protejate ca drepturi conexe interpretrile sau execuiile artitilor interprei sau executani, nregistrrile sonore sau fonogramele productorilor de astfel de nregistrri sau fonograme, emisiunile organismelor de radio i televiziune.3. Dreptul de proprietate industrial4. Alte drepturi de proprietate intelectual neincluse n primele categorii.

Printre primele Decrete ale Presedintelui Republicii Moldova se numara si cele cuprivire la crearea Agentiei de Stat pentru Drepturile de Autor (ADA) din 25 noiembrie1991 (nr. 238) si cu privire la instituirea Agentiei de Stat pentru Protectia ProprietatiiIndustriale (AGEPI) din 25 mai 1992 (nr.120), care au constituit piatra de temelie asistemului national de proprietate intelectuala. Acelasi lucru putem afirma despre celedoua Hotarari ale Guvernului Republicii Moldova:din 25 februarie 1992 prin care a fostaprobat Regulamentul Agentiei de Stat pentru Drepturile de Autor si din 8 septembrie1992 prin care a fost aprobat Regulamentul si Structura Agentiei de Stat pentru ProtectiaProprietatii Industriale. Anume aceasta data este considerata ziua de nastere a AGEPI, acarei Aniversare de 20 de ani o marcam actualmente.n baza Codului cu privire la stiinta si inovare, nr. 259-XV din 15.07.2004, a fostefectuata unificarea institutionala a sistemului de proprietate intelectuala prin fuzionareacelor doua agentii, astfel fiind creat un singur oficiu de specialitate - Agentia de Statpentru Proprietatea Intelectuala (AGEPI).In prezent, AGEPI este unica autoritate nationala in subordinea Guvernului careacorda protectie juridica pe teritoriul Republicii Moldova obiectelor de proprietateintelectuala si promoveaza politica statului in domeniul proprietatii intelectuale,elaboreaza si asigura aplicarea politicilor stabilite in conformitate cu Programul deactivitate al Guvernului, Planul de actiuni al Guvernului si strategiile nationale indomeniul sau de competenta.

Proprietatea intelectuala este impartita in doua categorii principale: Dreptul de autor (Copyright), care include lucrari literare si artistice precum romane, poeme, piese de teatru, jocuri, filme, opere muzicale, situri web, picturi, fotografii, sculpturi, design arhitectural, etc.Drepturile conexeinclud drepturile artistilor aparute ca urmare a interpretarii , drepturile legate de inregistrarile efectuate de producatorii de fonograme si drepturile aparute urmare a emisiei programelor de radio si televiziune. Proprietatea industriala, care include brevete de inventie (patente), marci si indicatii geografice, desene si modele industriale, si topografii pentru produse semiconductoare.

I. Drepturile de autor i drepturile conexeDreptul de autor si drepturile conexereprezinta instrumente si concepte legale care respecta si protejeaza drepturile autorilor legate de creatiile lor contribuind, de asemenea, la dezvoltarea economica si culturala a natiunilor. Dreptul de autor este un termen legal ce descriedrepturile date creatorilor pentru lucrarile lor artistice si literare. Legea dreptului de autor are un rol decisiv in desavarsirea drepturilor si contributiei sociale a detinatorilor. Obiecte ale dreptului de autor operele literare (povestiri, eseuri, romane, poezii etc.); programele pentru calculator care se protejeaza ca si operele literare; operele stiintifice; operele dramatice si dramatico-muzicale, scenariile si proiectele de scenarii, libretele, sinopsisul filmului; operele muzicale cu sau fara text; operele coregrafice si pantomimele; operele audiovizuale; operele de pictura, sculptura, grafica si alte opere de arta plastica; operele de arhitectura, urbanistica si de arta horticola; operele de arta aplicata; operele fotografice si operele obtinute printr-un procedeu analog fotografiei; hartile, plansele, schitele si lucrarile tridimensionale din domeniul geografiei, topografiei, arhitecturii si din alte domenii ale stiintei; bazele de date; alte opere

Subiectii dreptului de autorSubiecti ai dreptului de autor sintautoriisititulariide drepturi.Autoruleste persoana fizica prin a carei munca creatoare a fost creata opera.Titularulde drepturi este persoana fizica (autorul sau alta persoana fizica imputernicita de autor) sau juridica care detine, in mod legal, drepturile patrimoniale.

Subiectii drepturilor conexeSubiecti ai drepturilor conexe sintinterpretii, producatorii de fonograme, producatorii de videograme si organizatiile de difuziune prin eter sau prin cablu. Drepturile conexe se exercita fara a prejudicia dreptul de autor.Pentru aparitia si exercitarea drepturilor conexe nu este necesara respectarea vreunei formalitati. In absenta unei probe contrare, persoana fizica sau juridica, a carei nume sau denumire apare in mod obisnuit pe o imprimare a interpretarii, pe o fonograma, o videograma sau pe imprimarea unei emisiuni, se considera interpret, producator de fonograma sau videograma, respectiv, organizatie de difuziune prin eter sau prin cablu.Prezumtia paternitatii si simbolul protectiei dreptului de autor si a drepturilor conexeSe considera autor persoana fizica sub al carei nume pentru prima data este publicata opera, in absenta unor probe contrare. Nu se consideca autor, persoana care a contribuit la crearea operei printr-un aport financiar sau organizatoric.Autorul este in drept sa inregistreze la Agentia de Stat pentru Proprietatea Intelectuala opera sa. Paternitatea apartine persoanei, sub al carei nume a fost publicata opera, daca nu exista alte dovezi sau pina la proba contrarie.

Continutul dreptului de autorDreptul de autor se constituie dindrepturi morale (personale)sidrepturi patrimoniale.Drepturile morale (personale)ale autorului nu pot face obiectul vreunei renuntari sau cesiuni si sint imprescriptibile, chiar si in cazul in care autorul cedeaza drepturile sale patrimoniale: dreptul la paternitate; dreptul la nume; dreptul la respectarea integritatii operei; dreptul la divulgarea operei; dreptul la retractarea operei.

Drepturile patrimoniale exclusiveAutorul sau alt titular al dreptului de autor are dreptul exclusiv sa efectueze, sa permita sau sa interzica valorificarea operei, inclusiv prin: reproducerea operei; distribuirea originalului sau a exemplarelor operei; inchirierea exemplarelor operei, cu exceptia operelor de arhitectura si a operelor de arta aplicata; importul exemplarelor operei in vederea distribuirii, inclusiv al exemplarelor confectionate cu consimtamintul autorului sau al altui titular al dreptului de autor; demonstrarea publica a operei; interpretarea publica a operei; comunicarea publica a operei prin eter, inclusiv prin satelit (tele- radiodifuziune), sau prin cablu; retransmiterea simultana si fara modificari, prin eter sau prin cablu, a operei transmise prin eter sau prin cablu; punerea la dispozitie in regim interactiv a operei; traducerea operei; transformarea, adaptarea, aranjamentul sau alte modificari ale operei, cu exceptia cazurilor cind efectuarea unor actiuni din cele enumerate la lit.a)k) nu se incadreaza in forma de exprimare a operei si pentru care nu pot fi stabilite sanctiuni.

Termenele de protectieTermenele de protectie a dreptului de autorDrepturile patrimoniale exclusive si dreptul la remuneratie dureaza pe tot timpul vietii autorului si pe perioada de 70 de ani dupa deces, incepind cu 1 ianuarie al anului urmator celui al decesului autorului. Drepturile patrimoniale asupra operei audiovizuale se protejeaza timp de 70 de ani, incepind cu 1 ianuarie al anului urmator decesului ultimului dintre urmatorii coautori: realizator principal (regizor scenograf), autorul scenariului (scenaristul), autorul dialogului si compozitorul autorul operei muzicale, special create pentru aceasta opera audiovizuala. Drepturile patrimoniale asupra unei opere anonime sau aparute sub pseudonim, cu exceptia celei de