Protocol Sindromul de ischemie acuta periferica - sfib. Sindromul... · PROTOCOL OPERATIONAL IN SINDROMUL…

  • Published on
    02-Mar-2019

  • View
    214

  • Download
    0

Embed Size (px)

Transcript

PROTOCOL OPERATIONAL IN SINDROMUL DE ISCHEMIE ACUTA PERIFERICA

ELEMENTELE CHEIE ALE SIMPTOMATOLOGIEI SISTEMULUI VASCULAR Orice limitare a micrii la nivelul muchilor membrelor inferioare sau ngreunarea mersului

(descris ca oboseal). Orice leziune care se vindec greu sau nu se vindec la nivelul piciorului. Orice durere de repaus localizat la nivelul membrelor inferoare sau piciorului. Durere abdominal postprandial care poate fi reprodus prin alimentaie i se asociz

cu scdere n greutate. Istoric familial a rudelor de gradul I de anevrism de aort abdominal.

Principalele teste neinvazive sunt:

1. Indicele glezn-bra. 2. Presiunea segmental sistolic la diferite nivele. 3. Pletismografia segmental sau nregistrarea puls - volum. 4. Indexul deget - bra. 5. Analizarea curbelor de velocitate Doppler.

Testele imagistice folosite sunt: 1. Angiografia 2. Ecografie Doppler Color 3. Angiografia prin rezonan magnetic nuclear 4. Angiografia prin computer tomograf

TRATAMENTUL ENDOVASCULAR n ischemia critic lanivelul membrelor inferioare TROMBOLIZA N ISCHEMIA ACUT Clasa I

Tromboliza pe cateter reprezint o modalitate de tratament eficient i este indicat n cazurile de ischemie acut mai recent de 14 zile (nivel de eviden A).

Clasa II a Deviceurile de trombectomie mecanic pot fi utilizate ca tratament adjuvant n ischemia acut

de membru inferior datorat ocluziei arteriale periferice (nivel de eviden B). Clasa II b

Tromboliza pe cateter i trombectomia poate fi luat n discutie n cazurile de ischemie acut mai veche de 14 zile (nivel de eviden B).

TRATAMENTUL CHIRURGICAL n ischemie critic Clasa I

1. n cazul pacienilor cu leziuni de tip inflow i outflow cu ischemie critic, leziunile inflow trebuie tratate primele (nivel de eviden B). 2. La pacienii care prezint leziuni de tip inflow asociate cu leziuni de tip outflow, la

care simptomele de ischemie critic sau infecia persist dup revascularizare leziunilor in flow, vor fi luate n discuie i procedurile de revascularizare a leziunilor de tip out flow (nivel de eviden B).

3. Pacienii care au necroz semnificativ a zonelor de maxim susinere a greutii de la nivelul piciorului, contractur n flexie necorectabil, parestezii, durere datorit ischemie n repaus, sepsis sau speran de via redus datorit comorbiditilor vor fi evaluai pentru o eventual amputare a membrului inferior respectiv (nivel de eviden C).

Clasa III 1. Intervenia chirurgical sau endovascular nu este indicat n cazul pacienilor cu scdere sever a perfuziei periferice (IGB mai mic de 0,4) n absena simptomelor clinice de ischemie critic de membru inferior (nivel de eviden C).