of 16 /16
rebeccaWALL d e s i g n e r / c r e a t o r W R INTERIOR DESIGN PORTFOLIO 1616 Lucia Court Virginia Beach, VA 23455 rebeccamueller8 @ gmail.com 540. 931. 6093 2015

R Wall Interior Design Portfolio 2 3 15

Embed Size (px)

Text of R Wall Interior Design Portfolio 2 3 15

Page 1: R Wall Interior Design Portfolio 2 3 15

rebeccaWALLd e s i g n e r / c r e a t o r

WR

INTERIOR DESIGN

PORTFOLIO

1616 Lucia CourtVirginia Beach, VA 23455

rebeccamueller8 @ gmail.com 540. 931. 6093

2015

Page 2: R Wall Interior Design Portfolio 2 3 15

NKA FOUNDATION: mudhouse reinvented01 - 02

03 - 04NOCTURNE

BRIX

INTERLINK: webport

LAKE TAYLOR BIRTHING CENTER

T3: marketing agency

hand rendering

05 - 06

07 - 08

09 - 10

11 - 12

13 - 14

TABLE OF CONTENTS

Page 3: R Wall Interior Design Portfolio 2 3 15

Inspired by the Ashanti people of the region and the chosen client, a professor and their family, this mud-house both embraced the traditions of the people and offered all the modern amenities. There is a stigma in the region that mudhouses are poorly made so great care was taken to create a family dwelling that was not only structurally sound, but sustainable for future gen-erations. Rammed earth was the main building meth-od, as well as timber from the forests south of the city.

concept

project description

mediumSketchUp/ PodiumPhotoshop InDesignIllustrator AutoCad

year completed 2014

This project was a competition hosted by the NKA Foundation and was completed with a team of two. The design problem addressed was design-ing a mudhouse for the Ashanti region of Ghana that meets the needs of the client as well as tran-scends the stigma attached to mudhomes in the area.

not shownaxonimetric viewelevations b - c

design partnerChrista Mueller

mudhouse reinvented

presentation boards

open-source design 01

Page 4: R Wall Interior Design Portfolio 2 3 15

1373

914

14320

2036

2748

8642441

2288

3048

1297 12984715

6020

991

914

914

3246

1141

989

1054

870

1219

1219

1978

1679

814

1219

3048

3048

3048

760

148

3355

2591

2081

C

A

B

D

1305

exterior view

main living area

floor plan

front elevation

mudhouse reinvented

open-source design 02

Page 5: R Wall Interior Design Portfolio 2 3 15

nocturne

concept

project description

mediumSketchUpPhotoshop InDesignRevit AutoCad

year completed Senior / 2012

This project was a group project that took three different lo-cations (NYC, Denver, and LA) and applied the same FF and E. Each location has a different floor plan through which each member of the group applies the concept and finishes.

not shownLighting Plan Specification Binder

group membersKate Croy Lauren Reinhard

hospitality design

03

“Nocturne in Black and Gold: The Falling Rocket” painting by Whistler, circa 1875, was the driving force and inspiration behind the restaurant Nocturne. The idea of darkness with simple bursts of light, is what directed our ambition to use light as a teaser. The restaurants’ luminous quality attracts patrons’ curiosity and helps to draw them in from the street. Just as fireworks in the painting create a sense of clarity in the otherwise muted night sky, our restaurant has large-scale glass pane garage doors that enable passersby to see through each restaurant to the illuminated “backyard” ar-eas. The use of ambiguity combined with eye-catching lighting is a principle design aesthetic in each restaurant, as it helps to three-dimensionally convey the very con-cept and inspiration that the restaurant was founded on.

Page 6: R Wall Interior Design Portfolio 2 3 15

hospitality design

The architectural integrity of the spaces was very important for us and helped shape the simple yet rich palette of materials. Drawing from the essence of each location, we chose to focus on the use of concrete, wood, and iron to draw together attri-butes of the three very different locations. We chose to use unique materials such as translucent concrete to help further the idea of ambiguous figures and move-ment in the space and repurposed wood to bring life and dimension to the interiors.

floor plan

bar elevation

patio perspective

nocturne

04

Page 7: R Wall Interior Design Portfolio 2 3 15

retail design

The design of BRIX’s Canadian flagship store was inspired by the principles of pluralism, specifically “energetic engagement with diversity”, “actively seeking understanding across lines of differences”, and “coexistence”. From these main principles, the concept terms “transparency”, “movement”, “energetic engagement”, “reflection” and “balance” were used to guide the design. Transparency and reflection were implemented both by materials used such as glass and high gloss materi-al finishes and by an open space plan. “Energetic Engage-ment” was implemented through the use of 3 dimensional geometric shapes and bright pops of color in an otherwise neutral color palette. Movement was translated through the use of color gradation. Balance was implemented through a balanced floor plan that was mirrored on the ceiling plan.

brix

concept

design process

1st floor 2nd floor

project description

mediumSketchUpPhotoshop InDesignRevit AutoCad

year completed Senior/ 2012

This project was a group project that was a competition for RDI. RDI gave set guidelines for the space which in-cluded a preexisting, historically renovated space in Can-ada that has 2 stories and was for high end accessories.

not shownReflected Ceiling Plan

group membersKatelyn Bales Victoria Nation05

Page 8: R Wall Interior Design Portfolio 2 3 15

Brix storefront mixes geometric shapes with brix’ original inspiration: bricks. The thermal glass offers both energy efficiency in cana-da’s cold climate and transparency which allows for views into the interior of brix.

This elevation shows a 3 form sculpture used to dis-play brix’ line of handbags. The neon geometric shapes against a neutral background showcases not only the handbags but the concept behind the design as well.

The men’s lounge blends sofistication with an exciting color palette. Geometric shapes are used to represent the concept while bright yellow is used to bring energy into the space.

furniture / finishes

handbag display

men’s cigar lounge

storefront elevation

geothermal glass

Luccon translucent concrete

brix

retail design

06

Page 9: R Wall Interior Design Portfolio 2 3 15

project description

conceptThe inspiration for this design was community engage-ment. This space was designed to be driven by the commu-nity that would use it. From the initial stage, which is a mu-ral painted by the children of the community to the wireless mesh network which is installed and run by the community.

This project was a group project for I D E C ’s Student Design Competition 2012. Students were asked to design some-thing that could benefit communities in South Africa that have been affected by AIDS. Our group chose to provide a space that allowed rural communities access to an internet connection that can be easily installed and maintained. The space itself was designed so that the community could build it themselves with materials that were readily available to them.

interlink webport

interlinkwebport

mediumSketchUpPhotoshop InDesign Abobe Illustrator Revit AutoCad

year completed Senior/ 2012

not shownResearch Narrative

group members Victoria NationKatelyn Bales

{logo}

sustainable design

07

Page 10: R Wall Interior Design Portfolio 2 3 15

interlink webport

Webport SpaceMultipurpose Room

Mural Wall

Community Garden

Reception Desk

Community Playground• located in a central area of the village • windows barred for optimal security• laptops connected to buildings foundation for max-

imum security• wireless mesh networks effortlessly, quickly, and

inexpensively connect one community to another• Spaces flexible for multiple purposes

laptops provided by non-profit organization, “One

Laptop Per Child”•

design elements

• adjustable to a village’s resources• constructed of local simple materials• roof is angled to collect rainwater for garden and com-

munity• solar panels, facing north, provide sustainable electrici-

ty to charge laptops with maximum sunlight• clerestory windows, along non-wind facing wall, and

double hung windows, along wind facing walls, provid-ing maximum ventilation

• octagon shape structure provided maximum ventila-tion

• deciduous trees provides shade during summer and allows sunlight in winter months

• Ideal for harsh rugged outdoor environment

sustainable elements

flexible space

flexible space

computer lab

floor plan

sustainable design

08

Page 11: R Wall Interior Design Portfolio 2 3 15

lake taylor birthing center

This space was in-fluenced by both the mother’s needs and the use of layers and an analogous color scheme that can be seen throughout the design.

The design of this space was developed for families to relax while waiting for new family members to ar-rive. The use of layers provide progression and curves help create visual appeal.

LDRP Paint Colors

Waiting Wallcovering

LDRP Wallcovering

Waiting Paint Colors Waiting Wallcovering

Birthing Center Flooring

Birthing Center Flooring

LAKE TAYLORBIRTHING CENTER

LDRP Room

Patient Waiting Room

LDRP Wallcovering

Exterior View of Family WaitingLAKE TAYLORBIRTHING CENTER

Development

Concept

UniqueLayers

• The inspiration for this design was the development of a grain of sand into a pearl.

• The elements of a pearl’s transition, layers progressing upon layers to form something unique, guides the design.

• The color palette used was an analogous color scheme to simulate progression.

Family Waiting

Floorplan3 FT

6 FT

9 FT

project description

conceptThe inspiration for this design was the development of a grain of sand into a pearl. The elements of a pearl’s transition, layers progressing upon layers to form some-thing unique, guides the design. The color palette used was an analogous color scheme to simulate progression.

mediumSketchUp PodiumPhotoshop InDesignRevit AutoCad

year completed Junior/ 2011

This project is a birthing center designed within a pre-existing shell. This shell is connected to a hospital lo-cated in Virginia. The birthing center required LDRP rooms but did not require a surgical area or a NICU.

not shownReflected Ceiling PlanFF & E Specifications Binder

group membersKatelyn Bales

healthcare design

09

Page 12: R Wall Interior Design Portfolio 2 3 15

Develop

Unique

Layers

This space was influenced by both the mother’s needs and the use of lay-ers and an analo-gous color scheme that can be seen throughout the design.

The design of this space was devel-oped for families to relax while wait-ing for new family members to arrive. The use of layers provide progression and curves help cre-ate visual appeal.

ldrp room

family waiting

LDRP Paint Samples

Birthing Center Flooring

LDRP Wallcovering

lake taylor birthing center

healthcare design

comm

ercial design

exterior view

10

Page 13: R Wall Interior Design Portfolio 2 3 15

t3: marketing agency

T3

we are DRIVEN by a SMARTER way

FLOORPLAN

This design was in-spired by the concept of “going out on a limb” which could be described as being persistent, hav-ing bravado and taking risks.

•Risk taking was utilized through unusual architec-tural elements such as unique use of material.

•Persistence will be implemented through gradation of opacity.

•Bravado was utilized through strong pops of color.

BRAVADO RISK TAKINGPERSISTENCE

CO

NC

EP

T

3 FT

6 FT

9 FT

abc

T3THE

THINKTANK

MAIN CONFERENCE MAIN FEATURES

• “I AM HERE” CAMPAIGN BILLBOARD ALONG THE RIGHT WALL

• LAYING EFFECT CREATED WITH 3 FORM

• STEELCASE THINK CHAIRS

• RECYCLED WOOD FLOORING

MAIN FEATURES

• PRIVACY THROUGH 3 FORM

• FLEXIBLE MEETING SPACE THROUGH CIRCA MODULAR SEATING

• ENERGY EFFICIEN-CY THROUGH SOLAR SENSOR LIGHTING

MAIN FEATURES

• CUSTOM MADE RECEPTION DESK

• RECYCLED WOOD WALL FEATURE

• PORTFOLIO OF COMPANY DISPLAYED ON TV SCREENS

Circa Modular Seating by Coalesse

Think Chair by Steelcase

WALL FEATURE-RECYCLED WOOD

BENJAMIN MOORE PAINT - REDSTONE

CARPET TILE SHAW CONTRACT GROUP

BAMBOO WOOD FLOORING

3 FORM

CARPET TILE SHAW CONTRACT GROUP

3 FORM

BENJAMIN MOORE PAINT - REDSTONE

RECEPTION

PRESIDENT’S OFFICE

a

b

c

project description

conceptThis design was inspired by the concept of “going out on a limb” which could be described as being per-sistent, having bravado and taking risks. Risk taking was utilized through unusual architectural elements such as unique use of material. Persistence will be implemented through gradation of opacity. Bravado was utilized through strong pops of color.

mediumSketchUpPhotoshop InDesignRevit AutoCad

year completed Junior/ 2011

This project was for a marketing agency named T3: The Think tank, located in Centreville, VA. The class was giv-en 10,000 sq ft to accomodate their marketing team.

not shownReflected Ceiling PlanFF & E Specifications Binder

comm

ercial design

11

Page 14: R Wall Interior Design Portfolio 2 3 15

comm

ercial design

Main features• Custom made reception

desk

• Recycled wood wall fea-ture

• Portfolio of company displayed on tv screens

Main features• “I am here” campaign

billboard along the right wall

• Laying effect created with 3 form

• Steelcase think chairs

• Recycled wood flooringMain features• Privacy through 3 form

• Flexible meeting space through circa modular seating

• Energy efficiency through solar sensor lighting

floorplan

RECEPTION

MAIN CONFERENCE

PRESIDENT’S OFFICE

Think Chair by Steelcase

BAMBOO WOOD FLOORING

3 FORM

t3: marketing agency

12

Page 15: R Wall Interior Design Portfolio 2 3 15

pitch

Pitch was inspired by the way the brain processes music. Music is one of the only known stimulants that can utilize almost every part of the brain simultaneously, thus the terms connect, grow, and flow became the concept for the space. This inspiration is implemented through the use of flowing curves that effortlessly connect the space much in the same way the brain receives music. The materials that are used are glass and wood to convey a natural, organic and translucent imagery due to the natural brain process. There was the use of glass, both clear and opaque to allow for an ambiguous feel. The sense of ambiguity was important because when listening to music the sounds and meanings are often not fully understood and misinterpreted. In some places of the restaurant the view of the art is just out of sight or halfway out of sight so it forces the clients to move through the space and to “process” the stimulant by flowing through another space.

mezzanine

main floor

flowing curves were used on the mezza-nine as well as the bar and front facade to create a connected feel as though one peice of the design flowed into another effortlessly, much like the process the brain goes through when listening to music.

bar perspective

project description

mediumPrismacolor markersstaedtler pensHand rendering and drafting

year completed Freshman/ 2009hand rendering

13

Page 16: R Wall Interior Design Portfolio 2 3 15

  This design is inspired by several aspects of Japanese Zen gardens. The elements of balance through the re-flection of water, simple clean lines created by sand and wood, as well as contrast of colors and texture will guide the design. Contrast of texture and shape, as well as sim-ple clean lines and symmetrical balance will guide the ar-chitectural elements; the organization will be implement-ed through symmetrical balance and simple clean lines. The palette will be guided by contrast of color and texture.

japanese bathroomproject description

mediumprismacolor markers staedtler pens

year completedSophomore/ 2010

Japanese Inspired Residential Bathroom to be hand rendered.

concept

hand rendered perspective

hand rendered Floorplan

hand rendering

14