Raport de activitate 2014 - Filarmonica de Stat Targu anuale/Raport de activitate...  Nu a lipsit

 • View
  214

 • Download
  0

Embed Size (px)

Text of Raport de activitate 2014 - Filarmonica de Stat Targu anuale/Raport de activitate...  Nu a...

 • 1/45

  RAPORT DE

  ACTIVITATE PE ANUL

  2014

  Nr. _________/__________________

 • 2/45

  CUPRINS

  Pagina PARTEA I. 3 Preambul ........................................................................................................ 3 Principalele repere artistice ale anului 2014 .................................................. 4 A. Perioada 1 ianuarie 30 iunie .................................................................... 4 B. Perioada 1 septembrie 31 decembrie ..................................................... 10 PARTEA A II-A 14 A. Evoluia instituiei n raport cu mediul n care i desfoar activitatea .... 14 B. mbuntirea activitii profesionale a instituiei ...................................... 19 C. Organizarea / sistemul organizaional al instituiei ..................................... 20 D. Situaia economico-financiar a instituiei .................................................. 23 PARTEA A III-A 24 Indicatori culturali ........................................................................................... 27 PARTEA A IV-A 27 A. Cele mai importante repere artistice ale anului 2013 ................................ 27 PARTEA A V-A 29 Analiza SWOT a perioadei urmtoare ............................................................ 29 Diagnosticul intern ......................................................................................... 29 Puncte forte ....................................................................................... 29 Puncte slabe ...................................................................................... 30 Diagnostic extern ........................................................................................... 31 Ameninri ........................................................................................ 31 Concluzie ....................................................................................................... 31

  Anexa I. nsemnri n Cartea de Aur a Filarmonicii

  Anexa II. Articole de pres despre activitatea instituiei

 • 3/45

  RAPORT

  de activitate al Filarmonicii de Stat Trgu Mure pe anul 2014

  Partea I.

  PREAMBUL Dup aniversarea n anul 2013 a centenarului Palatului Culturii, Filarmonica de Stat Trgu Mure, instituie ce funcioneaz n inima acestui minunat templu al artelor a pornit la un nou drum pe care s valorifice, pe de o parte experiena artistic acumulat n deceniile de existen, iar pe de alt parte s aduc atunci cnd este posibil elemente noi, momente de excepie n viaa muzical de la noi, contribuind din plin la adnci triri estetice i bucurii de suflet ateptate de iubitorii de frumos din spaiul spiritual mureean.

  De fiecare dat, atunci cnd ncercm s facem un bilan al anului calendaristic ncheiat suntem datori s evocm chiar i n puine cuvinte cteva aspecte care fac referire la trecutul instituiei noastre de suflet, Filarmonica de Stat Trgu Mure i aceasta pentru c ea merge pe nite coordonate care s-au dovedit a fi potrivite pentru rostul i misiunea ei. Sala noastr de concerte a fost un reper pentru publicul meloman al Filarmonicii i deopotriv pentru foarte muli artiti de prestigiu din ar i de peste hotare.

  Este o mndrie pentru noi s avem pagini de istorie cu atta ncrctur dat de prezena pe scena noastr de concert a unor nume mari precum George Enescu, Bartk Bla, Pablo Casals, Hubay Jen, Jan Kubelik, Dohnnyi Ern, Carlo Zecchi, Constantin Silvestri, Jnos Ferencsik, George Georgescu, Erich Bergel, Neemi Jarvi, Radu Lupu, Silvia Marcovici, Kocsis Zoltn, Marin Constantin.

  Odat cu nfiinarea Filarmonicii de Stat la nceputul anului 1950, Palatul Culturii din Trgu Mure, acest edificiu de renume european a cunoscut o puternic revigorare, iar viaa muzical a urbei s-a schimbat radical prin organizarea de stagiuni permanente de concerte.

  Rolul Filarmonicii n toi anii ce au urmat de la nfiinare i pn n prezent s-a consolidat pe deplin, astzi instituia fiind un reper pentru ntreaga cultur i art mureean.

  La ora actual, cele trei colective artistice de baz, orchestra simfonic, corul mixt i cvartetul de coarde Tiberius se bucur de un binemeritat prestigiu apreciat extrem de pozitiv att n ar ct i peste hotare.

  n prezent, aceste trei entiti artistice abordeaz cu mare succes un repertoriu extrem de vast din majoritatea genurilor muzicale consacrate: simfonic, vocal-simfonic, coral, oper n concert, cameral, aparinnd tuturor epocilor creatoare ncepnd cu Renaterea i pn la dificilul i complexul repertoriu contemporan.

 • 4/45

  Este o misiune extrem de plcut pe care o avem de fiecare dat la ntocmirea Raportului de Activitate, aceea de a evidenia rolul hotrtor pe care l are dintotdeauna Consiliul Judeean Mure, n subordinea cruia funcioneaz Filarmonica de la nfiinare i pn n prezent.

  Susinerea de care ne-am bucurat i pe parcursul anului 2014 din partea acestuia a fost la fel de generoas, permindu-ne o funcionare corespunztoare din toate punctele de vedere.

  n acelai timp este o plcere s evideniem aportul adus de publicul minunat, cald dar exigent pe care l are Filarmonica, un public fidel ce ne motiveaz s depunem eforturi pe msur care s-i rsplteasc ateptrile

  REPERE PRINCIPALE ALE ANULUI 2014

  A. Perioada 1 ianuarie 30 iunie

  Aa cum este bine tiut, activitatea Filarmonicilor de pretutindeni se desfoar n stagiuni permanente de concerte, lucru valabil i la Filarmonica de Stat Trgu Mure. Prima parte a stagiunii 2013-2014 a cuprins perioada 1 septembrie 31 decembrie 2013, iar partea a doua, perioada cuprins ntre 1 ianuarie 30 iunie 2014. Aceast perioad (1 ianuarie 30 iunie 2014) este din punct de vedere al analizei noastre artistice prima parte a anului 2014.

  Au trecut peste patru decenii de la primul concert extraordinar de Anul Nou la Filarmonica trgumureean, eveniment de excepie ateptat cu foarte mare interes de toi iubitorii muzicii de divertisment.

  Vznd interesul crescut al melomanilor notri pentru acest gen, am gndit n urm cu un an ca toat luna ianuarie s se intituleze Luna muzicii de divertisment la Filarmonica de Stat Trgu Mure.

  Seria de concerte cu aceast tematic atractiv ncepe desigur cu Concertul simfonic extraordinar de Anul Nou, n 2014 dirijorul invitat fiind maestrul Ilarion Ionescu-Galai, care la respectabila-i vrst de peste aptezeci i cinci de ani a delectat publicul, ridicnd sala n picioare cu prilejul celor dou concerte n data de 9 i 10 ianuarie 2014. A fost un program foarte bine gndit, ce a cuprins lucrri celebre din creaia lui J. Strauss, precum i cteva bijuterii cu aceast tematic din creaia compozitorilor J. P. Sousa, P. Mascagni, J. Brahms, A. Haciaturian i D. ostakovici.

  M bucur c ideea ce mi-a venit n urm cu peste un deceniu, aceea de a susine un concert special al Re-revelionului a gsit atta interes n rndul iubitorilor muzicii de divertisment, astfel c acest concert reprezint deja un ateptat cap de afi la nceputul fiecrui an. De la an la an, i acest concert este extrem de interesant ceeace a contribuit la reluarea lui n data de 17 ianuarie 2014, dup succesul pe care l-a avut n seara precedent. La pupitrul dirijoral s-a aflat

 • 5/45

  maestrul Shinya Ozaki din Japonia, cel care de peste dou decenii este dirijorul permanent al orchestrei noastre simfonice. Pentru a face oferta de program i mai atractiv am invitat i doi artiti lirici de prestigiu: soprana Paula Iancic i basul Petre Burc, cei doi cntrei, prin ariile sau duetele interpretate au contribuit esenial la reuita celor dou seri.

  O sptmn mai trziu, sub bagheta talentatului dirijor Marius Hristescu au evoluat mpreun cele dou mari colective artistice ale instituiei: orchestra simfonic i corul mixt ntr-un program variat, atractiv i completat cu aportul de excepie al tnrului violonist Vlad Stnculeasa. O prestaie excelent a corului mixt a ncheiat acest superb concert.

  Aceiai doi artiti au demonstrat valoarea interpretativ n ziua urmtoare n susinerea celor patru concerte educative pentru elevii mureeni.

  Luna muzicii de divertisment s-a ncheiat printr-un concert extraordinar n ritmul tangoului, la pupitrul dirijoral alfndu-se Pablo Boggiano, venit tocmai din Argentina. Un alt mare solist de sorgint spaniol Xavier Inchausti a interpretat n prim auduie la Trgu Mure o lucrare concertant a compozitorului Esteban Benzecry.

  Luna februarie a debutat cu un concert ce ne-a adus pe scen trei artiti din ara Soarelui Rsare care alturi de compatriotul lor, maestrul Shinya Ozaki au avut o evoluie excelent.

  Nu a lipsit nici n 2014 Eterna poveste de iubire, idee pe care am implementat-o n urm cu cinci ani, tocmai pentru a oferi un cadou muzical celor ndrgostii. Cu acest prilej a fost interpretat pentru prima oar (n form de concert) pe scena Filarmonicii noastre capodopera liric Elixirul dragostei de G. Donizetti, dirijat de Horvth Jzsef de la Opera Romn din Cluj Napoca. Un foarte apreciat cvartet de soliti clujeni: Yolanda Covacinschi, Tony Bardon, Balla Sndor i Cristian Hodrea au fost acompaniai de cele dou colective artistice de excepie: orchestra simfonic i corul mixt.

  A urmat apoi un concert n care dirijorul spaniol Octav Calleya a fost srbtorit la 45 de ani de la debutul su la Trgu Mure. A fost ajutat n acest demers artistic de doi tineri soliti: violonistul Nagy Klmn i Gyrgy Robert la contrabas.

  n cele patru concerte educative cvartetul Tiberius al Filarmonicii a demonstrat cu brio perfeciunea acestui ansamblu instrumental care este cvartetul de coarde.

  Un alt concert simfonic extraordinar dirijat de Adrian Petrescu, avnd-o alturi pe renumita violonist Cristina Anghelescu a dorit s anune oficial prin graiul muzicii c Vine, vine... mriorul.

  Ideea s-a perpetuat i n luna martie, iar primul concert a prilejuit interpretarea renumite