Rph Thn 5 Sofbooool

  • View
    83

  • Download
    8

Embed Size (px)

DESCRIPTION

sofbol tahun 5

Text of Rph Thn 5 Sofbooool

RANCANGAN PENGAJARAN HARIANPENDIDIKAN JASMANI TAHUN 5

Mata pelajaran: Pendidikan JasmaniTarikh : 3 April 2013Tunjang : 2. Kemahiran Hari: RabuTajuk : Permainan SofbolMasa: 7.35 8.05 pagi Sub tajuk : Kemahiran memukul Kelas: 5 MajuBil. Murid : 31 orang ( L : 16/ P : 15 )Hasil Pembelajaran :Pada akhir sesi pengajaran dan pembelajaran, murid-murid dapat :Psikomotor Melakukan kemahiran memukul dalam permainan sofbol dengan teknik yang betul mengikut fasa sekurang-kurangnya empat daripada lima percubaan dengan jaya dan selamat. Melakukan kemahiran memukul dalam aktiviti berkumpulan dengan teknik yang betul sekurang-kurangnya empat daripada lima percubaan dengan betul dan selamat. Kognitif Melabel otot-otot utama yang terlibat dalam aktiviti memukul bola dengan betul. Afektif Menunjukkan semangat kerjasama sesama rakan sepasukan dengan memberi sorakan kepada rakan semasa aktiviti permainan kecil.

Pengalaman sedia ada : Pernah bermain permainan rounders dan pernah menyaksikan permainan sofbol di televisyen.Strategi utama: Teori Kecerdasan PelbagaiPenggabungjalinan: Matematik ( nombor tapak )KBKK: Mengecam perlakuan yang betul mengikut fasa dalam kemahiran memukul. Nilai murni: Berkerjasama sesama pasukan. Bahan bantu mengajar: AlatanKuantiti

Bet (botol plastik)5

Bola 5

Gelung 15

Kon kecil5

Kon besar6

FasaStrategi / AktivitiFokus Pembelajaran

OrganisasiCatatan

Permulaan( 5 minit )

Perkembangan( 10 minit )

Langkah 1

Langkah 2

Kemuncak( 10 minit )

Penutup ( 5minit )

Aktiviti murid

Memanaskan badan

Mobiliti Gelung rotan bergerak

Regangan Lentik sisi

Regangan quadricep

Aktiviti murid.

Kemahiran memukul

Teknik bayangan

Kemahiran memukul

Memukul bola

Permainan bersyarat Mini sofbol

Penyejukan badan Cuci tingkap

Perbincangan

Cara bermain :

Setiap murid berada di dalam kawasan permainan. Murid dikehendaki berlari secara bebas di dalam kawasan permainan. Di dalam kawasan permainan, telah diletakkan beberapa gelung rotan. Apabila guru memberi arahan, nombor 4, semua pemain hendaklah bergerak ke arah gelung rotan dan hanya 4 orang pemain sahaja boleh berada di dalam setiap gelung. Permainan diteruskan dengan guru menyebut 5,6 dan seterusnya.

Lentik sisi

Berdiri dengan kedua belah kaki anda berada dalam posisi terbuka luas (kangkang) Tapak kaki dihalakan ke hadapan dengan perlahan, turunkan sebelah lutut ke bawah Angkat pergelangan tangan ke atas kepala dan bawa turun bahagian atas badan anda menghala ke lutut yang berada di bawah. Bertahan dalam kiraan 8.

Regangan quadricep

Berdiri dan buka kaki seluas bahu. Terpa ke hadapan dan sokong berat badan dengan kaki hadapan Bahagian atas badan berada dalam posisi tegak. Pinggang dikunci. Bengkokkan lutut dan turunkan kaki perlahan-lahan Bertahan dalam kiraan 8.

Fasa persediaan : Buka kaki seluas bahu. Halakan sisi bahu ke sasaran. Tarik bet ke belakang. Buat pukulan di ruang pukul.

Fasa pelaksanaan memukul : Kilaskan pinggang dan badan. Ayunkan bet ke arah bola.

Fasa ikut lajak : Teruskan ayunan bet ke sisi atau ke belakang. Lihat pergerakan bola. Lepaskan bet, berlari ke tapak pertama.

Murid dibahagikan kepada 5 kumpulan yang setiap satu kumpulan mempunyai 6 orang ahli. Seorang murid akan menjadi pemukul dan 5 orang ahli lagi akan melempar bola kepada pemukul. Setelah pemukul selesai memukul kesemua bola, tukar giliran dengan ahli lain.

Melempar : Berdiri menghadap sasaran dengan kaki dibuka seluas bahu. Tangan yang memegang bola (melempar) diayunkan ke belakang. Bola dilemparkan ke sasaran dan ikut lajak.

Memukul :

Fasa persediaan : Buka kaki seluas bahu. Halakan sisi bahu ke sasaran. Tarik bet ke belakang. Buat pukulan di ruang pukul.

Fasa pelaksanaan memukul : Kilaskan pinggang dan badan. Ayunkan bet ke arah bola.

Fasa ikut lajak : Teruskan ayunan bet ke sisi atau ke belakang. Lihat pergerakan bola. Lepaskan bet, berlari ke tapak pertama.

Syarat permainan : Murid dibahagikan ke dalam 2 kumpulan. 2 kumpulan akan bermain di satu stesen. Semasa bermain, Kumpulan 1 akan menjadi pemukul dan kumpulan 2 akan menjadi penangkap.

Pemukul : Berdiri di base Pemukul perlu melempar bola dan cuba memukul bola sejauh yang boleh. Selepas memukul, pemukul perlu berlari ke tapak 1,2,3 dan 4. Pemukul boleh terus menyambung larian selagi bola tidak sampai ke base. Jika sekumpulan pemukul dapat menamatkan larian sehingga ke base, mata akan diberikan kepada kumpulan pemukul.

Penangkap : Kumpulan penangkap akan berdiri di dalam kawasan permainan. Penangkap perlu mendapatkan bola yang dipukul dan menghantar kepada ahli kumpulan sehingga bola kembali ke base. Jika bola sampai di base sebelum pemukul tiba, pemukul dikira hilang giliran. Jika bola dapat ditangkap tanpa jatuh ke tanah, kesemua kumpulan pemukul dikira hilang giliran.

Cuci tingkap

Buka kaki seluas bahu. Satu tangan diangkat ke atas dan satu lagi di sisi Gerakkan tangan seperti mencuci tingkap di atas, kiri, kanan, depan dan belakang. Jengketkan kaki untuk arahan cuci tingkap di atas. Bongkokkan badan dan lutut dibengkokkan untuk arahan cuci di bahagian bawah. Lentikkanbadankekiridankananuntukarahancuci di belahkiridankanan

Murid melabel otot-otot utama pada carta gambar yang ditunjukkan oleh guru.

Kedudukan murid

Petunjuk :

Murid Gelung

Lentik sisi

Regangan quadricep

Kedudukan muridGuru Murid

Fasa persediaan

Fasa pelaksanaan memukul

Fasa Ikut Lajak

Aktiviti kumpulan

Perlakuan melempar

Memukul

1234

Kedudukan pemukul dan penangkap di stesen permainan

Penangkap Pemukul

Pemukul

Penangkap

Pergerakan cuci tingkap

Otot-otot utama

ABM :

GelungSkitel

ABM :

BetBola

Refleksi :

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________