Click here to load reader

Science 9 Workbook Answers

  • View
    2.960

  • Download
    61

Embed Size (px)

DESCRIPTION

BC Science 9 Workbook Answers

Text of Science 9 Workbook Answers

  • UNIT 1 Atoms, Elements, andCompoundsChapter 1 Atomic theory explains thecomposition and behaviour of matter.Section 1.1 Safety in the ScienceClassroomReading ChecksPage 31. Listen to your teacher. Be alert. Be careful. Clean up.2. Workplace Hazardous Materials Information System

    Interpreting Illustrations What is wrong with this picture?Page 4Accept any seven of the following answers:

    ComprehensionSafety dos and dontsPage 5 1. Unsafe practice: improper way of smelling sample

    Correct thing to do: hold the beaker at arms lengthand waft the fumes toward the nose

    2. Unsafe practice: not taking immediate actionCorrect thing to do: tell partner to stop, drop, androll; inform the teacher; use the fire blanket

    3. Unsafe practice: pouring chemical back into theoriginal container

    Correct thing to do: dispose of the chemical asinstructed by your teacher

    4. Unsafe practice: spill on the floor; someone couldslip and fall

    Correct thing to do: clean up the spill immediately

    5. Unsafe practice: not listening to instructionsCorrect thing to do: listen to the teachersinstructions; ask the teacher if you are unclear as towhat you should be doing

    6. Unsafe practice: using a chemical that is not clearlylabelled; do not know for sure what chemical you areusing

    Correct thing to do: only use chemicals in clearlymarked containers

    Applying KnowledgeWhat is WHMIS?Page 6 1. Corrosive material: will corrode substances with

    which it comes in contact, including human flesh

    2. Dangerously reactive material: may readily react withother substances to produce harmful effects (bleachis an example)

    3. Flammable and combustible material: will readilyburst into flames

    4. Poisonous and infectious material causing immediateand serious toxic effects: likely to cause illness ordeath if ingested or spilled on skin

    AssessmentSafety in the Science ClassroomPage 71. B 2. C 3. F 4. D 5. A 6. E 7. H 8. B 9. D 10. C 11. A

    UNSAFE SITUATION POSSIBLE INJURY

    heating a test tube withoutwearing safety goggles

    eye damage caused bybroken glass if test tubeshatters or acid or baseburns if liquid boils suddenly

    not tying back long hairwhile using a Bunsen burner

    burns caused by haircatching on fire

    eating and drinking in thelab while dissecting aspecimen

    ingestion of harmfulsubstances caused bycontamination of food

    drinking unknown chemicalsfrom a beaker

    ingestion of harmfulsubstances

    washing an electricalequipment with water

    electrocution the next timethe electrical equipment isplugged into the wall

    horseplay or fooling aroundin the lab

    head or other injuries

    spills on the floor head or other injuries fromslipping and falling

    working in a crowded workarea; starting a lab withoutclearing off the work area

    spillage, causing acid burnsor falls

    chemical spill on the table acid burn if spill is corrosive

    working with brokenglassware

    getting a cut

    pouring acid into a test tubewithout using a test tuberack

    acid burn

    2007 McGraw-Hill Ryerson Limited Workbook Answers MHR 1

    BC Science 9 Workbook Answers

    Erin HuangText

  • Section 1.2 Investigating Matter Reading ChecksPages 891. Students answers may vary, but may include

    density, state, conductivity, boiling point, and/ormelting point.

    2. Kinetic energy is the energy of movement.

    ComprehensionWhat is the matter?Page 101.

    2. A

    Cloze ActivityMatter all around usPage 111. matter, particles2. mass, volume, density3. states, heat4. melting point, boiling point5. conductivity6. kinetic7. solid, liquid, gas8. change of state9. elements

    Analyzing InformationChanges of state in goldPage 12 1. changes of state

    2. heat energy3. condensation4. solidification or freezing5. heat energy6. temperature increases7. Kinetic energy increases and the particles spread out

    more so that they can slide past one another.

    8. The particles spread out more and move freely tospread out farther and faster.

    AssessmentInvestigating matterPage 131. D 2. A 3. F 4. E 5. C 6. C 7. D 8. B 9. D 10. B 11. A

    Section 1.3 Atomic TheoryReading ChecksPages 14151. protons, electrons, neutrons2. atomic nucleus

    VocabularyAtomic structurePage 161. (a) electron

    (b) shell(c) proton(d) neutron(e) nucleus

    2.

    Cloze ActivityThe atom Page 171. Dalton2. Thomson3. Rutherford, protons, neutrons4. Bohr, shells5. energy6. subatomic particles7. positive, negative, neutrons8. protons, neutrons

    PROTON NEUTRON ELECTRON

    electriccharge

    positive nocharge

    negative

    location inthe atom

    nucleus nucleus shell (or energy level)around the nucleus

    STATE OFMATTER

    SOLID LIQUID GAS

    shape fixed shape not fixed;takes theshape ofthecontainer

    not fixed; fillsthe container

    volume fixed volume fixedvolume

    not fixed; fillsthe space inthe container

    spacesbetweenparticles

    particles arepacked tightlytogether andare right upnext to eachother

    particlesare fartherapart (canflow pastoneanother)

    particles are farapart (lots ofspace betweenparticles)

    movementofparticles

    particles canonly vibrate

    particlescan slipand slidepast oneanother

    can movefreely andquickly in alldirection in thecontainer

    2 2007 McGraw-Hill Ryerson LimitedMHR Workbook Answers

  • ComprehensionContributions to atomic theory Page 181. Dalton2. Bohr3. Rutherford4. Rutherford5. Dalton6. Dalton7. Thomson8. Rutherford9. Dalton10. Rutherford

    AssessmentAtomic theory Page 191. C 2. B 3. D 4. D 5. A 6. B 7. A 8. C 9. A 10. B 11. B

    Chapter 2 Elements are the buildingblocks of matter.Section 2.1 Elements Reading ChecksPage 201. Accept any two of the following. Metals are hard

    solids at room temperature; shiny; malleable; ductile;good conductors of heat and electricity.

    2. First letter is capitalized. If there is a second letter, itis lower case.

    Extension ActivityElement namesPage 221. (a) copper

    (b) iron(c) mercury(d) nickel(e) lead

    2. (a) lead(b) iron(c) silver(d) carbon(e) sodium(f) potassium(g) fluorine(h) mercury

    3. (a) phosphorus

    (b) lithium(c) iodine(d) chromium(e) beryllium(f) barium(g) helium(h) bromine

    ComprehensionLearning chemical symbolsPage 231. (a) phosphorus

    (b) sulphur(c) oxygen(d) iodine(e) fluorine(f) nitrogen

    2. (a) helium(b) lithium(c) beryllium(d) neon

    3. (a) chlorine(b) magnesium(c) zinc(d) manganese

    4. (a) lead(b) gold(c) silver(d) tin(e) copper(f) iron(g) sodium(h) rubidium

    5. Answers may vary. Check that students used thecorrect symbols.

    Analyzing InformationElements in Earths crust Page 241.

    2. (a) 52.5%(b) 24.8%

    MOSTCOMMONELEMENT

    SECOND MOSTCOMMONELEMENT

    THIRD MOSTCOMMON ELEMENT

    in the whole Earth iron oxygen silicon

    in Earths crust oxygen silicon aluminum

    2007 McGraw-Hill Ryerson Limited Workbook Answers MHR 3

  • AssessmentElementsPage 251. B 2. A 3. D 4. E 5. G 6. J 7. F 8. D 9. B 10. A 11. C12. C 13. D

    Section 2.2 The Periodic Table andChemical Properties Reading ChecksPages 26271. name, chemical symbol, atomic number, atomic

    mass, ion charge

    2. a group of elements with common properties

    ComprehensionWhat is in the box?Page 281. (a) atomic number

    (b) chemical symbol(c) name(d) atomic mass(e) common ion(s)

    2. (a) 12(b) 24.3(c) 2+(d) 12

    3. (a) potassium(b) +(c) 19(d) 39.1

    4. (a) 8(b) 16.0(c) 2(d) O

    5. (a) phosphorus(b) 31.0(c) 3(d) 15

    Applying KnowledgeFamilies of elementsPage 291. F 2. A 3. E 4. B 5. E 6. F 7. A 8. B 9. E 10. A 11. B 12. F

    Analyzing InformationUsing the periodic tablePage 301. periodic table, properties2. periods, families3. metals, good4. non-metals, poor5. metalloids, metals, non-metals6. atomic number7. atomic mass8. ion charge9. ions, multiple ion charge

    AssessmentThe periodic table and chemical propertiesPage 311. B 2. D 3. A 4. E 5. C 6. A 7. C 8. A 9. D 10. A

    Section 2.3 The Periodic Table andAtomic Theory Reading ChecksPage 321. the number of electrons in each of the energy levels

    (shells)

    2. electrons in the valence shell (outermost shell)

    Applying KnowledgeThe number game with atoms and ionsPage 341. (a) number

    (b) atom(c) lost(d) gained

    2.

    ELEMENTNAME

    ATOMICNUMBER

    IONCHARGE

    ATOMOR ION?

    NUMBEROFPROTONS

    NUMBER OFELECTRONS

    beryllium 4 2+ ion 4 2

    sodium 11 0 atom 11 11

    argon 18 0 atom 18 18

    chlorine 17 0 atom 17 17

    nitrogen 7 3 ion 7 10

    calcium 20 0 atom 20 20

    sulphur 16 2 ion 16 18

    lithium 3 + ion 3 2

    aluminum 13 3+ ion 13 10

    4 2007 McGraw-Hill Ryerson LimitedMHR Workbook Answers

  • Illustrating ConceptsDrawing Bohr model diagramsPage 351.

    2.

    3. A neon atom, fluorine ion and sodium ion all have thesame electron arrangement. A fluorine ion has gainedan electron and a sodium ion has lost one electron toachieve noble gas stability.

    4. An argon atom, chlorine ion and potassium ion allhave the same electron arrangement. A chlorine ionhas gained an electron and a potassium ion has lostone electron to achieve noble gas stability.

    Interpreting IllustrationsAnalyzing Bohr model diagramsPage 361. (a) 7

    (b) 2(c) 7(d) 5(e) nitrogen atom

    2. (a) 6(b) 2(c) 6(d) 4(e) carbon atom

    3. (a) 8(b) 2(c) 8(d) 6(e) oxygen atom

    4. (a) 10(b) 2(c) 10(d) 8(e) neon atom

    5. They all have the same number of electron shells.

    AssessmentThe periodic table and atomic theoryPage 371. E 2. F 3. F 4. B 5. B 6. D 7. B 8. C 9. C 10. C11. C 12. C

    Chapter 3 Elements combine to formcompounds.

    Section 3.1 CompoundsReading Check

Search related