Sindromul de Detresã Respiratorie

 • Published on
  29-Sep-2015

 • View
  232

 • Download
  9

Embed Size (px)

DESCRIPTION

sdr de detresa respiratorie

Transcript

 • USMF N. TestemianuCatedra Neonatologie

 • Preliminari:RDS (respiratory distress syndrome) reprezinta una din cele mai frecvente cauze de insuficienta respiratorie la prematuri. Debuteaza la scurt timp dupa nastere avnd ca si determinant major deficitul de surfactant.

  Factori de risc :

  prematuritate (60% din nou-nascutii cu vrsta gestatiei sub 28 de saptamni fac boala, aceasta fiind cea mai comuna cauza de deces la prematuri)mama cu diabet zaharatcezariana nainte de declansarea travaliului hemoragia mameiasfixie perinatalaacidoza sau hipotermie postnatala precocesex masculin antecedente familiale

 • ETIOLOGIE si FIZIOPATOLOGIE: Surfactantul,substanta prezenta n lichidul de la suprafata alveolelor,este alcatuit n proportie de 90% din lipoproteine si fosfolipide ce au rol n scaderea tensiunii superficiale Sinteza lui se degradeaza mai usor n conditii de acidoza, hipoxie, hipoglicemie si hipotermie, colaps cardiovascular . Lipsa surfactantului determina colabarea alveolelor, scaderea compliantei pulmonare si cresterea efortului de umplere a plamnilor; de asemenea, datorita cresterii tensiunii superficiale, va avea loc transsudarea de lichid din capilarele pulmonare n alveole. Coastele nou-nascutului se deformeaza cu usurinta (hipercomplianta), fapt ce agraveaza colapsul alveolar. Toate acestea vor determina scaderea suprafetei de schimb gazos, cu multe alveole ramase neventilate, ducnd la aparitia hipoxemiei, a hipercarbiei si a acidozei. Consecintele acestor tulburari vor fi rezistenta vasculara pulmonara crescuta si suntul circulator larg dreapta-stnga (prin persistenta canalului arterial). Afectarea circulatiei pulmonare va determina, la rndul ei, scaderea sintezei de surfactant, rezultnd un cerc vicios.

 • Functiile surfactantului:reducerea tensiunii superficiale si mentinerea alveolelor destinse n cursul ciclului respirator (actiune antiatelectatica), reducerea efortului ventilator, cresterea compliantei pulmonare, actiune antiedematoasa, aparare antiinfectoasa.

 • El este secretat de catre celulele alveolare (pneumocitele) de tip II, sinteza lui ncepnd nca din saptamna 22-24 de viata intrauterina sub o forma fragila.Sinteza formei stabile a surfactantului, prezenta n alveolele nou-nascutului la termen, ncepe din saptamna a 35-a.

 • ANATOMIE PATOLOGICMacroscopic plamnii sunt de culoare purpurie, cu consistenta ferma.

  Microscopic se vizualizeaza membrane hialine acidofile ce tapeteaza alveolele, canalele alveolare si bronsiolele terminale, zone atelectatice ntinse, congestie vasculara pna la hemoragie intraalveolara si vase limfatice dilatate.

 • SIMPTOME si SEMNEMomentul instalarii detresei respiratorii este precoce, la 1-3 ore dupa nastere, cnd apar tahipneea cu peste 60 respiratii /minut si cianoza usoara ce raspunde la administrarea de oxigen.ntre a 2-a si a 12-a ora de viata, apar geamatul expirator, tirajul supra- si infrasternal, alterarea starii generale, iar cianoza nu mai este influentata de administrarea de oxigen.

 • Evolutia poate duce la :- decompensare metabolica (instabilitate termica, hipotensiune arteriala, soc), coagulare intravasculara diseminata, hemoragie cerebrala, anurie, edeme periferice, stop cardio-respirator, exitus dupa 18-48 de ore; - vindecare (cu sau fara sechele), disparnd cianoza si detresa si stabilizndu-se spre vrsta de 72 de ore.

 • DIAGNOSTIC :

  Diagnosticul de detresa respiratorie se bazeaza pe: - istoric (prezenta factorilor de risc) - examen clinic (debut precoce, tahipnee, geamat expirator, cianoza neinfluentata de administrarea oxigenului, retractie toracica)- examene paraclinice: > monitorizarea gazelor sangvine si a echilibrului acido-bazic (diferite grade de hipoxemie si hipercarbie, acidoza metabolica) > examen radiologic pulmonar ce se coreleaza cu gravitatea sindromului; Mai sunt utile: hemoleucograma, ionograma, glicemia, calcemia, bilirubinemia, EKG pentru urmarirea evolutiei bolii.

 • Diagnosticul diferential se face cu:- afectiuni pulmonare: > pneumonia cu streptococ hemolitic de grup B sau de aspiratie > atelectazia > pneumotoraxul si pneumomediastinul

  - hemoragia meningo-cerebrala primitiva sau secundara - malformatii congenitale: > boli congenitale cardiace > hernia diafragmatica > emfizemul lobar congenital obstructiv > fistula eso-traheala > atrezia de choane nazale > afectiuni neurologice.

 • Masuri de profilaxie : - evitarea nasterilor premature si a operatiei de cezariana nejustificata

  - administrarea unui corticosteroid sintetic cu 48-72 de ore antepartum tuturor pacientilor cu risc crescut pentru detresa respiratorie (exceptie fac cazurile de diabet, toxemie gravidica, boli renale). - instilarea intratraheala a unui surfactant (Exosurf, Survanta), imediat dupa nastere, prematurilor cu risc mare de a dezvolta SDR

 • Aceste vor fi absorbite de tesutul pulmonar si refolosite pentru sinteza surfactantului propriu, ducnd astfel la cresterea supravietuirii prin reducerea incidentei si gravitatii displaziei bronhopulmonare si a riscului de aparitie a pneumotoraxului si a emfizemului pulmonar interstitial.

 • Tratamentul :Tratamentul se face n sectia de terapie intensiva pentru nou nascuti, sub stricta supraveghere a parametrilor biologici (pO2, pCO2, pH).Masuri terapeutice:- mentinerea la nivel optim a temperaturii corpului prin folosirea incubatorului (hipotermia agraveaza cianoza prin inhibarea sintezei de surfactant)- mentinerea echilibrului hidroelectrolitic prin administrarea de lichide (parenteral, glucoza 5%) si de diuretice (furosemid) - corectarea acidozei metabolice prin administrarea unei solutii de bicarbonat de sodiu sau a solutiei THAM (trisaminometan)- administrarea de antibiotice (n stadiu initial, nu se poate face diferenta intre sindromul de detresa respiratorie si pneumonia cu streptococ hemolitic de grup B) - oxigenoterapia (cu monitorizarea gazelor sangvine si a pH-ului) pentru corectarea hipoxemiei, hipercarbiei si acidozei respiratorii- administrarea surfactantului pe sonda de intubatie traheala

 • Complicatiile detresei respiratorii:

  Complicatiile majore ale RDS (respiratory distress syndrome) pot fi urmatoarele:

  -hemoragie pulmonara,-pneumotorax,-edemul interstitial,- displazia bronhopulmonara..