Sindromul Down

  • View
    757

  • Download
    0

Embed Size (px)

DESCRIPTION

O prezentare power point scurta si la obiect despre sindromul down.Buna pentru cei din gimnaziu si clasa a 9-a.

Text of Sindromul Down

Cauze Simptome TratamentBandl Gertrude- Iohanna Clasa a IX-a D An scolar 2011-2012

Sindromul Down reprezinta o boala genetica (o afectiune din nastere) care este cauzata de prezenta unui cromozom 21 suplimentar.Omul are 23 de perechi de cromozomi, 23 mosteniti de la mama , 23 mosteniti de la tata, deci in total 46. Dar la cei cu sindromul Down sunt prezenti 47 de cromozomi, in loc de 46.

Cei care sufera de acest sindrom sunt diagnosticati in perioada neonatala(nou-nascuti).Nou-nascutul are o greutate sub cea normala, sufera de hipotonie musculara (slabire a muschilor), reflex rotulian slab .Infatisarea fizica este si ea schimbata:craniul mic si rotund, fata este rotunda cu fruntea bombata iar retardul mintal este prezent. Aproape jumatate din pacienti prezinta un repliu semilunar al pielii care acopera cateodata unghiul intern al ochiului, fara sa adere la el, numit epicantus.Irisul poate prezenta niste pete mici, albicioase si rotunde.Hipoacuzia si surzitatea afecteaza 50% din pacienti.Gura este mica si deschisa, iar limba este mare si brazdata de santuri. Urechile sunt mici si jos situate, iar gatul este scurt si gros.Membrele sunt scurte si indesate.Un alt simptom este inteligenta sub medie.

Simptome de infatisare a sindromului Down la bebelusi

In timp ce unii copii cu sindrom Down nu au alte probleme de sanatate , altii au multe alte boli care necesita tratamente suplimentare De exemplu pot suferi de hipertensiune, defect cardiac congenital , tulburari de auz si vedere, obezitate, afectiuni tiroidiene, afectiuni respiratorii si un risc mare pentru leucemie.Toate aceste boli trebuie tratate in paralel cu sindromul Down, dar din fericire aceste boli pot fi tratate.

In prezent nu a fost stabilita o forma de tratament eficienta pentru sindromul Down insa exista anumite forme de terapie care pot ameliora efectele acestei conditii medicale asupra organismului. Aceste terapii pot preveni bolile si afectiunile manifestate in asociere cu aceste conditii. Incidenta cea mai mare in aceasta privinta este detinuta de malformatii la nivelul inimii, glandei tiroide, sistemului muscular, aparatului auditiv si al vederii, alaturi de leucemie si atacuri de apoplexie. Tratamentul medicamentos:tratamentul medicamentos se administreaza pentru ameliorarea bolilor si a afectiunilor medicale asociate.Cu toate ca aceste tratamente medicamentoase nu pot vindeca sindromul Down, rolul lor este esential in supravietuirea pacientilor diagnosticati cu aceasta boala. De exemplu,daca pacientul manifesta afectiuni ale tiroidei cel mai probabil medicul va prescrie un tratament de inlocuire hormonala.

Supraveghere continua specializata:pentru pacientul diagnosticat cu sindromul Down medicul pendiatru reprezinta un factor foarte important. Astfel, in urma examenelor medicale periodice acesta va indruma pacientul spre alti medici specialisti, in functie de natura afectiunii adiacente dezvoltate de pacient. Tratamentul chirurgical: aproximativ 40% din copii diagnosticati la nastere cu sindromul Down prezinta malformatii congenitale la nivelul inimii.Unele malformatii sunt blande Medic pediatru si se pot vindeca de la sine,dar altele necesita interventie medicala. Terapia fizica: in terapia fizica atentia este concentrata pe dezvoltarea abilitatilor locomotorii ale pacientilor .Avand in vedere ca aprox. toti copii sunt diagnosticati cu hipotonie, scopul terapiei fizice este acela de a imbunatati tonusul muscular astfel incat miscarile sale sa fie articulate, sa se reduca riscul de accidentari si caderi.

Terapia vorbirii:pacientii diagnosticati cu sindromul Down se exprima mai greu, se balbaie si sunt timizi.De aceea este foarte important ca pacientul sa efectueze exercitii de vorbire si pronuntie cu un logoped.La inceput se vor intampina dificultati din cauza timiditatii, a inchiderii in sine si a fricii.De aceea, este foarte important ca intre toti membrii familiei sa se stabileasca relatii de iubire, apropiere si intelegere pentru a-i oferi bolnavului o securitate sufleteasca deosebita. Este important ca acesti copii sa socializeze, deoarece numai asa se vor dezvolta fizic si psihic si se vor putea integra.

Copiii cu sindrom Down sunt predominant veseli si sunt foarte loiali persoanelor familiare, de unde pot avea puternice reactii de gelozie.Din pacate, durata de viata a indivizilor cu sindrom Down nu este foarte mare, datorita sensibilitatii fata de temperatura , frecventelor anomalii congenitale ale inimii, fragilitatii sistemului respirator si a rezistentei scazute fata de infectii. Daca ei vor fi acceptati asa cum sunt , se vor maturiza, vor deveni responsabili si demni de incredere si prieteni buni pentru cei din comunitatea in care traiesc.