Sist Comunicatii electronica aplicata

 • View
  18

 • Download
  2

Embed Size (px)

Text of Sist Comunicatii electronica aplicata

 • 5/25/2018 Sist Comunicatii electronica aplicata

  1/39

  1. Definitia informatiei

  ntr-o definire - pe ct de sumar tot pe att de informal i, deci, de inexact - se poate spune c informa ia se constituie intr-o reprezentare a realit ii, dar i a reflec iei i proiec iei - care sunt opera ii tipice intelectului uman - prin intermediul unui set bine precizat i structurat de simboluri - de regul accesibile sim urilor i ra iunii umane, dar i unora dintre dispozitive, precum cele de calcul automat (calculatoare).

  Informatia nu este nici con inut (ci strile unui sistem pot fi asimilate cu acesta), nici agent (ci semnalele transmise printr-un canal pot fi asimilate cuacesta), nici proprietate, nici instructiune, nici proces i nici metoda, ci informa ia se constituie ntr-o categorie de sine stttoare, avnd o existen abstract i subtil - adic nematerial - categoriecare este reflectat de stri, semnale etc. i constituie un element esen ial n procesul cunoa terii.

  2. Transferul de date intre doua sisteme de calcul

  lementul de baza ai comunicatiei de date se refera la faptul ca un sistem !transmite mesa"e de date spre un sistem # prin intermediul unor canale electrice sielectronice si sistemul # primeste si proceseaza mesa"ele de date.

  In comunicatiile de date expeditorul este sursa mesa"ului, canalele reprezintaemitatoarele si destinatia este reprezentata de receptor.

  In figura urmatoare este prezentat un sistem de intrerupatoare de emisie-receptie reprezentat de un sistem electronic care lucreaza dupa comenzile primitede la $%&. ste posibil ca doi sau mai multi registrii de destinatie sa fie actionati

  pentru a primii date de la o singura sursa.

  '

  http://ro.wikipedia.org/wiki/Calculatorhttp://ro.wikipedia.org/wiki/Categoriehttp://ro.wikipedia.org/wiki/Calculatorhttp://ro.wikipedia.org/wiki/Categorie
 • 5/25/2018 Sist Comunicatii electronica aplicata

  2/39

  3. Transferul de date pe distante mari

  $and distante relativ lungi sunt implicate in accesarea unui dispozitiv periferic,circuite driver sunt necesare dupa interfata bus pentru a compensa efectulelectric al cablurilor lungi.

  In figura urmatoare este prezentata sc*ema bloc pentru utilizarea unui singurdispozitiv periferic+

  %entru ca utilizarea un numar mare de cabluri duce la costuri ridicate,transmisia seriala este aproape tot timpul utilizata pentru distante mai mari de m.

  4. Transferul de date in circuite echilibrate

  Ideea care sta la baza transmisiei de date in circuitele ec*ilibrate este ca unsemnal digital este trasmis simultan prin doua cabluri, un fir exprima tensiuneapozitiva si celalalt fir tensiundea negativa.

  In figura urmatoare este prezentat principiul de functionare+

  $and ambele fire a"ung la destinatie, semnalele sunt extrase de un amplificatorsumator, producand un semnal de tip impuls din ambele valori gasite pe calea detransmisie.

 • 5/25/2018 Sist Comunicatii electronica aplicata

  3/39

  5. Formatul datelor

  irtual toate circuitele integrate, tranzistorii, condensatorii, procesoarele etc.sunt proiectate pentru a opera in interior cu toate informatiile codificate in numerebinare. !cest lucru are loc deoarece este relativ simplu sa se construiasca circuiteelectronice care genereaza doua nivele distincte de tensiune ( on-off sau lo/-*ig*)reprezentate de 0 si '. 1otivul este ca tranzistorii si condensatorii, care suntcomponente funamentale ale procesorului si memoriei, au in general doua staridistincte+ pornit-oprit (on-off).

  a) Bit&n bit este o cifra (digit) intr-un sistem de numeratie binar si este unitatea debaza a informatiei in sistemele de comunicatie digitala. 2ata transferului de date inretelele de computere se refera la rata de transfer al bit-ului sau latimea benzii(band/idt*), si este de obicei masurata in termeni multiplii a biti-lor pe secunda

  ( bits per second), prescurtat bps, 3ilobits, megabits etc.b) Byte&n b4te este o secventa invecinata a unui numat fix de biti, care este utilizata cao unitate de memorie, stocare si instructiuni executate in computere.c) Character$aracterele sunt utilizate in computere pentru+- date de intrare (input) cum ar fii datele introduse de la tastatura sau dispozitiveoptice de scanare si date de iesire (output) cum ar fii datele de pe monitor sau celeimprimate pe foi.- scriere de programe in limba"ele de programare

  - ca baza a unor sisteme de operare cum ar fi 5inux- stocarea si transmisia unor date non-caracter cum ar fi transmiterea imaginilorprin 67% in &8I9 sau emai-uri in :indo/s.d) ord&n cuvand este un simplu grup de biti care sunte manipulati impreuna de catreaparat. 8umarul biti-lor intr-un cuvant (dimensiunea cuvantului sau lungimeacuvantului) este o carcteristica importanta in ar*itecura computerului.$omputerele moderne utilizeaza de obicei cuvinte de dimensiunea ', ; si < debiti.e) Basic Code!ord "tandards

  #EBCDIC Standard : xtended #inar4 $oded =ecimal Interc*ange $ode este unsistem binar de codificare dezvoltat de I#1 $orporation pentru sistemele deoperare din computerele mai performante. #$=I$ este o metoda de a atribuiivalori de numere binare caracterelor ( alfabetic, numeric si caractere speciale cumar fi semnele de punctuatie si carcaterele de control).- !>$II Standard and Unicode: !>$II este un sistem de codare de tipul single-b4te ( foloseste un singur bit pentru a reprezenta fiecare caracter) si utilizareaprimilor ? biti premite reprezentarea unui numar maxim de '@ de caractere.

  ;

 • 5/25/2018 Sist Comunicatii electronica aplicata

  4/39

  $. "istemul de transmisie Bit#"erial si Bit#%aralel

  %rocesarea *ard/are a semnalului se bazeaza pe ambele metode bit-serial sibit-paralel in sc*imburile si procesarea informatiei.

  In cablul serial biti urmeaza unul dupa altul prin fir si receptorul asambleazaframes si pac3ets dupa cum acestia a"ung.

  Intr-un cablu paralel exista un fir separat pentru fiecare bit A unitatea deexpediere atribuie cate un bit (on-off) pe fiecare fir si emite un semnal strobepentru a transmite unitatii de receptie sa citeasca imediat firele.

 • 5/25/2018 Sist Comunicatii electronica aplicata

  5/39

  &. 'odelul simplificat al unui model de transmisie

  (. 'odelul simplificat al unui model de transmisie cu *+omot

  B

 • 5/25/2018 Sist Comunicatii electronica aplicata

  6/39

  ,. %rincipalele modele ale protocoalelor comunicatiilor de date

  a) 1odelul $lient->erver1odelul client-server descrie relatia dintre doua programe de control, intr-un

  singur program, client-ul face o solicitare catre un alt program si server-ul

  indeplineste cererea.

  b) 1odelul $lient->erver cu si ; nivele!r*itectura cu nivele se compune din trei componente distribuite in doua

  straturi si anume+ client si sever.$ele trei componente sunt+- &ser s4stem interface - sistemul de interfata al utilizatorului- %rocessing management-procesul de administrare (management)- >ervice management - sericiu de management

  !r*itectura clinet-server distribuita pe ; nivele include o interfata a

  utilizatorului deasupra nivelelor unde se regasesc serviciile utilizatorului.

 • 5/25/2018 Sist Comunicatii electronica aplicata

  7/39

  c) 1odelul 1aster->laveIn controlul retelelor, in special in retelele $!8, modelul master-slave este un

  model puternic pentru un protocol de comunicatie, in care un dispozitiv sau unproces definite ca master sunt folosite pentru o comanda unul sau mai multedispozitive definite ca slave. Cdata ce relatia master-slave este stabilita, directia

  de control este intotdeauna de la master spre slave(s).

  1-. Circuite pentru controlul transmisiei de date

  In interiorul unui computer digital sau al unui microcontroler digital, dateleinterne sunt transferate utilizand formatul paralel+ toti biti dintr-un b4te sau uncuvant de memorie sunt sc*imbati simultan intre registrii, buses, !>I$ sicomponente. $u toate acestea pentru ca datele sa fie comunicate printr-un canalserial, computerul trebuie sa converteasca datele de la paralel la serial.

  $ircuitele pentru controlul transmisiei de date sunt+- &!27 (universal as4nc*ronous receiverAtransmitter)- &>27 (universal s4nc*ronous receiverA transmitter)- &>!27 (universal s4nc*ronousDas4nc*ronous receiverA transmitter)

  ?

 • 5/25/2018 Sist Comunicatii electronica aplicata

  8/39

  a) &!27 (universal as4nc*ronous receiverAtransmitter)

  &n &!27 este un microcip sau un circuit integrat cu program codificat, carecomanda o interfata de computer care are atasate dispozitive seriale. In modconcret ofera computerului sau controlerului cu interfata specificata 2>;,posibilitatea de a comunica si sc*imba date cu modemuri si alte dispozitive seriale.

  6iecare &!27 contine un registru de sc*imb care reprezinta metodafundamentala de conversie intre serial si paralel.

  b) &>27 (universal s4nc*ronous receiverA transmitter)

  &>27 este un circuit capabil sa primeasca si sa trimita date fara a fi necesar unbit code de tipul start siDsau stop.

  c) &>!27 (universal s4nc*ronousDas4nc*ronous receiverA transmitter)

  $*ip-ul &>!27 este compus din circuite logice, care sunt conectate prinintermediul unui data bus cu microprocesorul sau $%&. !ceste circuite logicesunt+

  - read and /rite control logic circuits- modem control circuits- baud rate generator- transmit buffer and transmit control circuits- receive buffer and receive control circuits

  11. %/T/C/0 D T0"'T0 D0T/

  %rin comunicaEie de date se nEelege sc*imbul de informaEie numeric codificatntre dou =7.

  $omunicaEia de date ntre dou ec*ipamente se poate realiza n trei moduri+'.