of 15/15
De n8 in 30 pagina’s

Stichting Museumnacht Jaarverslag 2010

 • View
  216

 • Download
  3

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Stichting Museumnacht Jaarverslag 2010

Text of Stichting Museumnacht Jaarverslag 2010

 • De n8 in 30 paginas

 • 2 1

  De n8 is een organisatie Die jongeren verbinDt met musea in amsterDam.

  Dit doet de stichting door het organiseren van evenementen zoals de nachtsalon en de jaarlijkse museumnacht, maar ook door het hele jaar een startpunt voor een museumbezoek te zijn via n8.nl en sociale media. De n8 adviseert musea op het gebied van communicatie en programmering voor nieuwe doelgroepen.

  Kantoor in Muziekgebouw aan

  het IJ

  De organisatie

  De n8 is een jonge organisatie. Twee projectleiders bedenken de campagnes, strategie en programmering. Een communitymanager is verantwoordelijk voor relevante inhoud op n8.nl, web innovatie en aanwezigheid op sociale netwerken. Daarnaast werkt de n8 met stagiairs en projectmedewerkers. De huidige medewerkers zijn niet ouder dan 27 jaar, en werken maximaal drie jaar voor de n8. De stichting wordt bestuurd door afgevaardigden van de musea en andere professionals.

  Organisatie 2010

  Geer Oskam projectmanagerRadna Rumping projectmanagerJelle Spanjaard community managerNick Lapien projectmedewerker EditsLon Kruijswijk stagiair

  Bestuur

  Rik van Koetsveldvoorzitter, zakelijk directeur Van Gogh MuseumPeter J. Weishutpenningmeester, oud-directeur AKZO NobelAndrew Makkingasecretaris, journalist en presentatorMonique van Dusseldorpmediaspecialist, conferentie curatorMarieke Isthahoofd communicatie Nederlands Instituut voor MediakunstDorine Mansondirecteur VluchtelingenwerkSteph Scholtendirecteur Erfgoed Universiteit van Amsterdam

  De huidige medewerkers zijn niet ouder dan 27 jaar

 • 6 5

  De n8 verbinDt jongeren met musea.Ruim 10 jaar geleden ontstond vanuit de Amsterdamse musea de behoefte een jonger publiek te bereiken. Hiertoe is de museumnacht in het leven geroepen, en de n8 als organisatie ontstaan. Met jongeren bedoelt de n8 vooral lokaal en nationaal publiek tussen de 18 en 35 jaar. De doelgroep die te oud is voor het reguliere educatie aanbod, maar ook nog geen vaste museumbezoeker is. De n8 gelooft in verschillende niveaus van verbinden, varirend van kennismaken en de online zichtbaarheid van musea vergroten, tot actieve participatie. De n8 doet dit niet voor n museum specifiek, maar voor een collectief van 45 grote en kleinere musea in de stad.

  s nachts in de Hermitage

 • 8 7

  De n8 organiseert evenementen, is het hele jaar online actief en zet projecten op Die uitnoDigen tot participatie tussen musea en een jong publiek.

  In 2010 organiseerde de n8 de volgende activiteiten:

  Museumnacht

  Iedere eerste zaterdag van november zijn Amsterdamse musea geopend van 19.00 tot 02.00 uur met een bijzonder programma. De museumnacht wordt georganiseerd door de n8. Aan de 11e museumnacht deden maarliefst 45 locaties mee, meer dan ooit. Kaarten raakten s middags uitverkocht, waarna 26.000 bezoekers de museumnacht bezochten.

  De opening in het Tropenmuseum, met licht-kunstenaar Meeus van Dis, trok veel publiek en media. In de Hortus Botanicus werd er op tropische klanken gefeest in de tuin. Een meer verstilde ervaring waren de rondleidingen op de verlichte binnenplaats in de Hollandsche Schouwburg en de tentoonstelling in het Stedelijk Museum, waar het Ives Ensemble muziek van John Cage door de zalen liet klinken. Opvallend veel jongeren wisten de weg naar SMART Project Space te vinden, waar de museumnacht werd afgesloten met een twee uur durende live show van hiphopgroep Zwart Licht.

  Nieuw Museumnacht Programmaprijs. Voor het eerst dit jaar werd de Museumnacht Programmaprijs uitgereikt door een jongerenjury. De Oude Kerk won de eerste prijs met een programma vol performancekunst.

  kaartverkoop via:

  Ont

  wer

  p: G

  rrr kaartverkoop via:

  Ont

  wer

  p: G

  rrr kaartverkoop via:

  Ont

  wer

  p: G

  rrr

  kaartverkoop via:

  Ont

  wer

  p: G

  rrr

  Campagnebeelden

  Museumnacht 2010

 • De n8 laat bezoekers nieuwe musea ontdekken

 • 12 11

  Nachtsalon

  De nachtsalon is een vrijdagavond van acht tot middernacht, steeds in een ander museum. Thematisch geprogrammeerd door de n8, actueel en interdisciplinair. In 2010 vond de nachtsalon plaats in het Amsterdams Historisch Museum, rondom de tentoonstelling The Hoerengracht. Met een talkshow, film, muziek en performance wierp de nachtsalon een nieuwe blik op het verleden en de toekomst van het Amsterdamse Red Light District.

  n8.nl

  n8.nl is de centrale website van de n8, met video, blogs en actuele tips over tentoonstellingen en evenementen in musea. Nieuw: In 2010 startte de n8 een samenwerking met Museumkaart, waardoor n8.nl verder werd uitgebreid met een team jonge bloggers die nu regelmatig persoonlijk verslag doen van tentoonstellingen.

  Nachtsalon in het Amsterdams

  Historisch Museum

  365 dagen per jaar nieuws over de Amsterdamse musea

  n8 mobiel en op social media

  Steeds vaker zoekt de n8 nieuw publiek op in haar natuurlijke omgeving. Met nieuws over musea op social media als Facebook en Twitter, maar ook de mobiele website m.n8.nl. Onder het motto: Zoveel musea, waar te beginnen? helpt de n8 potentile bezoekers het hele jaar op weg met een relevante selectie en persoonlijk advies. Dit zorgde tevens voor een viraal effect tijdens de museumnacht campagne, waarbij bijna 5000 mensen op hun Facebook profiel aangaven de museumnacht te gaan bezoeken.

  Nieuw In 2010 werkte de n8 samen met Mobypicture, die tijdens de Museumnacht een livestream verzorgde van fotos, tweets en updates van bezoekers.

  De mobiele n8 website

  In de ban van de N8

  Nieuw

 • 14 13

  Nachtshots

  In aanloop naar de museumnacht organiseerden de n8 en Cineville voor de tweede keer nachtshots: de nachtelijke 1 minute videocontest. De beste videos werden in de weken voor museumnacht vertoond in Cineville filmtheaters en waren tijdens de museumnacht te zien op verschillende locaties. Filmmakers, zowel beginnend als ervaren, zonden hun videos in op n8.nl/nachtshots, waarna een juryprijs werd uitgereikt tijdens de museumnacht.

  Edits

  Nieuw In april 2010 startte de n8 met een nieuw project. Edits is een tijdelijke expositie op de bouwhekken rond het Amsterdam Centraal Station, waarbij ontwerpers zich laten inspireren door musea. Edits slaat een brug tussen jonge creatieven en de Amsterdamse musea, om een nieuwe beeldtaal te ontwikkelen. In drie rondes worden er steeds nieuwe werken aan de expositie toegevoegd. Edits is niet alleen rond het station zichtbaar, met dagelijks 260.000 passanten, maar ook op de website nalden.net. Iedere maand kiest Nalden zijn favoriete ontwerp en wordt deze als wallpaper op zijn internationaal bezochte website gepubliceerd. In 2010 werden 13 ontwerpen geplaatst, in 2011 zal de expositie verder uitbreiden. Edits wordt mede mogelijk gemaakt door het Amsterdams Fonds voor de Kunst en Cordinatie Stationseiland (Gemeente Amsterdam).

  Edits op Amsterdam centraal

  station.

  Nalden.net met Edits ontwerpen

  als achtergrondafbeelding

 • In 2010 bereikte de n8 een jonger publiek

 • 18 17

  De n8 wil een nieuw en jong publiek bereiken, en Dat lukt. Een aantal cijfers:

  in 2010 is de museumnacht uitverkocht met 26.000 bezoekers;1 op de 3 museumnacht bezoekers was student;77% was jonger dan 35 jaar (jonger dan voorgaande jaren);tijdens de museumnacht vonden er zon 125.000 museumbezoeken plaats;ruim de helft van het publiek bezocht de museumnacht voor het eerst.

  Het online netwerk van de n8 is significant uitgebreid in 2010. Inmiddels heeft de n8 ruim 6000 Facebook leden, 2000 Twitter volgers en ruim 6000 leden op de maandelijkse mailinglist.

  26.000 bezoekers zorgen voor 125.000 bezoeken!

  77% is jonger dan 35

  1:3 is student

  6000+ facebook fans

  2000+ volgers

  op Twitter

 • 20 19

  De n8 Deelt kennis en inspireert musea.De n8 vervult een laboratoriumfunctie voor Amsterdamse musea, zoekt het experiment op en deelt haar opgedane kennis. In 2010 bezocht de n8 het Museumnext congres in Londen. Ook nodigde de n8 Amsterdamse musea uit de museumnacht in Rotterdam te bezoeken. In het Joods Historisch Museum organiseerde de n8 een bijeenkomst over programmeren voor jongeren, met presentaties van onder andere de Blikopeners (Stedelijk Museum) en Foam_Lab. Regelmatig voorziet de n8 musea van persoonlijk advies, op gebied van nieuwe media, samenwerking en programmering.

  *Cijfers gebaseerd op op publieksonderzoek museumnacht, door Ruigrok | Net Panel

  ja, De n8 is ook inhouDelijk.De n8 zoekt zorgvuldig naar een balans tussen vermaak en inhoud. Ze wil niet alleen publiek laten kennismaken met musea, maar hen ook uitdagen en actief deelgenoot maken.

  Tijdens de museumnacht zeggen ruim 20.000 bezoekers nieuwe musea ontdekt te hebben. Twee op de drie bezoekers vindt dat de n8 hen stimuleert vaker musea te bezoeken. In de twee maanden na de museumnacht komen ruim 5000 bezoekers nog eens terug naar een museum middels de herhaalbezoek actie.

  Niet alle resultaten laten zich in cijfers vangen. Door kleinschalige projecten en persoonlijke bemiddeling ziet de n8 er het hele jaar op toe dat er nieuwe relaties tussen musea en jongeren ontstaan. Het komt regelmatig voor dat musea vaker met programmeurs, ontwerpers of mediaspecialisten samenwerken na bemiddeling door de n8.

  De n8 organisatie presenteert Edits

 • 22 21

  De n8 ontvangt geen structurele subsiDie.Veruit de meeste inkomsten van de stichting komen uit de kaartverkoop van de museumnacht. Daarnaast werkt de n8 met diverse sponsor partners en projectsubsidies om te kunnen blijven innoveren. Musea betalen een bescheiden deelnamebedrag en financieren hun eigen programmering tijdens de museumnacht. Eventuele winst vloeit gedeeltelijk terug naar de musea als tegemoetkoming in de gemaakte kosten.

  De n8 vindt ondernemerschap belangrijk. In haar financiele beleid wil de stichting net zo vernieuwend en flexibel zijn als in haar verdere activiteiten. In 2010 verkocht de n8 Early Bird museumnacht tickets via Facebook, en werd de museumnacht opening gefincancieerd middels het crowdfund platform voordekunst.nl.

  Opening museumnacht met crowdfunding

  Nieuw

 • 26 25

  De n8 Doet Dit niet alleen.De n8 heeft inmiddels een uitgebreid netwerk opgebouwd. Van 45 musea in Amsterdam, diverse partners en vele creatieve jongeren, zoals filmmakers, ontwerpers en muzikanten.

  Alle musea:

  Allard Pierson MuseumAmsterdams Historisch MuseumAnne Frank Huisde AppelARCAMArtis AquariumArtis DierentuinBijbels MuseumBijzondere Collecties UvAde Brakke GrondCastrum PeregriniEye Film InstituutFoam_FotografiemuseumMuseum Geelvinck Hinlopen HuisVan Gogh MuseumHermitage AmsterdamHollandse Schouwburgde HortusHuis MarseilleJoods Historisch MuseumMuseum van LoonNederlands Instituut voor Mediakunst

  NEMOde Nieuwe KerkOlympisch StadionMuseum Ons Lieve heer op Solderde Oude KerkPersmuseumPianola MuseumPortugese SynagogeMuseum het RembrandthuisRijksmuseum AmsterdamNederlands Scheepvaartmuseum (VOC-schip)SMART Project SpaceStadsarchief AmsterdamStedelijk Museum AmsterdamStedelijk Museum Bureau AmsterdamTassenmuseum HendrikjeTropenmuseumVerzetsmuseum AmsterdamW139Waag SocietyMuseum Willet-Holthuysen

  Partners in 2010:

  Museumkaart, Vodafone, NRC Next, GVB, Amsterdams Fonds voor de Kunst, SNS Reaalfonds, Gemeente Amsterdam, Nalden.net, Cordinatie Stationseiland.

  Samenwerking met o.a:

  Subbacultcha, Blend Magazine, Reinwardt Academie, Vrije Universiteit, Rush Hour, Cineville, Mobypicture, Kessels Kramer, Hogeschool van Amsterdam.

  sluit je aan bij De n8in 2011.In 2011 zal de n8 haar netwerk van young professionals meer gaan inzetten voor advies aan musea onder de noemer n8pro. In haar verdere activiteiten zal de n8 de focus leggen op diversiteit en interdisciplinaire programmering. Ook vernieuwt de organisatie: in 2011 verwelkomt het n8 bureau een nieuwe projectleider en communitymanager.

  De n8 staat open voor samenwerking. Heb je een goed idee, wil je de n8 als sponsor ondersteunen, of als museum deelnemen? Neem dan contact op, en sluit je aan bij de n8!

 • n8 | stichting museumnacht amsterdamPiet Heinkade 51019 BR AmsterdamT [email protected]

  www.n8.nlfacebook.com/museumnachttwitter.com/n8news

  Tekst: Radna RumpingVertaling tekst video: Isabel ServalOntwerp: GrrrFotografie: Afonso Gonsalves, Catharina Gerritsen, Coockie Manella, David Spreekmeester.