Style my StuD Patrick Wekema

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Inzending Patrick Wekema

Text of Style my StuD Patrick Wekema

  • STYLE MY STUD!HERONTWERP GEVEL PATRIC

    K W

    EKEM

    AA

    PRIL

    201

    4

    ONTWERPWEDSTRIJD

  • TOELICHTING

    Een herontwerp..Style my StuD!

    Het werk van:

    Een ontwerpwedstrijdvan en voor StuD

    Patrick WekemaVlamingstraat 242611 KW Delft0646767416pwekema@hotmail.com

  • Het bekende Delftse studentenuitzendbureau StuD schrijft een ontwerpwedstrijd onder haar personeelsbestand uit voor een herontwerp van de voorgevel van hun kantoor. De TU campus, waar het kantoor een prominente plaats op inneemt, is volop in ontwikkeling en StuD vindt het de hoogste tijd om haar steentje bij te dragen. Dit alles naast het feit dat de huidige staat van het gebouw hoogstwaarschijnlijk niet meer rijmt met de uitstraling, huisstijl en organisatie van het frisse en dynamische uitzendbureau.

    De opdracht is duidelijk. Een ontwerp voor een nieuwe frisse, dynamische gevel!

    We beginnen bij het begin, want..

    ..wat schort er nou precies aan?

    Een herontwerp..

  • Dat kan netter!

    Stoort een beetje!

    Matig ingeroosterd!

    Verkeerde potje verf?

    Tegels zijn zooo 1980!

    Nou, dit bijvoorbeeld..

  • Nou, dit bijvoorbeeld..

    Iets teveel materialen hier..

    Pluspunt! Doek-je erover en weer superhip!

    Blauw, grijs en wit.. dat kan bruisender!

    Architectonische NO-GO :)

    ..en kleuren!

    ..of dit..

  • Doorn in het oog.nl

    Viezigheid alom!

    Dopjes, kiertjes en gewoon niet super fraai.

    Deze pui schreeuwt om een make-over!

    Dit verdient een betere plek, mensen!

    en ook hier nog wat puntjes..

  • en ook hier nog wat puntjes..

    Duidelijk.

    Wat is StuD?

    Het gebouw worstelt met haar leeftijd. De archi-tectonische begrippen die destijds zijn toegepast zijn haast niet meer van deze tijd. De materiaal-keuzes destijds zorgen nu voor een verouderd en helaas soms matig onderhouden beeld. Tegels, kapot stucwerk, de typische beplating rondom het overstek, het zijn samen allemaal aanleidingen om het gebouw eens een flinke make-over te geven.

    Niet alleen het gebouw is in de loop der jaren ver-anderd, ook de organisatie, samenstelling, visie en huisstijl zijn erg aan verandering onderhevig. Onlangs is een nieuwe frisse weg ingeslagen met een nieuwe huisstijl en logo, hetgeen des te meer benadrukt dat dit gebouw niet meer aansluit bij de uitstraling van het bedrijf.

    StuD omschrijft de opdracht, ofwel wens, met woorden als dynamisch, fris, energiek, kleurrijk en reeel. Mooie woorden, maar hoe wordt dit ver-taald naar een ontwerp. Allereerst duik ik in het bedrijf zelf.

  • StuD is..

    modern

    dynamisch

    energiek fris

    werkenopen-minded

    studeren

    sociaallef

  • Bij het ontwikkelen van ideen van ontwerp zijn enkele van deze kwaliteiten, eigenschappen en opvattingen meegenomen. Een grote rol hebben gespeeld: flexibel, dynamisch, fris, modern. Daarnaast heb ik grote nadruk gelegd op de uitstraling die het gebouw moet gaan hebben richting de campus, de Doner Company, de tramhaltes, de aula. Tegelijkertijd is er nadruk gelegd op het verschil tussen tijdens en na openingstijden en hoe het gebouw veranderd en overkomt gedurende deze verschillende periodes.

    Kortom!We weten nu de wensen van het uitzendbureau StuD, we weten de mankementen/verbeterpunten van het specifieke gebouw en er is een beeld ge-schetst van het bedrijf en haar uitstraling, dus..

    De aanpak

    ..op naar het ontwerp!

  • Het kantoor van StuD is te herkennen aan de cirkelvorm. Alle overige ruimtes en dus ook de entree met de bewuste pui is een offset van deze hoofdvorm; dus ook cirkelvormig en/of gebogen. De entree bevindt zich in de te herontwerpen pui, die zich kenmerkt door een rommelige structuur van tal van materialen, dieptes en kleuren. Geen fraai en helder beeld, dat ook nog eens wordt overschaduwt door het overstek van het dak.

    Met het ontwerp van de nieuwe gevel is het doel de cirkelvorm des te meer te benadrukken. Het is een unieke vorm, het is een herkenningspunt op de campus, het staat onlosmakelijk verbon-den met deze locatie en ook de aanwezigheid van StuD. De ervaring van een cirkel ga ik echter versterken door een superstrakke vormentaal aan te houden. Dit bewerkstellig ik aan de hand van detaillering, materiaalkeuze en de introductie van een dynamisch element; de zogenaamde schuifgevel.

    Aan de hand van dit mechanisch beweegbare geveldeel wordt juist wel of niet de cirkelvorm be-nadrukt of verbroken. Wanneer StuD geopend is, is het geveldeel naadloos in de gevelbekleding opgenomen en is de cirkelvorm geopend. Men ziet dan de oranje uitsparing die typische elemen-ten bevat gericht op StuD (kaders voor het ophangen van vacatures), als het campusleven (een lange bank gentegreerd met de pui op het zuid/zuidwesten gericht.

    schuifgevelbestaand

  • Wanneer StuD gesloten is, dan zal ook de schuifgevel sluiten. En wordt tegelijkertijd de cirkelvorm weer aangehecht. De zitbank is daarmee ook afgeschermd voor nachtelijk gespuis en overlast. Dankzij deze open- en dichtconstructie communiceert het gebouw zich naar de campus. Over-dag kun je de gevel gebruiken, kun je zien dat StuD geopend is, krijgen de medewerkers veel (meer dan voorheen) daglicht naar binnen en wordt men uitgenodigd de oranje uitsparing te be-kijken en bezoeken. Is het na zessen, dan sluit de gevel zich, zoals gezegd de bank wordt afgeslo-ten en de typerende cirkelvorm wordt weer aangeheeld. Wanneer in gesloten staat, kan men aan de hand van letterbeplakking en vooral indirecte belichting de schuifgevel doen oplichten. De cirkel licht dan op en speelt een rol als baken, herkenningspunt en kan als reclamezuil dienen.Een interdisciplinaire oplossing met een flexibel en dynamisch karakter is het resultaat van de intro-ductie van deze schuifgevel.

    Naast deze schuifgevel is er ook op het gebied van de organisatie van het kantoor iets veranderd. De entree met voorportaal hebben een meer centralere locatie gekregen. Zo komt men vrijwel bijna in het middelpunt van het gebouw binnen, wat een meer ruimtelijkere ervaring op zal leve-ren. De waardevolle ruimte aan de pui, voorheen gebruikt als looproute en voorportaal is nu ver-groot en kan worden gebruikt door medewerkers. Deze hebben op deze manier veel meer ruimte, connectie met buiten en daglichttoetreding.

    Ten alle tijden is de pinautomaat bereikbaar, mede dankzij het feit dat deze een eigen voorpor-taal heeft gekregen. Wanneer de schuifgevel zich in gesloten stand bevindt zal desondanks de pinautomaat de uitzondering op de regel zijn, vanwege veiligheidsredenen (het afsluiten van deze ruimte lijkt ongewenst). In gesloten toestand zal de oranje taartpunt van de ruimte voor de pinau-tomaat er erg uitspringen.

    De ruimte voor de bank, voorportaal, pinautomaat, entree is in een feloranje kleur gestoken. Dit vanwege raakvlakken met de huisstijl van StuD en het energieke en frisse karakter van deze kleur in combinatie met de witte semi-transparante gevelpanelen rondom het gebouw en schuifgevel.

  • Plattegrond 1:100Schuifgevel open,

    cirkelvorm open,

    gebouw geopend,

    StuD geopend.

    pinautomaat

    kantoorStuD

    sch

    uifge

    vel

    voorportaal

    entreezoneStuD

    bordes+100mm

    schuifgevel

    ba

    nk

    ba

    nk

    bank

    PlattegrondSituatie gesloten volumeNa kantooruren

    pinautomaat

    kantoorStuD

    schuifgevel

    voorportaal

    entreezoneStuD

    bordes+100mm

    schu

    ifgev

    el

    ba

    nk

    ba

    nk

    bank

    PlattegrondSituatie open volumeTijdens kantooruren

  • pinautomaat

    kantoorStuD

    sch

    uifge

    vel

    voorportaal

    entreezoneStuD

    bordes+100mm

    schuifgevel

    ba

    nk

    ba

    nkbank

    PlattegrondSituatie gesloten volumeNa kantooruren

    pinautomaat

    kantoorStuD

    schuifgevel

    voorportaal

    entreezoneStuD

    bordes+100mm

    schu

    ifgev

    el

    ba

    nk

    ba

    nk

    bank

    PlattegrondSituatie open volumeTijdens kantooruren

    Plattegrond 1:100Schuifgevel gesloten,

    cirkelvorm gesloten,

    gebouw gesloten,

    StuD gesloten.

  • voorportaal

    huidig kantoorStuD

    106 m2 vrij oppervlak binnen

    pinautomaat

    nieuw kantoorStuD

    115 m2 vrij oppervlak binnen

    pinautomaat

    schuifg

    evel

    voorportaal

    entreezoneStuD

    bordes+100mm

    schuifgevel

    ba

    nk

    ba

    nk

    bank

    huidig kantoorStuD

    pinautomaat

    nieuw kantoorStuD

    pinautomaat

    schuifg

    evel

    bordes+100mm

    schuifgevel

    ba

    nk

    ba

    nk

    bank

    voorportaal

    voorportaal

    entreezoneStuD

    huidig kantoorStuD

    pinautomaat

    nieuw kantoorStuD

    pinautomaat

    bordes+100mm

    voorportaal

    voorportaal

    entreezoneStuD

    nieuwebruikbare gevellengte (pui): 12 meter

    bestaandebruikbare gevellengte (pui): 6 meter

    voorportaal

    huidig kantoorStuD

    106 m2 vrij oppervlak binnen

    pinautomaat

    nieuw kantoorStuD

    115 m2 vrij oppervlak binnen

    pinautomaat

    schuifg

    evel

    voorportaal

    entreezoneStuD

    bordes+100mm

    schuifgevel

    ba

    nk

    ba

    nk

    bank

    huidig kantoorStuD

    pinautomaat

    nieuw kantoorStuD

    pinautomaat

    schuifg

    evel

    bordes+100mm

    schuifgevel

    ba

    nk

    ba

    nk

    bank

    voorportaal

    voorportaal

    entreezoneStuD

    huidig kantoorStuD

    pinautomaat

    nieuw kantoorStuD

    pinautomaat

    bordes+100mm

    voorportaal

    voorport