Subjektif n Esei

  • View
    223

  • Download
    0

Embed Size (px)

DESCRIPTION

soalan pentaksiran tahun 2

Text of Subjektif n Esei

Bahagian B

1. Susun perkataan di bawah supaya menjadi ayat yang lengkap. Kemudian salin ayat tersebut di ruangan yang di sediakan.

( Tema Keluarga Harmoni )( Aras Sintesis ) Seorang lelaki sepupu mempunyai Adam

a)

...................................................................................b) Hazim bernama sepupunya

....................................................................................

tinggal Taman Megah Jaya di -- Hazim

........................................................................................... c) di Sekolah Kebangsaan Seri Seti Jaya murid dua tahun -- Hazim

.........................................................................................d) membaca hobi buku Hazim -- cerita

..........................................................................................

20 markah

2. Isi tempat kosong dengan jawapan yang paling sesuai

( Tema Seni dan Budaya )( Aras Aplikasi )

bermotifkanWaudimainkansaizpopular

buluhberanginpetangbanyakterbang

Nama saya (a) ....................... Bulan. Saya di perbuat daripada (b) ....................... . Saya sangat (c) ....................... di negeri Kelantan dan Terengganu . Saya telah (d) ....................... sejak kurun ke-15 lagi.

Saya mempunyai (e) ....................... kawan . Mereka terdiri daripada pelbagai bentuk dan (f) ....................... . Badan saya berwarna- warni dan (g) ....................... (h) ....................... awan larat.

Biasanya, saya dimainkan pada waktu (i) ....................... . Saya dimainkan di kawasan lapang dan (j) ....................... . Kawasan seperti itu membolehkan saya (k) ....................... tinggi di angkasa.

20 markah

3. Soalan ini mengandungi dua pilihan jawapan. Sila garis satu sahaja jawapan yang betul untuk melengkapkan petikan di bawah.( Tema Saya Anak Malaysia )( Aras Analisis )

Bendera ialah (a) ( bentuk / lambing ) bagi sesebuah Negara. Corak yang terdapat pada bendera juga (b) ( berbeza / sama ) antara sesebuah Negara. Bendera Negara kita di panggil (c) ( Jalur Gemilang / Jalur Terbilang ) . Terdapat (d) ( tiga / empat ) warna pada Jalur Gemilang, iaitu merah, putih, biru, dan kuning.Warna merah melambangkan (e) ( kelemahan / keberanian ) . Warna putih melambangkan (f) ( kesucian / kebanggaan ) . Warna biru pula melambangkan semangat (g) ( perpaduan / perpecahan ) dalam kalangan rakyat Malaysia. Manakala warna (h) ( hijau / kuning ) melambangkan warna diraja. Empat belas jalur merah dan putih bermaksud semua (i) ( negeri / negara ) yang ada di Malaysia. Bulan sanit pula bermaksud agama islam sebagai agama (j) (rasmi / resmi ) negara.

20 markah

4. Senaraikan sepuluh barang yang dijual di kedai runcit.

( Tema Mari Berniaga )( Aras Penilaian )

a) ...................................................... b) ......................................................c) ......................................................d) ......................................................e) ......................................................f) ......................................................g) ......................................................h) ......................................................i) ......................................................j) ......................................................

20 markah

Bahagian C

5. Gambar di bawah menunjukkan suasana di sebuah perpustakaan awam. Tulis lima ayat yang lengkap tentang gambar di bawah.

( Tema Semangat Perpaduan )( Aras Aplikasi )

a)

b)

c)

d)

e)

20 markah

45