succesiuni sinteza

  • View
    84

  • Download
    3

Embed Size (px)

DESCRIPTION

succesiuni

Text of succesiuni sinteza

1

Lect. univ. dr. Maria David

DREPT CIVIL. SUCCESIUNITITLUL I

DESPRE SUCCESIUNI N GENERALCapitolul I INTRODUCERE 1. Precizri terminologice cu privire la cuvntul succesiune. Termenul de succesiune desemneaz ntr-o prim accepiune un mod specific de dobndire sau de transmitere a proprietii pentru cauz de moarte (mortis causa), i anume succesiunea legal (ab intestat), alturi de acesta art. 644 C. civ. enumernd i legatul, care este tot un mod de dobndire (transmitere) a proprietii pentru cauz de moarte (mortis causa), dar care are la baz voina celui decedat, iar nu legea cum se ntmpl n cazul motenirii ab intestat. Obiect al transmisiunii succesorale poate s l constituie fie ntregul patrimoniu al defunctului (transmisiune universal), fie o cot parte din acest patrimoniu (transmisiune cu titlu universal), fie un bun sau altul individual determinat sau de gen - din acest patrimoniu (transmisiune cu titlu particular). Aadar, spre deosebire de actele juridice ntre vii care nu pot fi dect cu titlu particular, patrimoniul unei persoane n via fiind incesibil ca atare, obiectul transmisiunii succesorale poate fi i un patrimoniu n ntregul su sau o cot parte din acesta, adic un ansamblu de drepturi i obligaii cu coninut patrimonial care a aparinut unei persoane fizice decedate. 2. Felurile succesiunii (n nelesul de dobndire sau transmitere a proprietii). Potrivit art. 650 C. civ., succesiunea se defer sau prin lege, sau dup voina omului, prin testament. De aici rezult c succesiunea poate fi legal sau testamentar. Alturi de acestea, Codul civil a reglementat (art. 821, 933, i 934) i succesiunea contractual. 1) Succesiunea legal. n cazul n care o persoan decedeaz fr a lsa un testament prin care s dispun de bunurile sale dup moarte, patrimoniul succesoral se va transmite rudelor defunctului, soului supravieuitor sau statului, conform regulilor stabilite de lege. Regulile succesiunii legale se aplic i atunci cnd cel decedat dispune valabil prin testament doar de o parte din bunurile sale, iar pentru restul nu, aceste din urm bunuri deferindu-se conform legii. Succesiunea legal se mai numete i succesiune ab intestat (fr testament). Alturi de succesiunea legal de drept comun exist i o succesiune legal extraordinar sau anomal (anormal), adic n afara regulilor (a-nomos). Succesiunea anomal, denumire care provine din vechiul drept francez, constituie o derogare de la principiul caracterului unitar al devoluiunii succesorale i desemneaz o devoluiune ntemeiat pe natura sau proveniena bunurilor succesorale , fr a ine seama de regulile motenirii legale ordinare. Succesiuni anomale exist i la ora actual n dreptul nostru, acestea urmnd a fi analizate ca excepii de la caracterul unitar al transmisiunii succesorale.

1

2) Succesiunea testamentar este cea care se defer n virtutea voinei lui de cujus, manifestat pe timpul ct acesta a fost n via prin una din formele de testamente prevzute de lege. 3) Succesiunea contractual. Numit i instituire contractual, este actul prin care instituantul dispune, pentru timpul cnd nu va mai fi (s. a..), de tot sau o parte din bunurile sale n favoarea instituitului care accept. Cu alte cuvinte, este vorba de instituirea (desemnarea) unei persoane ca succesor al dispuntorului printr-un contract de donaie, adic printr-un act juridic bilateral ntre vii, iar nu prin testament (act juridic unilateral). Instituirea contractual este un act hibrid, n sensul c se face printr-un contract (act juridic ntre vii), care, n principiu, nu poate fi revocat unilateral, ci numai prin acordul ambelor pri, dar care, asemenea testamentului, conine liberaliti pentru cauz de moarte, neconferind instituitului nici un drept actual asupra bunurilor dispuntorului, ci numai un drept eventual asupra bunurilor pe care instituantul le va lsa la data decesului su.

Capitolul II CARACTERELE JURIDICE ALE TRANSMISIUNII SUCCESORALE Transmisiunea drepturilor i obligaiilor care alctuiesc patrimoniul unei persoane fizice decedate la motenitorii acesteia, adic transmisiunea succesoral, este una specific, distinct de transmisiunea prin acte juridice ntre vii. Ea se caracterizeaz prin faptul c este o transmisiune mortis cauza (a), prin faptul c este universal (b) i prin faptul c este unitar (c). a). Transmisiunea succesoral este o transmisiune mortis causa Art. 651 C. civ. prevede c succesiunile se deschid prin moarte. Faptul morii unei persoane fizice determin dispariia ca subiect de drept, dar nu i a patrimoniului acesteia. Patrimoniul succesoral se transmite la motenitorii care accept motenirea chiar de la data i ca urmare a decesului lui de cujus (art. 688 C. civ.), iar nu de la data acceptrii. Transmisiunea succesoral poate opera doar cu privire la patrimoniul persoanelor fizice, iar nu i al persoanelor juridice. n cazul desfiinrii (ncetrii) unei persoane juridice (cazurile de desfiinare fiind diferite de la o categorie de persoane juridice la alta) patrimoniul acestora se transmite la alte persoane (fizice sau juridice) prin diverse acte juridice (administrative sau civile), altele dect succesiunea. b) Caracterul universal al transmisiunii succesorale Decesul unei persoane fizice face ca, urmnd anumite reguli (ale succesiunii legale, testamentare sau contractuale) patrimoniul lui de cujus s se transmit de la acesta la succesorii si cu vocaie universal (la ntregul patrimoniu) sau cu titlu universal (la o cot parte ideal din patrimoniu). Patrimoniul unei persoane fizice constituie ns o universalitate de drept cuprinznd ansamblul drepturilor i obligaiilor cu coninut patrimonial ale acelei persoane, prin opoziie cu universalitile de fapt care nu constituie dect grupe distincte de bunuri n cadrul aceluiai patrimoniu (cum ar fi cazul unui fond de comer sau cazul unui portofoliu de valori mobiliare). Orice motenire confer cuiva (motenitorilor legali, legatarilor universali sau cu titlu universal, ori , n cazul motenirilor vacante, statului) vocaie la ntregul patrimoniu succesoral (cuprinznd deopotriv elementele de activ i de pasiv) sau la cote-pri ideale din acesta, chiar dac ntregul activ este consumat prin donaii sau legate particulare, adic prin acte de transmisiune individuale. n acest sens, transmisiunea succesoral are un caracter universal.

2

c) Transmisiunea succesoral are un caracter unitar Regula. n dreptul modern, pe a crui linie se nscrie i Codul civil romn, transmisiunea succesoral are, n principiu, un caracter unitar. Aceasta nseamn c devoluiunea motenirii se face nu dup proveniena sau natura bunurilor care compun masa succesoral, ci dup regulile motenirii legale, testamentare sau contractuale. Excepii de la regul. Succesiunile anomale. Caracterul unitar al transmisiunii succesorale cunoate ns i anumite excepii. Mai exact, exist situaii n care anumite bunuri se transmit pe cale succesoral dup alte reguli dect cele obinuite, fiind aadar vorba de succesiuni anomale. Este cazul bunurilor la care se refer art.5 din Legea nr. 3l9/1944 privitoare la dreptul de motenire al soului supravieuitor (1), al succesiunilor cu elemente de extraneitate (2), al dreptului de locaiune transmis n caz de deces al titularului n temeiul art.27 din Legea nr. 114/1996 a locuinei (3) i al bunurilor reprezentnd amintiri de familie (4).

Capitolul III DESCHIDEREA MOTENIRII Studierea deschiderii succesiunii implic analiza cauzei (1), a datei (2) i a locului deschiderii motenirii (3). 1. Cauza deschiderii motenirii. Prin deschiderea motenirii se nelege faptul care d natere transmisiunii succesorale. Acest fapt este moartea persoanei fizice, art. 651 C. civ. preciznd c succesiunile se deschid prin moarte. Deschiderea motenirii nu se confund cu deschiderea procedurii succesorale notariale reglementate de Legea nr. 36/1995 privitoare la notarii publici i activitatea notarial. Deschiderea motenirii este declanat de faptul juridic al morii unei persoane fizice, n timp ce deschiderea procedurii succesorale notariale se face la cererea oricrei persoane interesate, a procurorului sau a secretarului consiliului local al localitii n raza creia defunctul i-a avut ultimul domiciliu (art. 68 alin.1 din Legea nr. 36/1995). 2. Data deschiderii motenirii. Stabilirea momentului deschiderii motenirii este important ntruct: -n raport cu aceast dat se determin persoanele care au vocaie la motenire (n temeiul legii, al testamentului sau al contractului), capacitatea succesoral a acestora, precum i drepturile ce li se cuvin asupra motenirii; -aceasta este data pn la care retroactiveaz acceptarea sau renunarea la motenire; -aceasta este data de la care ncepe s curg termenul de prescripie prevzut de art. 700 C. civ. pentru acceptarea motenirii; -n raport cu aceast dat se stabilete compunerea masei succesorale; -n cazul n care exist mai muli motenitori, aceasta este data de la care se nate starea de indiviziune ntre motenitori i n raport cu care se va produce efectul declarativ al partajului la ieirea din indiviziune; -n cazul succesiunii n timp a unor legi succesorale diferite, legea aplicabil succesiunii este cea n vigoare la data deschiderii acesteia. Se impune ns precizarea c actele ulterioare succesiunii, dar referitoare la aceasta, cum este cazul acceptrii sau renunrii la succesiune, vor fi supuse legii n vigoare la data svririi lor n temeiul principiului aplicrii imediate a legii noi. Prezumia legal a momentului morii n cazul comorienilor. Exist situaii n care dou sau mai multe persoane care au vocaie reciproc (de exemplu, tat i fiu) sau unilateral (de

3

exemplu, un frate care are descendeni i un frate care nu are, caz n care fratele care are descendeni are vocaie legal la motenirea fratelui su n timp ce acesta nu are vocaie la motenirea lui legal) de a se moteni decedeaz n aceeai mprejurare (incendiu, cutremur, atentat, accident rutier etc.) fr a se putea stabili momentul decesului fiecreia dintre acestea. Avnd n vedere dificultile practice de soluionare a unei asemenea situaii, art.21 din Decretul nr