Suport de Curs Verbul Anul V

  • Published on
    24-Oct-2015

  • View
    33

  • Download
    6

Embed Size (px)

DESCRIPTION

curs id

Transcript

UNIVERSITATEA DIN CRAIOVA

UNIVERSITATEA DIN CRAIOVA

FACULTATEA DE LITERE

SPECIALIZAREA: ROMN / O LIMB STRINNVMNT LA DISTAN

suport de curs

DISCIPLINA: LIMBA ROMN - Verbul n limba romn actualCurs OPIONAL A1

Anul al V-lea, Semestrul ITITULARUL DISCIPLINEI: Prof.univ.dr. Dumitru IVNU

I. PREZENTAREA CURSULUI

Cursul este structurat pe dou capitole mari:

I. Definiia i clasificarea verbelor, cu trei subcapitole: Definiia, clasificrile morfosintactice i semantice, locuiunile verbale; Diateza i tranzitivitatea, cu definiia diatezei, clasificrile variate n diateze, statutul morfosintactic al diatezei reflexive, diateza pasiv i variantele ei morfologice; tranzitivitatea verbelor n funcie de polisemantismul verbelor sau de diatez, cu efecte n sintaxa propoziiei sau a frazei; Conjugarea tradiional (dup sufixul infinitivului cu unele confuzii i greeli n paradigma verbelor de conjugrile a II-a sau a III-a) i conjugarea structural (n funcie de omonimiile sufixale i desineniale):

II. Ortografia i ortoepia verbelor

Ortografia verbelor este strns legat i de structura morfematic sau morfologic a grupurilor verbale sintetice (n cadrul crora deosebim radicalul i sufixul sufixele la modurile nepersonale sau radicalul, sufixul / sufixele i desinena / desinenele la modurile personale).

Unele elemente finale ale structurii sintetice sau altele alturate i legate prin cratim au diferite valori morfologice i, i, i. Alt subcapitol l reprezint utilizarea principiilor ortografiei actuale n scrierea verbelor la diferite paradigme, iar ultimul subcapitol privete variante ale scrierii corecte a verbelor n cadrul diferitelor paradigme cu structuri morfematice variate.II. DEZVOLTAREA CAPITOLELOR1. DEFINIIA I CLASIFICAREA VERBELOR

A. Definiie: parte de vorbire flexibil care exprim aciuni (a citi, a lucra, a merge), stri (a sta, a edea), existene (a se afla, a exista, a dinui) sau deveniri (a deveni, a ajunge, a se face) toate privite ca procese n desfurare, vzute i comunicate dinamic, ca procese.

Clasificarea sintactic: predicative sau autonome (care au capacitatea de a ndeplini singure o funcie sintactic specific, de a forma singure nucleul unei comunicri; la un mod personal pot fi predicate verbale: a munci, a fost la ar, vom rmne acas etc.) i nepredicative (care, prin natura coninutului lor, nu pot forma singure predicatul, a) avnd nevoie de un nume predicativ pentru a forma predicatul nominal este vorba de verbele copulative: a fi bun, a deveni student, a se face doctor, a iei inginer, a ajunge ministru, a rmne acelai, a prea frumoas, a munci nseamn a te chinui sau b) avnd rolul de morfeme gramaticale pentru diateze, moduri i timpuri analitice este vorba de verbele auxiliare morfologice: a fi, a avea, a vrea (a voi).Tot o clasificare sintactic prin care numele-subiect impune sau nu acordul cu verbul-predicat: verbe personale realizeaz relaia cu un subiect fiin sau cu o subiectiv pronominal (Ion citete. Vine cine / oricine vrea.) i verbe impersonale care nu admit un subiect personal: a trebui, a rezulta, a reiei, a urma, a decurge; a-i plcea / veni / conveni / rmne / ajunge; a-l interesa / pasiona / durea / privi/ enerva / durea; se cuvine, se ntmpl, se cade, se pare, se poate; se zice / spune / aude, vorbete; i este / i-a fost dat / scris / ursit / sortit / destinat hrzit).

Clasificarea morfologic:

A) dup caracterul radicalului n flexiune, verbele sunt regulate (nu prezint variaii ale radicalului pot fi cel mult alternane fonetice sau fonologice: a cnta, a dori, a munci, a rupe) sau neregulate (radicalul prezint variaii totale sau pariale semnificative: a fi, a avea, a vrea, a bea, a da, a lua, a mnca, a sta, a usca, a ti).

B) dup caracterul complet sau incomplet al paradigmei: verbe integrale (au paradigm complet, se conjug la toate modurile, timpurile, persoanele; a citi, a zice, a face) sau defective (cu paradigma incomplet, adic le lipsete categoria persoanei - verbele impersonale; fie a timpului: a discerne, a divide, a concede fr timpurile compuse cu participiul-; a detracta, a radiofica defective de prezent); fie a modului: a putea, a voi, a plcea, a ti fr imperativ) etc. Clasificarea semantic:- verbe de micare: a merge, a veni, a intra, a se duce, a sosi, a se mica, a porni- verbe de declaraie: a spune, a zice, a declara, a ntreba, a rspunde- verbe durative: a dormi, a striga etc.

- verbe momentane: a adormi, a alerga, a uda- verbe de modalitate: a vrea, a putea, a trebui, a avea, a fi

- verbe de aspect: a ncepe, a porni, a se repezi, a sri, a continua, a urma; a nceta, a sfri, a termina, a conteni, a se opri, a gta etc.

Locuiunile verbale: grupuri de cuvinte mai mult sau mai puin sudate care prezint o unitate de sens i se comport gramatical ca un verb predicativ, alturi de care apar diverse pri de vorbire: a lua loc, a ine minte, a se face foc, a se lua la har, a-i lua inima n dini, a lua la trei, a da pe din dou; a o face lat; a lua aminte, a gsi cu cale, a-i prea bine/ru.

Verbul din locuiune are rol gramatical, adic exprim diateza, modul, timpul, persoana, numrul; cnd este la un mod personal are funcie de predicat verbal, iar cnd este la un mod nepersonal poate fi subiect (E greu a da pe cineva pe brazd), de nume predicativ (Plcerea lui este de a se da hua), atribut verbal (I-a venit ideea de a se lua la har cu toi) etc.

Locuiunile verbale pot fi la toate diatezele; pot fi personale (vezi cele de mai sus) sau impersonale (mi face plcere, nu are rost, i trece prin minte / cap / gnd, nu-i ade / st bine / ru etc.); pot fi tranzitive (a bga de seam, a lua n seam, a ine minte) sau intranzitive (a-i da seama, a lua aminte / seama, a avea voie / nevoie, a-i prea bine / ru etc.).B. Diateza i tranzitivitatea verbelorDiateza: forma pe care o ia verbul pentru a arta raportul dintre aciune i subiectul gramatical. Diateza activ: aciune fcut de subiectul gramatical i suferit de altcineva: el citete / scrie / a zis.

Diateza pasiv: aciunea fcut de altcineva i suferit de subiectul gramatical: el este ajutat de x, ea este ntrebat de y. Diateza reflexiv: aciune fcut de subiectul gramatical i suferit de un complement direct / indirect exprimat prin pronumele reflexiv.

n cadrul diatezei reflexiveA) se poate stabili un raport

- obiectiv: se privete, se mbrac, se sprijin, i d, i pune, i spune

- reciproc: se ceart, se ntretaie, se ntlnesc, i zmbesc, i strng minile

- participativ: i cumpr, i procur, i pune

- factitiv: m tund, m operez, m coafez

- posesiv: i ngrijete tenul, i bate celuln cadrul acestor raporturi, pronumele reflexive neaccentuate n dativ sau n acuzativ pot fi substituite cu alte pronume personale accentuate sau neaccentuate sau cu substantive n dativ sau n acuzativ, de aceea aceste pronume pot avea singure funcie sintactic de parte de propoziie de sine stttoare, iar verbul poate avea singur o funcie sintactic de predicat / sau de alt parte de propoziie. Verbele din cadrul celor cinci raporturi de mai sus sunt considerate a fi la diateza activ pronominal.

B) se poate stabili i un raport

- dinamic sau subiectiv: a se mica, a se jura, a se uita, a-i nchipui

- impersonal: a se ntmpla, a se nnora, a se cuveni

- pasiv: a se demola, a se propune, a se alege

- eventiv: a se liniti, a se nveselin cadrul acestor raporturi, pronumele reflexive neaccentuate n acuzativ (sau, rar, n dativ) nu pot fi substituite de pronume personale sau prin substantive n aceleai cazuri, de aceea aceste pronume reflexive nu pot avea funcii sintactice de pri de propoziie de sine stttoare, deci ele sunt morfeme ale diatezei reflexive propriu-zise.

Diateza pasiv: aciunea este svrit de un autor desemnat prin complementul de agent i este suferit de subiectul gramatical.Sunt dou tipuri de verbe la diateza pasiv:

- structur alctuit obligatoriu din verbul auxiliar a fi care indic modul, timpul, persoana i numrul i din participiul verbului de conjugat; facultativ poate fi exprimat i complementul de agent sau se subnelege, deci poate fi neexprimat: este ajutat (de cineva), va fi ntrebat (de toi).- verbele reflexive cu pronumele n acuzativ ale cror complemente de agent pot fi exprimate sau neexprimate: se va construi (de ctre guvern), s-a dat alarma (de ctre cineva).

Tranzitivitatea sau intranzitivitatea verbelor se raporteaz la relaia dintre verb i obiectul direct substantiv n acuzativ.

Verbele tranzitive sau obiective au capacitatea de a guverna un complement direct substantiv sau substitut n acuzativ ori o completiv direct: Vd pe oricine; Ajui pe oricine / pe cine dorete; Are de gnd s...; i d seama c...Verbele intranzitive sau subiective nu au capacitatea de a guverna un complement direct ori o completiv direct: intr, iese, se ntmpl, a lua seama la, a avea habar de etc.

Tranzitivitatea verbelor se datoreaz fie sensului (n cazul verbelor polisemantice), fie diatezei.Astfel, verbele la diateza activ pot fi intranzitive (toate verbele copulative; unele verbe de micare: a intra, a iei, a veni, a pleca, a se duce etc.) sau tranzitive: cu un singur complement direct (fie al persoanei, fie al obiectului inanimat sau al aciunii: vede (pe cineva / ceva), tie (pe cineva / orice / a cnta) sau concomintent cu dou complemente directe sau dublu tranzitive ( a anuna ceva / pe cineva; a asculta ceva / pe cineva; a examina, a ntreba, a nva, a povui, a ruga, a sftui).

Verbele la diateza reflexiv:

- cu pronumele reflexiv n dativ sunt toate tranzitive: i zice / i spune ceva, i-l nchipuie- cu pronumele reflexiv n acuzativ sunt tranzitive dac sunt dublu tranzitive (cu complementul direct al obiectului ori al aciunii: el se ntreab / se roag ceva) sau sunt intranzitive cnd sunt reflexive propriu-zise, adic cele n care pronumele reflexiv nu poate fi substituit: se ntmpl, se povestete, se uit. Cnd sunt la diateza activ pronominal sunt intranzitive, ntruct, dei provin din active tranzitive, pronumele reflexiv ocup, pe verbul tranzitiv, locul complementului direct: Sprijin pe oricine = tranzitiv (cu complement direct)

Se sprijin pe oricine = intranzitiv (cu complement indirect)

Vede casa = tranzitiv (cu complement direct)

Se vede casa = intranzitiv (cu subiect)Verbele la diateza pasiv:- sunt intranzitive, dac provin doar din verbe tranzitive cu un singur complement direct:

Ajut pe cineva = tranzitiv la diateza activ + complement direct

Este ajutat = intranzitiv la diateza pasiv.

- sunt tranzitive, dac provin din verbe tranzitive cu dou complemente directe: prin trecerea la diateza pasiv pierd complementul direct al persoanei, dar sunt tranzitive cu cel al obiectului sau al aciunii:

ntreab / roag / nva ceva / pe cineva = dublu tranzitive

Este ntrebat / este rugat / este nvat ceva = tranzitive cu un complement direct

Tranzitivitatea verbelor are efect n sintaxa propoziiei sau a frazei:

Vine (verb intranzitiv) ploaia (subiect, nu complement direct)

A trecut nti (verb intranzitiv) o boare (subiect, nu complement direct).

Nu-i pare bine (locuiune verbal intranzitiv) cnd plngi (propoziie subiectiv, nu completiv direct)

Ne dm seama (locuiune verbal intranzitiv) c poi (completiv indirect, nu direct)

C. Conjugarea verbelorTermenul conjugare are dou accepii:

- modificare a formei verbelor n raport cu categoriile gramaticale, adic trecerea unui verb prin toate formele de mod, timp, persoan, numr etc.;

- grup de verbe clasificat dup sufixul infinitivului (conjugare tradiional) sau dup omonimiile generale i specifice, sufixale i desineniale (conjugare structural).

Conjugarea tradiional include 4 grupe de verbe:

Conjugarea I: sufixul infinitival: -a: a aduna, a cnta, a da, a se recrea Conjugarea a II-a: sufixul infinitival ea: a vedea, a bea, a edea Conjugarea a III-a: sufixul infinitival e: a trece, a zice, a face Conjugarea a IV-a: sufixele infinitivale i i : a zidi, a veni, a fi; a cobor, a ur.

Conjugarea a II-a cuprinde verbe care sunt folosite greit pentru conjugarea a III-a: a plcea > a place (greit), a aprea, a disprea, a cdea, a zcea (corecte) > a apare, a dipare, a cade, a zace (greite), astfel nct formele verbale analitice cu infinitivul sunt exprimate greit:Va apare, ar apare, n loc de va aprea, ar apreami va place, mi-ar place, n loc de mi va plcea, mi-ar plceaVa dispare, ar dispare, n loc de va disprea, ar dispreaVa cade, ar cade, n loc de ar cdea, va cdeaVa zace, ar zace, n loc de va zcea, ar zceaAlte verbe de conjugarea a II-a: a tcea, a prea, a disprea, a vedea, a prevedea, a ncpea, a scdea, a se complcea etc.

Verbele de conjugarea a II-a au la indicativ prezent, persoanele I i a II-a plural, accentul pe sufixul (dup radical), urmat de desineneele m sau i:Aprm, apritcm, tci

Plcm, plcidisprm, dispri

Disprm, dispriscdm, scdi

Cdm, cdi

ne complcm, v complci

Zcm, zci

prevedm, prevedi

Verbele de conjugarea a III-a au la indicativ prezent, persoanele I i a II-a plural, accentul pe o vocal din radical, adic naintea grupurilor formate din sufix i desinen em, -ei:

fcem, fceizcem, zcei

condcem, condcei

Chiar i unele verbe de conjugarea a III-a se confund cu cele de conjugarea a II-a, avnd accentul pe e, din em, -ei:fcm, fci (greit)

zicm, zici (greit)

De asemenea, i verbele de conjugarea I de tipul a crea, a se recrea, a agrea (cu terminaia ea hiat, deci terminate nu n diftongul ea, specific conjugrii a II-a, ci n vocala a, specific conjugrii I), precum i verbe de tipul a veghea, a supraveghea, a urechea, a ngenunchea (cu sufixul a, ntruct grupurile ghe, che reprezint un singur sunet: k', g') sunt considerate greit, dup terminaia n scris -ea, ca fiind de conjugarea a II-a. Menionm c toate aceste verbe citate se conjug cu grupurile (sufix i desinen) -ez, -ezi, -eaz etc., specifice conjugrii I. Conjugarea structural ine seama de omonimiile generale i specifice, sufixale i desineniale. Sunt 10 clase flexionare sau conjugri structurale:

I. terminate n sufixul infinitival a, fr sufixul de prezent ez: a continua, a preceda, a ara, a nva, a cnta, a aeza

II. terminate n sufixul infinitival a, cu sufixul de prezent ez: a lucra, a crea, a agrea, a veghea, a perpetuaIII. terminate n sufixul infinitival , fr sufixul de prezent sc: a cobor, a dobor, a omorIV. terminate n sufixul infinitival i, fr sufixul de prezent esc, cu omonimia desinenial d3 = d6: (el ei) acoper, mrie, suieV. terminate n sufixul infinitival i, fr sufixul de prezent esc, cu omonimia desinenial d1 = d6: (eu, ei) fug, sar, vin

VI. terminate n sufixul infinitivale i, -, cu sufixele de prezent esc, -sc: a citi, a isprvi, a munci, a pustii; a amr, a hotr, a izvor, a ur.

VII. terminate n sufixul infinitival ea: a disprea, a zcea, a tcea, a cdea, a scdea

VIII. terminate n sufixul infinitival e, cu sufixele participiale u-t: a cere, a cerne, a crede, a face, a trece

IX. terminate n sufixul infinitival e, cu sufixele participiale -(-s: a curge, a merge, a pune, a spune.

X. terminate n sufixul infinitival e,...