12
NACIONALNI PROGRAM RANOG OTKRIVANJA RAKA DEBELOG CRIJEVA Sve o ranom otkrivanju raka debelog crijeva

Sve o ranom otkrivanju raka debelog crijeva

  • Upload
    others

  • View
    3

  • Download
    0

Embed Size (px)

Citation preview

NACIONALNI PROGRAM RANOG OTKRIVANJA RAKA DEBELOG CRIJEVA

Sve o ranom otkrivanju raka debelog crijeva

Crna Gora

Ministarstvo zdravlja

NAC

ION

ALN

I PRO

GRA

M R

AN

OG

OTK

RIVA

NJA

RA

KA D

EBEL

OG

CRI

JEVA

POKROVITELJIVlada Crne GoreMinistarstvo zdravlja Crne Gore IZDAVAČ:Institut za javno zdravlje Crne Gore

ODGOVORNO LICE:Direktor, prof. dr Boban Mugoša

SLIKA NA NASLOVNOJ STRANI:Shutterstock

ŠTAMPA:IVPE

TIRAŽ:5000 primjeraka

o�[email protected]

CIP - Kaталогизација у публикацијиНационална библиотека Црне Горе, Цетиње

ISBN 978-86-85557-58-3COBISS.CG-ID 14929412

Sve

o ran

om

otkrivan

ju raka d

eb

elo

g crije

va

3

Ova brošura govori o ranom otkrivanju raka debelog crijeva. Ona Vam može pomoći da odlučite hoćete li učestvovati u besplatnom nacionalnom programu ranog otkrivanja raka debelog crijeva (skrining) i testirati se na tragove krvi u stolici koji se ne mogu vidjeti golim okom. U brošuri se objašnjava kako testiranje može pomoći u otkrivanju raka debelog crijeva u ranoj fazi, kada su izgledi za izlječenje veliki. U njoj su i informacije o mogućim rizicima i dobrobitima testiranja na tragove krvi u stolici.

Vrlo je važno da imate sve informacije koje su potrebne da donesete odluku o tome da li je testiranje pravi izbor za Vas.

Ako trebate više informacija, možete razgovarati sa svojim izabranim doktorom.

NA

CIO

NA

LNI P

RO

GR

AM

RA

NO

G O

TKR

IVA

NJA

RA

KA

DEB

ELO

G C

RIJ

EVA

4

ŠTO JE RAK DEBELOG CRIJEVA?Rak debelog crijeva je zloćudna (maligna) izraslina koja se razvija unutar debelog crijeva. Maligni rast se događa kada se normalne ćelije na unutrašnjoj strani zida crijeva izmijene i počnu nekontrolisano rasti i razmnožavati se. Najčešće se zloćudne ćelije pojave u polipu (dobroćudna izraslina, pričvršćena na unutrašnjem zidu debelog crijeva), koji onda može preći u rak tokom niza godina. Može proći mnogo vremena prije nego što rak naraste i proširi se na druge djelove tijela.

KO JE U NAJVEĆEM RIZIKU OD DOBIJANJA RAKA DEBELOG CRIJEVA?

Rak debelog crijeva je češći u starijoj dobi, naročito u dobi od 50 godina i više. Češće se javlja kod muškaraca. Ishrana bogata mesnim prerađevinama, crvenim mesom i životinjskim mastima, a siromašna u voću, povrću i biljnim vlaknima, može doprinijeti razvoju raka debelog crijeva. Pretjerana upotreba alkohola, pušenje duvana, gojaznost i nedostatak fizičke aktivnosti takođe su faktori rizika za nastanak raka debelog crijeva.

KOLIKO JE ČEST RAK DEBELOG CRIJEVA?

Podaci na globalnom nivou pokazuju da je rak debelog crijeva treći najčešći maligni tumor i drugi vodeći uzrok smrti od svih slučajeva raka.Prema podacima za našu zemlju, rak debelog crijeva je na trećem mjestu po učestalosti i jedan je od vodećih uzroka smrti od raka (kod muškaraca na drugom mjestu i kod žena na trećem mjestu).

KOJI SU SIMPTOMI RAKA DEBELOG CRIJEVA?

Bolest uglavnom počinje postepeno i u većini slučajeva ispoljava se znakovima poremećaja crijevne funkcije.

Uobičajeni znaci i simptomi raka debelog crijeva uključuju:• promjenu u Vašem uobičajenom obrascu odlaska u toalet,

koja se nastavlja nekoliko sedmica (smjenjivanje zatvora i

Sve

o ran

om

otkrivan

ju raka d

eb

elo

g crije

va

5

proliva, osjećaj da se Vaša crijeva ne prazne u potpunosti ili promjena u obliku i čvrstoći stolice)

• nalaz krvi i/ili sluzi u stolici• opšta slabost• nenamjerni gubitak tjelesne mase i • neobjašnjivo zamaranje (znak malokrvnosti, tj. anemije).

Navedeni simptomi mogu biti uzrokovani i drugim stanjima. Kako istovremeno mogu ukazivati i na ozbiljnije uzroke, kao što je rak debelog crijeva, važno je da se javite svom izabranom doktoru da bi se otkrio njihov uzrok.

RANO OTKRIVANJE I SKRINING RAKA DEBELOG CRIJEVA

Rano otkrivanje raka debelog crijeva podrazumijeva određene vrste pregleda i/ili testova kojima se otkriva bolest i prije nego što se pojave tegobe. Program uključuje pretraživanje (tzv. skrining) populacije u dobi od 50. do 74. godine testom na prisustvo nevidljive krvi u stolici.

Test predstavlja najjednostavniju metodu brzog otkrivanja bolesti u izlječivoj fazi.

Osobe uključene u skrining program dobijaju poziv telefonom i SMS porukom. U ambulanti izabranog doktora popunjavaju se upitnici koji daju podatke o zdravstvenom stanju ispitanika i faktorima rizika i pripadnosti rizičnim grupama.

ZBOG ČEGA JE VAŽNO RANO OTKRIVANJE RAKA DEBELOG CRIJEVA?

Otkrivanjem raka debelog crijeva u ranoj fazi bolesti mogu se spasiti mnogi životi. To je važno, jer možda ne postoje upozoravajući znaci da je rak debelog crijeva u razvoju. Ako se rak debelog crijeva otkrije ranije i odmah započne liječenje najčešće je izlječiv. Metodama koje koristimo za rano otkrivanje raka debelog crijeva moguće je otkriti i polipe iz kojih se može razviti rak debelog crijeva. Polipi se mogu lako ukloniti i na taj način uspješno spriječiti mogući razvoj raka debelog crijeva.

NA

CIO

NA

LNI P

RO

GR

AM

RA

NO

G O

TKR

IVA

NJA

RA

KA

DEB

ELO

G C

RIJ

EVA

6

KO TREBA DA RADI TEST RANOG OTKRIVANJA RAKA DEBELOG CRIJEVA?

Test za rano otkrivanje raka debelog crijeva je namijenjen osobama oba pola, uzrasta od 50. do 74. godine, koje nemaju vidljive simptome ili znakove koji mogu ukazivati na rak.

KO NE TREBA DA RADI TEST RANOG OTKRIVANJA RAKA DEBELOG CRIJEVA?

Vi ne biste trebali da radite test za rano otkrivanje raka debelog crijeva ako:

• imate tegobe koje bi mogle ukazivati na rak debelog crijeva (vidite stranice 4 i 5),• ste imali kolonoskopiju unutar posljednjih pet godina,• ste u programu praćenja zbog povišenog rizika od nastanka

polipa u debelom crijevu ili raka debelog crijeva, • ste imali ili se trenutno liječite od raka debelog crijeva,• Vam je uklonjeno debelo crijevo, • se liječite od ulceroznog kolitisa ili Kronove bolesti,• čekate rezultate analiza debelog crijeva organizovane od

strane Vašeg doktora.

Trebali biste razgovarati sa svojim doktorom u vezi sa učešćem u skriningu ako:

• je neko iz Vaše porodice (u prethodne dvije do tri generacije) imao rak debelog crijeva,

• je Vama ili bliskom članu porodice postavljena dijagnoza raka debelog crijeva prije navršene 55. godine života,

• postoji bojazan da u Vašoj porodici postoji nasljedni sindrom raka debelog crijeva (tzv. porodična adenomatozna polipoza ili nasljedni nepolipozni rak debelog crijeva),

• je poznat nasljedni sindrom raka debelog crijeva u Vašoj porodici,

• ste imali upalne bolesti crijeva kao što su ulcerozni kolitis ili Kronova bolest duže od 10 godina.

Sve

o ran

om

otkrivan

ju raka d

eb

elo

g crije

va

7

ŠTO JE TEST NA PRISUSTVO NEVIDLJIVE KRVI U STOLICI (IFOBT – IMMUNOCHEMICAL FAECAL OCCULT BLOOD TEST)?

Neki polipi i rak mogu vrlo malo krvariti, tako da je prisustvo krvi u stolici neprimjetno. Ovaj test može otkriti vrlo male količine krvi u stolici. To može biti rano upozorenje da nešto nije u redu sa crijevima.

Ako ima krvi u stolici, to ne znači da imate rak debelog crijeva, ali treba uraditi dodatna ispitivanja kako bi se pronašao uzrok.

Test je besplatan. Jednostavan je za primjenu, tako da ga možete uraditi sami kod kuće. Dobićete besplatan komplet (tubu) za uzorkovanje stolice, sa detaljnim uputstvom o tome kako se koristi.Da biste uradili test, treba da uzmete mali uzorak sopstvene stolice. Ovo je lako učiniti ako slijedite uputstvo za upotrebu.Kada uradite test, dostavite ga u što kraćem roku, najbolje tog dana ili u toku 24 časa, svom izabranom doktoru. Dok ne predate test, držite ga na hladnom mjestu.

KOLIKO JE TEST TAČAN?

Nijedan test za rano otkrivanje raka nije 100% tačan. Postoji mogućnost da se rak ne otkrije ako nije postojalo krvarenje iz njega kada je rađen test.

KAKO ĆU DOBITI REZULTATE?

Vaš doktor ili medicinska sestra će Vas telefonom kontaktirati radi zakazivanja razgovora o rezultatima testiranja i daljem tretmanu.

KADA ĆU DOBITI REZULTATE?

Primićete svoje rezultate unutar dvije nedjelje od kada ste predali test svom izabranom doktoru.

ŠTO ZNAČE REZULTATI TESTA?

Ako nije pronađena krv u uzorku Vaše stolice, to znači da u ovom trenutku ne trebate bilo kakve dodatne analize. Vi ćete biti pozvani ponovo da uradite test za dvije godine, ako budete živjeli na teritoriji Crne Gore, a još uvijek budete u dobi između 50. do 74. godine.

NA

CIO

NA

LNI P

RO

GR

AM

RA

NO

G O

TKR

IVA

NJA

RA

KA

DEB

ELO

G C

RIJ

EVA

8

Ako nije pronađena krv u stolici, to ne garantuje da nemate rak debelog crijeva ili da se rak neće nikada razviti u budućnosti. Ako se pojave bilo kakvi znakovi ili simptomi raka debelog crijeva (vidite stranice 4 i 5), važno je da razgovarate sa svojim doktorom.

Ako je pronađena krv u uzorku stolice, to ne mora da znači da imate rak debelog crijeva.

Test služi za otkrivanje prisustva krvi u stolici, ali ne može ukazati na uzrok krvarenja. Osim raka debelog crijeva, uzrok prisustva krvi u stolici mogu biti i dobroćudni polipi, upala crijeva, hemoroidi i drugo. Da bi se otkrio uzrok pojave krvi u stolici neophodno je obaviti dopunska ispitivanja. Osobama sa nalazom krvi u stolici predlaže se kolonoskopski pregled radi utvrđivanja razloga nevidljivog krvarenja. Ako je utvrđeno prisustvo krvi u stolici, Vaš izabrani doktor dogovara pregled sa odgovarajućim centrima. Dobijate termin za kolonoskopski pregled, uput za kolonoskopiju, uputstvo za pripremu za kolonoskopiju i formular saglasnosti, tj. informisani pristanak za ovaj pregled. Pozitivan rezultat testa se očekuje kod malog broja ispitanika, a samo kod nekih od njih prisustvo krvi u stolici je posljedica raka debelog crijeva.

ŠTO JE KOLONOSKOPIJA?

Kolonoskopija je pregled debelog crijeva posebnim instrumentom u obliku savitljive cijevi koja ima na kraju vrlo malu kameru (kolonoskop). Pomoću ovog instrumenta najbolje se može pregledati cijelo debelo crijevo. Ako se ovim pregledom otkrije polip ili postojanje druge sumnjive izrasline, prilikom kolonoskopije se uzima komadić tkiva za dalju analizu, a moguće je i ukloniti polip.Priprema za ovaj pregled podrazumijeva čišćenje crijeva. Dobra priprema crijeva vrlo je važna, jer doktoru koji izvodi pregled obezbjeđuje uslove da može vidjeti bilo kakvu promjenu u njemu. Sam pregled traje 20 do 45 minuta, nije bolan, ali za pojedine pacijente može biti neprijatan. Tokom pregleda može se, ali ne mora, osjetiti nadutost, pritisak ili grčevi u trbuhu. Pregled se obavlja u analgosedaciji, u prisustvu anesteziološke ekipe.

Sve

o ran

om

otkrivan

ju raka d

eb

elo

g crije

va

9

DA LI POSTOJE RIZICI OD KOLONOSKOPIJE?

Kolonoskopija se smatra sigurnim postupkom, sa rijetkim rizicima i obično je jednostavna za većinu ljudi. Međutim, kao i kod većine medicinskih postupaka, postoji rizik od komplikacija. Vrlo je mali rizik da će kolonoskopija uzrokovati ozbiljno krvarenje, oštećenje ili probijanje zida debelog crijeva, što može zahtijevati smještaj u bolnicu, primanje krvi pa i operaciju. Ovim pregledom se može otkriti 95 od 100 slučajeva raka i polipa.

DA LI TREBA DA PLATIM ZA KOLONOSKOPIJU, DRUGE TESTOVE ILI LIJEČENJE?

Testovi i bilo koja dodatna ispitivanja i tretman organizovani u sastavu programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva su besplatni.

ŠTO AKO MI JE POSTAVLJENA DIJAGNOZA RAKA DEBELOG CRIJEVA?

Ako Vam je postavljena dijagnoza raka debelog crijeva bićete upućeni na liječenje. Glavno liječenje je operativno uklanjanje raka hirurškim putem. U nekim slučajevima, može se preporučiti liječenje ljekovima protiv raka i/ili zračenje.

KOLIKO SE USPJEŠNO MOŽE LIJEČITI RAK DEBELOG CRIJEVA?

Osobe kojima je postavljena dijagnoza raka debelog crijeva i koji su počeli sa liječenjem kada je rak bio u početnoj fazi, imaju 90% šanse za dugotrajnije preživljavanje. Ako postoji kašnjenje u postavljanju dijagnoze i liječenju, a rak je uznapredovao, onda ga je teže liječiti. Pravovremenim testiranjem, rak debelog crijeva može se otkriti u ranoj fazi, kada se najuspješnije liječi.

NA

CIO

NA

LNI P

RO

GR

AM

RA

NO

G O

TKR

IVA

NJA

RA

KA

DEB

ELO

G C

RIJ

EVA

10

DA LI IMAM SVE INFORMACIJE KOJE SU MI POTREBNE?

Važno je da ste u potpunosti informisani o svemu što se tiče ranog otkrivanja raka debelog crijeva prije nego što se odlučite da učestvujete u programu i uradite test na nevidljivu krv u stolici. Više informacija možete dobiti od svog izabranog doktora i/ili medicinske sestre.

KO MOŽE KORISTITI MOJE PODATKE?

Vaš izabrani doktor će Vam saopštiti rezultate testa.

Informacije o rezultatu Vašeg testa kao i sve moguće informacije u procesu dijagnostike i liječenja raka debelog crijeva su povjerljive. Samo ovlašćene osobe imaju pristup ovim informacijama, uključujući i osoblje Instituta za javno zdravlje Crne Gore koje će vršiti praćenje sprovođenja i analizu rezultata skrininga raka debelog crijeva.Lični i drugi podaci se prikupljaju, čuvaju, njima se pristupa i uništavaju se prema pravilima koja su u skladu sa Zakonom o pravima pacijenata i Zakonom o zaštiti ličnih podataka.

KOME I NA KOJI NAČIN MOGU DA SE OBRATIM UKOLIKO NIJESAM ZADOVOLJAN/ZADOVOLJNA DOBIJENOM USLUGOM?

Prema konvencijama o ljudskim pravima i pravima pacijenata omogućeno Vam je da uložite žalbu na način koji je prikladan za Vas. Ako želite da uložite žalbu u vezi sa sprovođenjem skrininga ili na uslugu koja Vam je pružena, možete se javiti izabranom doktoru za više informacija o tome što je najbolje za Vas. Takođe možete dobiti pomoć od Ministarstva zdravlja.

Sve

o ran

om

otkrivan

ju raka d

eb

elo

g crije

va

11

KAKO OSTATI ZDRAV?PREPORUKE

Rak debelog crijeva se može spriječiti (i liječiti, posebno ako se rano otkrije). Predlažemo Vam da se pridržavate sljedećih savjeta:

• Jedite umjereno.• Jedite povrće i voće svakog dana.• Pijte najmanje dva litra vode na dan.• Uzimajte namirnice koje sadrže više vlaknastih materija.• Jedite manje crvenog mesa, a više ribe i mesa živinskog

porijekla.• Izbjegavajte jako pržene, dimljene, začinjene i usoljene

namirnice.• Budite fizički aktivni i održavajte odgovarajuću tjelesnu masu.• Rad u vrtu ili šetnja su dobre vježbe za Vas.• Ne pušite duvan i ograničite upotrebu alkohola.• Izbjegavajte stres. Bavite se stvarima koje volite, koje Vas

opuštaju i čine zadovoljnim.

Institut za javno zdravlje Crne GoreDžona Džeksona bbTel: +382 20 412 888Fax: +382 20 243 728

[email protected]