Terapi Bermain - Puppet -

  • Published on
    18-Jun-2015

  • View
    2.164

  • Download
    3

Embed Size (px)

DESCRIPTION

salah satu jenis terapi, menggunakan puppet/patung/alat permainan sbagai salah satu medium untuk terapi.

Transcript

TERAPI BERMAIN PI BE kaunse aunselingMohd Fikri Bin R Ruslan @ Roslan Mohd Iqbal Ridzw Bin Hamdan l Ridzwan Muhammad Fi ad Fikhri Bin Muhri Muhamad Sabr Bin Wagiman Sabri Rohaizam B Ahmad izam Bin

Definisi

Terapi bermain menggunakan model-model teori untuk mencipta satu proses interpersonal dimana par terapis menggunakan kuasa terapi bermain untuk membantui klien menghindar atau menyelesaikan cabaran psikososial dan mencapai pertumbuhan optimum.

Terapi bermain berpeluang untuk mendiagnosis seseorang. terapi ini dapat diperhatikan melalui bermain menggunakan alat permaianan. ianya digunakan untuk mengenalpasti gangguan tingkah

Alat dan cara bermain akan dapat sekurangkurangnya menarik minat klien terhadap terapi ini dan dapat memahami rasional tingkah laku mereka.

Menyediakan ruang untuk klien merasai perasaan berkuasa (sense of power) dan dapat mengawal situasi yang tidak dirasainya di luar bilik kaunseling

antara contoh terapi bermain menggunakan puppet / anak patung dan yang berkaitan.

Membantu klien melahirkan perasaan marah, kecewa, sunyi, malu dan cemburu

Membolehkan kanak-kanak mempraktikkan kemahiran kanaktegas diri.

Membantu mengembangkan kemahiran sosial kepada kanakkanak-kanak yang berisiko

Memberi peluang yang baik untuk mewujudkan interaksi berkumpulan toleransi, kerjasama, ekspresi kendiri, mengurus kemarahan, berkawan dan penyelesaian masalah.

Menjadi jambatan (bridging) untuk membantu kanakkanakkanak melahirkan perasaan secara lebih kreatif.

Contoh : Puppet

Perspektif Teori dan Konsep :

Puppet yang diguna dalam setting yang teraputik memberi peluang kepada klien untuk mereka cerita di mana mereka boleh jadi pelakon dan pengarah, membolehkan mereka beri peranan dan suara kepada puppet mereka. Ia juga membantu merapatkan jurang di antara orang dewasa dan kanak-kanak yang diperlukan dalam sesuatu proses teraputik.

Contoh: klien yang mengalami trauma dan menjadi mangsa (buli, dera, cabul, rogol) boleh diberi peranan sebaliknya (mempunyai kekuatan untuk mengawal seperti memainkan watak polis, hakim).

Pelaksanaan

Kaunseling individu / kelompok

Jenis klien trauma, mangsa, masalah psikososial

Mulakan dengan perbualan biasa atau aktiviti ice breaking yang sesuai

Menyediakan beberapa puppet terpilih yang sesuai dengan kelompok / sasaran dan konflik.

Kanak-kanak diberi peluang untuk memilih watak (puppet) sebelum persembahan.

Dalam kelompok terarah sekiranya ada watak yang tidak dipilih, gunakan budi bicara untuk menyakinkan klien bahawa setiap watak mempunyai peranan yang sama penting / boleh tukar watak.

Kaunselor boleh menentukan peranan atau membiarkan kelompok menentukannya (lakonan spontan / terarah)

Kanak-kanak melakonkan watak, dan apabila berlaku konflik, sekatan, atau hilang arah, kaunselor boleh memberhentikan secara verbal atau gesture (freeze).

meletakkan puppet di belakang mereka. Kaunselor dan ahli kelompok akan berbincang kemungkinan penyelesaian terhadap keadaan / masalah.

Jika perlu, tegaskan ground rules atau peraturan asa kelompok supaya konflik dapat diurai Ground rules: Cth: - persahabatan, berbaik-baik antara satu sama lain, kerahsiaan

Setelah konflik dapat diselesaikan, sambung semula (unfreeze) dan proses ini berulang-ulang

Apabila semua konflik sudah diproses, ahli kelompok berpeluang untuk mendapatkan sesuatu daripada terapi -mengenali kekuatan, kelemahan, halangan yang dilalui.

Dalam konteks ini kaunselor atau ahli-ahli boleh beri positive stroke, galakan dan pujian.

Sesi kelompok boleh ditamatkan dengan ritual biasa seperti `huray, tepukan.

Pelaksaanan Puppet Play dalam Pedagogi

Menerapkan nilai

Kuliah mengalakkan ekspresi dalam suasana beba yang tidak terancam

Membina ayat, menghasilkan esei atau sajak mengenai perasaan semasa aktiviti dilaksanakan

Menyampai mesej / kandungan dalam bentuk bercerita dan boleh diselitkan dengan lagu

Rumusan

Terapi Puppet boleh menjadi satu pendekatan kaunseling untuk membantu klien yang menghadapi pelbagai masalah dalam suasana yang menyeronokkan, tidak terancam dan teraputik.

Fall, Marijane. (1994). Physical and Emotional Expression: A Combination Approach for Working wit Children in the Small Areas of a School Counselor's Office. Dimuat turun dari http://search.epnet.com/direct.asp?an=EJ494376&db eric

Rujukan

Noriah Mohd. Ishak. (2004). Art Therapy: The creative connection. Bengkel terapi kaunseling kana kanak pada 6-10 Julai 2004 di Hotel Grand Continental, Johor Bahru.

Play-Mates in Action. Dimuat turun dari F:\Puppet\Play-Mates in Action.htm

Cochran, Jeff L. (1996), Using Play and Art Therapy

sekian... Terima Kasih.