42
Test Bank for Intermediate Algebra 7th Edition by Tobey Chapter 2. Linear Equations and Inequalities Exam Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Solve. 1) 19 = -21 + a 1) A) a = 40 B) a = -40 C) a = -2 D) a = 2 2) -13 = -15 + y 2) A) y = -2 B) y = 28 C) y = 2 D) y = -28 3) -7x = 28 3) A) x = 35 B) x = 1 C) x = -4 D) x = -35 4) 5x + 10 = 45 4) A) x = 7 B) x = 1 C) x = 34 D) x = 30 5) 8x - 8 = 8 A) x = 8 B) x = 2 C) x = 12 D) x = 9 5) 6) 3x - 6 = -1 - 8x A) x = B) x = 6) C) x = D) x = - 7) 15x - 4 = 12x + 11 A) x = 5 B) x = 8 C) x = 6 D) x = 3 7) 8) 39 + 4x + 3 = 11x A) x = 4 B) x = 7 C) x = 9 D) x = 6 8) 9) 8y + 4(4 + y) = 3(y - 7) + 10y A) y = -11 B) y = 37 C) y = -37 D) y = 11 9) 10) 8x + 3 - 6x - 6 = 10 10) A) x =

Test Bank for Intermediate Algebra 7th Edition by Tobey · Test Bank for Intermediate Algebra 7th Edition by Tobey Chapter 2. Linear Equations and Inequalities Exam Name MULTIPLE

  • Upload
    others

  • View
    59

  • Download
    1

Embed Size (px)

Citation preview

Page 1: Test Bank for Intermediate Algebra 7th Edition by Tobey · Test Bank for Intermediate Algebra 7th Edition by Tobey Chapter 2. Linear Equations and Inequalities Exam Name MULTIPLE

Test Bank for Intermediate Algebra 7th Edition by Tobey

Chapter 2. Linear Equations and Inequalities

Exam

Name

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

Solve.

1) 19 = -21 + a 1)

A) a = 40 B) a = -40 C) a = -2 D) a = 2

2) -13 = -15 + y 2)

A) y = -2 B) y = 28 C) y = 2 D) y = -28

3) -7x = 28 3)

A) x = 35 B) x = 1 C) x = -4 D) x = -35

4) 5x + 10 = 45 4)

A) x = 7 B) x = 1 C) x = 34 D) x = 30

5) 8x - 8 = 8

A) x = 8

B) x = 2

C) x = 12

D) x = 9

5)

6) 3x - 6 = -1 - 8x

A) x =

B) x =

6)

C) x =

D) x = -

7) 15x - 4 = 12x + 11

A) x = 5

B) x = 8

C) x = 6

D) x = 3

7)

8) 39 + 4x + 3 = 11x

A) x = 4

B) x = 7

C) x = 9

D) x = 6

8)

9) 8y + 4(4 + y) = 3(y - 7) + 10y

A) y = -11

B) y = 37

C) y = -37

D) y = 11

9)

10) 8x + 3 - 6x - 6 = 10 10)

A) x =

Page 2: Test Bank for Intermediate Algebra 7th Edition by Tobey · Test Bank for Intermediate Algebra 7th Edition by Tobey Chapter 2. Linear Equations and Inequalities Exam Name MULTIPLE

B) x = C) x =

-

D) x =

11) -7x + 8 + 5x = -3x + 13 11)

A) x = -8 B) no solution

C) any real number D) x = 5

12) 4(x + 5) = 5(x - 3) 12)

A) x = 5 B) x = 35 C) x = -

D) No solution

13) 3x - 6 + 6(x + 1) = 7x + 2

A) x = 2

B) x = - 1

C) x = 7

D) x = 1

13)

14) 4(4x + 1) - 68 = 9x - 1

A) x = -9

B) x = 63

C) x = 441

D) x = 9

14)

15) 6 - 9(y + 3) = 9 - 2y 15)

A) y = -

B) y = 0 C) y =

D) y =

16) - k = - 10

16)

A) k = -2 B) k = 2 C) k = 14 D) k = 1

17)

+ = 17)

A) y = -2 B) y =

C) y = -

D) y = 102

18) - 27 =

18)

A) x =

B) x = 15 C) x =

D) x = -

Solve the equation.

19) + =

19)

A) x = 8 B) x =

C) x = - 8 D) x = -

Solve.

20) (y + 9) - 11 = 3

20)

A) y = 65 B) y = 38 C) y = 47 D) y = 14

21)

- = -9y 21)

Page 3: Test Bank for Intermediate Algebra 7th Edition by Tobey · Test Bank for Intermediate Algebra 7th Edition by Tobey Chapter 2. Linear Equations and Inequalities Exam Name MULTIPLE

A) y =

B) y = -

C) y =

D) y =

22) 2 - (y + 5) = -10

22)

A) y = 13 B) y = 53 C) y = 37 D) y = 43

23)

+ = 23)

A) x = 6 B) x = -12 C) x = -6 D) x = 12

24)

5 + = 14 - (x + 9) 24)

A) x = 1 B) x = 5 C) x =

D) x = 0

25) + = -

25)

A) x = -

B) x = -

C) x = -

D) x =

26) (x - 24) - (x - 2) = x + 5

26)

A) x = -

B) x = -

C) x = -

D) x = -

27) - =

27)

A) x =

B) x =

C) x = 4 D) x = 16

28) + = 2

28)

A) x = 16 B) x = 0 C) x = 1 D) x =

29) -10.3x + 1.4 = -74.2 - 1.9x 29)

A) x = -84 B) x = 7.3 C) x = 9 D) x = 7.5

30) 1.2x + 4.2 = 0.6x - 1.14 30)

A) x = 0.112 B) x = -9.79 C) x = -9 D) x = -8.9

31) 0.6(x - 3) = 24 31)

A) x = 27 B) x = 37 C) x = 43 D) x = 45

32) 0.08 = 0.2x - 9 32)

A) x = 45.4 B) x = 8.88 C) x = 1.816 D) x = -44.6

33) 0.30x - 0.20(60 + x) = -0.15(60) 33)

A) x = 15 B) x = 40 C) x = 20 D) x = 30

Page 4: Test Bank for Intermediate Algebra 7th Edition by Tobey · Test Bank for Intermediate Algebra 7th Edition by Tobey Chapter 2. Linear Equations and Inequalities Exam Name MULTIPLE

34) 0.09y + 0.09(900 - y) = 0.50y

A) y = 40.5 B) y = 324

C) y = 405

D) y = 162

34)

35) 8 + 0.5(5 - y) = 0.8y - 9(y - 0.7) 35)

A) y = 0 B) y = -

C) y = -

D) y = -

36) 24x - 4 - 2x = 8x + 7 + 14x

36)

A) x = 24 B) x = 11

C) no solution D) any real number

37) 9x + 11(x + 1) = 20(x + 1) - 9

37)

A) x = 11 B) x = 0

C) any real number D) no solution

38) 14x - 5(x + 4) = 2 + 9(x + 7)

38)

A) x = 13 B) x = 69

C) no solution D) any real number

39) -6 + = x - 6 +

39)

A) x = -6 B) any real number

C) x =

D) no solution

Solve for y.

40) 3x - 5y = 2

A) y =

B) y =

C) y =

D) y = 3x - 2

40)

41) 17x + 7y = 10

41)

A)

y = x - B)

y = C)

y = D)

y =

42) 3x + 5y = 9x + 7

42)

A) y =

B) y =

C) y = 6x + 12 D) y =

43) 5y + 7x = 8y - 1

43)

A) y =

B) y =

C) y =

D) y =

44) x = y - 5

44)

A) y = x + 35 B) y = x + 5 C) y = 7x + 35 D) y = 7x + 5

45)

x = y + 45)

A) y = 14x - 49 B) y =

C) y =

D) y =

Page 5: Test Bank for Intermediate Algebra 7th Edition by Tobey · Test Bank for Intermediate Algebra 7th Edition by Tobey Chapter 2. Linear Equations and Inequalities Exam Name MULTIPLE

46) - = 3 - y

46)

A) y =

B) y =

C) y =

D) y =

Solve for the specified variable.

47) d = rt for t 47)

A) t =

B) t =

C) t = dr D) t = d - r

48) A = bh for b 48)

A) b =

B) b =

C) b =

D) b =

49) S = 2πrh for h 49)

A) h = 2πrS B) h =

C) h = S - 2πr D) h =

50) V = π h

50)

A) h = V - π

B) h =

C) h =

D) h =

51) S = 2πrh + 2πr2 for h 51)

A) h = S - r B) h =

C) h = - 1

D) h = 2π(S - r)

52) P = + + for 52)

A) S3 = S1 + S2 - P B) S3 = P + S1 + S2

C) S3 = P - S1 - S2 D) S3 = S1 + P - S2

53) F = C + 32 for C

A) C =

B) C =

C) C = (F - 32)

D) C = (F - 32)

53)

54) P = 2L + 2W for W 54)

A) W = P - 2L B) W =

C) W = P - L D) W =

55) H = (a + 2b); for b

55)

A) b = 3H - 5a - 10 B) b =

C) b =

D) b =

Page 6: Test Bank for Intermediate Algebra 7th Edition by Tobey · Test Bank for Intermediate Algebra 7th Edition by Tobey Chapter 2. Linear Equations and Inequalities Exam Name MULTIPLE

56) 4(9ax + y) = 7ax - 2y for x 56)

A) x = -

B) x = -

C) x =

D) x = -

Follow the given instructions.

57) (a) Solve for h: V = h

(b) Evaluate when V = 121 and b = 11.

57)

A) (a) h =

B) (a) h =

C) (a) h =

D) (a) h =

(b) 3

58)

(a) Solve for a: S =

(b) 1 (b) 27 (b) 9

58)

(b) Evaluate when S = 4 and r = .

A) (a) a = S(1 - r)

(b) 2

C)

(a) a =

(b)

B)

(a) a =

(b) 8

D) (a) a = S + (1 - r)

(b)

Solve.

59) The formula for the perimeter of a rectangle is P = 2L + 2W. Solve the formula for L. Use this

formula to find the length of the rectangle if the perimeter, P, is 30 feet and the width, W, is 6

feet.

A) L = 12 feet B) L = 9 feet C) L = 15 feet D) L = 24 feet

60)

The formula for the volume of a cone is V = Bh. Solve the formula for B. Use this formula to

find the area of the base of the cone if the volume, V, is 14 cubic centimeters and the height, h, is 2 centimeters.

A) B = 28 square centimeters B) B = 7 square centimeters

C) B = 21 square centimeters D) B = 16 square centimeters

61)

The formula for the area of a trapezoid is A = (b+B)h. Solve the formula for h. Use this

formula to find the height of the trapezoid if the area, A, is 101.5 square meters, and the bases, b and B, are 11 meters and 18 meters.

A) h = meters

B) h = 198 meters

C) h = 87 meters D) h = 7 meters

62)

The average price (in dollars) to rent a studio in a certain city can be approximated by the

equation where t is the number of years since 1990. Solve this equation for t and

use the new equation to determine approximately what year it will be when the average price

of a studio in this city reaches $1310.00.

A) 2015 B) 2016 C) 2014 D) 2017

59)

60)

61)

62)

Page 7: Test Bank for Intermediate Algebra 7th Edition by Tobey · Test Bank for Intermediate Algebra 7th Edition by Tobey Chapter 2. Linear Equations and Inequalities Exam Name MULTIPLE

63) Suppose economists use as a model of a country's economy the equation

C = 0.6791D + 6.1083

where C represents the consumption of products in billions of dollars and D represents

disposable income in billions of dollars. Solve the equation for D and use the result to

determine the disposable income D if the consumption C is $9.88 billion. Round your answer to

the nearest tenth of a billion.

A) $8.4 billion B) $5.6 billion C) $5.3 billion D) $12.8 billion

63)

Solve the absolute value equation.

64) |x| = 6 64)

A) x = 36 B) x = -6, 6 C) x = -6 D) x = 6

65) |x - 3| = 8 65)

A) x = -5, 11 B) x = 5, 11 C) x = 11 D) x = -5, -11

66) |2x + 10| = 22 66)

A) x = -6, 16 B) x = -16, 6 C) x = -16 D) x = 6

67) |4x - 9| = 2 67)

A) x = ,

B) x = - , -

C) x = - , -

D) x = ,

68) |5 - 8x| = 3 68)

A) x = - , - 1

B) x = 1,

C) x = , 1

D) x = - 1, -

69) = 3

69)

A) x = -25, 5 B) x = -4 C) x = 5 D) x = -10, -4

70) |0.6x - 0.4| = 1

A) x = 0.5, 0.833

B) x = -2.333, 1

70)

C) x = -0.833, -0.5 D) x = -1, 2.333

71) = 0

71)

A) x = - ,

B) x = -

C) x = -

D) no solution

72) = -12

72)

A) x = - ,

B) no solution

C) x =

D) x = -

73) =

73)

A) x = - , 2

B) no solution C) x = - ,

D) x =

74)

Page 8: Test Bank for Intermediate Algebra 7th Edition by Tobey · Test Bank for Intermediate Algebra 7th Edition by Tobey Chapter 2. Linear Equations and Inequalities Exam Name MULTIPLE

=

= 3

75)

74)

A)

x = , - B)

x = C)

x = - D) no solution

A)

x = - B) no solution C)

x = - , D)

x = - , -

_

75)

76) |x + 4| + 4 = 10 76)

A) no solution B) x = -2, 10 C) x = 2 D) x = -10, 2

77) |2x + 8| + 3 = 10 77)

A) no solution B) x = ,

C) x = - , -

D) x = - , -

78) |3x + 7| + 2 = 5 78)

A) x = ,

B) no solution C) x = - , -

D) x = - , -

79) - 8 = 5

79)

A) x = -61, 43 B) no solution C) x = 43 D) x = 3, 43

80)

+ 9 = 11 80)

A) x =

B) x = - ,

C) no solution D) x = - ,

81) + 2 = 8

81)

A) x = - , -

B) no solution

C) x = - , -

D) x = - , -

82) |11(x - 2)| - 6 = 5 82)

A) x = 3 B) no solution C) x = 1, 3 D) x = , 3

83) - 7 = 7

83)

A) x = - 20 B) x = 20, - 50 C) x = - 20, 50 D) x = -

Page 9: Test Bank for Intermediate Algebra 7th Edition by Tobey · Test Bank for Intermediate Algebra 7th Edition by Tobey Chapter 2. Linear Equations and Inequalities Exam Name MULTIPLE

, 27

84) - 9 = -1

84)

A) x = -

B) x = -

C) x = , -

D) x = - ,

85) |4x + 7| = |x - 3| 85)

A) x = - ,

B) no solution C) x = ,

D) x = - , -

86) =

86)

A) x = 16, 12 B) no solution C) x = 16, 0 D) x = 10

87) |0.6x + 13| = |x + 0.5|

A) x = -8.437, 31.25

B) x = -2.571, -1.6

87)

C) no solution D) x = -7.812, 33.75

88) = |4x + 7|

88)

A) x = - , -

B) x = -

C) no solution D) x = ,

89) |1.3x + 2.9| = |x - 5| 89)

A) x = -1.043, -11.333 B) x = -1.714, -2.833

C) no solution D) x = 0.913, -26.333

90)

= 90)

A) x =

B) x = 9,

C) x = , 27

D) x =

91) 91)

=

A) x = -4, 12 B) x = 4, -12 C) x = -12 D) x = -4

Write an algebraic equation and use it to solve the problem.

92) A promotional deal for long distance phone service charges a $15 basic fee plus $0.05 per minute

for all calls. If Joe's phone bill was $72 under this promotional deal, how many minutes of phone

calls did he make? Round to the nearest integer, if necessary.

A) 3 minutes B) 1140 minutes C) 11 minutes D) 1740 minutes

93) Manuel can pay for his car insurance on a monthly basis, but if he pays an entire year's insurance

in advance, he'll receive a $40 discount. His discounted bill for the year would then be $632.

What is the monthly fee for his insurance?

A) $92.67 B) $56 C) $49.33 D) $52.67

94) A poster in the shape of a triangle has one side that is five inches more the length of the shortest

side, and another side that is three inches less than twice the shortest side. Find the dimensions

of the poster if its perimeter is 46 inches.

A) 11 inches, 16 inches, 20 inches B) 11 inches, 17 inches, 19 inches

92)

93)

94)

, -

Page 10: Test Bank for Intermediate Algebra 7th Edition by Tobey · Test Bank for Intermediate Algebra 7th Edition by Tobey Chapter 2. Linear Equations and Inequalities Exam Name MULTIPLE

C) 11 inches, 16 inches, 19 inches D) 12 inches, 16 inches, 19 inches

95) The length of a rectangular room is 9 feet longer than twice the width. If the room's perimeter is

174 feet, what are the room's dimensions?

A) Width = 31 ft; length = 71 ft B) Width = 26 ft; length = 61 ft

C) Width = 39 ft; length = 48 ft D) Width = 52 ft; length = 122 ft

95)

96) Six-eighths of a number is -18. What is the number? 96)

A) The number is -24. B) The number is - .

C) The number is - .

D) The number is - .

97) The revenue of Company X quadruples. Then it increases by $1.6 million to its present revenue

of $23.6 What was the original revenue?

A) The original revenue of Company X was $22 million.

B) The original revenue of Company X was $5.5 million.

C) The original revenue of Company X was $4.3 million.

D) The original revenue of Company X was $6.3 million.

98) Sergio's internet provider charges its customers $11 per month plus 3¢ per minute of on-line

usage. Sergio received a bill from the provider covering a period and was charged a

total of $68.50. How many minutes did he spend on-line during that period? (Round to the nearest whole minute, if necessary.)

A) 45 minutes B) 450 minutes C) 1712 minutes D) 1512 minutes

99) City A experienced 18 armed robberies less than twice that of City B. In the two cities

combined, 252 armed robberies occurred. How many armed robberies occurred in City A and

in City B?

A) City A: 72 armed robberies; City B: 180 armed robberies

B) City A: 117 armed robberies; City B: 135 armed robberies

C) City A: 138 armed robberies; City B: 78 armed robberies

D) City A: 162 armed robberies; City B: 90 armed robberies

100) The Four Flying Feldmans acrobat troupe is planning a nationwide tour. They will give 4

performances per week in various cities across the U.S. The venues in which they will perform

hold about 6000 people each, and concert tickets will sell for $25 each. The advance expenses for

each performance are $22,000, and the additional travel, lodging, meal, and miscellaneous costs

are $36,000 per week. How many weeks will the Four Flying Feldmans need to be on tour if each

of them wants to earn $3,808,000 from the tour?

A) 12 weeks B) 32 weeks C) 6 weeks D) 8 weeks

101) During a road trip, Tonya drove one-third the distance that Lana drove. Mark drove 9 miles

more than Lana. The total distance they drove on the trip was 380 miles. How many miles did

each person drive?

A) Tonya drove 477 miles, Lana drove 159 miles, and Mark drove 150 miles.

B) Tonya drove 50 miles, Lana drove 150 miles, and Mark drove 159 miles.

C) Tonya drove 53 miles, Lana drove 159 miles, and Mark drove 168 miles.

D) Tonya drove 159 miles, Lana drove 477 miles, and Mark drove 486 miles.

102) A hot air balloon spent several minutes ascending. It then stayed at a level altitude for four times

as long as it had ascended. It took 5 minutes less to descend than it did to ascend. The entire trip

took one hour and 37 minutes. For how long was the balloon at a level altitude?

A) 12 minutes B) 29 minutes C) 68 minutes D) 17 minutes

97)

98)

99)

100)

101)

102)

103) The three most prominent buildings in a city, Washington Center, Lincoln Galleria, and Jefferson Squa re

Page 11: Test Bank for Intermediate Algebra 7th Edition by Tobey · Test Bank for Intermediate Algebra 7th Edition by Tobey Chapter 2. Linear Equations and Inequalities Exam Name MULTIPLE

Tower,

have a

total

height of

1800 feet.

Find the

height of

each

building

if

Jefferson

Square

Tower is

twice as

tall as

Lincoln

Galleria

and

Washing

ton

Center is

360 feet

taller

than

Lincoln

Galleria.

103)

A) Washington Center: 580 feet

Lincoln Galleria: 290 feet

Jefferson Square Tower: 930 feet

C) Washington Center: 540 feet

Lincoln Galleria: 180 feet

Jefferson Square Tower: 1080 feet

B) Washington Center: 360 feet

Lincoln Galleria: 180 feet

Jefferson Square Tower: 1260 feet

D) Washington Center: 720 feet

Lincoln Galleria: 360 feet

Jefferson Square Tower: 720 feet

104) Amy is choosing a cell phone plan. Three different companies offer a different number of free

minutes of phone calls per month. City Com offers 280 less than twice the number of free

minutes offered by Talk for Less Phone. Renee's Cell Phone offers 80 more free minutes per

month than Talk for Less Phone. The sum of the free minutes offered by City Com and Talk for

Less Phone is equal to twice the number of free minutes offered by Renee's Cell Phone. How

many free minutes does each company offer?

104)

A) City Com: 620

minutes

Talk for Less Phone: 460 minutes

Renee's Cell Phone: 540 minutes

C) City Com: 620

minutes

Talk for Less Phone: 450 minutes

Renee's Cell Phone: 530 minutes

B) City Com: 600

minutes

Talk for Less Phone: 440 minutes

Renee's Cell Phone: 520 minutes

D) City Com: 560

minutes

Talk for Less Phone: 420 minutes

Renee's Cell Phone: 500 minutes

Write an algebraic equation and use it to solve the problem.

105) The population of a town is currently 48,000. This represents an increase of 30% from the

population 5 years ago. Find the population of the town 5 years ago. Round to the nearest whole

number if necessary.

A) 14,400 B) 160,000 C) 33,600 D) 36,923

106) After a 16% price reduction, a boat sold for $25,200. What was the boat's price before the

reduction? (Round to the nearest cent, if necessary.)

A) $30,000 B) $4032.00 C) $29,232.00 D) $157,500.00

105)

106)

Page 12: Test Bank for Intermediate Algebra 7th Edition by Tobey · Test Bank for Intermediate Algebra 7th Edition by Tobey Chapter 2. Linear Equations and Inequalities Exam Name MULTIPLE

107) Inclusive of a 7.8% sales tax, a diamond ring sold for $1832.60. Find the price of the ring before

the tax was added. (Round to the nearest cent, if necessary.)

A) $1689.66 B) $142.94 C) $1975.54 D) $1700

108) Holly bought a sweater on sale for 20% off the original price. If she saved $6, what was the

original price?

A) $24.00 B) $30.00 C) $1.20 D) $120.00

109) When Milo got promoted at work, he received a 5% pay raise. He now earns $46,200 per year.

What was his annual salary before his raise?

A) $2310 B) $46,200 C) $44,000 D) $2200

110) Ming got a 4% raise in her salary from last year. This year she is earning $33,280. How much did

she make last year?

A) $8320 B) $1280 C) $133,120 D) $32,000

111) Employment statistics show that 23,520 of the residents of Bear Valley were unemployed last

month. This was a decrease of 16% from the previous month. How many residents were

unemployed in the previous month?

A) 28,000 B) 3763 C) 27,283 D) 147,000

112) Suppose that 9% of the teachers at a university attended a conference. If 450 teachers attended

the conference, how many teachers are at the university?

A) 45 teachers B) 4500 teachers

C) 45,000 teachers D) 5000 teachers

Write an algebraic equation for the problem and solve it.

113) City A experienced 27 armed robberies less than twice that of City B. In the two cities

combined, 165 armed robberies occurred. How many armed robberies occurred in City A and

in City B?

A) City A: 65 armed robberies; City B: 46 armed robberies

B) City A: 101 armed robberies; City B: 64 armed robberies

C) City A: 37 armed robberies; City B: 128 armed robberies

D) City A: 69 armed robberies; City B: 96 armed robberies

114) The manager of a pet store received a shipment of birdseed in 15-pound bags. She divided each

bag into smaller bags of unequal weight, which she labelled small and large. The

store sold 27 small bags of seed and 17 large bags of seed in one month. If a total of 285 pounds of seed were sold that month, how many pounds were in one small bag? In one large bag?

A) One small bag contained 2 pounds of seed.

One large bag contained 13 pounds of seed.

B) One small bag contained 5 pounds of seed.

One large bag contained 13 pounds of seed.

C) One small bag contained 4 pounds of seed.

One large bag contained 15 pounds of seed.

D) One small bag contained 3 pounds of seed.

One large bag contained 12 pounds of seed.

Write an algebraic equation and use it to solve the problem.

115) This year, two Girl Scout Troops together sold 474 boxes of cookies. Half of the Rockridge

troop's sales were Thin Mints and of the Bayshore troop's sales were Thin Mints. Together

they sold 162 boxes of Thin Mints. How many boxes of cookies did each troop sell?

107)

108)

109)

110)

111)

112)

113)

114)

115)

A) Rockridge: 237 boxes

Bayshore: 95 boxes

B) Rockridge: 81 boxes

Bayshore: 32 boxes

Page 13: Test Bank for Intermediate Algebra 7th Edition by Tobey · Test Bank for Intermediate Algebra 7th Edition by Tobey Chapter 2. Linear Equations and Inequalities Exam Name MULTIPLE

C) Rockridge: 229 boxes

Bayshore: 245 boxes

D) Rockridge: 224 boxes

Bayshore: 250 boxes

116) When Sam and Tyler first started working as software engineers, their weekly salaries totaled

$1460. Now ten years later Sam is a senior engineer and Tyler is a manager. Sam's salary has

doubled. Tyler's salary is 3 times as large. Together their weekly salaries now total $3580. How

much did they each make ten years ago?

116)

A) Sam earned $800 ten years ago

Tyler earned $660 ten years ago

C) Sam earned $780 ten years ago

Tyler earned $680 ten years ago

B) Sam earned $1790 ten years ago

Tyler earned $1193 ten years ago

D) Sam earned $730 ten years ago

Tyler earned $487 ten years ago

117) Nancy invested $1100 at a simple interest rate of 8% for 6 years. How much interest did she

earn?

A) $528 B) $58,080,000 C) $52,800 D) $580,800

118) Jason borrowed $14,000 at a simple interest rate of 6.8% for a quarter of a year. What was the

interest?

A) $238.00 B) $14,238.00 C) $23.80 D) $14,023.80

119) Don James wants to invest $50,000 to earn $4650 per year. He can invest in bonds

paying per year or in a Certificate of Deposit (CD) paying per year. How much money should be invested in each to realize exactly $4650 in interest per year?

A) $34,000 in B-rated bonds and $16,000 in a CD

B) $17,000 in B-rated bonds and $33,000 in a CD

C) $33,000 in B-rated bonds and $17,000 in a CD

D) $16,000 in B-rated bonds and $34,000 in a CD

120) A bank loaned out $60,000, part of it at the rate of per year and the rest at a rate of per

year. If the interest received was $5910, how much was loaned at

A) $26,000 B) $27,000 C) $33,000 D) $34,000

121) A loan officer at a bank has $92,000 to lend and is required to obtain an average return of

per year. If he can lend at the rate of or the rate of how much can he lend at the

rate and still meet his required return?

A) $18,400.00 B) $5411.76 C) $607,200.00 D) $3172.41

122) A college student earned $7000 during summer vacation working as a waiter in a popular

restaurant. The student invested part of the money at and the rest at If the student

received a total of $548 in interest at the end of the year, how much was invested at A) $3800 B) $1166 C) $3200 D) $3500

123) The owners of a candy store want to sell, for $6 per pound, a mixture of chocolate-covered

raisins, which usually sells for $3 per pound, and chocolate-covered macadamia nuts, which

usually sells for $8 per pound. They have a barrel of the raisins. How many pounds

of the nuts should they mix with the barrel of raisins so that they hit their target value of $6 per

pound for the mixture?

A) 48 lbs. B) 42 lbs. C) 39 lbs. D) 45 lbs.

124) A chemist needs 9 liters of a 50% salt solution. All she has available is a 20% salt solution and a

70% salt solution. How much of each of the two solutions should she mix to obtain her desired

solution?

A) 3.6 liters of the 20% solution; 5.4 liters of the 70% solution

B) 4.5 liters of the 20% solution; 4.5 liters of the 70% solution

C) 1.8 liters of the 20% solution; 7.2 liters of the 70% solution

117)

118)

119)

120)

121)

122)

123)

124)

Page 14: Test Bank for Intermediate Algebra 7th Edition by Tobey · Test Bank for Intermediate Algebra 7th Edition by Tobey Chapter 2. Linear Equations and Inequalities Exam Name MULTIPLE

D) 2.7 liters of the 20% solution; 6.3 liters of the 70% solution

125) The manager of a coffee shop has one type of coffee that sells for $6 per pound and another type

that sells for $10 per pound. The manager wishes to mix 90 pounds of the $10 coffee to get a mixture that will sell for $7 per pound. How many pounds of the $6 coffee should be used?

125)

A) 360 pounds B) 180 pounds C) 135 pounds D) 270 pounds

126) A beverage wholesaler wants to create a new punch. He will mix fruit juice worth $2 a gallon and rum worth $7 a gallon. He wants to obtain 125 gallons worth of punch worth $4 a gallon.

126)

How much of each beverage should he use?

A) He should mix 87.5 gallons of juice with 37.5 gallons of rum.

B) He should mix 100 gallons of juice with 25 gallons of rum.

C) He should mix 112.5 gallons of juice with 12.5 gallons of rum.

D) He should mix 75 gallons of juice with 50 gallons of rum.

127) A chef has one cheese that contains 5% fat and one cheese that contains 55% fat. How many

pounds of each cheese should she use in order to obtain 7 pounds of a cheese mixture that is 35%

fat?

A) 2.1 pounds of the cheese that contains 5% fat and 4.9 pounds of the cheese that contains

55% fat.

B) 3.5 pounds of the cheese that contains 5% fat and 3.5 pounds of the cheese that contains

55% fat.

C) 1.4 pounds of the cheese that contains 5% fat and 5.6 pounds of the cheese that contains

55% fat.

D) 2.8 pounds of the cheese that contains 5% fat and 4.2 pounds of the cheese that contains

55% fat.

128) How much pure acid should be mixed with 8 gallons of a 50% acid solution in order to get an

80% acid solution?

A) 4 gal B) 20 gal C) 32 gal D) 12 gal

129) A chemist needs 170 milliliters of a 31% solution but has only 1% and 52% solutions available.

Find how many milliliters of each that should be mixed to get the desired solution.

A) 70 ml of 1%; 100 ml of 52% B) 90 ml of 1%; 80 ml of 52%

C) 100 ml of 1%; 70 ml of 52% D) 80 ml of 1%; 90 ml of 52%

130) Two friends decide to meet in Chicago to attend a Cub's baseball game. Rob travels in

the same time that Carl travels Rob's trip uses more interstate highways and he can

average more than Carl. What is Rob's average speed?

A) 39 mph B) 47 mph C) 40 mph D) 43 mph

131) Carla and Patrick rode stationary bikes for the same amount of time. Carla rode at 6 miles per

hour, and Patrick rode at 4.5 miles per hour. If Carla rode 0.75 miles farther than Patrick, how

long did they use the bikes?

A) They each used the bikes for 0.5 hour. B) They each used the bikes for 0.25 hour.

C) They each used the bikes for 0.42 hour. D) They each used the bikes for 0.75 hour.

132) A freight train leaves a station traveling at 32 km/h. Two hours later, a passenger train leaves

the same station traveling in the same direction at 52 km/h. How long does it takes the

passenger train to catch up to the freight train?

A) 3.2 hours B) 2.2 hours C) 4.2 hours D) 5.2 hours

133) Five friends drove at an average rate of 60 miles per hour to a weekend retreat. On the way

home, they took the same route but averaged 65 miles per hour. What was the distance between

home and the retreat if the round trip took 10 hours?

A) 5

127)

128)

129)

130)

131)

132)

133)

Page 15: Test Bank for Intermediate Algebra 7th Edition by Tobey · Test Bank for Intermediate Algebra 7th Edition by Tobey Chapter 2. Linear Equations and Inequalities Exam Name MULTIPLE

miles

134) Gary can hike on level ground 3 miles an hour faster than he can on uphill terrain. Yesterday, he

hiked 32 miles, spending 2 hours on level ground and 5 hours on uphill terrain. Find his average

speed on level ground.

A) 6 mph B)

mph C)

mph D)

mph

135) During a hurricane evacuation from the east coast of Georgia, a family traveled west.

For part of the trip, they averaged but as the congestion got bad, they had to slow to

If the total time of travel was 7 hours, how many miles did they drive at the reduced

134)

135)

speed?

A) 155 miles B) 150 miles C) 145 miles D) 160 miles

Insert the symbol < or > between the pair of numbers.

136) 8 -5 136)

A) < B) >

137) - 5 2 137)

A) < B) >

138) -8 -2 138)

A) < B) >

139) -1.0 0.2 139)

A) < B) >

140)

-3 - 140)

A) < B) >

141) 141)

A) > B) <

142) -0.6 -0.61 142)

A) < B) >

143)

- - 143)

A) < B) >

144)

A) < B) >

145)

A) < B) >

Graph the inequality.

146) x > -3

144)

145)

B) 62 C) 78 D) 31

4 00 2

mi mi mi

les les les

Page 16: Test Bank for Intermediate Algebra 7th Edition by Tobey · Test Bank for Intermediate Algebra 7th Edition by Tobey Chapter 2. Linear Equations and Inequalities Exam Name MULTIPLE

146)

A)

B)

C)

D)

147) x < -5 147)

A)

B)

C)

D)

148) x ≥ 2 148)

A)

B)

C)

D)

149) x ≤ -2 149)

A)

B)

C)

D)

150) x > 12

Page 17: Test Bank for Intermediate Algebra 7th Edition by Tobey · Test Bank for Intermediate Algebra 7th Edition by Tobey Chapter 2. Linear Equations and Inequalities Exam Name MULTIPLE

150)

A) B)

C) D)

Solve for x and graph the solution.

151) x + 1 < -8 151)

A) x < -9

B) x ≥ -9

C) x ≤ -9

D) x > -9

152) 2x - 3 ≤ 9 152)

A) x ≥ 6

B) x ≤ 6

C) x ≤ -6

D) x ≥ -6

153) -4x + 4 > -5x + 3 153)

A) x > -1

B) x ≥ 7

Page 18: Test Bank for Intermediate Algebra 7th Edition by Tobey · Test Bank for Intermediate Algebra 7th Edition by Tobey Chapter 2. Linear Equations and Inequalities Exam Name MULTIPLE

C) x ≤ 7

D) x < -1

154) 11x - 6 ≤ 10x - 17 154)

A) x ≤ -11

B) x < 11

C) x > 11

D) x ≥ -11

155) -8x - 2 ≥ -9x + 6 155)

A) x ≥ 8

B) x ≤ 8

C) x < -8

D) x > -8

156) 7x + 3 ≤ 11x + 43 156)

A) x ≥ -10 B) x ≤ -10

C) x ≤ 10 D) x ≥ 10

157) 0.6x + 0.3 > 0.8x - 0.7

Page 19: Test Bank for Intermediate Algebra 7th Edition by Tobey · Test Bank for Intermediate Algebra 7th Edition by Tobey Chapter 2. Linear Equations and Inequalities Exam Name MULTIPLE

157)

Solve for x.

A) x < -5 B) x > -5

C) x < 5 D) x > 5

158) x - 4 < 2

A) x > 6

B) x < 6

C) x < -2

D) x > -2

158)

159) 4x + 5 < 17

A) x < 5

B) x < 3

C) x > 3

D) x > 5

159)

160) 8x + 1 > 7x - 4

A) x < -5

B) x > -5

C) x > -3

D) x < -3

160)

161) 4x - 2 ≤ 3x + 2

A) x < 4

B) x ≥ 4

C) x ≥ 0

D) x ≤ 4

161)

162) 8x - 7 - 9(x - 9) < 0

A) x > 74

B) x < 88

C) x > -88

D) x < -74

162)

163) 3x + > x - 4

163)

A) x > -

B) x > -

C) x <

D) x < -

164) 24x + 20 > 4(5x + 7)

A) x ≤ 2

B) x ≥ 2

C) x < 2

D) x > 2

164)

165) -4(6x - 1) < -28x - 4

A) x ≥ -2

B) x < -2

C) x > -2

D) x ≤ -2

165)

166) - (x + 18) - (x - 5) ≥ x - 4

166)

A) x ≤

B) x ≤

C) x ≥

D) x ≥

167) 9 + ≤ 13 - (x + 4)

167)

A) x ≤ 0 B) x ≥ 0 C) x ≥ 8 D) x ≤ 1

168)

- < -4x 168)

A) x >

B) x > -

C) x <

D) x <

169) 2(x + 2) +

Page 20: Test Bank for Intermediate Algebra 7th Edition by Tobey · Test Bank for Intermediate Algebra 7th Edition by Tobey Chapter 2. Linear Equations and Inequalities Exam Name MULTIPLE

≤ 1 - 169)

A) x ≤ -

B) x ≤

C) x ≤ -

D) x ≤ -

170)

B) x >

C) x <

D) x <

170)

171) 1.3x - 2.7 > 0.5x + 4.98

A) x > 9.61 B) x < -0.104

C) x < 9.696

D) x > 9.6

171)

172) 0.60x - 0.30(30 + x) ≤ 0.50(30)

A) x ≤ 70

B) x ≥ 40

C) x ≥ 90

D) x ≤ 80

172)

173) -0.01x + 0.15(2000 - x) > 0.34x

A) x < 150

B) x > 1500

C) x > 1800

D) x < 600

173)

174) 0.2(1.9 - x) - 1.8 > 2.1(x - 1.9) A) x < 1.35

(Round to two B) x > 1.35

decimal places if necessary) C) x > 1.12

D) x < 1.12

174)

175) + 1 > x - 1

175)

A) x > - 3 B) x > -

C) x > 4 D) x > -

Describe the situation with a linear inequality and then solve the inequality.

176) A certain car has a weight limit for all passengers and cargo of 1219 pounds. The four passengers

in the car weigh an average of 165 pounds. Use an inequality to find the weight of the cargo that

the car can handle.

A) at most 559 pounds B) at most 7 pounds

C) at most 609 pounds D) at most 1054 pounds

177) A certain store has a fax machine available for use by its customers. The store charges $2.25 to

send the first page and $0.70 for each subsequent page. Use an inequality to find the number of

pages that can be faxed for $9.95

A) at most 5 pages B) at most 57 pages

C) at most 15 pages D) at most 12 pages

178) An archery set containing a bow and three arrows costs $43. Additional arrows can be

purchased for $8 each. Jerry has $99 to spend on the set and additional arrows. Including the

arrows in the set, what is the total number of arrows Jerry can purchase?

A) at most 2 arrows B) at most 12 arrows

C) at most 7 arrows D) at most 10 arrows

179) When making a long distance call from a certain pay phone, the first three minutes of a call cost

$2.30. After that, each additional minute or portion of a minute of that call costs $0.50. Use an

inequality to find the number of minutes one can call long distance for $4.80.

A) at most 8 minutes B) at most 2 minutes

C) at most 5 minutes D) at most 10 minutes

176)

177)

178)

179)

- >

A)

x >

Page 21: Test Bank for Intermediate Algebra 7th Edition by Tobey · Test Bank for Intermediate Algebra 7th Edition by Tobey Chapter 2. Linear Equations and Inequalities Exam Name MULTIPLE

180) It takes 15 minutes to set up a candy making machine. Once the machine is set up, it produces 20

candies per minute. Use an inequality to find the number of candies that can be produced in 3

hours if the machine has not yet been set up.

A) at most 60 candies B) at most 3300 candies

C) at most 2400 candies D) at most 900 candies

181) ABC phone company charges $21 per month plus per minute of phone calls. XYZ phone

company charges $15 per month plus 11¢ per minute of phone calls. How many minutes of

phone calls should be made each month to make XYZ phone company a better deal?

A) more than 200 minutes B) less than 20 minutes

C) less than 200 minutes D) more than 20 minutes

182) David has $17,000 to invest. He invests $12,000 in a mutual fund that pays 12% annual simple

interest. If he wants to make at least $2200 in yearly interest, at what minimum rate does the

remainder of the money need to be invested?

A) 14.2% B) 13.2% C) 17.2% D) 15.2%

183) Lauren earns $4 an hour selling encyclopedias door-to-door. She also earns $27 in commission

per set of encyclopedias sold. To pay her rent this week, she must earn at least $214, and she

only has time to work 13 hours. How many sets of encyclopedias must Lauren sell this week in

order to make her rent?

A) She would have to sell at least 5 sets of encyclopedias.

B) She would have to sell at least 8 sets of encyclopedias.

C) She would have to sell at least 7 sets of encyclopedias.

D) She would have to sell at least 6 sets of encyclopedias.

184) Every Sunday, Jarod buys a loaf of fresh bread for his family from the corner bakery for $2.00.

The local department store has a sale on breadmakers for $61. If the bread-making supplies cost

$0.93 per week, for how many weeks would Jarod have to bake a loaf of bread at home before

the breadmaker becomes more cost effective?

A) at least 59 weeks B) at least 60 weeks

C) at least 57 weeks D) at least 58 weeks

Describe the situation with a linear inequality and then solve the inequality.

185) A standard train ticket in a certain city costs per ride. People who use the train also have

the option of purchasing a frequent rider pass for each month. With the pass, a ticket

costs per ride. Use an inequality to determine the number of train rides in a month

for which purchasing the monthly pass is more economical than purchasing the standard train

ticket.

A) 25 or more times B) 26 or more times

C) 24 or more times D) 27 or more times

180)

181)

182)

183)

184)

185)

Graph the values of x that satisfy the given conditions.

186) -2 ≤ x ≤ 2 186)

A)

B)

C)

D)

Page 22: Test Bank for Intermediate Algebra 7th Edition by Tobey · Test Bank for Intermediate Algebra 7th Edition by Tobey Chapter 2. Linear Equations and Inequalities Exam Name MULTIPLE

187) -5 < x < -1 187)

A)

B)

C)

D)

188) -1 ≤ x < 3 188)

A)

B)

C)

D)

189) x ≤ 2 and x ≤ -3 189)

A)

B)

C)

D)

190) 0 ≤ x and x < 2 190)

A)

B)

Page 23: Test Bank for Intermediate Algebra 7th Edition by Tobey · Test Bank for Intermediate Algebra 7th Edition by Tobey Chapter 2. Linear Equations and Inequalities Exam Name MULTIPLE

C)

D)

191) -3 ≤ x and x < -1 191)

A)

B)

C)

D)

192) - ≤ x ≤ 5

192)

A)

B)

C)

D)

Graph the values of x that satisfy the conditions given.

193) x ≤ 4 or x ≥ 5 193)

A)

B)

Page 24: Test Bank for Intermediate Algebra 7th Edition by Tobey · Test Bank for Intermediate Algebra 7th Edition by Tobey Chapter 2. Linear Equations and Inequalities Exam Name MULTIPLE

C)

D)

194) x > 5 or x < 2 194)

A)

B)

C)

D)

195) x ≤ -7 or x > 4 195)

A)

B)

C)

D)

196)

x ≤ - or x ≥ 4 196)

A)

B)

C)

D)

Page 25: Test Bank for Intermediate Algebra 7th Edition by Tobey · Test Bank for Intermediate Algebra 7th Edition by Tobey Chapter 2. Linear Equations and Inequalities Exam Name MULTIPLE

Solve for x and graph the results.

197) 4x + 8 ≤ 32 and x > -5 197)

A)

no solution

B)

C)

D)

198) 8x + 9 ≥ 57 or x + 9 < 0 198)

A)

no solution

B)

C)

D)

199) 7x + 8 < -34 or 3x + 9 > 12 199)

A)

B)

C)

no solution

Page 26: Test Bank for Intermediate Algebra 7th Edition by Tobey · Test Bank for Intermediate Algebra 7th Edition by Tobey Chapter 2. Linear Equations and Inequalities Exam Name MULTIPLE

D)

200) x ≤ -8 and x ≥ -3 200)

A)

no solution

B)

C)

D)

201) x ≤ 4 and x ≤ -3 201)

A)

B)

C)

D)

202) 6x < 30 and x + 6 > 10 202)

A)

B)

C)

D)

no solution

203) 9x < 18 or x + 9 > 6 203)

Page 27: Test Bank for Intermediate Algebra 7th Edition by Tobey · Test Bank for Intermediate Algebra 7th Edition by Tobey Chapter 2. Linear Equations and Inequalities Exam Name MULTIPLE

A)

B)

C)

all real numbers

D)

no solution

204) -4x < -20 and x + 4 > 2 204)

A)

B)

C)

D)

no solution

Solve the compound inequality.

205) -6x < -24 and x + 6 > 7

A) x > 4

B) x < 1 or x > 4

C) No solution

D) 1 < x < 4

205)

206) x + 6 < 9 and -6x < -30

A) No solution

B) x < 3

C) x < 3 or x > 5

D) 3 < x < 5

206)

207) 12x - 8 < 4x or -2x ≤ -6

A) x < 1 or x ≥ 3

B) 1 ≤ x ≤ 3

C) 1 < x ≤ 3

D) No solution

207)

208) -5x + 1 ≥ 11 or 6x + 3 ≥ -21

A) All real numbers

B) -4 ≤ x < -2

208)

C) x ≥ -2 D) -4 ≤ x ≤ -2

209) 4x - 8 > -44 and x + 6 < 4

A) -9 < x < -2

B) x < -9 or x > -2

209)

C) -9 < x < 10 D) No solution

210) 5x + 6 ≥ 4 and 6x - 5 < 5 210)

A) No solution B) - ≤ x < 0

C) - ≤ x <

D) x ≤ - or x >

211) 6x + 9 < 2 and 8x - 3 > 8 211)

A) x < - or x >

B) No solution

Page 28: Test Bank for Intermediate Algebra 7th Edition by Tobey · Test Bank for Intermediate Algebra 7th Edition by Tobey Chapter 2. Linear Equations and Inequalities Exam Name MULTIPLE

C) - < x <

D) - < x <

212) 5x + 5 ≤ 1 or 9x - 3 > 8

A) x ≤ - or x >

B)

x ≤ - or x >

212)

C) No solution D)

- ≤ x <

213) 2x - 5 > 5 and 4 - x ≥ -9

A) All real numbers

B) No solution

213)

C) x ≥ 13 D) 5 < x ≤ 13

214) 8x + 6 ≤ 38 and 3x - 2 ≥ 10

A) x = 4

B) No solution

214)

C) x ≥ 4 D) All real numbers

215) -0.2x + 2.4 > 0.6x or 0.4x + 0.9 ≤ 2.9

A) All real numbers

B) x ≥ 5 or x < 3

215)

C) x ≤ 5 D) x < 3

216) + 2 ≥ 3 and x - ≥

216)

A) ≤ x ≤ 8

B) x ≥ 8 C) - ≤ x ≤ 8

D) x ≥

217) < 3 or ≤ 9

217)

A) < x ≤

B) x ≤

C) x < or x ≥

D) x <

218) > 3 or > 8

218)

A) - 15 < x < -

B) No solution

C) x < - 15 D) x > - or x < - 15

219) 11x - 5 ≥ 9x + 3 and x - 5 ≤ -1 219)

A) All real numbers B) x = 4

C) No solution D) 4 ≤ x ≤ 5

220) 6x - 9 > 15 or 6 - 3(x - 9) > 3 - 2x 220)

A) All real numbers B) x < 4

C) No solution D) x > 4

Solve the problem.

221) The child-proof cap of a medicine bottle will not function properly if the radius r of the cap is

more than 64.4 millimeters or less than 63.9 millimeters. Express this as an inequality.

221)

Page 29: Test Bank for Intermediate Algebra 7th Edition by Tobey · Test Bank for Intermediate Algebra 7th Edition by Tobey Chapter 2. Linear Equations and Inequalities Exam Name MULTIPLE

A) 63.9 ≤ r ≤ 64.4 B) 63.9 < r < 64.4

C) r < 63.9 or r > 64.4 D) r ≤ 63.9 or r ≥ 64.4

222) The daily number of visitors v to an amusement park was always at least 837 but never more

than 1213. Express this as an inequality.

A) 837 ≤ v ≤ 1213 B) v ≤ 837 or v ≥ 1213

C) 837 < v < 1213 D) v < 837 or v > 1213

223) The formula C = 0.5x + 19 represents the estimated future cost of yearly attendance at State

University, where C is the cost in thousands of dollars x years after 2002. Use a compound

inequality to determine when the attendance costs will range from 24 to 26 thousand dollars.

A) From 2011 to 2015 B) From 2013 to 2017

C) From 2012 to 2016 D) From 2013 to 2015

224) The formula for converting Fahrenheit temperatures to Celsius temperatures is

Use this formula to solve the problem. In a certain city, the average temperature ranges from

to Celsius. Find an inequality that represents the range of Fahrenheit temperatures. If

necessary, round to the nearest tenth of a degree. A) 6.8° ≤ F ≤ 89.6° B) 24.2° ≤ F ≤ 49.8°

C) -57.2° ≤ F ≤ 25.6° D) -25.2° ≤ F ≤ 57.6°

225) Cindy has scores of 72, 81, 84, and 90 on her biology tests. Use a compound inequality to find the

range of scores she can make on her final exam to receive a C in the course. The final exam

counts as two tests, and a C is received if the course average is between 70 and 79.

A) 11.5 ≤ final score ≤ 34 B) 70 ≤ final score ≤ 79

C) 93 ≤ final score ≤ 147 D) 46.5 ≤ final score ≤ 73.5

226) At one point the exchange equation for converting American dollars into Japanese yen was Y =

129(d - 4) where d is the number of American dollars, Y is the number of yen, and $4 is a

one-time bank fee charged for currency conversions. Use this equation to solve the following

problem.

Ariel is traveling to Japan for 3 weeks and has been advised to have between 19,000 and 30,000

yen for spending money for each week he is there. Write an inequality that represents the

number of American dollars he will need to bring to the bank to exchange money for this 3-week

period.

A) $441.89 ≤ d ≤ $697.71 B) $441.95 ≤ d ≤ $697.77

C) $453.86 ≤ d ≤ $709.67 D) $445.86 ≤ d ≤ $701.67

222)

223)

224)

225)

226)

Solve and graph the solutions.

227) < 3 227)

A)

B)

C)

D)

Page 30: Test Bank for Intermediate Algebra 7th Edition by Tobey · Test Bank for Intermediate Algebra 7th Edition by Tobey Chapter 2. Linear Equations and Inequalities Exam Name MULTIPLE

228) ≤ 4 228)

A)

B)

C)

D)

229) |x + 13| < 9 229)

A)

B)

C)

D)

230) |x + 1.5| ≤ 3 230)

A)

B)

C)

D)

Page 31: Test Bank for Intermediate Algebra 7th Edition by Tobey · Test Bank for Intermediate Algebra 7th Edition by Tobey Chapter 2. Linear Equations and Inequalities Exam Name MULTIPLE

-

231) |7x - 9| ≤ 6 231)

A)

B)

C)

D)

Solve for x.

232) |x + 7| < 2

A) -9 < x < -5

B) x < -5

C) x < -9

D) 5 < x < 9

232)

233) |4x - 12 | ≤ 16

A) x ≤ - 1 or x ≥ 7

B) - 1 ≤ x ≤ 7

C) -7 ≤ x ≤ 1

D) x ≤ -7 or x ≥ 1

233)

234) |2x + 5| ≤ 2 234)

A) - < x < -

B) - ≤ x ≤ -

C) x ≤ - or x ≥ -

D) x ≤ -

235) |6 - 2x| ≤ 14 235)

A) x ≤ -10 or x ≥ 4 B) x ≤ - 4 or x ≥ 10

C) -10 ≤ x ≤ 4 D) - 4 ≤ x ≤ 10

236) |0.7x - 0.8| ≤ 3 236)

A) 0.714 ≤ x ≤ 1.571 B) -5.429 ≤ x ≤ 3.143

C) -1.571 ≤ x ≤ -0.714 D) -3.143 ≤ x ≤ 5.429

237) ≤ 6 237)

A) -17 ≤ x ≤ 17 B) x ≥ -13 C) -13 ≤ x ≤ 17 D) -17 ≤ x ≤ 13

238)

≤ 238)

A) x ≤

or x ≥ -

B) x

or x ≥

C) ≤ x ≤

D) -

x ≤ -

239) < 10

239)

A) < x <

B) x < -60 or x > 40

Page 32: Test Bank for Intermediate Algebra 7th Edition by Tobey · Test Bank for Intermediate Algebra 7th Edition by Tobey Chapter 2. Linear Equations and Inequalities Exam Name MULTIPLE

C) -60 < x < 40 D) x < or x >

240) ≤ 1

240)

A) x ≤ or x ≥

B) x ≤ or x ≥

C) ≤ x ≤

D) ≤ x ≤

241)

B) x < - or x >

r x > D)

- < x <

241)

Solve and graph the solutions.

242) ≥ 5

A)

B)

C)

D)

242)

243)

> 8

A)

B)

C)

D)

243)

< 9

A) -

C) x < -

< x <

o

Page 33: Test Bank for Intermediate Algebra 7th Edition by Tobey · Test Bank for Intermediate Algebra 7th Edition by Tobey Chapter 2. Linear Equations and Inequalities Exam Name MULTIPLE

244) |x + 2| > 14 244)

A)

B)

C)

D)

245) |3x - 2| ≥ 6 245)

A)

B)

C)

D)

Solve for x.

246) |x + 4| ≥ 6

A) x ≤ -2 or x ≥ 10

B) -10 ≤ x ≤ 2

246)

C) x ≤ -10 or x ≥ 2 D) -2 ≤ x ≤ 10

247) |2x - 8 | > 14

A) x < -11 or x > 3

B) - 3 < x < 11

247)

C) -11 < x < 3 D) x < - 3 or x > 11

248) |8x - 6| ≥ 5

248)

A) ≤ x ≤

B) x ≥

C) x ≤ or x ≥

D) x ≤ or x >

249) |10 - 5x| > 25 249)

A) x < - 3 or x > 7 B) x < -7 or x > 3

C) -7 < x < 3 D) - 3 < x < 7

Page 34: Test Bank for Intermediate Algebra 7th Edition by Tobey · Test Bank for Intermediate Algebra 7th Edition by Tobey Chapter 2. Linear Equations and Inequalities Exam Name MULTIPLE

250) |0.2x - 0.4| ≥ 3 250)

A) -17 ≤ x ≤ 13 B) x ≤ -17 or x ≥ 13

C) x ≤ -13 or x ≥ 17 D) -13 ≤ x ≤ 17

251) > 6 251)

A) x < -17 or x > 13 B) x < -13 or x > 17

C) -17 < x < 13 D) -13 < x < 17

252)

≥ 252)

A) x ≤ 6 or x ≥ 10 B) 6 ≤ x ≤ 10

C) x ≤ -10 or x ≥ -6 D) -10 ≤ x ≤ -6

253)

> 4 253)

A) x > 12 or x < 4 B) < x <

C) x > or x <

D) 4 < x < 12

254) ≥ 8

254)

A) x ≤ - or x ≥

C) x ≤ or x ≥

255) > 9

255)

A) x < - or x >

B) - < x <

C) - < x <

D) x < - or x >

Solve.

256) The length ℓ of a metal rod used in manufacturing cars must not differ from the standard s by

more than 0.4 inches. The manufacturing engineers express this as Find the limits

of ℓ if the standard s is 24.6.

A) ℓ ≤ 25 or ℓ ≥ 25.4 B) 25 ≤ ℓ ≤ 25.4

C) ℓ ≤ 24.2 or ℓ ≥ 25 D) 24.2 ≤ ℓ ≤ 25

257) The radius r of a plastic tube used in manufacturing a child's toy must not differ from the

standard s by more than 3 millimeters. The manufacturing engineers express this as Find the limits of r if the standard s is 36.

A) 33 ≤ r ≤ 39 B) r ≤ 30 or r ≥ 33 C) r ≤ 33 or r ≥ 39 D) 30 ≤ r ≤ 33

256)

257)

258) 9x - 2 = 3 + 3x 258)

A) x = -

B) x =

C) x =

D) x = 12

B) -

D)

≤ x

≤ x ≤

Page 35: Test Bank for Intermediate Algebra 7th Edition by Tobey · Test Bank for Intermediate Algebra 7th Edition by Tobey Chapter 2. Linear Equations and Inequalities Exam Name MULTIPLE

;

;

259) 4(7 - 2x) = 10 - 3(x - 4) 259)

A) x =

B) x = -

C) x =

D) x = - 22

260) (-x + 4) + 8 = 2(3x - 5)

260)

A) x =

B) x =

C) x =

D) x =

261) 1.1x + 3.5 = 0.6x + 2.45

A) x = -2.079 B) x = -2.09

C) x = -2.1

D) x = 0.476

261)

262) Solve for n. M = a + c(n - 6)

A) n =

B)

n =

262)

C) n =

D) n =

263) Solve for b. A = bh

263)

A) b =

B) b =

C) b =

D) b =

264) Solve V = h for h, then evaluate h when V = 400 and b = 10 cm.

264)

A) h =

C) h =

12 cm B)

h = ; 108 cm

36 cm D)

h = ; 4 cm

265) Solve for p. Q = p + 6s -

265)

A) p =

B) p =

C) 12Q - 72s + 1 D) p =

266) |6x + 2| = 7 266)

A) x = , -

B) x = - ,

C) No solution D) x = , -

267) + 5 = 12

267)

A) x = - ,

B) x = - ,

C) x = - 4,

D) No solution

Page 36: Test Bank for Intermediate Algebra 7th Edition by Tobey · Test Bank for Intermediate Algebra 7th Edition by Tobey Chapter 2. Linear Equations and Inequalities Exam Name MULTIPLE

Use an algebraic equation to find a solution.

268) A triangle has a perimeter of 46 meters. The length of the second side is 5 meters more the length

of the first side. The third side is 3 meters less than twice the first side. How long is each side?

268)

A) 1st side = 11 m,

2nd side = 16 m,

3rd side = 20 m

C) 1st side = 12 m,

2nd side = 16 m,

3rd side = 19 m

B) 1st side = 11 m,

2nd side = 16 m,

3rd side = 19 m

D) 1st side = 11 m,

2nd side = 17 m,

3rd side = 19 m

269) Employment statistics show that 24,070 of the residents of Bear Valley were unemployed last

month. This was a decrease of 17% from the previous month. How many residents were

unemployed in the previous month?

A) 4092 B) 29,000 C) 141,588 D) 28,162

270) A chemist needs 60 milliliters of a 23% solution but has only 19% and 31% solutions available.

How many milliliters of each should be mixed to get the desired solution?

A) 50 ml of 19%; 10 ml of 31% B) 20 ml of 19%; 40 ml of 31%

C) 10 ml of 19%; 50 ml of 31% D) 40 ml of 19%; 20 ml of 31%

271) A college student earned $7200 during summer vacation working as a waiter in a popular

restaurant. Part was invested at simple interest and the remainder at simple interest. At

the end of one year, the student had earned $464 interest. How much was invested at A) $3600 B) $4000 C) $1200 D) $3200

269)

270)

271)

Solve and graph.

272) 13x + 6 > 12x - 2 272)

A) x ≥ 4

B) x ≤ 4

C) x > -8

D) x < -8

273) - + (2 - 4x) ≥ x +

273)

A) x ≤ -

B) x ≤ -

C) x ≥ - 3

Page 37: Test Bank for Intermediate Algebra 7th Edition by Tobey · Test Bank for Intermediate Algebra 7th Edition by Tobey Chapter 2. Linear Equations and Inequalities Exam Name MULTIPLE

D) x ≥ -

Find the values of x that satisfy the given conditions.

274) 7 ≤ 5x - 3 ≤ 27 274)

A) -6 ≤ x ≤ -2 B) -6 < x < -2 C) 2 ≤ x ≤ 6 D) 2 < x < 6

275) 9x - 8 ≤ 28 or -x + 9 < -8 275)

A) x ≤ 4 or x > 17 B)

C) 4 ≤ x < 17 D)

< 17

or x > 17

Solve the absolute value inequality.

276) |4x - 8 | ≤ 12 276)

A) -5 ≤ x ≤ 1 B) x ≤ -5 or x ≥ 1 C) x ≤ - 1 or x ≥ 5 D) - 1 ≤ x ≤ 5

277) |7x + 7| ≥ 6 277)

A) x ≥ -

B) x ≤ - or x ≥-

C) - ≤ x ≤ -

D) - < x < -

≤ x

x ≤

Page 38: Test Bank for Intermediate Algebra 7th Edition by Tobey · Test Bank for Intermediate Algebra 7th Edition by Tobey Chapter 2. Linear Equations and Inequalities Exam Name MULTIPLE

1) A

2) C

3) C

4) A

5) B

6) C

7) A

8) D

9) B

10) D

11) D

12) B

13) D

14) D

15) A

16) C

17) C

18) A

19) A

20) C

21) C

22) D

23) C

24) D

25) C

26) D

27) C

28) C

29) C

30) D

31) C

32) A

33) D

34) D

35) A

36) C

37) C

38) C

39) B

40) C

41) D

42) A

43) D

44) C

45) C

46) D

47) B

48) A

49) D

50) D

51) B

52) C

53) C

54) D

55) C

56) D

Page 39: Test Bank for Intermediate Algebra 7th Edition by Tobey · Test Bank for Intermediate Algebra 7th Edition by Tobey Chapter 2. Linear Equations and Inequalities Exam Name MULTIPLE

57) A

58) A

59) B

60) C

61) D

62) C

63) B

64) B

65) A

66) B

67) A

68) C

69) A

70) D

71) B

72) B

73) C

74) A

75) D

76) D

77) D

78) B

79) A

80) D

81) C

82) C

83) C

84) D

85) D

86) C

87) A

88) B

89) D

90) C

91) A

92) B

93) B

94) C

95) B

96) A

97) B

98) B

99) D

100) B

101) C

102) C

103) D

104) B

105) D

106) A

107) D

108) B

109) C

110) D

111) A

112) D

113) B

Page 40: Test Bank for Intermediate Algebra 7th Edition by Tobey · Test Bank for Intermediate Algebra 7th Edition by Tobey Chapter 2. Linear Equations and Inequalities Exam Name MULTIPLE

114) D

115) D

116) A

117) A

118) A

119) C

120) C

121) A

122) C

123) D

124) A

125) D

126) D

127) D

128) D

129) A

130) D

131) A

132) A

133) D

134) A

135) B

136) B

137) A

138) A

139) A

140) B

141) B

142) B

143) A

144) A

145) A

146) B

147) D

148) B

149) D

150) A

151) A

152) B

153) A

154) A

155) A

156) A

157) C

158) B

159) B

160) B

161) D

162) A

163) B

164) D

165) B

166) A

167) A

168) C

169) C

170) B

Page 41: Test Bank for Intermediate Algebra 7th Edition by Tobey · Test Bank for Intermediate Algebra 7th Edition by Tobey Chapter 2. Linear Equations and Inequalities Exam Name MULTIPLE

171) D

172) D

173) D

174) D

175) A

176) A

177) D

178) D

179) A

180) B

181) C

182) D

183) D

184) D

185) B

186) D

187) C

188) A

189) A

190) B

191) A

192) A

193) A

194) B

195) A

196) C

197) C

198) C

199) D

200) A

201) C

202) A

203) C

204) B

205) A

206) A

207) A

208) A

209) A

210) C

211) B

212) B

213) D

214) A

215) C

216) B

217) B

218) D

219) B

220) A

221) C

222) A

223) C

224) A

225) D

226) D

227) D

Page 42: Test Bank for Intermediate Algebra 7th Edition by Tobey · Test Bank for Intermediate Algebra 7th Edition by Tobey Chapter 2. Linear Equations and Inequalities Exam Name MULTIPLE

228) C

229) A

230) B

231) D

232) A

233) B

234) B

235) D

236) D

237) C

238) D

239) C

240) D

241) A

242) A

243) B

244) C

245) C

246) C

247) D

248) C

249) A

250) C

251) B

252) C

253) C

254) A

255) D

256) D

257) A

258) C

259) A

260) D

261) C

262) B

263) B

264) A

265) A

266) A

267) A

268) B

269) B

270) D

271) D

272) C

273) A

274) C

275) A

276) D

277) B