Teste - Psihologie Judiciara

  • Upload
    lavill

  • View
    132

  • Download
    2

Embed Size (px)

DESCRIPTION

adevarat sau fals, barem

Citation preview

sp_3_psi_judiciara_2

sp_3_psi_judiciara_1Psihologie judiciara 1TRUE/FALSE

1)In situatia cand minorul nu spune adevarul organul de urmarire penala poate recurge la persoana care il asista si care ii poate da sfaturile necesare pentru a fi sincer?ANS:TPTS:1REF:curs pag. 133

MULTIPLE CHOICE

1)Care sunt consecintele nerespectarii exigentelor psihologice pe terenul dreptului?

1rezulta un act de justitie care nu respecta personalitatea umana

2rezulta un proces judiciar fara respectarea dreptului la aparare

3rezulta un exercitiu steril, tehnicist, lipsit de credibilitate, erodat de ineficienta si cazut in desuetitudine

ANS:3PTS:1REF:curs pag. 15 | tratat pag. 29

2)Completati enuntul definitiei psihologiei judiciare din textul lacunar pe care vi-l supunem analizei: Psihologia judiciara se defineste ca fiind disciplina distincta cu un pronuntat caracter (1) si de cultura profesionala a magistratului in statul de drept, avand drept obiect (2), in scopul obtinerii (3), apte sa fundamenteze (4).

A.pragmatic, informativ-formativa

B.studierea fiintei umane, persoana implicata in drama judiciara

C.cunostintelor si evidentierii legitatilor psihologice

D.interpretarea corecta a conduitelor umane cu finalitate judiciara sau criminogena

11-A, 2-C, 3-D, 4-C

21-A, 2-B, 3-C, 4-D

31-A, 2-D, 3-B, 4-C

41-D, 2-A, 3-B, 4-C

ANS:2PTS:1REF:curs pag. 16 | tratat pag. 29

3)Care este mecanismul psihologic in virtutea caruia autorul se face vinovat de fapta savarsita cu intentie directa?

1autorul prevede rezultatul faptei sale, urmarind producerea lui prin savarsirea acelei fapte

2autorul prevede rezultatul faptei sale si desi nu-l urmareste accepta posibilitatea producerii lui

ANS:1PTS:1REF:curs pag. 20 | tratat pag. 29

4)Care este mecanismul psihologic in virtutea caruia autorul se face vinovat de fapta savarsita din culpa cu neglijenta?

1autorul prevede rezultatul faptei sale, dar nu-l accepta socotind fara temei ca el nu se va produce

2autorul nu prevede rezultatul faptei sale, desi trebuia si putea sa-l prevada

ANS:2PTS:1REF:curs pag. 20 | tratat pag. 28

5)Completati enutul lacunar pe care vi-l supunem analizei: Agentul juridic, pentru a-si exprima libertatea contractuala, are garantata exprimarea (1) manifestata prin producerea de (2) care se bazeaza pe (3), in toata amplitudinea sa psihologica, selectionand termenii pusi la dispozitie:

A.ratiunii independente

B.vointei libere

C.tulburarii afective

D.garantii materiale

E.efecte juridice

F.conceptul psihologic de vointa

G.duelului judiciar

11-B, 2-E, 3-F

21-A, 2-E, 3-F

31-B, 2-D, 3-G

41-D, 2-E, 3-F

ANS:1PTS:1REF:curs pag. 18 | tratat pag. 27

6)Selectionati dintre competentele supuse analizei actului infractional (ca perspectiva exploratorie), pe cele specifice psihologului criminalist:

A.sa ridice urmele existente la fata locului si sa le interpreteze

B.sa reproduca prin propria-i imaginatie imprejurarile si actiunile derulate de faptuitor, oferind organelor de urmarire penala FILMUL CRIMEI IN DINAMICA SA

C.sa interogheze persoanele cuprinse in cercurile de banuiti identificati la fata locului

D.sa-si imagineze profilul personalitatii faptuitorului, oferind organelor de urmarire penala AMPRENTA SA PSIHO-COMPORTAMENTAL

E.sa anticipeze COMPORATMENTUL URMTOR PRETABIL, contracarand pentru viitor MICRILE autorului, prin intuirea versiunilor optime cu grad ridicat de credibilitate, in identificarea acestuia

1B+D+E

2A+B+D

3A+D+E

ANS:1PTS:1REF:curs pag. 29-30 | tratat pag. 28

7)Dintre caracteristicile modului de operare enumerate, selectionati-le pe cele specifice criminalului de tip dezorganizat:

A.planuieste atacul

B.controleaza conversatia

C.viol agresiv inainte de omorarea victimei

D.atac spontan

E.act sexual dupa omorarea victimei

F.converstie minima

G.victima este aleasa brusc, cu violenta

H.cadavrul este ascuns

I.arma crimei si urmele sunt prezente

J.cadavrul este lasat la locul crimei

1A+B+C+G

2D+E+F+G+I+J

3A+B+E+F+G+I

ANS:2PTS:1REF:curs pag. 38-39 | tratat pag. 43

8)Selectati particularitatile psihologice ale majoritatii marilor delincventi (dupa Jean Pinatel) NUCLEUL PERSONALITII CRIMINALE:

A.egocentrismul

B.labilitatea

C.agresivitatea

D.indiferenta afectiva

E.inadaptarea sociala

F.frustrarea

1B+C+E+F

2A+B+E+F

3A+B+C+D

ANS:3PTS:1REF:curs pag. 53 | tratat pag. 51-52

9)Ce intelege Jean Pinatel prin PRAG DELINCVENIAL ca ECUAIE PERSONAL IN TRECEREA LA ACTUL INFRACIONAL?

A.structura dinamica a nucleului personalitatii criminale

B.mediul criminogen faciliteaza structura personalitatii in trecerea la act

C.unii nedelincventi au nevoie de evenimente, de presiuni grave, pentru a le provoca o reactie delincventiala, altii trec la fapt dintr-o incitatie exterioara foarte usoara

D.delincventul format, in opozitie cu nedelincventul, nu asteapta ivirea unei ocazii propice, unei incitatii exterioare, ci provoaca el insusi ocaziile in care apoi opereaza

1A+B+C

2C+D

3B+C

ANS:2PTS:1REF:curs pag. 49-50 | tratat pag. 55-56

10)Completati definitia data de O.H. MAWRER, referindu-se la LEGEA SECVENEI TEMPORALE, pentru a explica PARADOXUL CRIMINAL, identificat in materia comportamentului recidivist de catre H.J. EYSENCK: Un anumit act infractional (uman), este determinat nu numai de (1), cat si de (2) a respectivelor consecinte. Cand o actiune are doua consecinte, una premiala (pozitiva) si alta de sanctiune (negativa), ambele consecinte fiind (teoretic) (3) (echitabile), atunci situatia (conflictuala) se rezolva in functie de consecinta probabila (4) in cazul unui act infractional, consecinta imediata este premial pozitiva in sensul ca (5) morala sau materiala, cata vreme sanctiunea legala, desi provocatoare de suferinte, este (6) si comporta un grad de incertitudine.

A.egale ca pondere

B.indeparatata in timp

C.aparitia in timp

D.forta fizica a infractorului

E.consecintele lui

F.agresivitatea actului criminal

G.cea mai apropiata (ca aparitie in timp)

H.premial pozitiva

I.echitatea raportului juridic

J.da o satisfactie imediata

11-J, 2-C, 3-A, 4-G, 5-I, 6-B

21-D, 2-C, 3-A, 4-G, 5-I, 6-B

31-E, 2-C, 3-A, 4-G, 5-J, 6-B

ANS:3PTS:1REF:curs pag. 61-62 | tratat pag. 60-61

11)Ordonati in varianta corecta reprezentarile algoritmului formarii marturiei (schita formarii marturiei etapele):

A.decodare

B.eveniment judiciar

C.receptie

D.element testimonial

E.memorare

F.redare

G.uitare

H.imaginatie

I.rationament

J.completare

1A+B+C+F+G+H+J

2B+C+A+E+F+D

3A+B+E+D+C+J

ANS:2PTS:1REF:curs pag. 116 | tratat pag. 107

12)Alegeti tipologia specifica descrierii urmatoarei categorii de martori: Se caracterizeaza prin precizie, bun observator, descrie lucrurile dupa insusirile lor exterioare, nu este preocupat de semnificatia scenei la care a participat, perceptia se desfasoara in absenta participarii afectiv-emotionale:

1martorul senzitiv si apatic

2martot subiectiv

3martor obiectiv

4martor interpretativ

5martor inventiv

ANS:3PTS:1REF:curs pag. 148-149 | tratat pag. 131

13)Carui tip de marturii apartin: marturiile persoanelor care au perceput in mod nemijlocit, in conditii similare de loc si timp aceleasi fapte si imprejurari de fapt:

1marturii succesive

2marturii repetate

3marturii similare

ANS:3PTS:1REF: curs pag. 150-151 | tratat pag. 132-133

14)Alegeti cele doua cerinte pe care se fundamenteaza convingerea intima a judecatorului vis--vis de marturie:

A.integralitatea

B.sinceritatea

C.onestitatea

D.fidelitatea

1A+B

2A+C

3B+D

ANS:3PTS:1REF:curs pag. 166 | tratat pag. 144

15)Selectionati variantele care exprima SITUAIA DE INCERTITUDINE A MARTORULUI, conform GRADULUI DE CREDIBILITATE SUBIECTIV:

A.atunci cand martorul se contrazice in afirmatii

B.atunci cand martorul este de vadita rea-credinta

C.atunci cand este confruntat cu alternative dintre care nici una nu este dominanta

D.atunci cand repeta afirmatiile facute anterior

E.atunci cand gradul de incertitudine se afla in raport atat cu numarul de solutii, cat si cu forta relativa a reactiilor fata de alternative

1A+B

2B+D

3B+C

4C+E

ANS:4PTS:1REF:curs pag. 166 | tratat pag. 143

16)Completati textul lacunar care defineste: convingerea intima ca realitate psihologica, dupa cum urmeaza: Intima convingere este starea psihologica a persoanelor raspunzatoare cu aplicarea legilor, bazata pe ...... (1) care sunt impacate cu propria lor ...... (2), care le-a calauzit in ...... (3) prin utilizarea ...... (4) si in stabilirea ...... (5).

A.mijloacele legale

B.duelul judiciar

C.stare sufleteasca

D.buna-credinta

E.gandire

F.constiinta morala

G.aflarea adevarului

H.probelor administrate

I.masurilor legale, consecutive starilor de fapt stabilite

11-C, 2-B, 3-G, 4-A, 5-I

21-D, 2-B, 3-G, 4-A, 5-C

31-D, 2-F, 3-G, 4-A, 5-I

ANS:3PTS:1REF:curs pag. 141-143 | tratat pag. 122-123

17)Selectionati trasaturile caracteristice comportamentului expresiv al martorilor de rea-credinta (nesinceri):

A.atitudinea franca, deschisa

B.fluenta relatarilor

C.evitarea privirii

D.sudoratie

E.expunere riguroasa

F.disconfort psihic

G.spasm glotic

H.perioade de latenta in raspunsuri

I.modificari de paloare

J.gesturi parazitare

K.privirea directa, neezitanta

L.lividitati de paloare

M.siguranta si precizia expunerii

N.initiativa argumentarilor

O.cerinte reflexe

1C+D+E+F+G+H+I+J+L+O

2A+B+C+D+E+F+G+H

3A+B+E+F+G+H+I+J+L+O

ANS:1PTS:1REF:curs pag. 142-143 | tratat pag. 122-123

18)Carei tipologii de martori i se adreseaza urmatoarea descriere: forta creatoare incorporata in limbajul incarcat cu metafore si simboluri, imaginatie, fantezie, asociatii imprevizibile, incapacitatea deosebirii realului de posibil, experienta redusa, incapacitatea de a intelege anumite fapte, imprejurari sau de a deduce raporturile dintre ele:

1martorul aflat in eroare

2martorul de rea-credinta

3martorul minor

4martorul bolnav psihic

ANS:3PTS:1REF:curs pag. 121-133 | tratat pag. 108-117

19)Completati textul lacunar din definitia interogatoriului cu termenii care vi se ofera, dupa cum urmeaza: Interogatoriul este contactul interpersonal verbal, relativ ...... (1) desfasurat ...... (2) pe care il poarta ...... (3) cu ...... (4) in scopul ...... (5) despre ...... (6) in vederea prelucrarii si lamuririi imprejurarilor in care s-a comis fapte, a identifica faptuitorii si in functie de adevar ...... (7):

A.strangerea probelor

B.tensionat emotional

C.pentru stabilirea vinovatiei

D.sistematic si organizat stiintific

E.reprezentantul organului de stat

F.persoana banuita

G.descoperirii adevarului

H.culegerii de date si informatii

I.a stabili apararile

J.a stabili raspunsurile

K.fapta infractionala

11-A, 2-D, 3-B, 4-C, 5-H, 6-K, 7-J

21-B, 2-D, 3-E, 4-F, 5-H, 6-K, 7-J

31-C, 2-D, 3-E, 4-F, 5-H, 6-K, 7-I

ANS:2PTS:1REF: curs pag. 174 | tratat pag. 150

20)Care dintre caracteristicile interogatoriului este definita prin aceea ca: Anchetatorul este motivat de standardele sale profesionale, aflarea adevarului cu privire la faptuitor si fapta, pe cand infractorul este motivat de diminuarea responsabilitatii sale in cauza:

1tensiunea comportamentului expresiv

2demersul contradictoriu

3intimitatea, stresul si riscul

4opozabilitatea intereselor

5inegalitatea statului

ANS:4PTS:1REF:curs pag. 175-177 | tratat pag. 151-152

21)Care dintre planurile situationale este caracterizat de faptul ca datele despre comiterea infractiunii, probelor materiale si informationale sunt cunoscute numai de anchetator:

1planul situational ascuns

2planul situational necunoscut

3planul situational orb

4planul situational deschis

ANS:3PTS:1REF:curs pag. 178-180 | tratat pag. 153-154

22)In care dintre strategiile de interogare se identifica mai intai veriga slaba?

1interogatoriul pentru verificarea alibiului

2interogatoriul prin tactica complexului de vinovatie

3interogarea unui participant despre activitatea celorlalti

ANS:3PTS:1REF:curs pag. 204-212 | tratat pag. 171-176

23)Carei categorii de infractori se recomanda a li se administra probele in mod gradual, ca strategie de interogare?

1infractori recidivisti

2infractori ocazionali

3infractori primari

ANS:3PTS:1REF:curs pag. 204-212 | tratat pag. 171-176

24)Cum se numeste strategia de interogare in care procedeul este ofensiv si consta in ascultarea aceluiasi invinuit de catre doi sau mai multi anchetatori care s-au pregatit special pentru aceasta:

1interogatoriul detaliat

2interogatoriul incrucisat

3intereogatoriul sistematic

ANS:2PTS:1REF: curs pag. 204-212 | tratat pag. 171-176

25)In ce situatie infractorul realizeaza un construct mintal cognitiv-demonstrativ partial acoperit faptic prin care cauta: in timp - sa ramana cat mai aproape de timpul comiterii; in spatiu - cat mai departe de locul comiterii, unde isi face simtita prezenta:

1in situatia cand este dat in urmarire generala

2in situatia cand i s-a impus interdictia de a parasi o localitate

3in situatia cand isi fabrica un alibi

ANS:3PTS:1REF:curs pag. 204-212 | tratat pag. 171-176

26)Carei strategii de interogare ii sunt caracteristice:

asociatiile de idei

lapsusurile

actele simptomatice

uitarea de cuvinte si nume proprii

1interogatoriul detaliat

2interogatoriul prin tehnica complexului de vinovatie

3interogatoriul incrucisat

4interogatoriul psihanalitic

5interogatoriul repetat

ANS:4PTS:1

27)Care sunt conditiile de respectat in cazul recunoasterilor de persoane din grup (de catre martor)?

A.grupul sa fie format din barbati si femei

B.grupul sa nu fie mai mare de sapte persoane

C.persoanele din grup sa reprezinte semnalmente si vestimentatie asemanatoare si varste apropiate

D.persoanele din grup sa participe voluntar la formarea grupului

E.persoana de recunoscut sa isi aleaga singura locul in cadrul grupului

F.persoana care face recunoasterea, sa fie de acelasi sex cu persoana care trebuie recunoscuta

G.persoana care face recunoasterea, sa il identifice pe cel recunoscut prin punerea mainii pe acesta

H.activitatile procedurale de recunoastere (respectiv procesul-verbal), sa fie semnat de martorii asistenti

1A+B+C+D

2C+E+G+H

3A+B+G+H

ANS:2PTS:1

REF:numai pentru studentii de la zi curs (exemplificari);seminarii (analize de caz si prezentari foto)

28)Care dintre tipurile de anchetatori se caracterizeaza prin: atitudine rigida, grava, cu accent de solemnitate, impunandu-si la modul imperativ vointa de interlocutor:

1anchetatorul cabotin

2anchetatorul amabil

3anchetatorul tertiar

4anchetatorul autoritar

5anchetatorul temperat

ANS:4PTS:1REF:curs pag. 228-229 | tratat pag. 199-200

29)Care este denumirea realitatii psihologice pe identificarea careia se bazeaza detectia comportamentului simulat, si definita ca fiind: realitate a constiintei infractorului, filmul netrucat si netrucabil al derularii infractiunii, autoimplementat secventa cu secventa, in memoria infractorului:

1temperament

2memorie latenta

3matrice infractionala

4matrice morala

5matrice psihanalitica

ANS:3PTS:1REF:curs pag. 232 | tratat pag. 204

30)Fundamentarea stiintifica a utilizarii tehnicii polygraph (detectorul de minciuni) se bazeaza pe doua principale realitati. Selectionati-le din variantele oferite:

A.rationarea excesiva si interorizarea starii de nevinovatie (ca sentiment)

B.minciuna spusa constient, pe langa efortul mintal pe care-l necesita, produce si o anumita stare de tensiune emotionala (teama de a fi descoperit)

C.activitatea psihica este comutata asupra constientizarii pericolului

D.producerea tensiunii emotionale isi are originea in declansarile involuntare ale sistemului neurovegetativ (care nu pot fi supuse autocontrolului), concomitent constientizarii pericolului si trezirea prin aceasta a instinctului de autoconservare

1A+B+C

2B+D

3A+D

ANS:2PTS:1

REF:curs pag. 257; analize de spete exemple;curs de zi expunere; tratat pag. 221-222

31)Indicati parametrii psiho-fiziologici monitorizati in diagramele polygraph:

A.miscarile musculare

B.secretia de saliva

C.secretia sudoripara

D.temperatura pielii

E.modificari puls T.A.

F.reactia electrodermica

G.modificarile lumenului pupilar

H.reactia respiratorie

1A+E+F+H

2A+B+E+H

3B+E+G+H

4B+E+F+H

ANS:1PTS:1REF:curs pag. 224-226 | tratat pag. 223

32)Mentionati care este conditia obligatorie (sub amendamentul invalidarii juridice), in efectuarea examinarilor polygraph:

1subiectul sa fi implinit varsta de 16 ani

2subiectul sa fi comis infractiuni cu violenta

3subiectul sa-si fi declarat consimtamantul scris la examinare

ANS:3PTS:1REF:curs pag. 257-263 | tratat pag. 229

33)Care sunt categoriile de persoane exceptate de la testarile polygraph:

A.femeile gravide

B.bolnavii psihic

C.suferinzii cardiaci

D.suferinzii pulmonari

E.persoanele anchetate excesiv

F.minorii

G.alcoolicii cronici

H.persoanele care nu-si exprima acordul (consimtamantul scris)

I.persoanele de varsta inaintata

J.orice alte persoane care din varii motive (ramane la aprecierea expertului psiholog), pot ingreuna acuratetea concluziilor

1A+B+C+D+E+F+G+H+I+J

2B+C+D+E+H+I+J

3A+B+C+G+H+I+J

ANS:1PTS:1

REF:curs pag. 262-263; curs de zi exemplificari; tratat pag. 228

34)Alegeti variantele corecte (dupa practica criminalisticii romane in materie), cu privire la statutul legal si forta probanta a concluziilor expertizelor polygraph:

A.are forta probanta fiind prevazuta de lege

B.nu este interzisa expres de lege

C.are valoarea unor indicii orientativi, utilizati in cadrul urmaririi penale si a primelor cercetari

D.are forta probanta in contextul coroborarii cu alte probe

E.este interzisa de lege

1B+C

2A+E

3C+D

ANS:1PTS:1REF:curs pag. 258-264 | tratat pag. 258-263

35)Selectionati conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca intrebarile puse inculpatului in cadrul interogatoriului (anchetei), specific cercetarii judecatoresti:

A.sa nu fie obositoare si lungi

B.sa nu fie adresate repede

C.sa fie clare si precise

D.sa fie formulate la nivelul de intelegere a celui interogat

E.sa fie adresate in limbajul juridic

F.sa nu sugereze raspunsul

G.sa nu-l puna in incurcatura pe invinuit

H.sa-l oblige pe invinuit sa relateze si sa nu determine raspunsuri doar de DA si NU

1C+D+F+G+H

2A+B+C+G+H

3A+C+D+F

ANS:1PTS:1REF:curs la zi tratat pag. 269

36)Selectionati componentele emotiv-afective ale personalitatii judecatorului, apte sa provoace disfunctii de evaluare in cauza:

A.gandirea analitica

B.memoria latenta

C.simpatia fata de invinuit

D.intuitia

E.prejudecatile

F.antipatia fata de invinuit

1A+C

2A+D

3C+F

ANS:3PTS:1REF:curs pag. 273 | tratat pag. 27337)Selectionati principalele caracteristici ale memoriei judecatorului:

A.memoria cifrelor

B.memoria latenta

C.memoria de lunga durata

D.memoria vizuala

E.memoria de scurta durata

1A+B

2C+E

3C+D+E

ANS:2PTS:1REF:curs pag. 270 | tratat pag. 294

38)Selectionati principalele caracteristici ale gandirii judecatorului:

A.intindere

B.rapiditate

C.claritate

D.profunzime

E.creativitate

F.rigoare

G.reflexie critica

1C+D+F+G

2A+B+C+D

3A+B+F+G

ANS:1PTS:1REF:curs pag. 270 | tratat pag. 294

39)Cum se numeste capacitatea judecatorului de a intui si intelege motivele, starile afective, rolul real sau fictiv, reactiile si atitudinile justitiarilor:

1capacitate senzorio-perceptiva

2integritate cognitiva

3empatie

ANS:3PTS:1REF:curs pag. 271 | tratat pag. 295-296

40)Care institutie de drept intalnita pe terenul judecatii se fundamenteaza pe forta convingerii intime, existenta unei coloane vertebrale profesionale si de constiinta, simtul etic si juridic al judecatorului?

1rechizitoriul

2sentinta

3opinia separata

4referatul de terminare a urmaririi penale

ANS:3PTS:1REF:curs pag. 275 | tratat pag. 298

41)Care sunt componentele algoritmului formarii convingerii intime a judecatorului?

A.trairea psihica de nezdruncinat (parerea ferma)

B.echivalenta starii de fapt cu cea de drept

C.echilibrul mental afectiv sufletesc al judecatorului

D.gandirea reflexiva

E.logica simbolica

F.sentimentul ca nu a gresit

1A+B+C+F

2A+B+D+E+F

3B+C+D+E+F

ANS:1PTS:1REF:curs pag. 274-278 | tratat pag. 284

42)Selectionati principalele calitati cerute in profesia de avocat:

A.facultatea de a argumenta si construi

B.capacitatea de memorare

C.imaginatia creatoare

D.gandirea reflexiva

E.spirit de sinteza

F.spirit critic

G.adaptabilitate

1A+C+E+F+G

2A+C+D+E

3B+C+E+F+G

ANS:1PTS:1REF:curs pag. 289 | tratat pag. 307

43)Completati definitia argumentarii, selectionand termenii adecvati: Argumentatia este o actiune intelectuala (1), prin care avocatul prezinta probe si dovezi legate prin (2), in scopul de a (3) si a (4) atat juriul, cat si auditoriul de (5) punctelor sale de vedere, a tezelor si ideilor sustinute in fapt si drept:

A.probitatea

B.autenticitatea

C.rationala

D.demonstra

E.rationamente

F.convingere

G.selectivitatea

11-C, 2-E, 3-D, 4-F, 5-A

21-B, 2-E, 3-D, 4-F, 5-A

31-C, 2-G, 3-D, 4-F, 5-A

ANS:1PTS:1REF:curs pag. 296 | tratat pag. 311

44)Ce se intelege prin capacitatea de influentare, de a convinge pe cineva sa faca un lucru, sa adopte o anumita conduita folosind argumente logice si afective?

1atitudine

2temperament

3persuasiune

4argumentare

5empatie

ANS:3PTS:1REF:curs pag. 296 | tratat pag. 311

45)Enumerati procedeele psihologice pe care se bazeaza pledoaria avocatului apararii:

A.explicatia

B.naratiunea

C.organizarea topica

D.clarificarea

E.comparatia

F.analogia

G.demonstratia

H.alternativa

1A+B+C+D+E+F+G+H

2A+C+D+E+F+G+H

3A+B+D+E+F+G+H

ANS:1PTS:1REF:curs pag. 298 | tratat pag. 312-313

46)Definiti eroarea juridica, completand urmatorul text lacunar cu variante de termeni pusi la dispozitie: Prin eroare judiciara intelegem perceperea, interpretarea, sanctionarea (1) cu (2) sau (3), a datelor (4) si (5) ridicate in cadrul procesului de (6):

A.corecta

B.clara

C.gresita

D.buna-credinta

E.rea-credinta

F.faptice

G.juridice

H.intentionate

I.culpabile

J.infaptuire a justitiei

11-A, 2-D, 3-E, 4-F, 5-B, 6-J

21-C, 2-D, 3-E, 4-F, 5-G, 6-J

31-B, 2-C, 3-E, 4-F, 5-G, 6-J

ANS:2PTS:1REF:curs pag. 348 | tratat pag. 322

47)Selectionati afirmatiile care explica PARADOXUL PENITENCIAR:

A.in detentie pot sa apara efecte de coruptie reciproca a detinutilor, avand loc un proces de socializare inversa

B.inexistenta spatiului personal si absenta unui refugiu

C.condamnatul se simte eliminat de societate, astfel incat isi dezvolta o tehnica de reactie fata de controlul formal

D.tratamentul diferentiat in mediul privativ, nu este o discriminare

1A+C

2A+B

3B+C

4C+D

ANS:1PTS:1REF:curs pag. 385 | tratat pag. 347

48)Carui tip de infractor (detinut) ii corespunde urmatoarea descriere: Acesta are un comportament repetitiv obisnuit, care face sa apese o amenintare grava asupra securitatii semenilor sai prin agresivitate persistenta si indiferenta absoluta in privinta consecintelor?

1infractor dificil

2infractor primejdios

3infractor inveterat

ANS:2PTS:1REF:curs pag. 388 | tratat pag. 349-350

49)Selectionati tulburarile implicate in IMATURIZAREA CARACTERIAL, specifica detinutilor recidivisti:

A.debilitate mintala

B.instabilitate afectiva

C.abandonul scolar

D.autocontrol ineficient

E.impulsivitate, agresivitate

F.conformism

G.subestimarea greselilor

H.respingerea normelor

1B+D+E+G+H

2A+B+D+E+G

3B+C+E+G+H

ANS:1PTS:1REF:curs pag. 386 | tratat pag. 348

50)Selectionati caracteristicile psihologice ale infractorului recidivist:

A.tendinta de a actiona in banda

B.comunicarea in jargon

C.inadaptarea sociala

D.labilitatea emotionala

E.vanitos si egocentric

F.ostil dezvoltarii (reactiv)

G.stimulat de aprobare

1A+C+E+F+G

2A+B+E+F+G

3B+C+E+F+G

ANS:1PTS:1REF:curs pag. 390 | tratat pag. 351

51)Care dintre fenomenele psiho-sociologice mentionate mai jos corespund urmatoarei descrieri: Acest lucru determina o gama complexa de framantari psihice si psiho-sociale, incepand cu criza de detentie manifestata de la inchiderea in carapacea tacerii, pana la comportamente agresive si autoagresive?

1agresivitatea si violenta

2panica

3socul depunerii (incarcerarii)

4stresul

5suicidul

ANS:4PTS:1REF:curs pag. 391-398 | tratat pag. 353-360

52)Carei forme de comporatment penitenciar i se poate atribui urmatoarea caracterizare: Interiorizarea, izolarea detinutului primar de comunitatea celorlalti detinuti si de viata din penitenciar, construindu-si o lume imaginara, unde incearca sa se refugieze?

1comportament agresiv

2comportament defensiv

3 comportament de consimtire

4comportament de integrare

ANS:2PTS:1REF:curs pag. 391-398 | tratat pag. 353-360

53)Identificati efectele sentimentului de simpatie (compasiune) resimtite de martori:

A.estompeaza imprejurarile acuzatoare

B.deformeaza momentul receptiei

C.contribuie la fenomenul iluziei

D.evidentiaza circumstantele atenuante

1A+D

2A+B

3B+C

ANS:1PTS:1REF:curs pag. 113

54)Care sunt efectele faptului ca martorul ar putea fi implicat (amestecat) in vreun fel in fapta penala?

A.martorul pastreaza tacerea

B.martorul apeleaza la relatiile sale

C.martorul prezinta fals realitatea

D.martorul indreapta banuielile spre persoane nevinovate

1A+C+D

2A+B+C

3B+C+D

ANS:1PTS:1REF:curs pag. 114

55)Ce este mitomania vis--vis de minciuna?

1obiceiul de a se justifica in situatii de inculpare

2tendinta de a rationaliza datele faptelor

3tendinta patologica de a denatura lucrurile

ANS:3PTS:1REF:curs pag. 118

56)Identificati trasaturile dominante ale minorului recidivist:

A.autoculpabilizarea

B.spiritul practic

C.constiinta juridica

D.precocitate

E.perfidie (viclenie)

F.duplicitate (simulare)

1B+D+E+F

2A+B

3A+C

ANS:1PTS:1REF:curs pag. 120

57)Ce face anchetatorul cand are indoieli asupra starii psihice a minorului?

1solicita internarea urgenta a acestuia

2studiaza fisa medicala a acestuia

3ordona o expertiza medicala

ANS:3PTS:1REF:curs pag. 133

58)Pentru ce este utilizata tactica ascultarii repetate a martorilor?

A.pentru ca martorii sa retina mai bine datele

B.pentru ca martorii sa se familiarizeze cu audierile

C.pentru completarea si precizarea depozitiilor initiale

D.inlaturarea unor contradictii

1C+D

2A+D

3B+D

ANS:1PTS:1REF: curs pag. 155-165

59)Ce presupune persistenta in eroare?

1martorul deformeaza voit realitatea

2martorul opteaza pentru una din alternativele posibile

3martorul este supus fenomenului de iluzie

ANS:2PTS:1REF:curs pag. 165

60)Ce fel de intrebari se pun martorului de rea-credinta pentru a-i demonstra falsitatea relatarilor sale?

1intrebari referitoare la raporturile sale cu pricina si partile

2intrebari referitoare la antecedentele sale

3intrebari imprevizibile cu privire la imprejurari de detaliu

ANS:3PTS:1REF:curs pag. 164

61)Apreciati sub aspectul corectitudinii urmatorul enunt privind revenirea martorului asupra primei sale depozitii retractarea se poate produce spontan sub influenta unor forte launtrice, afective sau forte straine (externe), dar intotdeauna este rezultatul unor temeiuri serioase:

1total corect

2partial corect

3incorect

ANS:1PTS:1REF:curs pag. 159

62)De ce se recomanda ca in cabinetul de interogare sa nu intre si alte persoane in afara de anchetator?

1pentru ca in caz de atac, anchetatorul sa se apere mai bine

2pentru ca anchetatorul sa nu fie sustras de la tema anchetei

3pentru ca invinuitul sa-si invinga teama si rusinea intr-o relatie interpersonala de incredere

ANS:3PTS:1REF:curs pag. 177-178

63)Atitudinea caracterizata prin umeri cazuti, trunchiul inlcinat in fata, capul plecat, mainile intinse de-a lungul corpului denota:

A.stare de agitatie

B.stare de atac

C.stare de oboseala

D.stare depresiva

E.stare optimista

F.atitudine defensiva

1C+D+F

2A+B+C

3A+B+D

ANS:1PTS:1REF:curs pag. 184

64)Care categorie de gesturi permit a se interpreta dinamica personalitatii?

1gesturile retorice

2gesturile reactive

3gesturile instrumentale

ANS:3PTS:1REF:curs pag. 183

65)Ce componenta somato-morfo-expresiva reprezinta ansamblul modificarilor expresive la care participa partile mobile ale fetei: ochii, sprancenele, fruntea, gura, maxilarele, obrajii?

1gesturile

2mersul

3atitudinea

4mimica

ANS:4PTS:1REF:curs pag. 182

66)Ce metoda specifica investigatiei personalitatii se defineste prin concentrarea tuturor mecanismelor senzoriale prin care omul ia act de structura unui obiect sau de particularitatile desfasurarii unui fenomen?

1metoda testelor proiective

2metoda statistica

3metoda observatiei

ANS:3PTS:1REF:curs pag. 181

67)Ce semnifica faptul ca in interogatoriu directia privirii celui anchetat -este in jos, in lateral sau este oscilanta?

A.respect

B.sfidare

C.umilinta (rusine)

D.vinovatie

E.agresivitate

1C+D

2A+B

3A+D

ANS:1PTS:1REF:curs pag. 184

68)Ce trasatura comportamentala se defineste prin caracterul brusc al raspunsurilor si descarcarile sacadate ale reactiilor?

1egoismul

2insensibilitate afectiva

3impulsivitatea

ANS:3PTS:1REF:curs pag. 190

69)Identificati cele patru tipuri temperamentale:

A.blasfemicul

B.colericul

C.androginul

D.sanguinicul

E.metastaticul

F.flegmaticul

G.melancolicul

1A+B+C

2A+B+D

3B+D+F+G

ANS:3PTS:1REF:curs pag. 191

70)Care tip de temperament este caracterizat astfel: linistit, calm, imperturbabil, lent in miscari, nu are reactii emotionale vii si rapide, deseori indiferent si greu impresionabil:

1sanguin

2flegmatic

3melancolic

4coleric

ANS:2PTS:1REF:curs pag. 191

71)Carui comporatment specific investigatiilor judiciare ii este caracteristic urmatorul tablou simptomatic: negari stereotipe, evitarea privirii, latente in raspunsuri, spasm glotic, sudoratie, tremorul vocii si tremurul mainilor:

A.comportamentul anchetatorului patern

B.comportamentul persoanei sincere

C.comportamentul autorului faptei (faptuitorului)

D.comportamentul martorului mincinos

E.comportamentul victimei mincinoase

F.comportamentul martorului sincer

1A+B+C

2C+D+E

3C+D

ANS:2PTS:1REF:curs pag. 195

72)Apreciati din punct de vedere al corectitudinii urmatorul enunt: Labilul emotional (chiar fara a fi vinovat) va reactiona si-si va argumenta spusele impovarat de disconfortul inhibant al temerii naturale, pe care o resimte fata de implicatiile conjuncturale referitoare la invinuire:

1corect

2partial corect

3incorect

ANS:1PTS:1REF:curs pag. 194

73)Identificati numele cercetatorilor romani care efectueaza experimente in materia psihologiei marturiei si martorului:

A.prof. Nicolae Minovici exp. vizand sinuciderea martorilor

B.prof. Tiberiu Bogdan exp. din Halele Obor

C.prof. Nicolae Mitrofan exp. martorilor de rea-credinta

D.prof. Alexandru Rosca exp. fidelitatii martorilor - Cluj

1A+B

2B+D

3C+D

ANS:2PTS:1REF:curs pag. 77-78

74)Care trasatura de personalitate este caracterizata prin decalajul persistent intre procesele cognitive si afective in favoarea acestora din urma:

1frustrarea

2imaturitatea intelectuala

3imaturitatea afectiva

4hipersensibilitatea

ANS:3PTS:1REF:curs pag. 52

75)Care trasatura de personalitate este caracterizata prin stare emotionala resimtita in plan afectiv-cognitiv ca o stare dezorganizatoare de criza fata de o complexitate de privatiuni, obstacole:

1complexul de inferioritate

2imaturitatea afectiva

3frustrarea

4angoasa

ANS:3PTS:1REF:curs pag. 53

76)Care este tendinta omuciderilor criminalilor in serie in raport cu factorul timp:

1se diminueaza

2ramane constanta

3tendinta crescatoare

ANS:3PTS:1REF:curs pag. 44

77)Ce trasaturi de personalitate determina la criminalul in serie atat calmul cat si sangele rece cu care sunt comise actele violente:

A.hiperexcitabilitatea

B.impulsivitatea

C.indiferenta afectiva

D.egocentrismul

1A+B

2B+C

3C+D

ANS:3PTS:1REF:curs pag. 55

78)Cum se numeste forma vinovatiei faptuitorului daca acesta prevede rezultatul socialmente periculos si urmareste producerea acestuia prin utilizarea resurselor sale fizice si psihice:

1culpa din neglijenta

2intentie indirecta

3praeterintentie

4intentie directa

ANS:4PTS:1REF:curs pag. 20

79)Cum se numeste forma vinovatiei faptuitorului daca acesta prevede rezultatul socialmente periculos si desi nu-l urmareste accepta posibilitatea producerii acestuia:

1intentie indirecta

2culpa cu superficialitate

3praeterintentie

4intentie directa

ANS:1PTS:1REF:curs pag. 20

80)Cum se numeste forma vinovatiei faptuitorului daca acesta prevede rezultatul socialmente periculos, dar crede fara just temei ca acesta nu se va produce:

1praeterintentie

2culpa din neglijenta

3culpa cu superficialitate

4intentie directa

ANS:3PTS:1REF:curs pag. 20

81)Cum se numeste forma de vinovatie a faptuitorului daca acesta nu prevede rezultatul socialmente periculos, desi putea si trebuia sa-l prevada:

1intentie directa

2praeterintentie

3culpa din neglijenta

4culpa cu superficialitate

ANS:3PTS:1REF:curs pag. 20

82)Vinovatia din punct de vedere psihologic este rezultatul interactiunii:

1afectivitatii si instinctelor

2constiintei cu vointa

3vointa si agresivitatea

ANS:2PTS:1REF:curs pag. 20

83)Cum definim situatia in care vointa liber exprimata nu este conforma cu vointa interna:

1vointa consensuala

2vointa alterata (viciata)

3vointa liber asumata

ANS:2PTS:1REF:curs pag. 19

84)In ce consta proba testimoniala ca factor de eroare:

A.audierea obositoare a martorilor

B.tacerea martorilor din teama, interes sau indiferenta

C.testarea comportamentului simulat al martorilor

D.denaturarea adevarului din frica, interes sau rea-credinta

1A+B

2B+C

3B+D

ANS:3PTS:1REF:curs pag. 365

85)In ce consta competenta ca factor de eroare:

A.admiterea unor probe fara suficienta fundamentare stiintifica

B.aprecierea concluziilor in coroborare cu alte mijloace relevante de proba

C.ignorarea experientei si rezultatelor practicii in spete similare

1A+B

2A+C

3B+C

ANS:2PTS:1

86)In ce constau exigentele moral-juridice si etice ca surse de eroare:

A.influentarea morala sau materiala a magistratului

B.formarea convingerii intime a magistratului sub imperiul relei-credinte

C.formarea intimei convingeri a magistratului la luminile propriei constiinte in spiritul legii si bunei-credinte

1A+B

2A+C

3B+C

ANS:1PTS:1REF:curs pag. 365-366

87)Care este perceptia detinutului despre timp?

A.pozitie activa, competitiva, reconstructiva

B.pozitie coercitiva, apasatoare, artificiala

C.pozitie revendicativa, proiectata in trecut

D.viitorul incert si nesigur

1A+B

2B+C

3B+D

ANS:3PTS:1REF:curs pag. 383

88)Care sunt factorii favorizanti principiului deschiderii mediului privativ:

A.cresterea infractiunilor comise de minori si tineri

B.nereusita detentiei de a scade criminalitatea

C.aspectul dezumanizant al intemnitarii

D.etichetarea sociala a detinutilor

1A+B

2B+C

3C+D

ANS:2PTS:1REF:curs pag. 384

89)Identificati tulburarile specifice imaturizarii caracteriale:

A.rationalizarea excesiva

B.instabilitatea afectiva

C.violenta comportamentala

D.autocontrol insuficient

E.impulsivitate agresivitate

F.inhibitie cognitiva

G.subestimarea greselilor

H.respingerea normelor

1B+D+E+G+H

2A+B

3B+C

ANS:1PTS:1REF:curs pag. 386

90)Care este atmosfera climatul specific in grupul detinutilor cu temperament flegmatic:

1liniste meditativa

2climat rece indiferent

3activism controlat

4tensiune cu raptusuri agresive

ANS:2PTS:1REF:curs pag. 388

91)Care este atmosfera climatul specific grupului detinutilor cu temperament coleric:

1climat rece indiferent

2activism controlat

3tensiune cu raptusuri agresive

4liniste meditativa

ANS:3PTS:1REF:curs pag. 388

92)Care este atmosfera climatul specific grupului detinutilor cu temperament sanguin:

1liniste meditativa

2activism controlat

3climat rece indiferent

4tensiune cu raptusuri afective

ANS:2PTS:1REF:curs pag. 388

93)Care este atmosfera climatul specific grupului detinutilor cu temperament melancolic:

1activism controlat

2liniste meditativa

3climat rece indiferent

4tensiune cu raptusuri afective

ANS:2PTS:1REF:pag. 388

94)Din ce motive detinutul se proiecteaza ca neimpacat, revendicativ, ostil si victimizat vis--vis de pedeapsa:

1pedeapsa este prea mica

2pedeapsa este prea mare

3pedeapsa este nedreapta

ANS:3PTS:1REF:curs pag. 388

95)Care este reactia resimtita de detinut fata de aparitia neasteptata a unui obstacol real sau imaginar care inverseaza fluxul normal al actiunii, creand o dificultate majora, dezorganizand individul si aducandu-l intr-o situatie de criza:

1stare de agresivitate

2stare de defensiva

3stare de frustrare

ANS:3PTS:1REF:curs pag. 396

96)Din perspectiva teritorialitatii apreciati care este zona intima:

1pana la 45 cm

2pana la 1,5 m

3pana la 2 m

ANS:1PTS:1REF:curs pag. 398

97)Din perspectiva teritorialitatii apreciati care este zona personala:

1intre 45 120 cm

2intre 2 2,5 m

3intre 2,5 3,5 m

ANS:1PTS:1REF:curs pag. 398

98)Din perspectiva teritorialitatii apreciati care este zona sociala:

1intre 1,2 3,6 m

2intre 2 2,5 m

3intre 1,5 4 m

ANS:1PTS:1REF:curs pag. 398

99)Alegeti variantele corecte (dupa practica criminalisticii romane in materie), cu privire la statutul legal si forta probanta a concluziilor expertizelor polygraph:

A.are forta probanta fiind prevazuta de lege

B.nu este interzisa expres de lege

C.are valoarea unor indicii orientativi, utilizati in cadrul urmaririi penale si a primelor cercetari

D.are forta probanta in contextul coroborarii cu alte probe

E.este interzisa de lege

1B+C

2A+E

3C+D

ANS:1PTS:1REF:curs pag. 258-264 | tratat pag. 258-263

PAGE 26