Tipuri de Relief

Embed Size (px)

DESCRIPTION

tipurile principale de relief

Text of Tipuri de Relief

Tema: Tipuri de relief i reprezentarea pe hart

Tema: Tipuri de relief i reprezentarea pe hart A elaborat: eleva gr. EI 13.09 Chihai Corina A verificat: profesor Parcevschi N.Relief-Configuraie a suprafeei terestre constituit din totalitatea neregularitilor de forme pozitive sau negative considerate fa de un plan de referin general sau local.

-Harta reliefului de pe TerraTipuri de relief.Formele principale ale reliefului:

Mamelonul-ridictur a scoarei Pmntului cu o nlime relative mic 50-150m. Mameloanele mai mici poart nume de movile.

Valea celor 100 de movileColinele-snt o serie de ridicturi ntr-o succesiune continu.

Munii-nlimile cele mai importante i au cel puin 200 m

6Deal-form de relief pozitiv care se prezint ca o ridictur a scoarei pmntului mai mic dect muntele, dar mai mare dect colina.

Reprezentarea reliefului

Reprezentarea reliefului pe planuri si harti topografice se realizeaza prin mai multe metode, mai utilizate fiind metoda curbelor de nivel, metoda tentelor hipsometrice si metoda umbrelor.Curba de nivel reprezinta proiectia n plan orizontal a liniei care uneste punctele cu aceeasi altitudine pe suprafata terestrea.Curbele de nivel mai sunt cunoscute si sub denumirea decurbe hipsometricesau izohipse.Tipuri de curbe de nivela - principale; b - normale;c - ajutatoare; d - accidentale.

Metoda curbelor de nivel

Indicatoare de pantape curbele de nivela - mamelon; b - depresiune

Reprezentarea unei zone stncoase

Metoda tentelor hipsometriceconsta n colorarea diferita a spatiilor dintre curbele de nivel. Este foarte utilizata pentru reprezentarea reliefului pe hartile generale, la scari mici, fiind foarte expresiva si n acelasi timp precisa.

De obicei, cmpiile se coloreaza n verde, regiunile de dealuri si podisuri cu galben, iar regiunile montane cu maro.

Metoda umbrelor. Relieful apare reprezentat prin tehnica umbririi, n funcie de panta terenului i expunerea sa.

n concluzie, metoda curbelor de nivel este cea mai importanta pentru reprezentarea reliefului pe planuri si harti. Prin folosirea cotelor si a semnelor conventionale, aceasta devine si mai expresiva, dnd posibilitatea descifrarii mai rapide a reliefului.