Trivia Challenge

  • View
    34

  • Download
    0

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Trivia Challenge. Q1 : Why do experts recommend losing no more than 1-2 lbs per week?. (A)It isn't possible to lose more then 2 pounds in one week (B)Losing weight in a slow, steady fashion can help you lose fat while preserving your lean muscle tissue - PowerPoint PPT Presentation

Transcript

Trivia Challenge

Trivia Challenge

Q1: Why do experts recommend losing no more than 1-2 lbs per week?(A)It isn't possible to lose more then 2 pounds in one week(B)Losing weight in a slow, steady fashion can help you lose fat while preserving your lean muscle tissue(C)Losing more than 2 pounds may strain your kidneys and liver function(D)It's too boring to lose more than 2 pounds a week

Answer:(B)Losing weight in a slow, steady fashion can help you lose fat while preserving your lean muscle tissue

Q2: During strength training, you might have heard that it's a bad idea to hold your breath. Why?(A)Holding your breath during exertion can cause a rapid increase in blood pressure(B)Your muscle cells become damaged when they don't receive oxygen during strength training(C)It reduces the amount of weight you can lift(D)It causes a drop in blood sugar

Answer:(A)Holding your breath during exertion can cause a rapid increase in blood pressure

Q3: Why do experts recommend eating breakfast each day to help maintain weight loss?(A)During sleep, your body expends calories to repair physical damage to the body. These calories need to be replaced each morning.(B)Skipping breakfast causes your heart to pump less blood throughout the body, causing fatigue, headaches and drowsiness(C)Studies show that breakfast-eaters burn more calories during cardio exercise(D)When you skip breakfast, your metabolism, blood sugar and energy levels drop. This often leads to overeating later in the day

Answer:(D)When you skip breakfast, your metabolism, blood sugar and energy levels drop. This often leads to overeating later in the day

Q4: Experts recommend you perform 'moderate-intensity' activity. The best example of that is:(A)Washing dishes by hand(B)Watering plants(C)Running at 6.5 mph(D)Brisk walking, cutting the grass (with a push-mower), swimming, cycling on flat terrain

Answer:(D)Brisk walking, cutting the grass (with a push-mower), swimming, cycling on flat terrain

Q5: Shorter, more intense workouts (e.g., 20-30 minutes of high-intensity physical activity):(A)Won't burn as many calories as moderate-intensity workouts(B)Offer the same benefits as longer, more moderately intense workouts(C)Aren't allowed, according to the exercise guidelines(D)Are a waste of time

Answer:(B)Offer the same benefits as longer, more moderately intense workouts

Q6: The best way to meet the exercise guidelines is to:(A)Schedule several 10-15 workouts (such as brisk walking and/or strength training) throughout the day(B)Start with smaller exercise goals and work your way up to longer or more intense workouts(C)Do a variety of activities (including cardio and strength training) and vary the intensity, frequency and time each week(D)Any or all of the above

Answer:(D)Any or all of the above

Q7: Which nutrient is the BEST energy source for your body? (A)Carbohydrates(B)Proteins(C)Minerals(D)Fats

Answer:(A)Carbohydrates

Q8: What are the exercise recommendations for weight loss set out by the government?(A)60-90 minutes of moderate-intensity exercise daily(B)30 minutes of moderate-intensity exercise most days of the week(C)30-60 minutes of moderate-intensity exercise 3-5 days a week(D)20 minutes of moderate-intensity exercise at least 3 days a week

Answer:(A)60-90 minutes of moderate-intensity exercise daily

Q9: The word CALORIE is BEST related to which word?(A)Fat(B)Energy(C)Protein(D)Serving

Answer:(B)Energy

Q10: When does your body NOT need calories?(A)When youre sleeping(B)When youre sitting(C)When youre dead(D)All of the above

Answer:(C)When youre dead

Q11: Which of the following is NOT a good way of managing stress?(A)Drink a glass of water(B)Take some deep breaths(C)Turn to others for support(D)Drink a hot coffee

Answer:(D)Drink a hot coffee

Q12: Foods from the meat, poultry, fish, eggs and nuts group are an important source of ________?(A)Carbohydrates(B)Water(C)Protein(D)Calcium

Answer:(C)Protein

Q13: Protein is found in many of your favorite foods, including pizza, chicken, and hamburgers. What is the biggest reason your body needs protein?(A)To increase blood flow to the heart(B)To clear out wax from the inner ear(C)To strengthen bones(D)To build and maintain body tissue

Answer:(D)To build and maintain body tissue

Q14: How many servings of fruit and vegetables should you eat each day? (A)15 20(B)6 10(C)1 2 (D) 3 4

Answer:(B)6 10

Q15: Vitamin A is found in carrots, broccoli and many other vegetables. What is vitamin A most useful for? (A)Strengthen the immune system(B)Strengthen eyesight(C)Building stronger bones(D)Building protein

Answer:(B)Strengthen eyesight

Q16: What does S.M.A.R.T. stand for when goal setting?(A)Specific, Measurable, Attainable, Realistic, Time-based(B)Short-term, Measurable, Attainable, Realistic, Time-based(C)Simple, Measurable, Attainable, Realistic, Time-based(D)Senseless, Measurable, Attainable, Realistic, Time-based

Answer:(A)Specific, Measurable, Attainable, Realistic, Time-based

Q17: What is healthy cholesterol called? (A)Low Density Lipoprotein (LDL)(B)High Density Lipoprotein (HDL)(C)Triglycerides(D)Lipids

Answer:(B)High Density Lipoprotein (HDL)

Q18: If you consume 1500 calories a day, you should eat no more than _______ grams of saturated fat: (A)8(B)10(C)12(D)13

Answer:(B)10

Q19: What is the highest amount of sodium (salt) considered acceptable? (A)1,500mg (B)2,000mg (C)2,500mg (D)3,000mg

Answer:(C)2,500mg

Q20: Why is TOO MUCH Sodium NOT healthy for your body?(A)Too much sodium is bad for your bones(B)Too much sodium can lead to high blood pressure(C)Too much sodium can be hard on your kidneys(D)All of the above

Answer:(D)All of the above

Tie-Breaker QuestionsQ21: Which of the following is true when comparing muscle to fat?(A)Muscle is denser and takes up less space than fat(B)A pound of muscle weighs more than a pound of fat(C)A pound of fat weighs more than a pound of muscle(D)Fat will become muscle once you begin a comprehensive strength training program

Answer:(A)Muscle is denser and takes up less space than fat

Q22: How is Body Mass Index (BMI) calculated and what is it used for?(A)BMI is calculated by multiplying weight (in kilograms) by height (in meters) and dividing by 220. It is used to assess ideal body weight(B)BMI is calculated by multiplying body fat percentage by waist circumference. It is used to assess overweight and obesity(C)BMI is calculated by dividing weight (in kilograms) by height (in meters, squared). It is used to assess overweight and obesity.(D)BMI is calculated by dividing height by weight and multiplying by 100. It is used to diagnose obesity.

Answer:(C)BMI is calculated by dividing weight (in kilograms) by height (in meters, squared). It is used to assess overweight and obesity.

Q23: According to Dr. James Levine, a leading obesity researcher at the Mayo Clinic, which method of expending calories is best for health and weight loss?(A)Non-exercise activity thermogenesis (activities you perform (other than sleeping) on a daily basis)(B) Structured cardio workouts such as walking or running(C)Regular strength training workouts(D)A combination of cardio and strength training

Answer:(A)Non-exercise activity thermogenesis (activities you perform (other than sleeping) on a daily basis)

Q24: What % Daily Value of saturated and trans fat on a Nutrition Facts Label is considered high?(A)10(B)12(C)15(D)17

Answer:(C)15

Final Tie-BreakerQ25: Unscramble the wordsClue: all are diet-related Cingoar Cwa-llo Tungle

4. Tripoen Ageetvrain Milmings Answer:OrganicLow-calGlutenProteinVegetarianSlimming

Thank-You for Participating in the

Trivia Challenge!