Tulb Comportament Alimentar-final

 • View
  9

 • Download
  1

Embed Size (px)

DESCRIPTION

curs psihi

Text of Tulb Comportament Alimentar-final

 • Tulburarile de alimentatie se caracterizeaza prin teama exagerata fata de ingrasare, comportament alimentar deviat si dismorfofobie;Augmentare spectaculara in ultimele decade, in special in tarile industrializate (SUA, Europa de Vest, Africa de Sud), care propaga ca ideal de succes persoanele siluete;Paradox: reclama consumului de alimente, oferta variata/promovarea persoanleor gracile;Presiune sociala: nemtoaicele au scazut in medie cu 5 kg;

 • Internistul si neurologul francez Lasegue si englezul Gull: anorexia hysterica-1873 (recunosc natura psihogena a maladiei);Epidemiologie: apanajul varsei tinere-debut la pubertate si la adultul tanar;P anorexie nervoasa=0,5-1% la femeile tinere (90% din patologie este raportata la femei);P bulimia nervoasa=2-4 %Etiopatogenie:factori genetici: rate de concordanta=50% la gemenii monozigoti si 10% la gemenii dizigoti; la rudele de gr I ale unei persoane anorectice, maladia apare de 8 ori mai frecvent;

 • Factori organici: dereglare a hipotalamusului, centru de influentare a G, menstrelor, a sexualitatii;Factori socioculturali: presiune in impunerea unor norme de frumusete, in stabilirea unor mode de alimentatie;Factori familiali: perturbari majore in dinamica familiei de obarsie-rigiitate, supraprotectie, evitarea prelucrarii conflictelor; frecvent: abuzuri sexuale savarsite de catre membrii familiei. Tinerii dovedesc dificultati in conturarea identitatii la pubertate si adolescenta. Neincrederea, stima de sine scazuta ruineaza si imaginea corporala la anorectici. Bulimicii-labilitate emotionala, control deficitar al impulsivitatii.

 • Teoria invatarii: se stabiliste o legatura intre stima de sine si greutate. Variatia greutatii este un factor manipulativ pus in joc ca strategie de rezolvare a problemelor (succes, admiratia).Teoria psihanalitica: tulburarea de alimentatie este privita ca regresie nevrotica fata de dezvoltarea feminitatii si presiunea rolului sexual.

 • Persoana se abtine deliberat de a manca in prezenta apetitului;Scaderea ponderala este dramatica-pana la casexie;Chiar si casexia este perceputa ca suprapondere de catre pacienta;Amenoreea=indicator al disfunctiei fiziologice; se explica prin depletia estrogenilor datorata secretiei deficitare de hormon foliculostimulant (FSH) si hormon luteinizant (LH).

 • Refuzul de a mentine greutatea corporala la sau deasupra unei greutati normale minime ptr etatea si inaltimea sa (pierdere in greutate ducand la mentinerea G corp la mai putin de 85% din cea sperata);Frica intensa de a nu lua in G sau de a nu deveni grasa;Perturbarea modului in care este experientata greutatea sau conformatia propriului corp;La postmenarhice, amenoree.

 • RESTRICTIV (restrangerea cantitatii de alimente ingerate si ex fizice intense)MANCAT COMPULSIV/PURGARE (mancare in exces, apelare la varsaturi autoprovocate,abuz de laxative, diuretice,clisme).

 • Simptome depresive (dispozitie depresiva, izolare sociala, iritabilitate, insomnie, diminuarea interesului pentru sex, stima de sine scazuta, suicidalitate);Elemente obsesiv-compulsive (colecteaza retete culinare, fac provizii de alimente);Perfectionism, initiativa si expresia emotionale foarte restranse, necesitatea intensa de a controla ambianta proprie.

 • Boli somatice consumptive (boli g-I, sdr de malabsorbtie, tumori oculte, SIDA);Sdr arterei mezenterice superioare;Depresia;Schizofrenia;TOC;Dismorfofobia;Fobia sociala.

 • Leucopenie, anemie;DeshidratareHipercolesterolemie;hipoMg, HipoZn;Hipofosfatemie;hiperamilazemie;Varsaturile alcaloza metabolica, hipoCl, hipoK;Abuzul de laxative acidoza metabolica;estrogenii, testosteronul;EKG: bradicardie sinusala, aritmii;EEG: anomalii difuze;

 • Emaciere;hipoTA, hipotermie, tegumente uscate;Lanugo;Bradicardie;Edeme perifericePetesii;Hipertrofia glandelor salivare (parotida);Eroziuni ale smaltului dentar;

 • Caracter fluctuant;Evolutie cronic deteriorativa a bolii cu o mortalitate redutabila (10%);Deces datorita complicatiilor inanitiei, diselectrolitemiilor, suicidului;

 • Mancat excesiv, urmat de vomismente initial provocate, apoi reflexe;Cresterea in greutate este variabila;Accesele de mancat se petrec adesea in secret;Ingurgitarea alimentelor este de tip impulsiv si nediscriminativ (amestecarea dulciurilor cu mezeluri), pana la epuizarea stocurilor mari de alimente din casa (sindromul frigiderului gol);In timpul accesului de mancat, persoana traieste o stare frenetica, cu imposibilitatea storparii consumului;Apoi: stare sufleteasca mizerabila, depresiva, de culpabilizare.Comportamentele de autovatamare nu sunt rare.

 • Episoade recurente de mancat compulsiv (mancat intr-o anumita perioada de timp a unei cantitati de mancare mai mare decat cea normala si sentimentul de lipsa de control al mancatului in cursul episodului);Comportament compensator inadecvat recurent in scopul prevenirii luarii in greutate (varsaturi autoprovocate, abuz de laxative, diuretice, clisme sau alte medicamente, post exercitii excesive);Mancatul excesiv si comportamentele compensatorii inadecvate apar de cel putin 2 ori/sapt, timp de 3 luni.

 • Autoevaluarea este in mod nejustificat influentata de conformatia si greutatea corpului.TIPURITIP PURGARE (varsaturi, abuz de laxative, diuretice, clisme)TIP NONPURGARE (post, exercitii excesive)

 • Simptome depresive (stima de sine scazuta), tulburari afective (distimie, tulburarea depresiva majora), tulburari anxioase;Abuz sau dependenta de o substanta (alcool, stimulente);Tulburare de personalitate borderline.

 • Apare in adolescenta la persoane robuste sau supraponderale, cu tulburari de personalitate asociate (tip borderline), cu stima de sine scazuta, cu depresie, anxietate. Imaginea corporala fiind nemultumitoare, recurg la uzul de anorexigene (Silutin, Xenical), la stimulente.Comportamentul deviant poate ramane ocult familiei. G persoanei nu este un indiciu (multi bulimici fiind normo- sau subponderali).Amenoreea nu se instaleaza cu aceeasi constanta ca in anorexie.

 • hipoK, hipoNa, hipoCl;varsaturialcaloza metabolica;Abuzul de laxative acidoza metabolica;

 • Hipertrofia glandelor salivare (parotida);Eroziuni ale smaltului dentar (dinti mancati de molii);Miopatii cardiace si scheletale severe;Ciclul menstrual neregulat/amenoree;Rar: dilacerari esofagiene, rupturi gastrice, aritmii grave.

 • Excluderea hiperfagiei habituale;Disfunctii endocrine, metabolice, a unei maladii rare-sdr Kleine-Levin (comportament alimentar perturbat, dara fara tulburari de schema corporala);Depresie atipica;Tulburare de personalitate borderline.

 • Solicitare deosebita pentru echipa medicala, ptr ca:Lipsa unei experiente si a unor strategii terapeutice clare;Etilogia multifactoriala;Atitudinea refractara a pacientului cu insight modest asupra bolii.Piederea ponderala de 75%, casexia, semnele somatice amenintatoare (diselectrolitemii, deshidratare, bradicardie), potentialul suicidar-INTERNARE OBLIGATORIE!

 • Reechilibrare hidroelectrolitica, nutritionala (tratament perfuzabil vitaminic, de suplimentare a electrolitilor, hranire pe sonda gastrica); separatia de familie este benefica;Cointeresarea in stabilirea unei diete adecvate; includerea intr-un program zilnic structurat, de psihoterapie individuala si de grup;Tratarea acuzelor depresive, a anxietatii si a impulsiunilor;Autoorganizarea alimentatiei confera un sens de independenta. Masuri socioterapeutice: terapie ocupationala, psihoterapie familiala.