Tulb Ctrl Impulsurilor-final

 • View
  10

 • Download
  1

Embed Size (px)

DESCRIPTION

psihiatrie - curs

Text of Tulb Ctrl Impulsurilor-final

 • TULBURARI ALE CONTROLULUI IMPULSURILOR

 • DEFINITIEGrup de tulburari caracterizate prin incapacitatea de a rezista unui impuls sau tentatiei de a da curs unui act daunator siesi sau altora.Persoana resimte:tensiune si excitatie inaintea comiterii actului;placere si usurare in timpul actului;regrete dupa savarsirea lui.

 • TULBURAREA EXPLOZIVA INTERMITENTAEpisoade bruste de descarcari agresive de violenta extrema, fara un trigger deosebit. Accesele de violenta sunt in contrast cu provocarea si determina:vatamari corporale;manifestari clastice;distrugeri de proprietati.furia oarba si ingustarea campului de constiinta sunt urmate de usurare, remuscari, culpabilizare.Varianta transculturala: AMOK (Asia de sud-Est);

 • Este un dg de excludereDg diferential:Stari psihopatoide (modificarea personalitatii in urma unor traumatisme);Epilepsie;Demente;Intoxicatii si sevraj la anumite substante;Tulb de personalitate borderline sau antisociala.

 • TRATAMENTIzolarea si linistirea pacientului cu BZD;TIMOSTABILIZATOAREAD (SSRI)BuspironaPsihoterapie suportiva, terapie familiala, socioterapie.

 • CLEPTOMANIAImpulsiune de a fura obiecte lipsite de valoare si trebuinta personala.Persoanele au o situatie financiara prospera, iar produsele sunt aruncate, daruite sau stocate.Comportamentul este repetitiv in ciuda:riscului marenonsensului actului;prejudiciului de imagine

 • CLEPTOMANIAPersoana simte:tentatie irezistibil pentru furt;Gratificare la achizitia obiectului;Remuscare, depresie dupa savarsirea actului;Frecventa mai mare la femei;Echivalent mai benign: cumparaturile impulsive.Cauzalitatea: ? Psihanaliza incrimineaza o oprire in starea oedipala. Obiectul furat are o valoare simbolica, fiind un substitut al frustrarilor emotionale, erotice. Deprivarea afectiva , stresul psihosocial ar avea rol in mentinerea cleptomaniei.

 • CLEPTOMANIA

  Dg diferential:Furt deliberat, planificatTulb mentale organiceTulb de conduitaEp maniacalSchizofrenieTb pers antisociala

 • TRATAMENTAD (SSRI): Fluvoxamina, FluoxetinaTIMOSTABILIZATOARETrazodonaBuspironaPsihoterapie comportamentala, orientata spre constientizare

 • PIROMANIAIncendierea deliberata si repetitiva a unor obiective fara un motiv aparent. Subiectul este fascinat de foc, asistand cu interes la stingerea incendiilor (pompier).Subiectul resimte:Tensiune crescanda inainte de act;Se simte gratificat in timpul incendierii si la fel si la stingerea focului.Nu are scop criminal, de razbunare sau delirant.

 • Se abate partial de la caracterele tulburarilor impulsurilor prin caracterul deliberat si planificat ala ctiunii;Planificarea incendierii este laborioasa, dar tentatia actului este irezistibila si ireprimabila;Este o tulburare relativ rara, aparand la baieti adolescenti.Etiologia: ? O explicatie psihanalitica vede in actul piromanic un echivalent masturbator.

 • PIROMANIADg diferential:Acte de sabotaj, acte criminale;Incendierea deliberata ptr profitAct de imprudenta, neglijenta;Tulb de comportament din ep. maniacaleTulb de personalitale dissocialaActe iresponsabile (dementa, retard mental)Raspuns la ideile delirante, halucinatii (schizofrenie, tulb deliranta)Acte savarsite sub influenta alcoolului sau altor substante psihoactiveActe savarsite de adolescentii cu tulburari de conduita (exista si alte comportamente tulburate: furt, agresiune, absenteism).

 • TRATAMENTDemersuri terapeutice modesteTerapie orientata spre constientizareTerapie comportamentalaTIMOSTABILIZATOARE

 • TRICOTILOMANIASmulgerea episodica a propriului par (de pe scalp, axilar, sprancene, gene, pubian), ducand la o pierdere notabila a parului.Are loc in situatii stresante, in secret, este urmata de relaxaredupa efectuarea actului;Intentia de a rezista impulsului de a smulge parul creeaza tensiune;Zonele de alopecie sunt camuflate.Se poate asocia cu tricofagia, roaderea unghiilor, scarpinat.

 • TRICOTILOMANIATulburarea este rara si se instaleaza in copilarie, adolescenta. Evolutia: in pusee;Dg. Diferential:Alte cauze de alopecieRetard mintalTulburari deliranteTOCTicuri

 • TRATAMENTPsihoterapie (tip comportamental, de familie, suportiva, orientat spre constientizare)AD SSRI (Sertralina, Seroxat), Clomipramina in combinatie cu neuroleptice si TIMOSTABILIZATOARE

 • JOCUL DE SANSA PATOLOGICPattern de comportament dezadaptativ recurent cu tentatia irezistibila de implicare in jocuri de noroc, cu o senzatie de omnipotenta in timpul jocului si numeroase consecinte profesionale, sociale, familiale.Recurgerea la un anumit tip de joc este determinata cultural (cazinouri cu poker, black-jack, pariuri hipice).

 • Criterii comune Jocul de noroc si diferite DependentePreocupare excesiva in legatura cu sansa; fantezii de bogatie, omnipotenta;Mizele devin din ce in mai mari ptr a crea satisfactie;Eforturile repetate de a limita jocul dau gres;Simptome de sevraj la rarirea jocului (iritabilitate, tensiune);Continuarea jocului in ciuda pierderilor evidente;Jocul nu se face pentru placere, diverrtisment, ci ca eschiva a unor trairi disforice;Castigul initial este urmat de pierdere;Disperarea esecului: recurgere la metode ilegale (furt, escrocherii, ipotecari)Deteriorarea relatiilor familiale;Declin profesional, social, vocational abrupt si ireversibili.

 • JOCUL DE SANSA PATOLOGICStarile de disperare pot fi compensate prin abuz de alcool, medicamente, stupefiante.20%-tentative de suicid;:=3:1;Debutul: in adolescenta;In familiile jucatarilor: frecvent alcoolism, tulb afective, tulb de personalitate.

 • EtiologiaComplexaFactori psihodinamiciFactori comportamentaliFactori de vulnerabilitate biochimica

 • JOCUL DE SANSA PATOLOGICDg diferential:Jocul de sansa social (comuniune, divertisment, pierdere programata)Jocul de sansa profesionalJocul hazardat din episodul maniacalJocul din episoadele de IAA;Tulburarea de personalitate antisociala.

 • TRATAMENTPsihoterapie (tip comportamental, de familie, psihanalitica)AD SSRI TIMOSTABILIZATOAREAderarea la un grup de autoajutor (gambler anonymus)