Tutorial curs Gimp Portable

  • View
    16

  • Download
    0

Embed Size (px)

Text of Tutorial curs Gimp Portable

Tallers Fem-ho senzill 2009

Retoc dImatges Digitals amb Gimp Portable Jordi D. Vidal Malagarriga

Taller Fem-ho Senzill 2008-2009 Retoc dImatges Digital amb el Gimp Portable Jordi D. Vidal Malagarriga 25 de febrer de 2009

Tallers Fem-ho senzill 2009

Retoc dImatges Digitals amb Gimp Portable Jordi D. Vidal Malagarriga

1- Passar de la camera digital a lordinadorLes fotografies que es fan amb la camera digital semmagatzemen dins de la targeta de memria que la camera porta integrada. Hi ha diverses formes per descarregar-les dins de nostre ordinador per desprs poder-les modificar, retocar, inserir textos, etc...

Primera forma:Mitjanant el cable USB que porta la camera digital.

Aquests cables USB no sn iguals per a totes les cameres digitals. El cable t dues tomes, una de les quals, la que sha de connectar a lordinador, sempre ser igual. s la genrica USB.

Pel que fa a laltra toma; aquesta ser ms gran o ms petita segons el tipus de sortida de la camera digital.

El procediment s molt senzill. Primer sha de connectar la camera a lordinador mitjanant el cable. Desprs sha dobrir Mi PC o El Meu Ordinador (Windows 2000 o XP) o Equipo (Windows Vista), all apareixer una unitat nova (igual que quan connecteu un pendrive). Obriu lunitat i la carpeta corresponent, acostuma a anomenar-se igual que la camera (Nikon, Canon) o amb les sigles (OL per Olympus). All dins trobareu les fotos. Noms cal desplaar-les a la carpeta que vosaltres trieu de lordinador. Es recomana crear per cada descrrega una carpeta nova amb el dia que sha fet la descrrega. Per exemple: Fotos 25-2

Tallers Fem-ho senzill 2009

Retoc dImatges Digitals amb Gimp Portable Jordi D. Vidal Malagarriga

Segona forma:Mitjanant la targeta de memria de la camera digital

Ara molts ordinadors, tant porttils com de sobretaula, porten lectors de targetes -SD, MSD, XD, el tipus es bastant ampli segons el fabricant de la camera-.

Aquest lector de targetes pot estar integrat a lordinador torre o porttilcom a les imatges inferiors.

Tamb es pot comprar a part i es connecta a lordinador mitjanant un cable USB com lesmentat anteriorment.

El procediment per descarregar-les al nostre PC s el mateix que al punt anterior. Quan connectes o b la targeta directament o a travs del lector de targetes ja tapareix a Mi PC i les guardes al lloc corresponent.

Tallers Fem-ho senzill 2009

Retoc dImatges Digitals amb Gimp Portable Jordi D. Vidal Malagarriga

2- Gimp PortableQu s?Es tracta d'un programa de distribuci lliure, extremadament potent i verstil, adequat per a tasques com ara retoc fotogrfic o creaci i disseny d'imatges. El GIMP est disponible per Linux, Windows i Mac. El programa Gimp s un dels exponents del moviment anomenat del codi obert, del qual el ms conegut s el sistema operatiu Linux. Cal fer notar, per, que el Gimp disposa de versions tant per Windows com per Linux. Les seves caracterstiques que el fan interessant per un s escolar inclouen les segents: - Es pot trobar en prcticament qualsevol idioma ... i especialment en catal. - Com que s de codi obert, la seva llicncia permet la seva installaci en qualsevol ordinador dels centres escolars, com tamb al domicili de professors i estudiants, sense problemes de pagament de llicncies. - El seu funcionament s bastant intutiu en molts aspectes, permetent a l'usuari de progressar en diversos etapes segons les seves necessitats del moment. - Requereix menys recursos en termes de processador, de memria i d'espai al disc que els programes de la competncia que tinguin les mateixes capacitats. - Laplicaci portable del mateix, encara ens facilita ms el seu s. No cal installar-lo directament a lordinador, sin que simplement obrir la icona i el programa es carrega automticament.

Descrrega:Per descarregar el programa recomano fer-ho des de lenlla que hi ha a lespai de Formaci Permanent de lXTEC. El trobarem dins lapartat Eines del DVD de Formaci 2009. http://www.xtec.net/formaciotic/dvdformacio/eines/gimp_port.htm

Sens descarrega un arxiu amb la imatge de Gimp i lextensi .paf

Tallers Fem-ho senzill 2009

Retoc dImatges Digitals amb Gimp Portable Jordi D. Vidal Malagarriga

Hi cliquem damunt dues vegades i veurem una finestra com aquesta que ens demana si volem executar. Li diem que s, triem que ens cre laplicaci a lescriptori mateix i seguidament ens crear una carpeta amb el nom de Gimp Portable. Lobrim i noms ens caldr clicar dos cops sobre la icona del Gimp i aquest sens obrir en breu. Com em vist no sha realitzat cap installaci al disc dur de lordinador.

Entorn de treball del programa:Quan sobre laplicaci portable del Gimp ens trobem davant de tres finestres. La primera anomenada genricament GNU que s des don obrirem la imatge que tenim guardada i volem retocar, millorar, afegir-hi text, etc... Les altres dues sn en les que hi trobarem les eines indispensables per treballar. Una a lesquerra on hi ha la caixa deines i una a dreta on hi trobarem les capes, canal i camins, indispensable reordenar una imatge i veure la evoluci dels retocs que fem. El primer pas important s fer gran la GNU i collocar les altres dues finestres a dreta i esquerra respectivament, aix haurem configurat el nostre espai de treball.

Tallers Fem-ho senzill 2009

Retoc dImatges Digitals amb Gimp Portable Jordi D. Vidal Malagarriga

Tipus deines:Finestra principal

- Arxiu o fitxer on podem obrir, guardar, imprimir una imatge. - Editar, on podem copiar, pegar, desfer, refer una imatge. - Seleccionar, on podem seleccionar de diferents formes parts duna imatge. - Ver, aqu es marquen les caracterstiques de la pantalla de treball. - Imatge, on modificarem el pes i el tamany duna imatge. Alhora tamb la podem transformar girant-la, rotant-la, etc. - Capa, on hi ha les diferents propietats daquesta. - Colors, aqu ser on modificarem i podrem retocar i millorar el color de la imatge fotogrfica. - Eines, un desplegable on hi ha totes les eines que podem trobar a les finestres laterals. - Filtres, aqu hi ha efectes atractius per donar un cop artstic a les nostres imatges. Atractiu i alhora fcil dutilitzar, dna uns resultats molt lluts. - Finestres, amb aquesta opci podrem incrustar diferents opcions a les finestres laterals. - Ajuda, tutorials dajuda inserits dins del mateix programa.

Finestra deinesEines de selecciAquestes eines permeten seleccionar zones de la imatge. Amb elles podem: - seleccionar una zona rectangular - una zona ellptica - seleccionar a m alada - seleccionar una zona de forma qualsevol per d'un mateix color - selecciona totes les regions dun mateix color - fer servir una corba per emmarcar la zona - seleccionar una forma de la imatge.

Tallers Fem-ho senzill 2009

Retoc dImatges Digitals amb Gimp Portable Jordi D. Vidal Malagarriga

Una vegada que tenim una zona seleccionada, podrem retallar-la, desplaar-la, fer una cpia o enganxar-la, o aplicar una operaci noms en aquesta zona (sense afectar la resta de la imatge).

Eines de modificaciPipeta de colors: Tria els colors duna imatge i canvia el color principal. Una lupa que ens apropar a la zona seleccionada. Comps, Mesura de distncies i angles. Una eina per desplaar la zona seleccionada. Una eina que permet girar la imatge. Una eina per redimensionar una zona seleccionada

Eines de modificaci i dibuixUna eina per a moure la capa o la selecci. Una eina per a canviar de perspectiva la capa o la selecci. Una eina per efectuar la simtrica vertical o horitzontal de la capa o de la zona seleccionada. Una eina per inscriure un text en la zona seleccionada. Pot de pintura: omplir zones completes amb el color principal, el secundari o un patr. Fer un degradat. El llapis, pinta els pxels de les vores.

Tallers Fem-ho senzill 2009

Obrir i desar fitxers en diferents formats digitalsObrir un fitxerAmb el programa Gimp, l'obertura d'un fitxer es fa de la manera ms clssica. El dileg d'obertura es pot trobar al men de la finestra principal, a Fitxer / Obre. Gimp pot obrir entre daltres formats el jpg, gif, bmp, tiff, psp (Paint Shop Pro), psd (Photoshop), pdf i el seu format nadiu, el xcf.

Retoc dImatges Digitals amb Gimp Portable Jordi D. Vidal Malagarriga

Guardar un fitxerLa ruta per guardar s Fitxer / Desa. Al moment de guardar un fitxer, el procs s una mica ms complicat. En primer lloc, Gimp deduir el format de fitxer que volem a partir de l'extensi que li posem. ESTEM OBLIGATS A POSAR L'EXTENSI DEL FITXER DESPRS DEL NOM .

Formats de la imatge digital:Segons la nostre aplicaci, escollirem un format o un altre de fitxer. Els ms utilitzats sn: El format JPEG o JPG (Joint Photographic Experts Group) s el ms corrent, i s'adapta a la major part d'aplicacions. Entre altres factors, teniu en compte que s un dels formats que ocupa menys espai i tamb un format que tots els programes moderns obren. s el format per defecte de la majoria de les fotografies de les cameres digitals. El format GIF tamb s molt utilitzat, pesa poc el que el fa adequat per imatges web i per fer petites animacions. El format PNG s molt semblant al GIF per en millora la qualitat. Per treballar per capes el format que utilitzarem ser el nadiu de GIMP (XCF).

Tallers Fem-ho senzill 2009

Retoc dImatges Digitals amb Gimp Portable Jordi D. Vidal Malagarriga

Imprimir una imatge des de Gimp PortablePer imprimir una imatge directament des del Gimp hem dobrir Fitxer / Imprimir. Desprs hem danar a la opci Ajustar la imatge

Tocarem lamplada o la resoluci per si la volem imprimir ms gran o ms petita. Si la volem petita podem triar on imprimir-la movent el cursor dins de la Vista Prvia. Per configurar si la volem en horitzontal o vertical, ho hem de fer des de Fitxer / Preparaci de la pgina

Tot i aix, recomano per imprimir ms duna ima