Click here to load reader

Ud Els Cinc Sentits

  • View
    189

  • Download
    2

Embed Size (px)

Text of Ud Els Cinc Sentits

UNITAT DIDCTICA:ELS CINC SENTITS

Azur de Haros Paula Nicol Estrella Peinado Noelia Vicedo Beln Zarzo GRUP: 3 P

JUSTIFICACIEn aquesta unitat didctica, anem a tractar els cinc sentits, perqu creguem que s un tema molt important, ja que mitjanant aquests, els xiquets comencen a aprendre i a conixer el mn que els envolta des de que naixen. Pensem que encara que esta reflexat de forma implcita al currculum deducaci infantil, no se li dona la importncia necessria ni al currculum ni a lescola. Lobjectiu principal que volem aconseguir amb aquesta unitat didctica es el desenvolupament dels cinc sentits a travs del moviment, ja que creguem que es important potenciar-ho en leducaci, sobretot en les classes dinfantil, per a crear una base i uns hbits per al futur, i daquesta manera no afavorir el sedentarisme infantil. Al llarg de totes les sessions anem a posar especial mfasi al treball de la psicomotricitat, mitjanant les habilitats motrius bsiques, concretament la percepci espai-temporal (relacions espacials) i habilitats motrius (desplaaments). Un altre aspecte important dins de la nostra unitat didctica s el tractament de les deficincies sensorials mitjanant reflexions, actituds i comportaments dels

xiquets/tes. Ja que pensem que s important que coneguen les diverses discapacitats sensorials que hi ha i que spiguen posar-se al lloc de laltre. Les nostres activitats estan pensades per a alumnes del segon cicle de infantil, concretament per a xiquets de cinc anys i per a un grup de 20 xiquets/es. Anem a dividir-les en sis sessions, on exposarem un sentit cada dia, i en la sessi 6, farem una activitat que reflectir tot el sha treballat en les sessions anteriors. La unitat didctica tindr lloc desprs del perode de vacances de Nadal, concretament al mes de febrer, i tindr una durada de una setmana.

OBJECTIUS GENERALS OBJECTIUS GENERALS DEL REA DEL CONEIXEMENT DEL MEDI: - Descobrir i utilitzar les prpies possibilitats motrius, sensitives y expressives, adoptant postures i actituds adequades a les diverses activitats que exerceix en la seua vida quotidiana. - Desenrotllar actituds i hbits de collaboraci i ajuda articulant el seu propi comportament amb les necessitats, demandes, requeriments i explicacions dels altres.

OBJETIVOS DE LAS AREAS DE EL MEDIO FISICO, NATURAL, SOCIAL Y CULTURAL -Ser capaos de respectar la diversitat i desenvolupar actituds dajuda i collaboraci.

OBJECTIUS

DE

LAREA

DELS

LLENGUATGES:

COMUNICACI

I

REPRESENTACI -Utilitzar les distintes formes de representaci per a expressar i comunicar situacions, accions, desitjos i sentiments viscuts o imaginats.

OBJECTIUS DIDCTICS- Conixer els cinc sentits i les accions que es poden realitzar a travs d'ells aix com les sensacions que es perceben a partir dels distints sentits. - Desenvolupar el sentit de la vista mitjanant la comprensi i atenci visual. - Desenvolupar el sentit de la oda - Desenvolupar el sentit de lolfacte - Fomentar les vivncies dels xiquets per a que discriminen diferents gustos. - Diferenciar distintes textures. - Desenvolupar les habilitats motrius bsiques. -Conixer les dificultats a les que senfronten les persones amb alguna discapacitat i respectar-les. - Aprendre a relaxar-se, mitjanant diferents tcniques de relaxaci.

-Respectar i acceptar les normes de lactivitat, materials i els companys, i participar de forma activa en totes les activitats.

CONTINGUTS- Els cinc sentits (vista, olfacte, ot, gust i tacte) - Habilitats motrius bsiques - Discapacitats sensorials - La relaxaci

TEMES TRANSVERSALS-EDUCACI EN VALORS Creguem en la importncia deducar en valors i des de la nostra unitat didctica ho farem mitjanant el treball en equip. Daquesta manera estarem potenciant la solidaritat i cooperaci entre ells. A ms a ms pretenem proporcionar als xiquets/es els valors positius per a ser una bona persona i un bon ciutad situant-se la mestra des de un punt de vista extern per a que el xiquet/a siga autocrtic (reflexionar, vivncies personals...). -EDUCACI EMOCIONAL Mitjanant les activitats que anem a proposar afavorim que el xiquet/a mostren les seues emocions, com es sent en cada moment i daquesta manera, sense adonar-se, ens informa de situacions que no saben expressar per la paraula. Donem molta importncia a aquest tipus deducaci, perqu daquesta manera formarem a persones que siguen respectuoses amb els dems, comprensius, amb empatia... i que spiguen canalitzar les seues emocions de forma controlada.

METODOLOGIALa metodologia que anem a utilitzar durant aquesta unitat didctica es inductiva, ja que mitjanant lexperimentaci lalumne va adquirint coneixements duna manera activa i aquest ser el protagonista de totes y cadascuna de les activitats que hem plantejat. Al ser ells els protagonistes, hi ha una major motivaci per part dels alumnes, el qual provoca una major implicaci. Referent al paper del professor dins de laula, podem dir que la metodologia que anem a utilitzar es basa majoritriament en el descobriment guiat, i de manera puntual utilitzarem lassignaci de tasques, per a explicar en que consisteix lactivitat, com per exemple a la sessi de la vista, a lactivitat principal, on la mestra impulsa lactivitat per a dirigir el comenament i el final. Per un altra banda, com hem dit es descobriment guiat, ja que la mestra marca unes pautes, per deixa que el xiquet siga qui tinga que descobrir que indagar per a traure la resposta, sense manar el ritme en que es tenen que fer, respectant sempre el temps de cada xiquet (individualitat). Finalment, utilitzarem el manament directe per a la part de la relaxaci, on dirigirem la sessi per a que els xiquets realitzen les instruccions que mana la mestra, per a aconseguir una bona relaxaci. Deixarem un temps per a que cadasc puga relaxar-se. Cal destacar que, una vegada els xiquets ja tinguen assolides les pautes de la relaxaci, ho faran sense manament directe. Dir, tamb, que sols hi ha una relaxaci, la del gust, que no es manament directe, sin que els xiquets desenvolupen la seua imaginaci i creativitat. Com ja hem comentat en la justificaci, anem a tractar els sentits i les discapacitats sensorials amb els xiquets en lassemblea i ens nodrirem dels seus coneixements previs sobre aquest tema per a donar pas a una reflexi individual i grupal per part dels alumnes, per per a dur-ho a terme no ens basarem sols en vivncies o xerrades sobre el tema, sin que ho portarem a la prctica amb les activitats, aprenent fent.

CALENDARI DACTIVITATS

VISTAVeo- veoVista i colors

OLFACTELes botzines de la mar Carrera daliments Metges i malalts

ODAEl ritme Trobal!Qu escoltes?

GUSTTwist Cuc-lluc A dormir

TACTEQu trobem? Gallineta cega Ens relaxem

Indis

5 SENTITS Qu sabem? El viatge Descansem

TEMPORALITZACIINICIAL SESSI 1 SESSI 2 Veo-veo motor 15min Roda dolors 15 min El ritme 15min El twist dels aliments 15min Qu trobem? 15min Qu sabem els pirates? 15min PRINCIPAL Vista i colors 25min Les botzines de la mar 25min Troba el teu animal 20min El cuc Lluc 25min La gallineta cega 25min El viatge dels pirates 30min FINAL Postura de lindi 15min Metges i malalts 10 min Qu escoltes? 10min Lluc sen va a dormir 15min Ens relaxem amb el cos 15min Descansem a la platja 15min

SESSI 3 SESSI 4

SESSI 5

SESSI 6

ACTIVITATS DENSENYANA APRENENTATGEAbans de comenar les sessions amb les activitats del sentit, es realitzar l'assemblea, en ella es passar llista, es veur el temps que fa, etc. A continuaci com a element motivador per als alumnes els presentarem Mr Potato (marioneta que no t nas, ulls, boca...) i els preguntarem que veuen de particular en Mr Potato, segons el que van dient, reconduirem la activitat fent alguna pregunta, com per exemple, te nas com nosaltres?, una vegada hem parlat un poc els direm que entre tots anem a formar-ho posant-los les parts que li falten. En cada sessi donarem un sentit i afegirem la part del dit sentit al Mr Potato. El primer dia donarem el sentit de la vista i preguntarem on estan els ulls, que saben, que volen contar-nos...En la segent sessi amb els ulls posats, farem el mateix amb un altre sentit i aix successivament fins que estiga tot complet. Una vegada finalitzada l'assemblea la mestra els proposar una activitat de baixa intensitat relacionada amb el sentit perqu lactivitat siga ms significativa i interioritzen millor all que han comentat

anteriorment, per van a fer-ho duna manera ldica i divertida en la qual es potencia la psicomotricitat. A continuaci es far una activitat de alta intensitat i per ltim es realitzar una activitat de baixa intensitat, s a dir, una activitat de relaxaci que els permet als xiquets relaxar-se i assimilar el que han aprs, ja que la relaxaci tamb est orientada a cada sentit. Quan acaben les tres activitats es posaran en cercle tots els alumnes i la professora i comentaran qu els han paregut les activitats, si els han agradat, com s'han sentit...en principi la professora no ser qui realitze les preguntes sin que deuran de ser els alumnes, per en el cas que es queden callats, ser la professora la que recondusca l'activitat.

SESSI 1: Sentit de la vistaINTRODUCCI Aquesta s la primera sessi que realitzarem amb els xiquets sobre els sentits. I per a nosaltres s molt important dir que aquest sentit no lanem a tractar a sols amb aquesta sessi, si no que durant tot el curs es tractar, ja que la decoraci de tota la classe, com els cartells o la rutina de tots els dies de lassemblea (passar llista, el calendari, els dies de la setmana...) afavoreixen el desenvolupament daquest. Com ja sabem, la vista s un dels sentits ms importants, ja que mitjanant els ulls podem veure tot el que ens envolta, i en les dems sessions proposades, els xiquets tamb desenvoluparan aquest sentit. Tamb, anem a posar mfasi en les sensacions, emocions, opinions que

Search related