of 52 /52
TUTORIAL 11 GUNAKAN UJIAN PERSONALITI YANG TELAH DIMUAT TURUN UNTUK MENGETAHUI PERSONALITI DIRI. ANALISIS DAN BUAT RENUGSN SEJAUH MANAKAH DAPATAN UJIAN MENEPATI SIFAT-SIFAT DIRI DISEDIAKAN OLEH MOHD ADAM AJMAL B. MOHD FADZIL SITI FAIRUZ BT.SUKOR NUR AINI BT. RUSLAN

UJIAN PERSONALITI

  • Author
    inia-run

  • View
    1.511

  • Download
    30

Embed Size (px)

Text of UJIAN PERSONALITI

TUTORIAL 11 GUNAKAN UJIAN PERSONALITI YANG TELAH DIMUAT TURUN UNTUK MENGETAHUI PERSONALITI DIRI. ANALISIS DAN BUAT RENUGSN SEJAUH MANAKAH DAPATAN UJIAN MENEPATI SIFAT-SIFAT DIRI

DISEDIAKAN OLEH MOHD ADAM AJMAL B. MOHD FADZIL SITI FAIRUZ BT.SUKOR NUR AINI BT. RUSLAN

Bayangkan anda sedang berjalan di dalam hutan belantara, anda ternampak sebuah pondok Soalan 1: Bagaimanakah keadaan pintu tersebut ? (Terbuka / Tertutup) (1) Pintu: Terbuka - anda bersedia berkongsi apa saja cerita kehidupan anda Tertutup - anda lebih senang menyimpan cerita-cerita anda di dalam hati Anda memasuki pondok tersebut dan nampak sebuah meja Soalan 2: Apakah bentuk meja itu? (Bulat / Oval / Segiempat tepat / Segiempat / Segitiga) (2) Meja: Bulat/oval Anda mudah percaya sepenuhnya kepada mana-mana kawan anda Segiempat tepat / segiempat Anda seoerang yang memilih kawan dan keluar dengan kawan-kawan yang skepala sahaja Segitiga Anda seorang yang cerewet tentang berkawan anda tidak mempunyai ramai kawan dalam hidup

Di atas meja itu ada pasu bunga Soalan 3: Banyak manakah isi air yang ada dalam pasu bunga itu? (Penuh / Separuh / Kosong) 3) Air dalam pasu: Kosong Hidup anda tidak terisi Separuh Apa yang anda mahu dalam hidup sudah separuh penuh Penuh - Apa yang anda mahu dalam hidup sudah tercapai

Soalan 4: Pasu itu dibuat daripada apa? [(kaca / porcelain / tanah liat )( logam / plastik / kayu)]

(4) Bahan pasu: kaca/tanah liat/porcelain anda seorang yang lemah dan sensitif logam / plastik / kayu anda kuat dalam mengharungi cabaran dalam kehidupan

Anda keluar dari pondok itu dan ternampak air terjun dari kejauhan . Soalan 5: Berapa lajukah air terjun (pilih julat jawapan 0 hingga 10) (5) Kelajuan air terjun: 0 tiada keinginan seks 1 to 4 - keinginan seks yang rendah 5 - keinginan seks yang sederhana 6 to 9 - keinginan seks yang tinggi 10 - keinginan seksual yang sangat tinggi

Kemudian anda terpijak di atas sesuatu benda yang keras, anda lihat ke bawah dan terlihat kilatan warna keemasan rantai kunci bersama anak kunci. Soalan 6: Berapa banyakkah bilangan kunci yang ada? (pilih julat jawapan 0 hingga 10) (6) Kunci: 1 hanya ada 1 kawan baik 2 to 5 ada beberapa orang kawan baik 6 to 10 ada ramai kawan baik Anda meneruskan perjalanan. Tiba-tiba ternampak sebuah istana . Soalan 7: Apakah keadaan istana itu? ( Lama / Baru) (7) Istana: Lama hubungan terakhir anda dengan seseorang tidak begitu baik dan tidak meninggalkan kenangan indah. Baru - hubungan terakhir anda dengan seseorang adalah baik dan masih segar dalam hati

Anda memasuki istana itu dan ternampak sebuah kolam yang mengandungi air kotor dan terdapat permata-permata yang berkilau terapung di atasnya Soalan 8: Adakah anda akan mengambil permata itu? (Ya / Tidak) (8) Permata di dalam kolam kotor: Ya bila pasangan anda ada di samping anda, anda masih memikat orang lain. Tidak - bila pasangan anda ada di samping anda, anda hanya bersama dengannya. Sebelah kolam yang kotor itu terdapat sebuah lagi kolam dengan air yang bersih dan terdapat banyak wang terapung di atasnya... Soalan 9: Adakah anda akan mengambil wang itu? (Ya / Tidak) (9) Wang di dalam kolam bersih: Ya walaupun pasanagn anda tiada di samping anda, anda masih memikat orang lain Tidak - walaupun pasanagn anda tiada di samping anda, anda akan sentiasa memikirkannya dan setia.

Anda berjalan mengelilingi istana itu hingga ke jalan keluar. Anda keluar dari istana itu dan masuk ke dalam sebuah taman yang luas. Anda ternampak sebuah kotak di atas tanah. Soalan 10: Apakah saiz kotak itu? (kecil / sederhana / besar) (10) Saiz kotak: kecil ego yang rendah sederhana ego yang sederhana besar ego yang tinggi Soalan 11: Kotak itu diperbuat daripada apa? ( cardboard / kertas / kayu / logam) (11) Bahan kotak: cardboard/kertas/kayu(tidak berkilat) personaliti yang rendah diri logam berbangga dengan diri sendiri

Tidak jauh dari situ terdapat sebuah jambatan. Soalan 12: Jambatan itu diperbuat daripada apa? ( logam / kayu/ rotan) (12) bahan jambatan: logam ikatan yang kuat dengan kawan-kawan kayu - ikatan yang sederhana dengan kawan-kawan rotan - tidak begitu rasi dengan kawan-kawan Diseberang jambatan ada seekor kuda Soalan 13: Apakah warna kuda itu? (putih / kelabu / coklat / hitam)

(13) Warna kuda: putih pasangan anda tulus di hati anda. kelabu/ coklat pasangan anda sederhana sahaja di hati anda. hitam pasangan anda tidak begitu sempurna di hati anda, ada saja perkara yang menyakitkan hati.

Soalan 14: Apa kuda itu lakukan? ( tidak berbuat apa-apa / makan rumput / berlari)

(14) Kelakuan kuda: tidak berbuat apa-apa/ makan rumput pasangan anda seorang yang suka duduk di rumah dan begitu rendah diri berlari pasangan anda adalah seorang yang liar.

Tiba-tiba datang angin puting beliung.. Anda ada 3 pilihan: (i) lari dan masuk bersembunyi di dalam kotak? (ii) lari dan masuk bersembunyi di bawah jambatan? (iii) lari dan menaiki kuda keluar dari situ?

Kiasan: putting beliung masalah dalam hidup kotak - anda jambatan kawan-kawan anda kuda pasangan anda (i) jika anda pilih kotak, anda seorang yang suka memendam dan menyelesaikan masalah anda sendiri (ii) jika anda pilih jambatan, anda akan berjumpa kawan-kawan untuk menyelsaikan masalah (iii) jika anda pilih kuda, anda mencari pasangan anda untuk menyelesaikan masalah

Introspektif, Sensitif, Reflektif

Anda dapat memahami diri dan persekitaran anda dengan lebih kerap dan mendalam jika dibandingkan dengan kebanyakan orang lain. Anda bencikan kedangkalan; anda lebih sanggup bersendirian berbanding dengan bercakap perkara remeh. Perhubungan anda dengan rakan-rakan adalah amat intensif; ini memberikan harmoni dan ketenangan dalaman yang mengakibatkan perasaan baik. Anda tidak keberatan bersendirian bagi jangka masa yang panjang; anda jarang berasa bosan.

Berdikari, Tak Konvensional, Tak Tersangkut

Anda mengehendaki kehidupan bebas dan tak tersangkut untuk membenarkan anda menentukan arah tuju sendiri. Anda mempunyai kecenderungan seni dalam pekerjaan atau aktiviti riadah.

Kadang kala, keinginan anda untuk kebebasan menyebabkan anda melakukan perkara yang bertentangan dengan apa yang dijangkakan daripada anda.

Gaya hidup anda amat individualis. Anda tidak meniru apa yang popular, sebaliknya cuba hidup mengikut idea dan kepercayaan diri walaupun menentang pendapat umum.

Dinamik, Aktif, Ekstrovert

Anda rela menerima risiko-risiko tertentu untuk mendapatkan kerja yang menarik dan pelbagai. Sebaliknya, rutin berkecenderungan untuk meninggalkan kesan lumpuh pada diri anda. Anda suka sekali berupaya memainkan peranan aktif dalam peristiwa dalam hidup anda. Dalam usaha anda yang berkenaan, inisiatif diri sangat nyata

Terus Terang, Seimbang, Harmoni

Anda menghargai gaya natural dan suka perkara yang tak rumit. Orang lain mengagumi anda kerana anda praktikal dan mereka boleh bergantung kepada anda. Anda memberi orang yang rapat dengan anda rasa selamat dan kelapangan. Anda dipersepsikan sebagai orang yang mesra. Anda menolak segala yang lapuk. Anda berkecenderungan untuk berasa skeptik terhadap kehendak tren fesyen. Bagi anda, pakaian haruslah praktikal dan tampan tanpa menonjol.

Profesional, Pragmatik, Yakin Diri

Anda menguasai hidup anda dengan lebih mempercayai usaha sendiri daripada nasib. Anda menyelesaikan masalah dengan ragam yang praktikal dan tak rumit. Anda memandang secara realistik unsur-unsur dalam hidup dan menanganinya tanpa raguragu. Anda diberi banyak tanggungjawab di tempat kerja kerana orang lain boleh bergantung kepada anda. Kekuatan azam anda yang menonjol menunjukkan sifat keyakinan diri kepada orang lain. Anda tidak berpuas hati sepenuhnya sehingga anda telah mencapai idea-idea anda.

Tenang, Berhati-hati, Tak Agresif

Anda mudah berbicara tetapi bersifat berhati-hati. Walaupun anda berkawan dengan mudah, anda menikmati persendirian dan kebebasan. Anda suka memencilkan diri dari masa ke masa untuk merenung tentang erti hidup serta menikmati sendirian diri. Anda memerlukan kelapangan, jadi anda berlepas ke tempat bersembunyi yang permai. Namun, anda bukan penyendiri. Anda berdamai dengan diri sendiri dan dunia, serta anda menghargai hidup anda dan apa yang ditawarkan oleh dunia ini.

Tanpa Bimbang, Berkelakar, Riang Anda suka hidup yang bebas dan spontan. Anda cuba menikmati hidup anda dengan sepunuhnya mengikut motto: "Anda cuma hidup sekali."Anda bersifat ingin tahu dan terbuka kepada segala yang baru; anda memajukan diri atas perubahan. Tiada yang lebih buruk daripada rasa diikat. Anda mengalami persekitaran sebagai sesuatu yang versatil dan sering menakjubkan.

Romantis, Pelamun, Beremosi

Anda seorang yang sensitif. Anda enggan memandang dari segi rasional dan waras sahaja. Perasaan anda membawa erti yang sama penting. Anda berpendapat bahawa harapan adalah penting dalam hidup. Anda menolak orang yang mencaci romantisme dan hanya dipandukan oleh rasionaliti. Anda tidak membenarkan sebarang kongkongan terhadap variasi perasaan hati dan emosi anda.

Analitik, Amanah, Keyakinan Kendiri

Perasaan halus anda bermutu tinggi dan tahan lama. Akibatnya, anda suka mengelilingi diri dengan "permatapermata" yang anda temui sendiri apabila orang lain terlepas perhatian.Justeru itu, kebudayaan memainkan peranan khas dalam hidup anda. Anda telah menjumpai gaya peribadi sendiri, yang tampan dan ekskusif - serta bebas daripada olahan fesyen. Kehidupan anda adalah berlandaskan ideal diri iaitu kesukaan yang beradab. Anda menghargai sesuatu tahap kebudayaan daripada orang yang anda berkawan.

Ujian Personaliti: Keirsey Temperament Sorter

Pengenalan Ujian ini diasaskan oleh Keirsey Temperament sorter. Ujian ini diubahsuai oleh June E. Millet (310) 277-7518, seorang ahli psikologi. Skor daripada ujian ini akan menentukan jenis personaliti anda mengikut MBTI.

Ujian MBTI=Myers-Briggs Type Indicator. Diperkenalkan oleh Carl Gustav Jung dan merupakan ujian personaliti yang paling popular dan paling bagus setakat ini. Soalan-soalan yang dikemukakan berkait rapat dengan personaliti kita sekaligus memberi kita maklumat tentang apa karier yang sesuai dengan minat dan personaliti kita.

UJIAN PERSONALITI :KEIRSEY TEMPERAMENT SORTER TEMPERAMENT Perangai atau pembawaan Gabungan dari sifat/karakter dalam diri seseorang yang cenderung menentukan cara seseorang berfikir dan bertindak (cara hidup atau tingkah laku).

Keirsey mula menelusuri semula hasil kerja ahli falsafah terdahulu berkaitan temperamen iaitu Hippocratus dan Galen. Merupakan ujian personaliti yang digunakan meluas di dunia. Terdiri drp 35 soalan iaitu separuh dr jumlah soalan yang sebenar Tujuan-membantu memahami diri dan org lain.

CIRI

PASANGAN

ATTITUDE/ SIKAP

EKSTROVERT

INTROVERT

FUNCTION/ FUNGSI

SENSING THINKING

INTUITION FEELING PERCEPTION

LIFESTYLE/CARA HIDUP

JUDGEMENT

EXTROVERTMudah mesra dan peramah Selesa bila berada dalam orang ramai Bersikap sambil berfikir

INTROVERTDikaitkan dengan perasaan malu Selesa untuk berada seorang diri Suka melayan perasaan, berfikir sendirian Berfikir dahulu sebelum bercakap

SENSINGPemerhatian berdasarkan 5 panca indera Melihat kepada perkara realiti Mementingkan fakta dan data

INTUITIONPerhatian kepada maklumat yang diperolehi secara tersirat Lebih suka berfikir daripada melakukan sesuatu bagi mendapatkan maklumat Suka berfikir perkara akan datang daripada perkara lepas

THINKING (T) BERFIKIRSeorang yang suka memikirkan alasan bagi sesuatu kejadian atau suka membuat refleksi Suka membuat keputusan dengan memberi pendapat sendiri

FEELING(F) PERASAANSeorang yang menilai sesuatu berdasarkan pendapat emosinya Seorang yang sensitif

JUDGING(J) MENILAISeorang yang suka memberi pendapat setelah membuat pertimbangansecara berhati-hati berdasarkan bukti

PEROEIVIAG (R) MERASASeorang yang suka menggunakan derianya seperti penglihatan atau pendengaran untuk membuat keputusan

Contoh borang selidik

Jumlahkan jawapan A dan B pada bahagian bawah borang selidik. Untuk 2 dan 3, jumlah A dan B ditambah sekali. Begitu juga dengan 4 dan 5, 6 dan7.

Dalam kotak bawah, terdapat kotak di label dengan abjad tertentu. Bulatkan jumlah nombor yang lebih besar pada pasangan abjad tersebut. Abjad yang lebih besar pada empat pasangan nombor itu digabungkan. Contoh : ESTJ

Terdapat 16 kombinasi huruf iaitu:INFP ENFP INFJ ENFJ ISFP ESFP ISFJ ESFJ INTP ENTP INTJ ENTJ ISTP ESTP ISTJ ESTJ

Setiap kombinasi menunjukkan personaliti tertentu. Setiap kombinasi tertentu beri maksud tersendiri.

ISTJ ISTJ: pengurus semulajadi'': berdikari, boleh diharap dan bertanggungjawab. Seorang pengurus dan bekerja kuat. Hidup ada panduan dan boleh menjadi seorang berkira. Mengutamakan kerja, keluaga dan masyarakat. Dependable, accountable, responsible. Type: the quintessential manager. A no-frills, work-hard/play-hard sort. Lives by the bottom line and can be very cost-conscious. Work comes first, then family and community (describes 6% of the general population, 30% of the U.S. military).

ISFJ ISFJ: Bersungguh-sunggguh menyiapkan kerja : Beri komitmen,bertanggungjawab dan setia. Meletakkan tugas lebih daripada diri, berdedikasi dan setia dalam setiap aspek kehidupan. Pendiam dan suka berkerja sendiri. Fierce commitment, responsibility and deep loyalty. Puts service above self and is dedicated and dutiful in most aspects of life. Quiet, content to work quietly alone. Becomes wrapped up in servicing others.

ISTP ISTP: Sekadar melakukan'': selalu disalah anggap dan dipandang rendah. Seorang yang penyendiri. Lebih suka membuat daripada merancang. ISTP: "Just do it'': Often misunderstood and underestimated. A "Lone Ranger'' type. Would rather be doing than planning. Produces results without getting bogged down in bureaucratic red tape. Would rather put out fires than design fire drills.

ISFP ISFP: Perbuatan lebih daripada percakapan'': pengurus akan melepaskan kenaikkan untuk berada pada keadaan tersebut. Hidup dan menjadikan hidup sebagai motto dan perkhidmatan adalah element dalam motivasi. Membantu dan menyokong rakan kerja dalam perkerjaan. ISFP: "Action speaks louder than words'': Manager who will pass up a promotion to stay where the action is. Live and let live is the motto, and service is the cornerstone of motivation. Supports and helps all colleagues on the job.

ESTP Seorang yang berisiko. Seorang yang bergaya untuk kebanyakkan perkara. Seorang yang hiperaktif dan suka menceriakan orang lain dan sentiasa bersemangat. ESTP: "Making the most of the moment'': A risk-taking, entrepreneurial, give-it-a-go person. A type with a real flair for most things. Doers with a basic built-in restlessness who like to keep their hands in a variety of pots, cheering to keep everyone on their toes and to keep life exciting. Downside: restless/hyperactive.

ESFP Seorang yang gemuruh dan pelik. Jika sesuatu perkerjaan tidak menyeronokkan, akan cuba mengabaikannya dan membuat kerja lain. seorang yang sosial dan emnyukai interaksi yang menyeronokkan. Tenga yang ada memberi kekuatan untuk membuat kerja yang berbeza seorang diri. Berguna dalam organisasi birokratik. ESFP: "Let's make work fun'': Free-spirited, anxious and unusual. If the work is not fun, tends to avoid or drop the issue and move on to something different. Very sociable type who enjoys high energy and cheerful interaction. Can keep many projects moving at once. Strength is allowing others to be different and work at an individual pace. Good in big, bureaucratic organizations. Can work the system for the good of all involved.

ESTJ Seorang pentadbir semulajadi. Seorang ayng bertanggungjawab, produktif dan mampu membuat keputusan. Mampu memimpin dalam profesion tertentu seperti undang-unang, perubatan, pendidikan dan kejuruteraan. Mampu mengurus. ESTJ: "Life's natural administrators'': known jack of all trades. Accountable, responsible, productive, results-oriented. Found in leadership positions in a cross section of professions, from law and medicine to education and engineering. When a job is to be done, a regulation established, a system implemented or an ongoing program evaluated, call on an ESTJ to manage it.

ESFJ Seorang yang boleh dipercayai. ESFJ: "Everyone's trusted friend'': Graciousness describes the general lifestyle of this type and sums up the management style. Can encourage and motivate workers to accomplish goals. The work setting is very formal but pleasant. Tends to display parental judgment, even impatience. This is called a Santa Claus management style, since the ESFJ keeps lists, even mental ones, and checks them twice. Distributes rewards and critical glances/guilt trips.

INFJ Seorang ketua dan mengikut yang berwawasan. Bersesuaian bekerja dalam bidang yang melibatkan komunikasi dengan orang lain. INFJ: "An inspiring leader and follower'': Scholarly, dependable in the workplace. A popular human services-oriented type who directs energies toward bettering the human condition. A gentle person who cares for and has genuine concern for others. Likes neatness and order at work and a setting of quiet congeniality. Intellectual and idealistic.

INTJ INTJ: "Life's independent thinkers'': Very few INTJs exist in the U.S. but they have a vast influence on corporate and academic life (think Ted Turner and Steve Jobs). They have the vision and will see it through to completion. Leadership skills enable this type to play a dramatic role in shaping U.S. corporate culture. Independence is the force that motivates. The perfect think tank specialist.

INFP INFP: "Making life kinder and gentler'': Whether leading or following, this type is most productive when working for some idea or service. Cannot tolerate routine. Needs to serve personal values. If INFPs can translate their work into a type of human service, it might make something they do not want to do somewhat worthwhile. They make decisions subjectively based upon personal values and do not want to control others. Are comfortable with a live-and-let-live credo. Not typically found in an executive position in a corporate setting. Good at executive behaviors in a movement or an institution centered around social causes.

INTP Seorang yang berfikiran bebas. Suka kepada perkara abstract dan suke bersendirian untuk bersendirian. Mengalami sedikit masalah dalam sosial. Mampu memberi idea tetapi mengalami masalah menyiapkan kerja dengan tepat. INTP: "Life's conceptualizers'': Free-spirited idea mills and/or absent-minded professors. Love the abstract and need time to be alone and to think and rethink. They do their "homework'' on any issue presented to them. (Males have an easier time being cool and aloof than females.) Might have a lack of social awareness. They provide a source of ideas and inspiration, but making deadline is not a top priority. Great clarity of thought and vision for an undertaking.

ENFP Mampu menjadi mengurus yang baik. Mampu melakukan banyak kerja dalam satu masa. Perempuan lebih sesuai dalam kerja ini tetapi lelalki lebih mudah naik pangkat. ENFP: "People are the product'': Do well in executive roles even though their characteristics of effervescence, enthusiasm and spontaneity are not typical of top corporate managers. They can be very skilled at flying by the seat of their pants. Can do many things at the same time but might neglect to plan and be prepared. More females fit this type than males, but males tend to be promoted. Have great ability to empower others. Inspiration rather than control is key to their management style.

ENTP Seorang yang tidak dapat dijangka. Ciri-ciri: bertenaga, dinamik, kreatif dan fleksible. Suka kepada kerja luar dan suka kepada tugasan yang mencebar. ENTP: "Progress is the product'': When an ENTP is on the job, you never know what to expect next. Every moment is up for grabs when they are around. Characteristics: energetic, dynamic, creative, resilient, argumentative. They are punsters who would rather engage in intellectual banter than complete some meaningless task or be quiet by themselves. The public world is exciting to them; they tend not to be committed to a schedule or project if a more exciting challenge comes along.

ENFJ Seorang yang pandai memujuk. Lebih suka hidup dalam keadaan yang terkawal dan teratur. Mempunyai keinginan untuk memimpin. Amat bersesuaian dengan wanita terutama keperluan dalam perkerjaan tetapi bagi lelaki agak sukar untuk mendapat perkerjaan berkaitan berkerja dalam bidang komunikasi. ENFJ: "Smooth-talking persuaders'': They are life's salespeople, natural convincers. Prefer to live their daily lives in a structured, scheduled and orderly fashion. Aware of interpersonal dynamics in every situation, but have a strong need to lead. Females fit in well at work and have a high need to please others. Those males with these characteristics sometimes have the problem of being seen as wimpy and seek out jobs in psychology, theology and other people-oriented careers.

ENTJ Bakat menjadi ketua yang semulajadi. Ada kualiti untuk menjadi ketua seperti bersemangat, punyai visi dan bertanggungjawab. Kualiti ini dapat dilihat pada lelaki. Perempuan pula perlu memimbangakan sifat feminin dengan bakat menjadi ketua. Mereka seorang yang pandai mencari kemungkinan dalam setiap hal dan dapat bertindak dengan baik. ENTJ: "Life's natural leaders'': Have right mixture of basic leadership qualities: passion, vision, objectivity and accountability. Most often these characteristics are attributed to males. Women need to balance their natural femininity with their natural leadership skills. All ENTJs are robust, direct and hearty strategists who can see possibilities in almost everything and can act upon these possibilities instantly.

http://www.teachersrock.net/personaliti.htm http://www.teachersrock.net/taksiran_diri.ht m http://www.teachersrock.net/ujipsiko1.htm