Viu El Prat - juny 2015

 • Published on
  22-Jul-2016

 • View
  215

 • Download
  2

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Editorial El vestit de gala. LAtltic Prat infantil femen, al cim en el seu primer any de vida. Els secrets del primer Fira Tapa de la Festa Major del barri Centre. Edu Mutante: Potser estic ms a prop de lhumorista que del monologuista. scar Teruelo: A la terrassa del Cntric Gastrobar sempre hi estan passant coses. Quan gaireb res s gratut (crtica sobre Los crmenes del opio, de Daniel Santio, Premi Internacional de Novella Negra LH Confidencial 2015. Un laboratori de laigua a la fresca (sobre els casals destiu i la ludoteca daigua del Museu Agbar). El seny dEnric Prat de la Riba al Sabies que No vull que em donis cap pet,per men pots fer tants com vulguis (collaboraci mensual del CNL).

Transcript

 • NM. 87 JUNY 15 viuelprat@elginjoledicions.com

  www.elginjoledicions.com

  ENTREVISTA A EDU MUTANTE, PROTAGONISTA DEL NOU CICLE DE MONLEGS DEL CNTRIC GASTROBAR - FESTIVAL PREVIEW - FIRA TAPA DE L'HOSPITALET

  Una tarda amb... l'Atltic Prat infantil femen, al cim en el seu primer any de vida

  CELEBRA SANT JOAN AMB LA PIULA VERDA!

 • VIU EL PRAT

  Revista gratuta de societat i cultura

  NMERO 87, JUNY DE 2015

  redaccio@elginjoledicions.com

  Tel. 93 337 77 47

  FOTO DE PORTADA: TONI DELGADO

  DIRECTOR DE CONTINGUTS: T. DELGADO

  PUBLICITAT: IVAN PUIG

  IMPRESSI: IMPRINTSA

  Dipsit Legal. B-20065-2005

  EDITA: EL GNJOL EDICIONS, SL.

  BRUC, 30 2n 08901 L'HOSPITALET

  B-63785034

  La redacci de Viu El Prat no coincideix necessriament

  amb l'opini dels seus collaboradors. 3

  VIU

  LHO

  SPIT

  ALET

  ED

  ITO

  RIA

  L

  WW

  W.EL

  GINJ

  OLED

  ICIO

  NS.C

  OM

  AM

  B E

  L SU

  PORT D

  E:

  EL VESTIT DE GALA

  Leducaci s el vestit de gala per a assistir a la festa de la vida, mexic Miguel Rojas Snchez. En teoria, a les-tiu tenim ms temps per millorar aquest vestit de gala. s lestaci que ms ens canvia lestat dnim, per b i malament, i tamb la que ens regala ms hores doci i ms moments per a formar-nos.

  A lAtltic Prat, el reportatge central de Viu El Prat, en-tenen la formaci com un procs de pacincia i tenacitat. s un niu de valors durant tot lany. Entrevistem als dos entrenadors i a totes les jugadores de lequip infantil fe-men del club, que ha estat campi de Lliga en el seu primer any dhistria. Mesos abans de linici del Mundial de Canad de futbol femen, que sest celebrant aquests dies i que emet Teledeporte. Espanya hi participa per pri-mer cop en la seva histria i est liderada per Vero Bo-quete, exjugadora de lEspanyol i que fa unes setmanes va guanyar la Champions.

  Mai vegis lestudi com una obligaci, sin com una oportunitat per a penetrar en el bell i merave-lls mn del coneixement, deia Albert Einstein. s una excusa per provar les nostres habilitats i descobrir noves aptituds, per a sortir de la nostra zona de confort o, vist duna altra manera, ampliar-la en un futur.

  La vida ha de ser una contnua educaci, defen-sava Gustave Flaubert. Amb ms coneixement tindrem ms preguntes i ms ganes de resoldre-les, serem ms actius i desperts.

  A ms, les noves tecnologies ens ajuden molt a formar-nos perqu si no volem o no podem assistir a classes presencials, tenim lopci danar, ms o menys al nostre ritme, per amb un calendari mnim (de proves). El tu-tor virtual ens ajudar. Pot ser una bona opci per a qui treballi tot lestiu que pot buscar algun curs en lnia per a formar-se ms.

 • NDEX

  5.Una tarda amb...LATLTIC PRAT INFANTIL FEMEN, AL CIM EN EL SEU PRIMER ANY DE VIDA

  Una de les ltimes tardes de maig vam fer-li una visita a linfantil femen de lAtltic Prat. Un grup hum potent i que ha connectat tan b que, en el seu primer any de vida, ha estat capa de guanyar la Lliga. Vam entrevistar els dos entrenadors, el Jordi Dez i la Laura Jimnez; el Goyo Expsito, el coordinador esportiu del club; el Gregorio Bened, el vicepresident; i, s clar, totes les jugadores.

 • 5

  VIU

  EL

  PRAT

  Text i fotos TONI DELGADO

  Els porters suporten molta ms tensi que la resta de jugadors, reivindica el Jordi Dez (El Prat, 1984), assegut en una banqueta del camp de futbol del CEM Julio Mndez. Ha defensat la porte-ria 18 anys, un al Prat i 17 a la Penya Barcelonista de lHospitalet: crrer no s el meu fort i els porters ho fan molt ms del que sembla. Va decidir penjar els guants i comenar a entre-nar linfantil mascul de lAtltic Prat. Ara, juntament amb la Laura Jimnez (El Prat, 1993), dirigeix linfantil feme-n. Un equip exemplar: vam crear un grup amb noies que no es coneixien i... Han guanyat la Lliga en la seva prime-ra temporada.

  Quin s el secret perqu un equip entre desconegudes sentengui tan b al camp? Aportar-los la nostra expe-rincia i illusi. Hem tingut una sort brutal perqu des del primer dia van congeniar molt. Sn noies sper bo-nes i estan molt ben educades, res-pon la Laura Jimnez. Els dos tcnics els han fomentat el respecte a ells, per tamb entre elles i al rival: les grans hum unit.

  ELS MITJANS NI HO HAN DITEs tracta que els agradi el futbol i

  que siguin molt competitives, interv el Jordi, que reivindica el futbol femen, en ple apogeu: ahir lEspanyol femen va guanyar un torneig a Sucia i els mitjans ni ho han dit. Tampoc hi va haver gaire rebombori amb la Champi-ons guanyada pel FFC Frankfurt de Vero Boquete, millor jugadora espanyola del moment.

  Lnic equip femen de futbol base del Prat sest fent estimar i escoltar. La nostra missi principal s que crei-xin i aprenguin, interv el Goyo Exp-

  sito, (beda, 1951), coordinador juvenils a lAtltic Prat des de fa mitja temporada. T una mplia trajectria com a jugador, entrenador i coordinador a lAE Prat.

  Els tcnics no sabien com senten-dria un grup de desconegudes. Est-vem molt ms nerviosos nosaltres que elles abans del primer partit, confessa el Jordi, que s tenia clar qu els havia de dir: guanyeu o perdeu, limportant s que gaudiu jugant a futbol. Som-hi! Ara els dic que limportant s guanyar, per que, passi el que passi, han de gaudir.

  UNA BONA PRESA DE CONTACTE

  Veure-les tan felices momple ms que la Lliga que han guanyat, diu la Laura. La connexi entre les jugadores va ser tan rpida que al tercer partit els entrenadors es van penedir de no ha-ver-les federat en comptes dinscriure-

  les a escolars. El primer any era una bona presa de contacte, explica el Jordi: preguntaven per qu no les havem federat. De 16 partits noms nhan perdut dos.

  EL FUTURLa idea s federar-les lany que ve

  perqu els plantin cara equips amb jugadores que fa sis o set anys que juguen plegades i spiguen qu s que els fotin cinc o deu gols... Una ex-perincia que van viure en un amists contra lEspanyol: per a elles fou un premi jugar contra un rival daquest nivell. Malgrat la derrota per 11-1, van sortir amb el cap molt alt i molt contentes.

  Avui la prova de foc s contra el Sant Gabriel, un dels grans referents del futbol femen a Catalunya: avui s que els dir sortiu a gaudir, no a guanyar

  LAtltic Prat infantil femen, al cim en el seu primer any de vida

  Linfantil femen de lAtltic Prat .

  una tarda amb...

 • [riem]. Tot i que si guanyem, seria fantstic. Elles s que estan federades.

  Linfantil femen de lAtltic Prat s el pulm a la grada de les grans. Ens animen com ning, ens canten, ens criden... Som el seu mirall, reconeix la Laura, que juga a lamateur: s bo que ens vinguin a veure jugar perqu vagin aprenent certs detalls. Tant de bo puguin arribar a Preferent com no-saltres, i si s ms lluny, molt millor.

  I qu us canten, Laura? li pregunto.Ens cantem somos la leche contesta. Con Colacao... continua el Jordi. Ostres, com continua? Y con este... No s... interv la Laura.

  ET RETORNEN LA IMPLICACI QUE ELS DNES-

  dia als partits de les grans i arrosseguen els pares. No dei- segueix el Jordi. Les entrenes i desprs et retornen la implicaci que els dnes, diu la Laura.

  Hem de procurar no perdre les categories de ms relle-vncia, el Preferent femen i el Tercera Catalana. Per, com a coordinador, la meva obsessi s comptar amb dos equips per categoria, i no els tenim, explica el Goyo Expsito. Defen-sa que sempre ha dhaver-hi un equip de base de primer any i un altre de segon any. Una illusi impossible per una qesti de temps i despai.

  Els dissabtes el camp del CEM Julio Mndez hauria destar disponible, des de les nou del mat al migdia, per al futbol base de lAtltic Prat i del Delta Prat. I no s aix: s incon-cebible que lequip de futbol 7 benjam pugui comenar a jugar un dissabte a dos quarts de dues perqu a les deu, per exemple, juguen Los Naranjos, un equip de veterans. Aqu tamb juguen els veterans de lAE Prat. No s si s una qes-ti de lAjuntament o no, per amb aquest panorama, si vols crixer, ests condicionat.

  LA FUSI El Gregorio Bened (Saragossa, 1936), vicepresident del

  club, mexplica els ets i els uts de la fusi, fa gaireb tres anys,

  -res de lAtltic Prat: els dos clubs ens vam posar dacord r-pid i vam triar el Francisco, Xisco, Centelles com a president "#$%&'*+crrec. El Gregorio no trigar gaire a deixar el seu crrec i ser soci /025'6;+-cultats. Cal anar preparant als qui em substitueixin i anar progressant.

  Fa una estona que les jugadores han arribat. Vnen de dos en dos a parlar amb el periodista. La Mnica Declara (El Prat, 2002) s migcampista i fan de Cristiano Ronaldo. Ostres, no callen, eh! No callen!, protesta amb un som-riure quan les companyes li fan gestos. Es nota el bon rotllo entre totes: tinc molt clar que continuar lany que ve en lequip.

  culturauna tarda amb...

  L'equip, al CEM Julio Mndez.

  6

  VI

  U EL

  PRA

  T

  El Jordi donant instruccions. (passa a la pgina 8)

 • CNTRIC gastrobar Dinars i sopars tots els dies (NO tanquem per vacances)centricgastrobar.com .com/centricgastrobar @centricgastro @centricgastrobar

  ONA nuit De dimarts a dissabte, sopars. Dissabte, diumenge i festius, dinarsJuliol i agost, no obrim dissabtes i diumenges migdia. Vacances del 9 al 27 dagost

  onanuit.com .com/onanuit @onanuit @onanuit

 • cultura

  (ve de la pgina 6)

  una tarda amb...

  L'Atltic Prat infantil femen.

  8

  VI

  U EL

  PRA

  T

  La xerrada dels tcnics. (passa a la pgina 10)

  Lentrenadora mha dit que li canteu can-ons a les grans quan les aneu a veure jugar. Qu els canteu? Com s aix del Colacao? li pregunto. No, no, no... contesta la Mnica. Per sense cantar-ho. Noms diguem la lletra...No ho far... respon, tmida.

  ARA SOM GAIREB GERMANESNo ens coneixem i ara som gaireb germanes, interv

  lAna Fernndez (Barcelona, 2000). El futbol s la seva passi des dels quatre anys: jugava a futbol sala al Ramon Llull. Sempre ho havia fet amb nens. A la tele veu els partits de nois, per promet que seguir el Mundial femen, del 6 de juny al 5 de juliol, al Canad. TVE transmetr els partits dEspanya,

  La Gisela Rubio (Barcelona, 2002) noms podia ser extrem i punta: s que sc nerviosa, s. Sc un nervi. Ens confessa algunes de les indicacions dels entrenadors: ens diuen que /

 • cultura

  (ve de la pgina 8)

  una tarda amb...

  La banqueta es protegeix del fred i de la pluja.

  10

  VI

  U EL

  PRA

  T

  Una imatge del partit amists contra el Sant Gabriel.

  ncia lajuda a intuir qu faran les davan-teres rivals. El seu mirall s Iker Casillas: em sembla b que el xiulin perqu t errors, per tamb fa moltes coses b. He aprs molt dell, tamb del Jordi.

  CELEBRAR ELS GOLS La Marina Ezquerro (El Prat, 2003) s central. El que ms

  li agrada s celebrar els gols. I quants en porta? Cap! [riu]. Celebro els de la resta abraant les companyes. Abans feia patinatge. Li encantava el futbol, per no volia tornar a jugar amb nens [ho havia fet al futbol sala] perqu no me la passa-ven. Vaig provar a lAtltic Prat i aqu continuo.

  Fa molts anys que a la Daniela Estay (Xile, 2002), se-guidora del Santiago Wanderers xil, li agrada el futbol. s % K% Y7 $ bsquet, nataci i gimnstica rtmica. Coneixia a una o dues companyes. Estic contenta perqu magrada aquest esport i puc estar amb altres nenes i fer ms amigues, confessa.

  Daniela, hi ha companyes teves que mhan dit que li canteu una can a les grans, per no em volen dir quina. Tu me la pots dir?Per no la cantar, eh. Perfecte, sense cantar-la. [Riu]. No, no, que no men recordo...

  Laltra portera de linfantil de lAtltic Prat s lngela Oubel (Barcelona, 2003). T una bona relaci amb la Desire, per ens piquem una miqueta [riu]. Als entrenaments, desprs que li xutin, normalment em quedo tirada en la gespa i em diu aixecat ja! Per desprs ho oblidem tot. Fins fa dos me-sos era defensa, per em van collocar a la porteria perqu fos la competncia de la Desire.

  Ah, jo s que em s la can... continua lngela. Com s, ngela? Somos la leche, somos la leche con Colacao, con Colacao, y con esa mezcla, y con esa mezcla, somos demasiao, so-mos demasiao. Vamos Atltic, vamos Atltic, vamos a ganar, vamos a ganar.

  LES LTIMES INSTRUCCIONS Ja no hi ha ms temps per a fer preguntes. s el moment

  per a donar les ltimes instruccions abans de lamists con-tra el Sant Gabriel.

  Sha de sortir concentrades des del primer moment. No em val que digueu que sn molt altes. Tamb ho eren les del Sant Just, i com vam quedar quan vam jugar amb elles? Tu que ets

 • En el perode 2012-2015, la Diputaci de Barcelona ha invertit 5,8 MEUR per mi-llorar les contencions de seguretat per als motoristes a la xarxa viria, xifra que su-posa dues vegades la inversi total rea-

  2011. Aquestes ac- que actualment hi ha 596 quilmetres de carreteres que

  sn segures per als motoristes, el que suposa un 40% de la xarxa viria interur-bana de la Diputaci.

  de vehicles de dues rodes, majoritria-ment motocicletes, ocupa cada vegada ms una proporci major en el conjunt de la xarxa de car-reteres locals. Per

  protegir tant els mo-toristes com la resta !de dues rodes, per-" ! directe del motorista contra els suports de les barreres la- terals de la carretera i eviten tamb que el motorista passi per -ca i impacti contra ##$pel desnivell protegit per la contenci.

  Avui, tots els projec- tes que incorporen contencions de vehi-cles contemplen les corresponents cor-reccions per a mo-toristes. Per encara hi ha molts trams de carreteres que es van fer abans de la normativa actual i, per aix, necessi- ten una actuaci per installar els SPM. Els projectes dels SPM i de barreres actu-en sobre carreteres

  senceres i es priorit-zen aquelles vies que presentin un ndex de sinistralitat ms !moto i, en aquelles vies sense acciden-talitat registrada, & prioritza segons els nivells de trnsit. Sn, una aposta per la seguretat dels mo-toristes en particular i dels conductors en general.

  Redacci

  596 quilmetres segurs per als motoristes

  Implementaci dels Sistema de Protecci de Motoristes (SPM) per part de la Diputaci de Barcelona

  Els Sistemes de Protecci per a Motoristes (SPM) sn efectius per reduir la sinistralitat, minimitzar les conseqncies duna possible sortida de la via, fer menys greus les lesions als motoristes i, de manera general, millorar les caracterstiques fsiques de les infraes-tructures viries, i incrementar les condicions ds, confort i seguretat.

  Sistema de Protecci per a Motoristes (SPM) installat a la carretera BP1101 al Bruc Foto: Diputaci de Barcelona

 • 12

  V

  IU E

  L PR

  AT

  gastronomia

  (passa a la pgina 14)

  Text TONI DELGADO Fotos INMA QUESADA

  T lescriptori ple de coses, per tot est al seu lloc: el porttil; una agenda i una llibreta; dues pgines manuscrites i dues amb Excels; un pot amb retola-dors i bolgrafs; les claus de la moto; i la portada i la contra-portada del dptic de la Fira Tapa de la Festa Major del barri Centre de lHospitalet. El seu lloc de treball el delata: en Dani Mateu, cap de producci de lAGT (Associaci de Gas-tronomia i Turisme del Baix Llobregat), s ordenat, metdic i t una notable capacitat per a obrir i tancar fronts.

  Deixam dos minuts, que he de fer un parell de truca-des, es disculpa. Sn dies de viure al lmit per a ell. Falten...