Viu L'Hospitalet - juny de 2015

 • Published on
  22-Jul-2016

 • View
  222

 • Download
  7

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Editorial El vestit de gala. El fresc ventall de lEstiu Jove. El Sant Joan ms misteris de La Bodegueta del Museu. Els secrets del primer Fira Tapa de la Festa Major del barri Centre. Yelena Cvejic (Solstici 2015): El repte de lart s parlar dun mateix,per connectant amb els sentiments dels altres. Quan gaireb res s gratut (crtica sobre Los crmenes del opio, de Daniel Santio, Premi Internacional de Novella Negra LH Confidencial 2015. Benvinguts a la Festa Major del Centre de la m de Moritz. El seny dEnric Prat de la Riba al Sabies que Fresca i amargant, qui s? (collaboraci mensual del CNL).

Transcript

 • NM. 112 juny 15 redaccio@viulhospitalet.com

  www.elginjoledicions.com

  LA REVETLLA DE SANT JOAN A LA BODEGUETA DEL MUSEU - FIRA TAPA DE LHOSPITALET- SOLSTICI 2015 - CRTICA DE LOS CRMENES DEL OPIO - ESPECIAL FESTA MAJOR DEL CENTRE

  Fes un Quinto Tapa de Festa Major!

  Una tarda a...

  lEstiu Jovede lHospitalet

 • VIU L'HOSPITALET

  Revista gratuta de societat i cultura

  NMERO 112, JUNY DE 2015

  redaccio@elginjoledicions.com

  Tel. 93 337 77 47

  FOTO DE PORTADA: CEDIDA

  DIRECTOR DE CONTINGUTS: T. DELGADO

  PUBLICITAT: IVAN PUIG

  IMPRESSI: IMPRINTSA

  Dipsit Legal. B-20065-2005

  EDITA: EL GNJOL EDICIONS, SL.

  BRUC, 30 2n 08901 L'HOSPITALET

  B-63785034

  La redacci de Viu El Prat no coincideix necessriament

  amb l'opini dels seus collaboradors. 3

  VIU

  LHO

  SPIT

  ALET

  ED

  ITO

  RIA

  L

  WW

  W.EL

  GINJ

  OLED

  ICIO

  NS.C

  OM

  AM

  B E

  L SU

  PORT D

  E:

  EL VESTIT DE GALA

  Leducaci s el vestit de gala per a assistir a la festa de la vida, mexic Miguel Rojas Snchez. En teoria, a les-tiu tenim ms temps per millorar aquest vestit de gala. s lestaci que ms ens canvia lestat dnim, per b i malament, i tamb la que ens regala ms hores doci i ms moments per a formar-nos.

  Per aix lEstiu Jove s el protagonista de la porta-da de Viu LHospitalet, i dos amics, el Felip i lImanol,

  lEstiu Jove i debaten sobre quins sn els tallers i cur-sos que ms els poden interessar. Un s indecs i laltre, atrevit.

  Loferta de lEstiu Jove s generosa: taller de ganxet jove; iniciaci als escacs; cuina per a emancipats; ba-

  audiovisual; tallers de veu, de teatre o de beat box... O esdeveniments amb un llarg recorregut com el mercat de moda i disseny jove, el Petit Format o el festival Per Amor a LHart.

  Mai vegis lestudi com una obligaci, sin com una oportunitat per a penetrar en el bell i merave-lls mn del coneixement, deia Albert Einstein. s una excusa per provar les nostres habilitats i descobrir noves aptituds, per a sortir de la nostra zona de confort o, vist duna altra manera, ampliar-la en un futur.

  La vida ha de ser una contnua educaci, defen-sava Gustave Flaubert. Amb ms coneixement tindrem ms preguntes i ms ganes de resoldre-les, serem ms actius i desperts.

  A ms, les noves tecnologies ens ajuden molt a formar-

  presencials, tenim lopci danar, ms o menys al nostre ritme, per amb un calendari mnim (de proves). El tu-tor virtual ens ajudar. Pot ser una bona opci per a qui treballi tot lestiu que pot buscar algun curs en lnia per a formar-se ms.

 • NDEX5.Una tarda a...

  La portada del mes de Viu LHospitalet s per a lEstiu Jove, que presenta una mplia oferta: cuina per a emancipats; i cinefrum; la nit astronmica o la dels ratpenats; el set

  !"#$%&'()!*+(-...

  +(/0&12%34/5/+(-30!1&*+/&

 • 5

  VIU

  L'HO

  SPITA

  LET

  Text TONI DELGADOFotos CEDIDES

  Dos amics fan un caf per a posar-se al dia.

  ... I s quan em bloquejo i no s qu fer... Ahir pensava en tu. Estava consultant la programaci de lEs-tiu Jove i vaig veure una sessi que segur que tinteressa [treu el fullet informatiu i lhi ensenya]. El ttol del taller s Treu el superheroi que portes dins. Ens hi apuntem? Superherois? Ostres, la meva relaci amb els superherois va acabar quan em vaig disfressar de Batman a lEGB... I no ho tornar a fer... Mira, tinc aqu el fullet. Te lensenyo perqu vegis que no faig trampes: sn sessions teriques i prctiques en qu, a travs del coaching i lexercici fsic funcional, traurs tot el teu potencial. Home, pot ser interessant... A veure, quines activitats ms fan?

  LES CREUETESEls joves van apuntant amb una creueta altres activitats que

  els poden interessar. Dubten, per exemple, si inscriures o no a la nit de jocs del Centre Cultural Sant Josep, al Torneig de Small World, i/o a la jornada de jocs de rol i taula del gnere de terror.

  I qu men dius dels tallers de risoterpia i gesti de les emo-cions? Home... Riure una estona sempre va b, per s que a mi els acudits em posen una mica nervis. Dalguna manera, testan dient que all s gracis i que has de riure... Sempre igual... Pots deixar danticipar-te a les coses? Si no tagrada el taller, et convido a un sopar. A veure tobres una mica...

  A lindecs i a lextravertit els costa menys anar adjudicant tallers a amics i coneguts en funci dels seus gustos o man-9 -nes; aprendre a jugar a escacs; taller de veu; hip hop o beat-

  El fresc ventall de lEstiu Jove

  Defracto.

 • box; curs de crtica de cinema i cinefrum; la nit astronmica o la dels ratpenats; el set mercat de moda i disseny jove; i la 13a edici del festival de msica Petit Format; el #GanxetJove de Teixim el Barri; lEat Street, amb propostes gastronmiques per a menjar al carrer...

  ELS VALORS DE LA CULTURA En Felip i lImanol no hi faltaran segur a lonzena edici

  de Per Amor a LHart, Festival dArts de Carrer, del 2 al 4 de juliol a La Rambla de la Marina i a la Plaa de lAjuntament. Un esdeveniment que, en paraules del seu director, Ramon Oriola, defensa i practica els veritables valors de la cultu-ra: de conscincia, de responsabilitat, de crtica, de canvi, de diversitat, dintegraci, de comproms, de llibertat... El festival ho fa a travs del circ, la msica, la dansa i les arts plstiques.

  El presentador de les actuacions s Rafa Espada, El Flaco, actor, pallasso, artista de circ, exfutbolista, exvenedor dentra-des de piscina, expolitoxicman, esquizofrnic... i amb el tea-tre com a full de ruta: ha comenat a fer de presentador des-deveniments, director de teatre, punxa discos, bateria, mini monologuista i qualsevol cosa per deixar sortir els seus jos.

  BATALLES DE BREAK DANCE La companyia de dansa contempornia La Sala, en cont-

  nua indagaci per generar un llenguatge fsic i una esttica actual, presentar Hooked a Per Amor a LHart, escenari de nou del taller de creaci dels alumnes del taller de creaci de Bipolart. No hi faltaran, entre altres, la visi inusual i original de la dansa urbana de Brodas Bros; la polivalncia de Los Moekos, que es mouen entre la dansa i el teatre, lhumor i el surrealisme...; el duet fsic i ben elaborat de Physical Momentum; o les batalles de break dance organitzades pel collectiu hospitalenc Urban Empire.

  Les actuacions de circ i clowns sn un dels trets identitaris del Per Amor a LHart: el circ contemporani transgressor de Defracto, amb els malabars de la pea Flaque; la simplicitat mgica de Gromic, a The Magomic Show; lexplosibilitat de Do Not Disturb (No Molestar), de Vaivn Circo; els equilibris acrobtics en collectiu de Circ Pistolet, premi Zirkolika 2014 al millor espectacle de circ...

  CABARET DE CIRCLa nova edici de Cabaret de circ t ingredients molt diversos:

  la roda cyr de David Vento; les combinacions malabars de Luis Toto Nio; els equilibris sobre rullos de Nikolay Nosenko; les ver-ticals de Manel Roses... Marcel Escolano en ser el presentador i el ritme anir a crrec dAlways Drinking Marching Band.

  +(Y\^_festival i amb DJ Konguito, guia dun viatge entre els millors ritmes negres del planeta; la banda de hip hop afrollatina Su-per Spanish Combo, amb un so fresc i actual que fusiona diversos ritmes; o les barreges de rock&roll clssic cap a harmonitzacions del surf, barrejats amb elements tpics de la can popular espanyola de Los Toros.

  culturauna tarda a...

  Los Moekos.

  6

  VI

  U L'H

  OSPI

  TALE

  T

  Nikolay Nosenko. (passa a la pgina 8)

 • LImanol i el Felip decideixen apuntar-se tamb als tres tallers que simparteixen a Torre Barrina durant lEstiu Jove: Aquest estiu, estreno el meu blog?; Fes les millors i Google s ms que un cercador.

  TORRE BARRINAEns ho explica lEsther Camacho, assessora en competnci-

  es digitals i qui impartir aquests cursos a Torre Barrina, una entitat que es mou entre lexperimentaci audiovisual i la formaci i laccs a eines digitals. s un equipament amb |_|postproducci, edici i muntatge

  UN CARCTER MS LDICAl juliol aquests cursos tindran un carcter ms ldic

  que durant lany, continua lEsther Camacho. Aquest estiu, estreno el meu blog? se centrar ms en els objectius de la }|_~}|dubtes: com shi publiquen textos i vdeos? Com podem pro-

  estigui penjada a la xarxa?...

  El taller est ms indicat per a la creaci despais personals: durant lany fem formacions ms indicades per a construir [o reforar] la marca personal i a aspectes ms professio-nals. Per si algun dels assistents vol aprofundir sobre aix, lhi explicarem.

  PLATAFORMES SEGURESEn el taller dautofotos i fotos de grups es far un reps de

  les plataformes ms comunes i segures, com Instagram, Ask o Snapchat, i sexplicaran trucs per a millorar les imatges: adequades. Has destar cmode i relaxat, amb els ulls ben fes servir el pal o el dispar automtic. Sempre queda millor que amb la distncia del bra.

  LUNIVERS DE GOOGLEGoogle s un univers que no sacaba mai. Google Drive s

  com

  !malgrat que permeti fer videoconferncies amb Hangouts, editar un document alhora amb diferents usuaris... Qu s el ms gran que es pot fer amb Google Chrome? li pregunto a lEsther Camacho. +_.--deojocs favorits installats i anar a lordinador del teu cos i disposar dels jocs com els havies deixat. s tot un escriptori. Google Chrome va molt ms enll de ser un navegador, que ^_^|.Va nixer com a navegador, per s un mini sistema operatiu. Els Chromebooks, per exemple, sn petits ordinadors porttils amb el sistema operatiu Google Chrome OStanca lEsther Camacho.

  cultura

  (ve de la pgina 6)

  una tarda a...

  Los Toros.

  8

  VI

  U L'H

  OSPI

  TALE

  T

  2_.

 • En el perode 2012-2015, la Diputaci de Barcelona ha invertit 5,8 MEUR per mi-llorar les contencions de seguretat per als motoristes a la xarxa viria, xifra que su-posa dues vegades la inversi total rea-

  2011. Aquestes ac- que actualment hi ha 596 quilmetres de carreteres que

  sn segures per als motoristes, el que suposa un 40% de la xarxa viria interur-bana de la Diputaci.

  de vehicles de dues rodes, majoritria-ment motocicletes, ocupa cada vegada ms una proporci major en el conjunt de la xarxa de car-reteres locals. Per

  protegir tant els mo-toristes com la resta !de dues rodes, per-" ! directe del motorista contra els suports de les barreres la- terals de la carretera i eviten tamb que el motorista passi per -ca i impacti contra ##$pel desnivell protegit per la contenci.

  Avui, tots els projec- tes que incorporen contencions de vehi-cles contemplen les corresponents cor-reccions per a mo-toristes. Per encara hi ha molts trams de carreteres que es van fer abans de la normativa actual i, per aix, necessi- ten una actuaci per installar els SPM. Els projectes dels SPM i de barreres actu-en sobre carreteres

  senceres i es priorit-zen aquelles vies que presentin un ndex de sinistralitat ms !moto i, en aquelles vies sense acciden-talitat registrada, & prioritza segons els nivells de trnsit. Sn, una aposta per la seguretat dels mo-toristes en particular i dels conductors en general.

  Redacci

  596 quilmetres segurs per als motoristes

  Implementaci dels Sistema de Protecci de Motoristes (SPM) per part de la Diputaci de Barcelona

  Els Sistemes de Protecci per a Motoristes (SPM) sn efectius per reduir la sinistralitat, minimitzar les conseqncies duna possible sortida de la via, fer menys greus les lesions als motoristes i, de manera general, millorar les caracterstiques fsiques de les infraes-tructures viries, i incrementar les condicions ds, confort i seguretat.

  Sistema de Protecci per a Motoristes (SPM) installat a la carretera BP1101 al Bruc Foto: Diputaci de Barcelona

 • 10

  V

  IU L'

  HOSP

  ITALE

  T

  gastronomia

  Text i foto TONI DELGADO

  s un quart i cinc duna, i no deixen daparixer provedors a La Bodegueta del Museu. Tamb, una senyora molt simptica.

  Hola! No s si sabeu qui sc... es pre-senta. I tant que s! li respon el Pep Sendra. Doncs mireu, aqu sc un any ms, desprs de la boda... I com us va? B. Encara no ens hem divorciat [ria-llada general]. De fet, he vingut perqu vull celebrar el seu 40 aniversari a La Bodegueta. Ell encara no en sap res.

  El periodista fa una estona que ses-pera per a parlar amb el Pep sobre la revetlla de Sant Joan. El que no sap el reporter s que lescena que acaba de presenciar marcar el contingut del re-portatge. Deixem, per, que ens ho expli-qui el responsable de La Bodegueta del Museu: el ms calent est a laigera. Desprs dun maig i un juny amb tants casaments i comunions... [Comena a explicar alguns detalls que tenen pen-sats per a la revetlla]. De moment, no et puc concretar gaire cosa.

  Comena el joc de les pistes: farem servir teles i moltes bombetes, que no us dir on les posarem. Volem recrear un ambient mediterrani i unes actuaci-ons properes als musicals.

  Pep, a vegades costa molt concretar les coses, sobretot si tens moltes ide-es i depens dunes quantes persones, no? Sn detalls que, un cop lligats, sn de f-cil execuci. Aquest any no tenim ni focs ni mgies ni res de tot aix. Va ms per aqu. Som ms minimalistes. Tothom diu que hi ha ms feina que altres anys, per aix anem una mica ms endarrerits. Lexperincia dels bufets va ser molt bona, per hem vist que si muntem les-pectacle, s molt millor que la gent esti-

  gui asseguda. Quan la gent estigui servi-da, s quan donem entrada al show. Una situaci cmoda tant per a qui actua com per a qui menja. Per a tothom. Ser un sopar cabaret, un men degustaci, els que ms ens fun-cionen. No hi faltaran, s clar, la coca de Sant Joan i el ball, que s el que ms agrada. s quan sinteractua ms amb la resta. Els balls de les revetlles sempre sn molt divertits.

  Ets dels que sarrenca a ballar? Sempre, sempre.

  I tens un estil particular?I tant. La meva escola s lestil lliure, les revetlles de Sant Joan de La Bode-gueta del Museu. Desprs est el DJ Marta Amaro, que punxa una mica de tot i accepta totes les peticions.

  Tu ets dels que lhi demanen?I tant!

  I quines?Magrada molt Alaska i tampoc hi pot faltar Rafaella Carr amb el seu Explo-

  ta, expltame expl. Abans et comenta-va que ara som ms minimalistes. Ho som perqu hem vist que all que tri-omfa s el que s senzill.

  Aix s la vostra carta destiu? S. Hem tornat a plats molt tpics fets de forma tradicional. Hem comptat amb el Jordi Angl, guardonat, el 2008, amb una estrella Michellin. Va sortir dels fogons i va muntar una assesso-ria, dentre altres coses, de cartes de cuines i restaurants. Ens coneixem i un dia vam dinar junts aqu. Em va dir que veia alguns aspectes que podrem mi-llorar. Hi havia coses que em semblava que anvem una miqueta ms justos, i vam coincidir en fora aspectes. Hem intentat potenciar all que fiem molt b. Representa el retorn a una carta amb productes molt mediterranis, molts frescos com sempre, i amb una elaboraci molt senzilla, que no per aix deixa de ser saborosa...