Vocabulari monoteista 5¨ B Fontirroig

 • View
  217

 • Download
  3

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Presentació de vocabulari de religions monoteistes realitzat pels alumnes de 5è B del CP Mateu Fontirroig

Text of Vocabulari monoteista 5¨ B Fontirroig

 • Vocabulari Monoteista

  Toni Barber Olives 5B

 • Quip: El quip s un casquet utilitzat per els homes jueus .Les dones no poden dur-la, noms els homes. Antigament noms podien posar-se quip qui tenia una gran saviesa.

 • Menor: La Menor era un canelobre de set braos que, segons la Bblia, va manar construir Jahv. Simblicament cada un d'aquests set braos correspon a cada un dels set dies de la Creaci, i volia representar l'esbarzer ardent que va veure Moiss al Sina.

 • Pasqua: En el calendari cristi, el diumenge de Pasqua celebra la Pasqua de Resurrecci, s a dir, la resurrecci de Jesucrist tres dies desprs de morir a la creu.

  La Pasqua des d'un punt de vista de la Fe, s la festa ms important del cristianisme, tot i que popularment se celebra amb molta ms intensitat el Nadal. El Diumenge de Pasqua culmina la Setmana Santa, una setmana de celebracions relacionades amb els ltims dies de la vida de Jesucrist.

  cal

 • Sinagoga: Una sinagoga s el lloc d'estudi i oraci pels jueus. El terme hebreu s Bet , "Casa d'Assemblea", o Bet ha "Casa d'Oraci".

  Usualment hi ha habitacions separades per a l'oraci i per a l'estudi. Les habitacions d'estudi sn anomenades Bet midraix, "Casa d'Estudi".

 • Talmud: El Talmud s un cos literari d'importncia i autoritat mxima pel judaisme que cont diverses discussions rabniques de la llei jueva, de l'tica jueva, tradicions, llegendes i histries. s una font fonamental de la legislaci, de les tradicions i de les exhortacions morals.

  N'existeixen dues compilacions, el Talmud de Babilnia i el Talmud de Jerusalem, redactat a l'escola de Tiberades. T dos components: la Mixn, conjunt de tradicions jurdiques del judaisme destinades a interpretar i complementar la Tor, i la Guemar, recull de les discussions dels rabins sobre la Mixn.

  .

 • Bbilia: La paraula Bblia prov del grec , biblia, "(els) llibres", plural de , biblion, "llibre", originalment el diminutiu de , biblos, el qual prov de byblos, que significa "papir", de l'antiga ciutat fencia de Byblos, la qual exportava aquest material.Un tema al llarg de la Bblia s l'adoraci de Du i la redempci de la humanitat, i d'acord amb les doctrines cristiana i jueva, va ser inspirada per Du. L'exegesi o interpretaci d'aquest missatge central s una branca tradicional de la teologia..

 • Sagrari: En la religi catlica el sagrari s el lloc als temples on es cont reservat el sant Sagrament.

  El sagrari o tabernacle s'afegeix amb freqncia al retaule i pot tenir-se com a part integral d'aquest des del segle XV en qu es troba generalitzada aquesta prctica. Abans d'aquest segle va ser molt variat el costum del reservat: a l'era de les persecucions es guardava el sagrament en llenos o en capses que portaven a les seves cases els fidels.

 • Amb: L'amb s, en els temples catlics, el lloc des del qual es fa la lectura de la Bblia a la missa i en altres cerimnies de la litrgia. Pot tenir forma de faristol, per tamb de podi i de plpit. En aquests darrers casos, acostuma a contenir un faristol. Habitualment s fix i sovin s un lloc dedicat exclusivament a la lectura de la Bblia, de manera que la resta de parts de la litrgia es facin des d'un altre punt. Segons un antic costum, en algunes esglsies hi ha dos ambons:el que queda a la dreta del presbiteri mirant des de la nau s'empra per a l'epstola i el salm responsorial, mentre que el de l'esquerra s'utilitza per a la lectura de l'Evangeli.

 • Sacerdot: El sacerdot s una persona dedicada i consagrada a fer, celebrar i oferir sacrificis al seu divinitat en quasi totes les manifestacions religioses del mn. En el catolicisme tamb s'anomena capell. El terme pot variar, per en general i des d'un punt de vista cultural, el sacerdot s aquell que exercix com a intermediari entre el ser hum i la divinitat. Per extensi, s'anomena summe sacerdot a qui exercix la mxima autoritat religiosa en una confessi. En moltes cultures del mn la casta sacerdotal constitux una veritable classe social.

 • Imam: Un imam (en rab , imm, en plural , a imma; en persa ) s, dins de l'islam, la persona encarregada de presidir i dirigir l'oraci collectiva.

  En el sentit estrictament religis, l'imam pot ser qualsevol persona que conegui b el ritual de la pregria: se situa davant dels altres fidels i serveix de guia per realitzar els rituals d'oraci, encara que no s obligatori seguir-lo. Aix, tot musulm pot ser el seu propi imam, amb tal que spiga resar correctament, i el crrec d'imam existeix noms mentre dura l'oraci.

 • Ramad: Ramad (en rab , ramadan, rama n) s el nov mes del calendari musulm i t 30 dies. En catal s'utilitza indiferentment la paraula "ramad" per designar aquest mes i, per metonmia, el dejuni especial (sawm) que t lloc durant aquest perode, i que constitueix un dels cinc pilars de l'islam. El mot "ramadan" ja havia estat el nom del nov mes en la cultura rab anterior a l'arribada de l'islam; la paraula deriva de l'arrel rab rm , que fa referncia a "calor intensa" i "sequera".

 • Mesquita: Una mesquita s un edifici on es reuneixen els fidels musulmans per la pregria comunitria.

  Tot i que algunes mesquites defugen de tot luxe i aparatositat i algunes sn volgudament simples, tamb s cert que n'existeixen amb una gran importncia arquitectnica i artstica. Algunes mesquites es troben dintre de conjunts arquitectnics ms amplis que poden contenir una escola alcornica o madrassa, aix com altres installacions de carcter piets.

 • Mahoma: Mahoma o Muhmmad (de l'rab , Mu ammad) (udio ? i escolteu-ne la pronunciaci en rab), de nom complet Abu-l-Qssim Muhmmad ibn Abd-Allah ibn Abd-al-Mttalib ibn Haixim (Ab-l-Qsim Muhammad ibn 'Abd Allh ibn 'Abd al-Muttalib ibn Him), fou el fundador de l'islam. D'acord amb les biografies tradicionals musulmanes (anomenades sira en rab), va nixer vers 570 a la Meca i mor el 8 de juny de 632 a Medina. Els musulmans consideren Mahoma com el darrer profeta i missatger enviat per Du (en rab All) a tota la humanitat. Unific Arbia, la qual cosa va possibilitar les conquestes arbigues i la creaci dels posteriors imperis islmics.

 • Alcor: L'Alcor (en rab , al-Qur'n, /qur' a n/, "lectura en veu alta", "recitaci", "predicaci") s el llibre sagrat de l'islam. Per als musulmans, aquest llibre cont la paraula de Du (All), revelada al profeta Mahoma (Muhmmad) per mitj de l'ngel Gabriel (Jibril). Es tracta igualment del primer llibre escrit en rab.

  L'Alcor s el llibre sagrat de l'islam. Per als musulmans cont textualment la paraula de Du i s considerat com a etern i miraculosament inimitable. En la teologia musulmana, l'autoritat de l'Alcor ho domina tot. .

 • VOCABULARI MONOTEISTA

  Ana Pereira 5 B

 • QUIP: La quip s un casquet utilitzat pels homes jueus. Antigament noms podien posar-se quip qui tenia una gran saviesa.

  MENOR: La Menor era un canelobre de set braos que, segons la Bblia, va manar construir Jahv. Simblicament cada un d'aquests set braos correspon a cada un dels set dies de la Creaci, i volia representar l'esbarzer ardent que va veure Moiss al Sina.

 • PASQUA: En el calendari cristi, el diumenge de Pasqua celebra la Pasqua de Resurrecci, s a dir, la resurrecci de Jesucrist tres dies desprs de morir a la creu. s la festa ms important del cristianisme, tot i que popularment se celebra amb molta ms intensitat el Nadal. El Diumenge de Pasqua culmina la Setmana Santa, una setmana de celebracions relacionades amb els ltims dies de la vida de Jesucrist

 • SINAGOGA: Una sinagoga s el lloc d'estudi i oraci pels jueus. Encara que les oracions es poden realitzar en qualsevol lloc, els jueus han de pregar tres vegades per dia, i el propsit de la sinagoga s ser un lloc per dita activitat.

  TALMUD: El Talmud s un cos literari d'importncia i autoritat mxima pel judaisme que cont diverses discussions rabniques de la llei jueva, de l'tica jueva, tradicions, llegendes i histries.

 • BBLIA: La Bblia s el conjunt de textos religiosos del cristianisme. La paraula Bblia prov del grec i significa llibres.

  SAGRARI: En la religi catlica el sagrari s el lloc als temples on es cont reservat el sant Sagrament.

 • ESGLSIA: Una esglsia s un temple cristi construt especficament per al culte religis. Cont un altar, on se celebra l'eucaristia per part del sacerdot i un espai per als fidels.

  AMB: L'amb s, en els temples catlics, el lloc des del qual es fa la lectura de la Bblia a la missa i en altres cerimnies de la litrgia.

 • SACERDOT: El sacerdot s una persona dedicada i consagrada a fer, celebrar i oferir sacrificis al seu divinitat en quasi totes les manifestacions religioses del mn. En el catolicisme tamb s'anomena capell. IMAM: Un imam

  s, dins de l'islam, la persona encarregada de presidir i dirigir l'oraci collectiva.

 • RAMAD: Ramad s el nov mes del calendari musulm i t 30 dies. El mot "ramadan" ja havia estat el nom del nov mes en la cultura rab anterior a l'arribada de l'islam; la paraula deriva de l'arrel rab rm , que fa referncia a "calor intensa" i "sequera".

  ALCOR: L'Alcor s el llibre sagrat de l'islam. Per als musulmans, aquest llibre cont la paraula de Du

 • MESQUITA: Una mesquita o la seva variant mesquida s el temple de la religi islmica.

  MAHOMA: Mahoma o Muhmmad fou el fundador de l'islam. D'acord amb les biografies tradicionals musulmanes

 • Vocabulari monoteista

  Maria Quevedo 5B

 • Quip: La quip s un casquet utilitzat pels homes jueus. Les dones no poden dur-la, noms els homes. Els homes ho porten des de petits smbol del judaisme. Antigament noms podien posar-se quip qui tenia una gran saviesa

  Menor: Menor era un canelobre de set braos que, segons la Bblia, va manar construir Jahv,